Duminică,
27.11.2022
Partial Noros
Acum
5°C

FDGR ia atitudine: Există 11 decizii de retrocedare din 136 de cereri. ”Etnicii germani din România sunt cetăţeni loiali ai ţării”

FDGR ia atitudine: Există 11 decizii de retrocedare din 136 de cereri. ”Etnicii germani din România sunt cetăţeni loiali ai ţării”

Forumul Democrat al Germanilor din România (F.D.G.R.) apreciază printr-un comunicat de presă că atacurile din ultimele zile îndreptate împotriva lui sunt denigratoare, calomnioase şi incită la ură pe considerente etnice.

Acuzați că au cerut retrocedarea a zeci de mii de imobile și că sunt continuatori ai Grupul Etnic German (GEG), înființat printr-un decret-lege în perioada dictaturii lui Ion Antonescu, FDGR susține că există o vină comună pentru anumite episoade din istoria țării și probează cu un act emis de Autoritatea Națională pentru Retrocedarea Proprietăților câte imobile s-au recuperat din fondul minorității germane. ”Aşa cum România şi poporul român şi-au asumat trecutul fascist al perioadei antonesciene, şi minoritatea germană din România îşi asumă anii 30 şi 40 ca o perioadă nefastă a istoriei sale şi regretă profund abuzurile şi crimele săvârşite de unii cetăţeni din rândurile sale. Grupul Etnic German, înzestrat cu autoritate discreţionară asupra întregii comunităţi germane din România de către statul antonescian, şi-a însuşit în mod abuziv proprietăţi bisericeşti şi ale unor asociaţii ale minorităţii germane. Retrocedarea acestor proprietăţi, care au aparţinut comunităţilor şi nu unor persoane fizice, a fost solicitată de F.D.G.R., acesta considerându-se succesorul patrimonial al acestor asociaţii, ale căror proprietăţi au trecut în proprietatea GEG, în virtutea unor decizii discreţionare”, se arată în comunicatul FDGR.

Concret, Forumul susține că în urma a 136 de cereri de retrocedare nu s-au avizat decât opt restituiri în natură și pentru trei cazuri s-a propus despăgubire. Alte 55 de cereri au fost respinse și au existat 61 de redirecționări sau renunțări. ”Retrocedările au fost decise de Comisia specială care funcţionează pe lângă Guvernul României (şi nu la nivelul primăriilor!) în baza legislaţiei din ţara noastră. Conform datelor oferite de ANRP Comisiei Mixte Interguvernamentale Româno-Germane în 2016, F.D.G.R. a depus în total 136 cereri de retrocedare şi au fost emise 127 decizii, dintre care: 8 restituiri în natură, 3 propuneri de acordare de despăgubiri, 55 respingeri şi 61 redirecţionări sau renunţări. Aşadar, pentru F.D.G.R. au fost emise 11 decizii de retrocedare şi nicidecum 80.000, cifră vehiculată în mod aberant în spaţiul public. Afirmaţia, că F.D.G.R. ar fi solicitat şi obţinut imobile care au aparţinut comunităţilor evreieşti din România reprezintă o minciună grosolană”, se mai arată în comunicatul remis de FDGR.

”F.D.G.R. respinge cu hotărâre tendinţele de denigrare, amplificate, din pacăte, în ultimele zile în unele medii şi îşi rezervă dreptul de acţionare în instanţă pentru calomnie şi incitare la ură pe considerente etnice. F.D.G.R. a dovedit în existenţa lui de 27 de ani că duce o politică constructivă, proeuropeană şi proatlantică, pentru democraţie şi un stat de drept. Etnicii germani din România sunt cetăţeni loiali ai ţării şi condamnă aceste manevre de dezbinare a societăţii româneşti”
Comunicatul FDGR

Forumul Democrat al Germanilor din România (F.D.G.R.) a fost înfiinţat în decembrie 1989 şi este organizaţia prin intermediul căreia comunităţile cetăţenilor români de etnie germană îşi păstrează cultura şi tradiţiile specifice şi participă la viaţa politică din România. F.D.G.R. are un statut aprobat de către o instanţă din România, este reprezentat în parlament, în guvern şi în administraţia locală. F.D.G.R. a  fost de la Revoluţie încoace partenerul de dialog al tuturor guvernelor României şi ale Republicii Federale Germania, constituind o adevărată punte de legatură între cele 2 state, fapt recunoscut de ambele ţări. F.D.G.R. a susţinut în mod activ faţă de autorităţile germane intrarea ţării noastre în Uniunea Europeană şi în NATO.

Grupul Etnic German (GEG) a fost înfiinţat printr-un decret-lege (în 21 noiembrie 1940) al Statului Român, condus de Ion Antonescu, şi dizolvat de alt decret-lege, tot al Statului Român, în octombrie 1944. Aşa cum România şi poporul român şi-au asumat trecutul fascist al perioadei antonesciene, şi minoritatea germană din România îşi asumă anii 30 şi 40 ca o perioadă nefastă a istoriei sale şi regretă profund abuzurile şi crimele săvârşite de unii cetăţeni din rândurile sale.

Grupul Etnic German, înzestrat cu autoritate discreţionară asupra întregii comunităţi germane din România de către statul antonescian, şi-a însuşit în mod abuziv proprietăţi bisericeşti şi ale unor asociaţii ale minorităţii germane. Retrocedarea acestor proprietăţi, care au aparţinut comunităţilor şi nu unor persoane fizice, a fost solicitată de F.D.G.R., acesta considerându-se succesorul patrimonial al acestor asociaţii, ale căror proprietăţi au trecut în proprietatea GEG, în virtutea unor decizii discreţionare. Retrocedările au fost decise de Comisia specială care funcţionează pe lângă Guvernul României (şi nu la nivelul primăriilor!) în baza legislaţiei din ţara noastră. Conform datelor oferite de ANRP Comisiei Mixte Interguvernamentale Româno-Germane în 2016, F.D.G.R. a depus în total 136 cereri de retrocedare şi au fost emise 127 decizii, dintre care: 8 restituiri în natură, 3 propuneri de acordare de despăgubiri, 55 respingeri şi 61 redirecţionări sau renunţări. Aşadar, pentru F.D.G.R. au fost emise 11 decizii de retrocedare şi nicidecum 80.000, cifră vehiculată în mod aberant în spaţiul public. Afirmaţia, că F.D.G.R. ar fi solicitat şi obţinut imobile care au aparţinut comunităţilor evreieşti din România reprezintă o minciună grosolană.

F.D.G.R. respinge cu hotărâre tendinţele de denigrare, amplificate, din pacăte, în ultimele zile în unele medii şi îşi rezervă dreptul de acţionare în instanţă pentru calomnie şi incitare la ură pe considerente etnice. F.D.G.R. a dovedit în existenţa lui de 27 de ani că duce o politică constructivă, proeuropeană şi proatlantică, pentru democraţie şi un stat de drept. Etnicii germani din România sunt cetăţeni loiali ai ţării şi condamnă aceste manevre de dezbinare a societăţii româneşti.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

24 comentarii

Baba

Acum 5 ani

Romania si poporul roman si-au asumat un trecutu fascist al perioadei antonesciene?Antonescu a fost fascist?Regele Mihai a fost fascist?Am citit bine?
Raspunde

Sibian 31

Acum 5 ani

Care e legatura intre regele Mihai si Antonescu? Sau apare undeva in comunicat ca regele Mihai a fost fascist? Sau Antonescu ce a fost, comunist?
Raspunde

Baba

Acum 5 ani

Inca ceva: FDGR nu a obtinut in instanta drepturile succesorale ale asociatiilor deposedate ilegal de GEG ci ale GEG!Vreti sa dati impresia ca Antonescu v-a fortat sa va organizati in GEG,atfel...?
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Sibian 31

Acum 5 ani

Corect comunicat. De acord cu acest comunicat. Hotii sunt in alta parte, nu in aceasta formatiune.
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Roshka

Acum 5 ani

Dar oare cine mai pune botul la povestile marionetelor din presa cu nazisti care vin sa ne violeze Romanica? Fugiti, otraviti fântânile! :)
Raspunde

Neimplicat și dezgustat

Acum 5 ani

Legea românească a retrocedărilor permitea restituirea bunurilor luate prin abuz doar de către comuniști, nu și pe cele luate prin abuz de către GEG!! Apoi, sentința prin care FDGR a devenit succesor al GEG este ilegală, pentru că GEG a fost desființat și prin Decret-lege regal, pe care nu l-a abrogat nimeni niciodată, dar și prin Tratatul de pace de la Paris (1947). Prin sentința din 2007, s-a încălcat grav Tratatul de Pace de la Paris, ceea ce este imprescriptibil și unic în Europa. România a dat curs solicitărilor/rugăminților insistente ale statului german, începând cu anii 1960 și le-a permis germanilor să emigreze. Ca răspuns la această permisiune, pentru care germanii au plătit doar o parte din cheltuielile statului român cu școlarizarea și îngrijirea sănătății (pe atunci integral gratuite), germanii au declarat după 1990 că „au fost vânduți la bucată”, ceea ce este o mare impertinență. La ultimul recensământ, în municipiul Sibiu, s-au declarat sași doar 47 de cetățeni, mulți dintre ei fiind doar jumătate sau un sfert de sânge german. Retrocedările au fost TOATE ilegale.
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

ptr "Neimplicat si dezgustat"

Acum 5 ani

WIKIPEDIA Mit dem Freikauf von Rumäniendeutschen durch die deutsche Bundesregierung wurde zwischen 1967 und 1989 unter den Decknamen Geheimsache Kanal auf westdeutscher Seite und Aktion „Rückgewinnung“ (rumänisch Acţiunea „Recuperarea“) auf rumänischer Seite die Ausreise von 226.654 Rumäniendeutschen aus dem zu dieser Zeit unter kommunistischer Herrschaft stehenden Rumänien in die Bundesrepublik Deutschland erwirkt. Die Höhe der Zahlungen für das sogenannte Kopfgeld wird auf über eine Milliarde DM geschätzt.
Raspunde

Baba

Acum 5 ani

Actiunea ''Recuperarea'' nu justifica Actiunea ''Retrocedarea''.
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

!

Acum 5 ani

"Die Höhe der Zahlungen für das sogenannte Kopfgeld wird auf über eine Milliarde DM geschätzt." Insgesamt, pro Kopf 10000-15000 je nach Bildungsstand. Und nein, nicht Deutschland hat sie gekauft, die Rumänen haben sie verkauft, Deutschland hat sie gerne genommen !
Raspunde

Bahama Mamas

Acum 5 ani

Marca psd, dezbinare, manipulare. Tare mult as fi vrut sa vad cum crestea orasul sub psd in ultimii 15 ani :))) Defapt am exemple, Iasi, Teleorman, Galati, Dolj...
Raspunde

Danu

Acum 5 ani

Si ce cluj timisoara arad oradea iasi sunt conduse cumva de fdgr? sibne dau clasa
Raspunde

konrad

Acum 5 ani

ALO FDGR !!!! Poate doar 8 restituiri s-au facut in Vurpar sau Rosia; cum puteti emite asemenea minciuni? Numai in Sibiu cunosc peste 10 restituiri.
Raspunde

Bodea Ovidiu

Acum 5 ani

FDGR tocmai a pierdut oportunitatea perfectă să tacă. Adică, n-am văzut toți sentința prin care ei solicită și devin "succesorii" GSG, un grup fascist, cu unicul scop de a solicita retrocedări "legale"? Apropo, o fi un argument în favoarea lor faptul că din 136 de solicitări doar câteva le-au fost acceptate? Îți stă mintea-n loc!
Raspunde

alt sibian

Acum 5 ani

Cum poate sa spuna asemenea enormitati o primarita marioneta.Bine ca stim ca ati depus in 2016 citez //Conform datelor oferite de ANRP Comisiei Mixte Interguvernamentale Româno-Germane în 2016, F.D.G.R. a depus în total 136 cereri de retrocedare şi au fost emise 127 decizii, dintre care: 8 restituiri în natură, 3 propuneri de acordare de despăgubiri, 55 respingeri şi 61 redirecţionări sau renunţări. // Cum puii mei voi depuneti cereri anul trecut, iar cei care le au depus de 15 ani nu au primit nimic.Sa nu mai zic de cei cu despagubiri din Basarabia si Bucovina Catrilater. Asta nu este abuz in serviciu?Nu cumva ati fost favorizati datorita presedintelui? Sa va fie rusine,sa le dati inapoi,aveti un fix cu imobilele voi astia din FDGR.
Raspunde

Alex

Acum 5 ani

Grupul Etnic German a preluat proprietatile fostei Universitati Sasesti si altor fundatii sasesti, in mod abuziv. Acestea au fost 'donate' de catre episcopal evenghelic de atunci, sustinator pe fata al gruparii naziste, printr-un act fals. FDGR, ca successor al fostelor asociatii sasesti, a cerut ca patrimonial preluat abuziv de catre GEG sa le fie restituit. Niciodata nu s-a afirmat ca FDGR ar fi continuatorul de facto al GEG, pentru ca nici nu are cum. Este atat de simplu, dar atat de greu de priceput pentru cei care nu cunosc istoria orasului sau cei care apleaca urechea la toate prostiile vehiculate pe la televiziuni de doua parale
Raspunde

Baba

Acum 5 ani

Pentru a alunga orice speculatii pe tema asta FDGR ar trebui sa faca publice urmatoarele(lista nefiind exhaustiva): 1: Cererea de chemare in judecata; 2: Hotarirea Judecatoriei Sibiu 3: Lista celor 136 solicitari; 4: Lista celor 11 retrocedari; 5 Lista retrocedarilor catre Biserica Evanghelica; 6 Lista retrocedarilor ''pe persoana fizica'' Ce zici?E rezonabil sau nu?
Raspunde

Baba

Acum 5 ani

Scuze,inca ceva ce ma deranjaza infinit mai mult decit retrocedarile:Sa faca bine FDGR sa ne explice in ce context si in ce mod si-au asumat Romania si poporul roman un trecut fascist.
Raspunde

Zexe

Acum 5 ani

„Cotidianul”: „Cum, adică? România îşi asumă „trecutul fascist”, iar minoritatea germană doar „perioada nefastă”? Citită cu atenţie, propoziţia aceasta din Comunicatul FDGR, postat chiar pe site-ul asociaţiei, conţine un uriaş neadevăr, menit să jignească România şi poporul român sub acuzaţia asumării unui „trecut fascist”! În acelaşi timp, se spune că „Grupul Etnic German”, al cărui succesor declarat este FDRG, reprezintă doar o „perioadă nefastă” a istoriei minorităţii germane din România! Nu cumva lucrurile stau exact invers?(...) Forumului Democrat al Germanilor din România (FDGR), chiar în perioada cînd îl avea ca preşedinte pe Klaus Iohannis, s-a prezentat în faţa instanţelor ca fiind succesorul „Grupul Etnic German” (GEG) şi chiar a obţinut mai multe proprietăţi care au aparţinut GEG! De asemenea, chiar în art. 6 din Statutul FDGR, se scrie negru pe alb: „FDGR este succesorul de drept al tuturor instituţiilor şi organizaţiilor ale minorităţii germane, care au fost desfiinţate prin constrîngere”. Fără nici o excepţie, fără nici o nuanţă, deci FDGR este şi succesorul GEG! Întrebare: cînd pretinzi proprietăţile, nu incluzi şi ideologia? Cum ar zice specialiştii, nu preiei atît activul, cît şi pasivul? În oglindă, nu ştiu ca vreo asociaţie românească să fi revendicat şi să fi primit patrimoniul „Mişcării Legionare”, după modelul practicat de „Forumul Democrat al Germanilor din România (FDGR)! În aceste condiţii, afirmaţia din Comunicatul FDGR, potrivit căreia „România şi poporul român şi-au asumat trecutul fascist”, este o gravă jignire la adresa poporului român şi a României, mai ales că FDGR ar fi ultima instituţie care să se plîngă de vreo discriminare, căci preşedintele său a fost ales de către români primar al Sibiului şi, ulterior, chiar Preşedintele României!”
Raspunde

Georg

Acum 5 ani

Textul Original in germana: Gegen Verleumdungen wird gerichtlich vorgegangen Pressemitteilung des Demokratischen Forums der Deutschen in Rumänien Samstag, 18. Februar 2017 Das Demokratische Forum der Deutschen in Rumänien (DFDR) wurde im Dezember 1989 gegründet. Es ist der Verband, innerhalb dessen die Gemeinschaften der rumänischen Staatsbürger deutscher Abstammung ihre Kultur und Traditionen weiterführen und durch den sie am politischen Leben in Rumänien teilnehmen. Das DFDR verfügt über ein von einem Gericht in Rumänien genehmigtes Statut und ist im Parlament, in der Regierung und in der lokalen Verwaltung vertreten. Seit der politischen Wende in Rumänien ist das DFDR der Dialogpartner aller Regierungen Rumäniens und der Bundesrepublik Deutschland gewesen und nahm seine von beiden Staaten anerkannte Brückenfunktion wahr. Das DFDR ist vor den deutschen Behörden in aktiver Art und Weise für den Beitritt Rumäniens zur Europäischen Union und NATO eingetreten. Die Deutsche Volksgruppe in Rumänien (DViR) ist durch ein Dekret-Gesetz des von Mihai Antonescu geführten rumänischen Staates (am 21. November 1940) gegründet und durch ein anderes Dekret-Gesetz des rumänischen Staates, im Oktober 1944, aufgelöst worden. So wie Rumänien und das rumänische Volk die Verantwortung für die faschistische Vergangenheit der Antonescu-Zeit übernommen haben, so hat auch die deutsche Minderheit aus Rumänien die Verantwortung für die 30er und 40er Jahre als unheilvolle Periode der Geschichte übernommen und bedauert zutiefst die von einigen ihrer Mitglieder verübten Übergriffe und Verbrechen. Die vom Antonescu-Regime mit freier Verfügungsgewalt über die gesamte deutsche Gemeinschaft in Rumänien ausgestattete DViR hat sich willkürlich den Besitz der Kirchen und Vereine der deutschen Minderheit angeeignet. Die Rückgabe dieses Eigentums, das den Gemeinschaften und nicht Privatpersonen gehört hat, forderte das DFDR an und betrachtet sich als Erbe des Anlagevermögens dieser Vereine, deren Besitz in den Besitz der DViR infolge deren Verfügungsgewalt übergegangen war. Die Rückerstattung wurde nicht von Rathäusern, sondern einer Sonderkommission genehmigt, die der rumänischen Regierung unterstellt ist und die rumänische Gesetzgebung umsetzt. Den Daten zufolge, welche die „Nationale Behörde zur Rückerstattung der Immobilien” (ANRP) der Deutsch-Rumänischen gemischten Regierungskommission 2016 zur Verfügung stellte, hat das DFDR insgesamt 136 Rückerstattungsanträge gestellt und es wurden 127 Entschlüsse mitgeteilt, davon beinhalten 8 Restitutionen in Natura 3 Vorschläge auf Entschädigung 55 Ablehnungen und 61 Umwidmungen oder Verzichte. Zu Gunsten des DFDR sind demnach 11 Rückerstattungsgenehmigungen erteilt worden und keineswegs 80.000, wie unsinnigerweise in der Öffentlichkeit gesagt wurde. Die Aussage, das DFDR habe Immobilien, die den jüdischen Gemeinden in Rumänien gehört haben, verlangt und erhalten, ist eine grobe Lüge. Das DFDR lehnt entschieden alle Verleumdungstendenzen ab, die in den letzten Tagen in einigen Medien verstärkt vorgebracht wurden und behält sich das Recht vor, juristische Schritte wegen Verleumdung und Aufhetzung zum Hass aus ethnischen Gründen vorzunehmen. Das DFDR hat in seinem 27-jährigen Bestehen bewiesen, dass es eine konstruktive, „pro”-europäische und „pro”-atlantische Politik führt, für Demokratie und Rechtsstaat. Die Rumäniendeutschen sind loyale Bürger des Landes und verurteilen diese Versuche, die rumänische Gesellschaft zu spalten. http://www.adz.ro/artikel/artikel/gegen-verleumdungen-wird-gerichtlich-vorgegangen/
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus