Miercuri,
10.08.2022
Light Intensity Drizzle
Acum
18°C

Noaptea Privighetorilor, cel mai relaxat duel om-pasăre, ajunge la Sibiu

Noaptea Privighetorilor, cel mai relaxat duel om-pasăre, ajunge la Sibiu

Societatea Ornitologică Română moderează duelul muzical dintre păsări și oameni, la a șasea ediție a evenimentului „Noaptea Privighetorilor”. În perioada 20-25 mai au avut loc nu mai puțin de patru „meciuri” între muzicienii din natură și cei de la Conservator.

Concertele de muzică naturală și clasică au avut loc până acum la București și Iași pe 20 mai, Cluj pe 22 mai, următorul pe listă fiind Sibiul vineri, 25 mai.

„Rețeta de la Noaptea Privighetorilor este simplă - vrem să reîmprietenim oamenii cu păsările din orașe. Cea mai simplă metodă: ieșim într-o zonă unde avem păsări cântătoare, le ascultăm și încercăm să îi învățăm pe participanți cât mai multe despre ele. După ce terminăm tururile ornitologice, vedem ce replică au dat compozitorii de muzică clasică, cei care au înțeles să preia trilurile de păsări în operele lor. Cred că nu mai e nevoie de nicio explicație atunci când alăturăm ciocârlia de numele lui George Enescu, dar și Vivaldi are triluri de pasăre în celebra sa Primăvară. Bach, Beethoven, Mozart, Ceaikovski, Grieg și mulți alții s-au inspirat de la păsări. În 2018, spre deosebire de anii trecuți, organizăm aceste concerte în patru locații, lucru care nu ar fi fost posibil fără sprijinul financiar primit din partea Lidl România”, a declarat Dora Domșa, managerul proiectului Noaptea Privighetorilor.
La București, Iași și Cluj, evenimentul a avut loc în Grădinile Botanice, în timp ce la Sibiu gazdă va fi Muzeul ASTRA. Evenimentul organizat de SOR este gratuit, dar accesul se face doar după ce participanții își achită biletele de intrare la grădinile botanice sau la muzeu.

Locațiile au fost alese după mai multe criterii, precum apropierea de natură, acustică etc. Cel mai important dintre ele este legat de prezența speciilor de păsări cântătoare - fără ele, fără triluri, nu am avea cel mai relaxat duel om-pasăre. Vizitatorii își achită biletul de intrare, sunt preluați de ghizi ornitologi, fac un tur al grădinii să asculte trilurile, apoi merg la concert. Spre deosebire de clasicele săli de audiție pentru muzică clasică, la Noaptea Privighetorilor nu există fotolii și loje: oamenii stau pe pături, pe izoprene, pe iarbă, pe buturugi.

„Pentru Grădina Botanică din București, colegii au garantat prezența privighetorii roșcate (Luscinia megarhynchos), dar există multe alte specii – de la mierle la pițigoi, vrăbii de casă și de câmp, ciocănitori, muscari, țicleni și chiar fazani. Ne propunem să răspundem la orice întrebare legată de păsările din orașe, ne propunem să îi reîmprietenim pe oamenii din orașe cu vecinii lor cei mai buni, cei care cântă în loc să dea cu bormașina la prima oră a dimineții”, a mai spus Dora Domșa.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Cristina Bălău

de Cristina Bălău

Eveniment, Cultură 
Telefon:
0770 962 946
E-mail: cristina[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

3 comentarii

lacrimi si durere

Acum 4 ani

De la Wikipedia, enciclopedia liberă Duel (în latină duellum) este o luptă între doi adversari, care folosesc aceleași arme și au șanse egale de a-l ucide pe celălalt. Dacă extrapolăm titlul, un om va ucide o pasăre . De ce ? nu puteam scrie duet in loc de duel ? nu era mai romantic, mai putin sângeros ?
Raspunde

Alex

Acum 4 ani

Ora?
Raspunde

S

Acum 4 ani

@lacrimi și durere Oau, trebuie sa te uiți în Wikipedia (!!) sa vezi ce e aia duel? Ai până în 10 ani sau alta limba maternă? De metafore ai auzit? Sau de sens figurat? Și e aceeași arma : cântecul.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus