Joi,
24.06.2021
Cer Senin
Acum
31°C

Semn de primăvară. Acvila Arlie se întoarce în România

Semn de primăvară. Acvila Arlie se întoarce în România

Arlie, acvila țipătoare mică,  monitorizată prin satelit de ornitologii români și-a început călătoria de 12.500 de kilometri din Africa spre România.

Arlie a început migrația de primăvară în 11 februarie 2017, iar spre deosebire de ultimii doi ani, Arlie a plecat spre România cu o întârziere de trei zile.  Pentru al patrulea an consecutiv, acvila și-a petrecut iarna în Namibia.

În primele trei zile ale călătoriei sale spre țara noastră, Arlie a parcurs în zbor circa 500 de kilometri în direcția nord-est. Acvila are de străbătut continentul african de la vest la est și apoi de la sud la nord. Călătoria ei până la cuib va însemna un traseu de 12.500 de kilometri, 3 continente și 17 țări, anunță reprezentanții Societății Ornitologice Române.

Arlie a fost capturată în 2013 de o echipă formată din specialiști de la Societatea Ornitologică Română, Agenția Regională pentru Protecția Mediului Sibiu și Grupul Milvus. A fost echipată cu un transmițător satelitar cu greutatea de 45 de grame și eliberată, acțiune desfășurată în cadrul proiectului LIFE 'Conservarea acvilei țipătoare mici în România'.

Arlie este o femelă adultă de acvilă țipătoare mică și a cuibărit din 2013 în 2016 lângă localitatea Berivoi. Deranjată de lucrările forestiere de anul trecut, pasărea și-a schimbat cuibul. În 2016, Arlie a ajuns în România pe 2 aprilie.

Drumul acvilei din Africa până în România poate fi urmărit online la adresa http://pomarina.ro/pomarina/index.php

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus