Vineri,
29.03.2024
Cer Senin
Acum
20°C

Oficial SRI: nu avem protocol cu DNA. Cum lucrau cele două instituții înainte de decizia CCR

Oficial SRI: nu avem protocol cu DNA. Cum lucrau cele două instituții înainte de decizia CCR

Serviciul Român de Informații nu are nici un protocol cu DNA, dar are semnate astfel de documente cu alte instituții ale statului.

"SRI nu are niciun protocol cu DNA. Avem protocoale cu multe instituții ale statului, perfect legale, care nu fac altceva decât normează activitatea ofițerilor SRI în raport cu parchetele sau alte instituții pe atribuțiile date de lege. Astăzi, multe din aceste documente nu mai sunt actuale pentru că noul Cod penal și Cod de procedură penală și decizia CCR din martie 2016 le-au anulat", a declarat Ovidiu Marincea, purtător de cuvânt al Serviciului Român de Informații, citat de Agrepres.

Potrivit lui Marincea, aceste protocoale fac parte din aria celor secrete. Iar înainte ca, din mai anul trecut, CCR să interzică Serviciului efectuarea de interceptări în dosarele penale, colaborarea cu DNA se rezuma la supravegherea tehnică dispusă prin mandat judecătoresc. "Este strict secret pentru că normează activitatea operativă a ofițerilor SRI în raport cu atribuțiile legale pe care le avea: adică punerea în aplicare a mandatelor. Adică supraveghere tehnică. Adică filaj, interceptare. Toate astea le făceam pe baza unui mandat de la judecător, iar protocoalele normau această activitate: ce ofițeri/departamente de la SRI pun în aplicare mandatele, cu ce resurse, normau schimbul de informații pe spețele în cauză etc. Ofițerii nu făceau muncă de cercetare penală, nu interogau, nu scriau probatorii. Nu au făcut-o niciodată. Jobul nostru era să informăm, este și astăzi, iar înainte de decizia CCR aveam și obligația să punem în executare mandatul de supraveghere operativă și de supraveghere tehnică", a mai spus Ovidiu Marincea, potrivit aceleiași surse.

După decizia Curții Constituționale, singurele mandate pe care mai lucrează SRI sunt cele de siguranță națională, a afirmat oficialul.

Declarațiile lui vin în contextul în care președintele Comisiei parlamentare de control asupra activității SRI, senatorul Adrian Țuțuianu (PSD), a discutat despre o viitoare ședință a comisiei în care să fie discutat subiectul unui protocol între DNA și SRI.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

1 comentarii

e-manuela

Acum 7 ani

Buna! Nenea, sa fim serioși, pai ce, am ajuns sa ne "formalizăm" noi intre noi prietenii?....
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus