Marţi,
28.11.2023
Parțial Noros
Acum
5°C

SOR: Peste 13.000 de exemplare de graur şi 4.600 de pescăruş râzător, numărate în România, cu ocazia EuroBirdwatch

SOR: Peste 13.000 de exemplare de graur şi 4.600 de pescăruş râzător, numărate în România, cu ocazia EuroBirdwatch

Societatea Ornitologică Română anunţă că sâmbătă şi duminică, în cadrul EuroBirdwatch, au fost numărate peste 13.000 de exemplare de graur şi 4.600 de pescăruş râzător.

Mai exact, este vorba despre: 13.820 de exemplare de graur (Sturnus vulgaris); 4.659 de exemplare de pescăruş râzător (Larus ridibundus) şi 4.181 de exemplare de raţă mare (Anas platyrhynchos), precizează SOR, pe Facebook

Anul trecut, au fost observate peste 13.000 de exemplare de raţă mare, urmată de graur (peste 12.000 de exemplare) şi codobatura albă (5.124 de exemplare).

Pentru colectarea datelor a fost folosită aplicaţia gratuită Ornitodata.

EuroBirdwatch, un eveniment anual de observare a păsărilor migratoare, este organizat de BirdLife International, al cărei partener în ţara noastră este Societatea Ornitologică Română. EuroBirdwatch se desfăşoară de mai bine de 30 de ani, în primul sfârşit de săptămână din octombrie, pe întregul continent.

În 2022, în România s-au desfăşurat 59 de evenimente în contextul EuroBirdwatch, în cadrul cărora au fost observate 67.725 de păsări, de către 258 de participanţi. Aceste evenimente au avut loc la: Alba, Brăila, Cluj, Iaşi, Piteşti, Sibiu, Satu Mare şi Timişoara. Totodată, anual are loc maratonul "Big Day", organizat de SOR împreună cu Staţiunea Biologică Marină ''Ioan Borcea'' Agigea.

În acest an, la maratonului ornitologic Big Day, desfăşurat pe parcursul a 24 de ore, au participat 20 de echipe.

"Aglomerările mai mari de păsări din sezonul de migraţie, în special în locurile denumite sugestiv rute de migraţie, fac ca observarea şi numărarea speciilor să fie mai interesantă şi pe alocuri spectaculoasă. Iar colectarea acestor informaţii - specii, număr de indivizi, locaţie, perioadă - ajută oamenii de ştiinţă să înţeleagă mai bine procesul de migrare al păsărilor. În consecinţă, pot fi elaborate planuri şi proiecte de conservare a speciilor vulnerabile, cu şanse mai mari de reuşită", a precizat SOR, pe reţeaua de socializare. 

foto Societatea Ornitologica Romana/facebook.com/Sebastian Bugariu

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus