Marţi,
27.09.2022
Parțial Noros
Acum
17°C

Foștii chiriași din fosta casă a președintelui. Au stat gratis, aproape 18 ani

Foștii chiriași din fosta casă a președintelui. Au stat gratis, aproape 18 ani

Familiile care au locuit – și locuiesc și astăzi – în cele două apartamente de la etajul 1 al casei de pe Nicolae Bălcescu nr. 29 nu au plătit, de aproape 18 ani, nimic. Nici chirie, nici impozite pentru locuințe. Cazul lor este unul conjunctural – nu putem spune dacă este vina sau meritul cuiva.

Familiile Antonescu și Oargă și-au cumpărat apartamentele ILL în care locuiau cu chirie, în anul 1997. Legea le permitea să facă acest lucru, cu condiția să nu existe o cerere de retrocedare pentru imobilul respectiv. Cum nu era cazul, în momentul respectiv, au devenit proprietari. După doi ani, presupusul moștenitor al casei, Ioan Baștea, a revendicat proprietatea. Contractele de vânzare-cumpărare ale chiriașilor au devenit nule. Au urmat aproape 18 ani de procese interminabile. Spunem “interminabile” pentru că, deși familia Iohannis a pierdut definitiv și irevocabil dreptul de proprietate asupra casei, pe rolul instanțelor mai există alte trei procese care privesc imobilul de la numărul 29. Foștii chiriași nu știu nici acum dacă vor redeveni proprietari sau nu.

Nu au fost niciodată dați afară

În tot acest timp, deși proprietari în acte au devenit fie Ioan Baștea, fie Klaus și Carmen Iohannis, pe chiriași nu i-a dat nimeni afară. Miza, de fapt, era spațiul comercial de la parter, pentru care familia Iohannis a și încasat o sumă considerabilă, care ajunge, potrivit unei anchete Rise Project, la 320.000 de euro.

Eugen Antonescu, unul dintre chiriași, a recunoscut, într-un interviu acordat presei centrale, că nu a plătit chirie sau impozite pentru acest spațiu. Mai mult, acesta spune că niciodată nu a vorbit despre acest subiect cu Klaus sau Carmen Iohannis. “Nu au venit pe aici, nu am deschis subiectul acesta, nu au încercat niciodată să ne evacueze”, spune Eugen Antonescu. Acesta este, însă, convins că actele aflate la baza procesului prin care ei au pierdut proprietățile sunt false. Pentru el, faptul că nu a fost evacuat din locuință nu reprezintă o circumstanță atenuantă.

Cine a plătit impozitele?

Până anul trecut, impozitele pe acest imobil au fost plătite de familia Iohannis. A intervenit decizia irevocabilă a Curții de Apel Brașov, care le-a anulat soților Iohannis contractul de vânzare-cumpărare asupra casei, iar Administrația Finanțelor Publice a solicitat radierea numelui Iohannis din cartea funciară. Acest lucru s-a întâmplat, dar situația proprietății a rămas incertă. Pe CF au fost trecuți soții Ghenea Eliseu și Maria, proprietarii dinainte de naționalizare, urmând ca, pentru situația finală, să se dezbată o “succesiune vacantă”, așa cum este termenul juridic. Deocamdată, pe rolul instanțelor mai sunt alte trei procese vizând această casă, deci proprietatea rămâne o chestiune absolut incertă, motiv pentru care chiriașii nu plătesc nici acum nimic.

Urmează un proces penal?

Avocatul foștilor chiriași, Virgil Vulcan, este convins că actele care au stat la baza retrocedării inițiale au fost “făcături”. Pentru că familia Baștea, prin Rodica Baștea (soția lui Ioan Baștea, decedat), nu renunță la procese, avocatul spune că este hotărât să facă și o sesizare penală. “Astăzi (n.r. – joi, 23.02) am avut procesul în care interfața domnului Iohannis și a doamnei Iohannis, fantoma aceea din America, soția defunctului Baștea, o anumită doamnă Baștea Rodica, despre care nimeni nu știe nimic, a formulat o acțiune în care se prevalează de acest testament (n.r. – invalidat de instanță în anul 2005). Urmează ca, la termenele următoare, să cerem expertiză, să ne scriem în fals, să sesizăm organele de urmărire penală și o ducem până la capăt, dacă vrea bătaie până la capăt. Ne ducem până la capăt!”, a declarat avocatul sibian.

Săptămâna trecută, Raiffeisen Bank a anunțat că își va muta sediul de pe Bălcescu 29, din cauza situației juridice incerte a clădirii, după ce contractul de închiriere a expirat.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Comentarii

16 comentarii

Zexe

Acum 5 ani

Ce tupeu pe comunistii aia batrani! Sarmanii iohannisi, au incasat doar 600.000 de euro chirie de la banca!
Raspunde

e-manuela

Acum 5 ani

Buna! Nenea, da' daca-i lasa pe ai de la banca gratis, erai mai fericit?....
Raspunde

mesterul Manole

Acum 5 ani

Voi, ăștia de la TS și din presa locală în general, sunteți slugi până la capăt. Măcar sunteți consecvenți. Îmi este rușine cu asemenea ”presă”. De unde pică banul pupați umed, cine nu cotizează, pac, cu calomnia la gazetă. Sictir!
Raspunde

The one

Acum 5 ani

Vaaaai! dar cum sa spui asa ceva? De fapt toti de la TS traiesc din reclamele de la Culinarte si DPS :))))))))) Bah din banii aia nici macar afisul #REZIST de pe Mihai Viteazu nu vi-l permiteti!!! Ar fi fain sa existe ceva legislatie prin care toate institutiile de presa sa isi scoata finantarile la vedere! Dar, de fapt, la Sibiu e simplu... As incepe cu finantarile de la Primarie, CJ... etc. Nu de alta, dar prea toti "ziaristii" sunt pro madam Fodor in conditiile in care singurul moment in care Sibiul nu e super-prafuit este acela in care este super-inzapezit...
Raspunde

cedo

Acum 5 ani

In sfarsit un punct de vedere nevehiculat pana acum si perfect adevarat. Ce nu spune avocatul chiriasilor si iar se vor naste discutii partinitoare( ca asa e la oamenii politici), e faptul ca testamentul lui Eliseu Ghenea nu e socotit fals ci e contestat ptr. ca nu e scris de mana lui( olograf) ci doar semnatura e considerata autentica....deci despre ce vorbim? Indem jurnalistii de la TS sa vada care sunt prevederile europene referitoare la mostenirile de imobile deoarece legea noastra a fost partinitoare, iliesciana daca pot sa zic asa dar, intre timp, am intrat si noi in UE deci ar trebui sa adoptam niste prevederi europene. Pentru necunoscatorii epocii genul acela de testament era lasat de batrani in mare secret si mai mult ca o dorinta cu limba de moarte ptr. ca sub comunisti bunurile, nu-i asa, erau a intregului popor!
Raspunde

Georg

Acum 5 ani

DACA semnatura este AUTENTICA si datata, in toate tarile din lume TESTAMENTUL este VALABIL. Daca ar fi fost scris la masina de dactilografiat sau Computer si semnat manu propria...ar fi fost contestat pe undeva? Aiurea, acum te OBLIGA sa scrii la computer si numai semnatura si data sa fie manu propria/olografe (cam evit OLOGRafic fiindca duce spre OLIGOFRen). Nu stiu daca a fost scris pe o singura foaie ...la mai multe ar putea sa apara interpolari si modificari. Dar dupa cat pot eu sa BANUI, erau cateva randuri...cred ca varsta si-a facut simtita prezenta. Deci TESTAMENTUL pare sa fie AUTENTIC.
Raspunde

sorosica

Acum 5 ani

Prietene, n-o mai scalda ca nu are rost, testamentul este fals din toate punctele de vedere, vezi motivarea Curtii de apel Brasov, asa zisul testament este facut pentru un nepot al sotiei?????, testatorul nu avea copii. Apropo poate se va merge mai departe si cu celelalte achizitii si afaceri 2000-2014, bineinteles de catre presa centrala ca astia locali #rezista, acum depinde pe cat.
Raspunde

Dudu

Acum 5 ani

Șocant că impozitele și chirie nu au plătit cei 18 ani locuitorii din casa! Cred că este ceva iz de îmbârliga tura , dar daca tot erau banii investiți și producea valoare de ce sunt unii supărați că au trăit gratis in casă și nu că restul poporului plătitor!? Pute puțin situația și oricum este cam dezordine legală cu lacune ale situației...
Raspunde

el

Acum 5 ani

Avocatul lu peste...mare destept se crede. A ajuns erou! Spune numai ce vrea ca , de, asa fac avocacati!
Raspunde

Fara Partide Politice

Acum 5 ani

Cine-l cunoaste pe Johannis stie ca e un om CIUDAT si dornic de putere. Simplul gest, acela cu paltonul, spune totul despre Johannis.
Raspunde

dreptul la vot

Acum 5 ani

Daca tu evaluezi ata de simplist un om, cum califici gestul lui de a-i lasa pe chiriasi sa traiasca acolo fara sa plateasca nimic? ...sau asta nu conteaza? E mai important paltonul!
Raspunde

Roman adevarat

Acum 5 ani

Biserica evanghelica,FDGR continuatoarea organizatiei naziste GRUP ETNIC GERMAN(vezi doamne numai in ceea ce priveste partea imobiliara) au profitat de prostia,lasitatea si slugarnicia unor judecatori asemenea si fara constiinta,cat si de concursul "romanului" Klaus Iohanis,care nu-i deloc un sas prost !Colac peste pupaza a mai ajuns si presedinte,acest oportunist mizerabil! O meritati fratilor!
Raspunde

rosu

Acum 5 ani

Ma, romane, asara, cand mi-am taiat cu forfecutza unghia de la deshtu´ mare al piciorului stang, o sarit unghia taiata pana in tavan, aproape. Ai, ce-am mai ras! In rest, nimic nou.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus