Sâmbătă,
04.02.2023
Ninsoare
Acum
-1°C

Sibiul are un buget record în 2017: 713 milioane de lei. Cum s-au împărțit banii

Sibiul are un buget record în 2017: 713 milioane de lei. Cum s-au împărțit banii

Niciodată în istoria recentă a Sibiului, orașul nu a mai avut un buget estimat la o valoare atât de mare, de peste 158 de milioane de euro. Vestea este, însă, doar aparent bună, deoarece acest buget-record este construit pe o excedent bugetar record: unul de peste 271 de milioane de lei.

Astrid Fodor, primarul municipiului Sibiu, a prezentat în dimineața zilei de marți câteva cifre din bugetul orașului pe anul în curs, buget care ar urma să fie aprobat într-o ședință extraordinară programată pentru 21 martie. Cele 713 milioane de lei estimate drept venituri în anul în curs sunt cu o treime mai mari decât cele pe baza căruia a fost construit bugetul de anul trecut, când Primăria estima venituri de 535 de milioane de lei. Iar tot ca o comparație, cele 713 milioane de lei reprezintă mai bine de dublul execuției bugetare pe anul trecut, când Primăria și cele nouă servicii subordonate au reușit să cheltuiască în total 322,6 milioane de lei.

Reparațiile de străzi primesc partea leului din Cheltuielile de funcționare

Construcția bugetară este împărțită, ca în fiecare an, în bugetul secțiunii de Funcționare și cel de Dezvoltare. Cea mai mare parte din bugetul Sibiului pe 2017 este alocată Funcționării – 441,8 milioane de lei. Din acești bani, cea mai mare sumă (peste 50 de milioane de lei) vor merge pentru lucrările de reparații ale străzilor, gestionate de către Primăria Sibiu anunță primarul Astrid Fodor. Printre străzile enumerate la acest capitol intră Râului, Cibinului, Metalurgiștilor, dar și Aleea Frații Buzești.

fodor (4)

Pentru Învățământ, la secțiunea de Funcționare au fost alocate 136,9 milioane de lei, cea mai mare parte a acestor bani fiind alocați salariilor cadrelor didactice. Însă în creștere sunt și alocările pentru cheltuielile materiale (21,6 milioane de lei, cu 23% mai mult decât anul trecut). Alte 3,8 milioane de lei sunt alocate lucrărilor de reparații la creșe, sumă egală cu cea alocată pentru reabilitările cabinetelor școlare.

Pentru asistență socială, la secțiunea Funcționare sunt prevăzute 21,7 milioane de lei, cea mai mare sumă fiind alocată indemnizației persoanelor cu handicap (14,4 milioane de lei).

Cultura: 11% din buget

Din cele 48,9 milioane de lei alocate la capitolul Cultură din secțiunea de Funcționare, partea cea mai mare merge direct către Teatrul Național ”Radu Stanca” din Sibiu – 20,9 milioane de lei. În acești bani intră și sumele alocate pentru organizarea Festivalului internațional de teatru. Dar acestor bani li se adaugă alți 500.000 de lei, pentru organizarea unui concurs de soluții în vederea construirii unui nou centru de spectacole și expoziții, care să includă și un nou sediu pentru teatrul sibian.

Excedentul bugetar merge în Dezvoltare

Cele 271,1 milioane de lei prevăzute în bugetul municipiului Sibiu pe 2017 la secțiunea Dezvoltare reprezintă, de fapt, excedentul bugetar al ultimilor ani. Cea mai mare parte a acestui buget de dezvoltare va merge către Primăria municipiului Sibiu (202,7 milioane de lei).

O creștere importantă a alocărilor la această secțiune o are Serviciul de învățământ preuniversitar, unde bugetul pe 2017 este de 43,8 milioane de lei, cu 40% mai mare decât cel de anul trecut. Creșterea se datorează proiectului unui nou sediu pentru Liceul de Artă (care va fi amenajat în curtea actualului Liceu Economic și pentru care sunt necesari, potrivit studiului de fezabilitate, 27,3 milioane de lei).

Alte investiții importante ale serviciilor din subordinea Primăriei ar fi cea de modernizare a Băii Populare, pentru care studiile de fezabilitate prevăd un necesar de aproximativ 3,5 milioane de lei.

Primăria: străzi, un nou pod, zece noi autobuze

Din cele 202,7 milioane de lei alocate secțiunii de Dezvoltare pentru Primăria municipiului Sibiu, cele mai mari sume sunt alocate, în continuare, infrastructurii rutiere. ”Din banii Primăriei Sibiu intenționăm să finalizăm cele zece străzi de pământ începute anul trecut, iar în diferite stadii de atribuire sunt lucrările pentru alte șapte străzi de pământ”, anunță primarul Astrid Fodor. Ea enumeră printre străzi ce vor intra în lucru de anul acesta cu finanțare din bugetul local Prelungirea Săceal, drumul vechi de acces în Păltiniș, dar și finalizarea reabilitărilor cartierelor Dioda și Hipodrom II. În plus, anul acesta vor începe și lucrările din cartierul Valea Aurie, pentru care contractul de execuție a fost semnat în cursul zilei de ieri, a mai spus Astrid Fodor. După finalizarea lucrărilor din cartierul Hipodrom II ar urma să intre în lucrări și zona cuprinsă de perimetrul străzilor Nicolae Iorga – Calea Cisnădiei – Aleea Frații Buzești.

”Până când nu terminăm cu toate străzile de pământ, vom avea un oraș prăfuit. Noi vrem să terminăm cu starea aceasta de șantier în care este Sibiul, pe partea de infrastructură”, Astrid Fodor, primarul municipiului Sibiu
Tot din cele 202,7 milioane de lei pentru Dezvoltare, Primăria Sibiu intenționează în acest an să construiască un al treilea pod peste Cibin, în zona celor două existente. Acest al treilea pod va avea o singură bandă, pentru legătura între străzile Alba Iulia și Maramureșului.

Un alt proiect mare prevăzut a fi implementat din cursul acestui an este, potrivit primarului Astrid Fodor, realizarea canalizării pluviale pe strada Podului, lucrare aproximată prin studiul de fezabilitate la aproximativ nouă milioane de lei.

În fine, printre achizițiile importante preconizate în acest an se numără și zece autobuze din generația Euro6, autobuze care ar urma să fie concesionate societății Tursib. ”Ne-am propus să achiziționăm autobuze și din fonduri europene, însă acestea nu sunt accesibile decât pentru achiziția de autobuze electrice sau hibrid. Or, Sibiul are nevoie și de alte tipuri de autobuze”, a mai declarat Astrid Fodor.

Aqua-park-ul și spitalul

Pentru proiectul unui aqua-park, alocările bugetare sunt de peste 50 de milioane de lei, în bugetul pe anul în curs. Este însă foarte puțin probabil ca acești bani să fie cheltuiți, din moment ce nu există studiu de fezabilitate pentru acest proiect, pentru care executivul local a decis să schimbe locul. Astfel, proiectul nu ar mai urma să fie realizat în Pădurea Dumbrava (pe locul fostului depozit de muniție), ci la ieșirea din Sibiu către Poplaca. Unde terenul vizat este în administrarea Ministerului Apărării Naționale. Acest teren (de aproximativ 130 de ha) a mai fost solicitat spre a fi trecut în administrarea municipiului și în cursul ultimilor zece ani, în vederea construirii unui nou spital, însă de fiecare dată conducerea MApN s-a ferit de la a accepta o astfel de propunere (de a ceda administrarea celor 130 de ha de teren de pe Calea Poplăcii, în schimbul unei suprafețe similare pe Dealul Dăii).

Pentru proiectul Spitalului județean, anunțat a fi rezultatul unui parteneriat între administrația locală și cea județeană, deocamdată nu a fost alocat niciun leu în bugetul pe anul 2017. ”Nu am alocat nimic căci nu știm nimic despre acest proiect. Este problema Consiliului Județean să realizeze studiul de fezabilitate și abia apoi discutăm”, a declarat Astrid Fodor.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

22 comentarii

Debandada

Acum 5 ani

Normal ca ramai cu banii ca prostu' daca nu faci anumite lucruri care trebuia sa le faci ....DEZAPEZIRE de exemplu....PARCARI.....
Raspunde

sibian100%

Acum 5 ani

Baba asta nu face nimic,probabil crede ca banii stransi sunt de inmormantare si nu trebuie sa ne atingem de ei.
Raspunde

RELU soferu '

Acum 5 ani

'Baba' a condus din umbra orasul in ultimii zece ani. Stai jos, Tarane , daca nu stii tot!!
Raspunde

zapadosu'

Acum 5 ani

Mizerie groaznica pe strazi. Nu se matura nu se spala. Alba Iulia , Milea , si cam toate strazile mari sunt rupte si nu au mai fost asfaltate complet de de 6-7 ani. Autobuzele prastie. Si primaria se scalda in excedente bugetare.
Raspunde

...

Acum 5 ani

Azi dimineata la ora 8 (ora de trafic infernal) pe Saguna se dadea cu matura pe langa borduri. Va puteti imagina ce praf se ridica spre nefericitii pietoni care trebuiau sa treaca pe trotuarul ingust... Deci se mai face cate ceva, dar putin si foarte prost. Moldovei a fost sparta in doua locuri mari acum cateva saptamani si pamantul batatorit cu opinca s-a lasat foarte mult. Ma mir ca nu si-a rupt cineva masina pe acolo inca...
Raspunde

hai-hui

Acum 5 ani

La Baia Populara problema numarul 1 este numarul redus de cabine. Vad ca asta nu apare in proiectul de modernizare...
Raspunde

Petre

Acum 5 ani

Cred si eu ca bugetul este mare daca avem cel mai scump impozit pe cladiri din tara. 1,7% si alte orase au 0,8
Raspunde

corporatist

Acum 5 ani

Nu se rezolva nimic cu o jumatate de pod nou langa cel vechi.Traficul este ingreunat pe sos.Alba iulia din zona Metro pana la pod.Se va aglomera mai mult odata cu construirea Aqva P. pe calea Poplacii. Solutia era un drum de legatura de pe Bieltz in Valea Aurie.
Raspunde

e-manuela

Acum 5 ani

Buna! Nenea, nu inteleg un lucru?!... De ce, atunci cand vorbim de banii urbei , ne tot "împingeți" in fata, poza cu acest campion al non-combatului?...
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Zexe

Acum 5 ani

Ce va mai uraste babaciunea asta! La cat sunteti de prosti, o sa va fie primar pe viata.
Raspunde

GEORGE

Acum 5 ani

Asta cu bugetul este din ciclul sa radem cu Astrid Cora Fodor. Pai daca anul trecut a fost excedent bugetar de vreo 200 de milioane anul acesta cu un buget mai mare ca anul trecut cat va fi excedentul cred ca vreo 300 de milioane.Ceea ce dovedeste nu numai incopetenta babei senile poreclita Baba Dezapezirea ci si cat sunt de inspirati au fost sibieni cand au crezut ca toti sasi sunt Iohannis, chiar si babele de 65 de ani. Deci nu vad de ce se pling sibienii, va urez ca si peste 3 ani sa o votati pe Fodor ca se apropie de 70 de ani si nu isi poate intretine familia doar din pensie.
Raspunde

Baba senila

Acum 5 ani

Astrid Fodor = Craiasa Zapezii. Femeia aceasta e depasita de situatie. Are excedent bugetar dar n-a construit nici o gradinita sau scoala. La cat o duce mintea, ingramadeste si mai mult zona Hipodrom cu constructia acelui Liceu de Arta in curtea altui Liceu.
Raspunde

ra

Acum 5 ani

O singura prioritate prioritara legarea turnisorului cu valea aurie
Raspunde

Ridichie Iglesias

Acum 5 ani

Administratorii orasului Sibiu au fost,sunt si probabil vor fi depasiti de situatie,parca traiesc in secolul trecut.Nu au nici o viziune care vizeaza orasul,sint depasiti de situatie.
Raspunde

Simona

Acum 5 ani

O invitam pe dna Primar sa treaca cu masina pe str. Laptariei si Eschil sa vedem cum se descurca santuri cat tine strada . Iar seara sa faca o plimbare pe str. Laptariei la lumina unui singur stalp cu bec care functioneaza pe toata strada . Poate o parte din buget ajunge si la rezolvarea acestor probleme tinand cont ca si pe aceste strazi sunt persoane care achita taxe impozite . Sa speram ca se rezolva altfel ar trebui sa ne unim si sa mergem in audienta in fiecare zi poate asa se rezolva !
Raspunde

Bahama Mamas

Acum 5 ani

Pe Cojocarilor, Centrul istoric - Orasul de Jos, jumate din strada e in bezna, si de cativa ani.
Raspunde

Bahama Mamas

Acum 5 ani

Cum scrieti ma ciumpalacilor asa urat de mama noastra a tuturor, Mama Fodor. E mama cu cap, pune la saltea bani in caz de atac, e bine sa avem cateva miliarde bitcoin in caz ca vin rusii, sa ne rascumparam libertatea.
Raspunde

Sibianul resemnat

Acum 5 ani

O invit pe primarita burgului sa iasa din biroul molcomului viitor fost presedinte, sa vada ca orasul asta e mai murdar ca oricand, stazile cu asfalt au devenit cu pamant, avem un oras gri, iar daca nu se pricepe la altceva -proiecte, investitii, etc poate din banii pe care din exedent face macar curatenie. Ca femeie poate ii se potriveste mai bine....
Raspunde

Praful invizibil

Acum 5 ani

”Până când nu terminăm cu toate străzile de pământ, vom avea un oraș prăfuit. Noi vrem să terminăm cu starea aceasta de șantier în care este Sibiul, pe partea de infrastructură”, Astrid Fodor, primarul municipiului Sibiu Dacă așa gândți cu adevărat, atunci e grav. Acum au și sibienii o explicație la praful din oraș. Bineînțeles, o să așteptăm încă vreo 2 ani să se termine de asfaltat toate străzile, timp în care o să ignorăm curățatul prafului, că deh, e inutil! Această femeie redusă, nu a auzit de conceptele de " întreținere a curățeniei", și de "evitare pe cât posibil a murdăririi". Vreți adavăruri? Iată! Pe perioada iernii, mașinile cu perii nu lucrează! Nici măcar când e uscat? De ce? Nu știm. Dar știm că nu e normal! Și mai știm că asta e o cauză majoră a noroiului din iarnă și primăvară, și a prafului inhalat de sibieni în primăvară, precum și a acoperirii a tot ceea ce înseamnă suprafață, cu praf. Apoi, există MULTE străzi secundare asfaltate din Sibiu (majoritatea fiind secundare), pe care nu se intră cu perii. De ce? Nu știm, dar știm că acei locatari sunt condamnați să stea în mizerie din trecut, în prezent și viitor. La ce bun asfaltul, dacă e acoperit cu pământ? Apoi, cei ce reabilitează străzi, nu își respectă obligația de a-și spăla roțile utilajelor la ieșirea din șantier. De ce? Fiindcă primăriei i se rupe. Astfel, s-ar evita într-o mare măsură murdărirea orașului. De pildă, astăzi s-a început calvarul reabilitării străzii Traian, printr-un cadou nesperat de la lăudata firmă Geiger: plăcinte de noroi, înșirate pe strada Moara de Scoarță, Viitorului, ș.a.m.d., înșirate de un utilaj de-a lor nesimțit, ce a părăsit șantierul. Apoi praful este ridicat de vânt și de mașinile care gonesc. Să nu creadă cei de la Geiger că o să continue așa, fiindcă o să se lase cu scandal. Primăria, cum îi stă bine, probabil a scos Moara de Scoarță (stradă cu trafic intens) din programul de curățare cu perii, pe perioada șantierului; dealtfel, din toamna trecută, a fost complet abandonată, ca mai tot anul 2016. Am observat că primăria evită cu sârguință, curățatul străzilor adiacente străzilor care nu sunt asfaltate. Astfel, rețeta mizeriei este scrisă. De ce? Mister...! Și avem excedent bugetar cică. La fel cu cei ce sapă ptr. înlocuirea rețelelor de utilități, și la finalizare nu lasă strada în starea inițială, cum sunt obligați de lege. Apoi autoturismele încep transportul noroiului pe roți. La fel, primăria nu vede. Propun să fie drastic trași la răspundere cei de la direcția tehnică, din cadrul PMS, cei în principal responsabili de curățenia orașului. Și mai propun un protest aidoma celei anti OUG 13, în care să cerem demiterea celor responsabili de praful și noroiul din TOT orașul, să cerem investiții serioase în menținerea curățeniei (achiziționarea de numeroase masini cu perii; prinderea tuturor străzilor în programul de salubrizare contra prafului, precum și înmulțirea trecerilor pe o oarecare stradă (nu doar atunci când se constată că e mizerie, și se face o reclamație. Un astfel de protest mi se pare extrem de util, pentru bunăstarea Sibiului. #rezist
Raspunde

Bogdan M - un CUNOSCATOR

Acum 5 ani

Dragilor, e frumos ca faceti comentarii. Incercati sa le trimiteti direct la sursa incompetentei: astrid.fodor@sibiu.ro. Asa poate ne lasa femeia si se duce!
Raspunde

bogo

Acum 5 ani

Suntem sub domnia prafului si a pulberii din pacate. Asa murdar nu a fost Sibiul de mult. Doamna primar ar cam trebui sa mai lase sindrofiile si taiatul panglicilor si sa mai iasa prin oras, sa vada ce jeg exista in tot orasul. Praful si jegul stau cu tonele pe langa borduri, drumurile sunt pline de gropi, chiar si cele reabilitate in urma interventiilor celor de la utilitati s-au pricopsit cu petice care s-au lasat si s-au transformat fie in denivelari fie in cratere, igloo-urile verzi si albastre raspindite anapoda sunt neincapatoare si sunt flancate de cutii, cartoane si alte minuni, spatiile verzi sunt bombardate de cei care au depozitat materiale de constructii in urma interventiilor la utilitati, la asta se adauga si puzderia de rahati de animale de companie si comunitare care impanzesc trotuarele. Rablele de la Tursib pe langa aspectul lor medieval mai si polueaza ca niste cazane atmosfera orasului si asa obosita de traficul infernal si de praful rezultat in urma dezapezirii inteligente facute dupa reteta clasica de antiderapant: cel mai prost nisip, amestecat cu sare si pamant, imprastiat peste tot si cat mai mult. Si totusi#rezistam!!!
Raspunde

sibian

Acum 5 ani

Asa mizerie in oras nu am mai vazut de prin 2000. Drumurile pline de "petice" care s-au lasat. Plin de nisip si de pamant pe drum . Trotuarele sparte si nereparate, pline de noroi si denivelari. Totul arata gri si mohorat.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus