Bolile cardio-vasculare sunt cauza morții a 57,8% dintre români. Toate tipurile de cancer, adunate la un loc omoară 20%. În urma urgențelor traumatologice mor 3%. Pentru programele curative se cheltuie anual un miliard de euro. Din acest miliard, pentru bolile cardio-vasculare sunt alocate între 20 și 30 de milioane de euro. 2,5% din bugetul total.
Acestea sunt datele prezentate de directorul medical al Spitalului European Polisano dr. Victor Costache, în cadrul unei emisiuni Turnul Sfatului TV. A pronunțat o singură dată cuvântul genocid, pentru că i s-a atras atenția, spune el, că ar fi bine să n-o mai facă. ”Avem o populație care scade exponențial. Din 2012 până acum s-au pierdut un milion de locuitori. Dacă ar fi să luăm cauzele, cauza numărul unu sunt din nefericire bolile cardiovasculare. Ultimele date ale Băncii Mondiale arată că 57,8% dintre români mor din cauza acestor boli. Dacă ar fi să comparăm, a doua cauză de deces sunt afecțiunile oncologice. Toate tipurile de cancer, adunate la un loc omoară 20%. Dacă ne uităm la urgențele traumatologice pentru care se alocă fonduri importante vedem toți elicoptere care zboară de diferite culori… Acestea omoară numai 3% dintre români. Ceea ce e foarte șocant este modul de repartiție al bugetului de către Casa Națională de Asigurări. Pentru aceste cauze importante de deces sunt create niște programe curative, care anual li se alocă direct un miliard de euro. Banii noștri, ai asiguraților. Avem aceste cifre, aproape 60% din români mor din cauza bolilor cardio-vasculare și din miliardul din asigurări se alocă undeva la 20, 30 de milioane de euro. Este ridicol de mică această sumă. Nu au practic o explicație, așa se face. Așa vrem noi să facem. (…) Sunt șocat să văd că nu se bugetează tot ce înseamnă diagnostic precoce în oncologie. Dacă vrei să faci un CT sau un RMN se termină banii în primele cinci zile și apoi se fac liste de programări pentru luna următoare. În schimb, se afectează bugete de sute și sute de milioane de euro pentru chimioterapice care se dau în stadiul patru. Alocăm bugete enorme pentru stadiile terminale și când trebuie să detectăm această afecțiune îngrozitoare, stadiul, unu sau doi… Care e cea mai bună cură în aproape toate tipurile de cancer? Extirparea tumorii. Pentru asta trebuie să diagnosticăm precoce. Trebuie făcute campanii, trebuie investiții în imagistică, trebuie făcute și mai multe computere tomograf, aici trebuie să investim”, spune doctorul Costache.
”Un cetățean european nu face nicio diferență între un spital de stat și un spital privat”
Doctorul Victor Costache spune că sistemul de sănătate din România va ieși din criză în momentul în care banul va urmări pacientul. ”Noi suntem în Europa, într-o țară europeană și trebuie să gândim că suntem aici și la nivel medical trebuie să ne raportăm la valorile din Europa. Practic, un cetățean european nu face nicio diferență între un spital de stat și un spital privat. (…) La nivel european nu înseamnă că dacă te duci la o clinică privată ca să mănânci mai bine. Nu. Practic noi suntem asigurați, plătim niște contribuții la asigurările de sănătate, care nu sunt mici și acest sistem de asigurări dacă ar funcționa ca în Comunitatea Europeană ar trebui să deconteze la fel în maternitatea privată și în maternitatea de stat și să nu existe aceste diferențe. Nouă ar trebui să ne fie indiferent dacă secția, clinica sau spitalul în care mergem este de stat sau privat. Banii urmează pacientul, acesta este principiul sănătății în Europa, instituit de Bismarck în secolul XIX. În Bulgaria e la fel, în toată Uniunea Europeană e la fel. Noi am reușit să constituim un sistem hibrid greu de înțeles inclusiv pentru cei care lucrează în sănătate. (…) O soluție ar fi deblocarea legii asigurărilor private de sănătate, blocată în 2010. De atunci suntem ca în acea tranziție post-decembristă.
În ultimii patru ani au fost multe schimbări la Ministerul Sănătății. Când am venit în țară era domnul Nicolaescu, a urmat domnul Bănicioiu, pe urmă Achimaș Cadariu din Cluj, domnul Vlad Voiculescu și în momentul de față avem un ministru din partea PSD, ceea ce e bine că măcar acum știm de unde e, pentru că ultimii doi nu știam din partea cui sunt. Măcar e cineva care are o susținere parlamentară în spate. Altfel cei doi, trei miniștri precedenți și-au pierdut susținerea și lucrurile nu se urneau în nicio parte. Situația din 2013 nu diferă foarte mult de ce avem acum”, a mai spus Costache.
Un caz de chirurgie cardio-vasculară undeva în vestul Europei se decontează undeva înspre 20 de mii de euro. Atât se decontează spitalului, că e de stat sau privat, nu contează. În Republica Moldova, că avem aere de superioritate față de ei, se decontează între 6 și 7 mii de euro, iar în Bulgaria undeva la 9 mii de euro. Știți cât se decontează în România? Șase mii de lei! În aceste condiții, există practic patru centre private de chirurgie cardio-vasculare în România și niciunul nu intră în acest program, iar centrele de stat sunt subfinanțate și trebuie să folosească materiale proaste, cu valve de generație veche, trebuie să facă tot felul de compromisuri.Întreaga emisiune o puteți viziona aici:
https://youtu.be/yW-CiKGgSKQ
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Tag-uri: În Bulgaria , În Republica Moldova , Băncii Mondiale , Comunitatea Europeană , victor costache , doctori , Turnul Sfatului , Casa Națională , Spitalului European Polisano , Uniunea Europeană Guvernului P , Patriciu Achimaş Cadariu Camer , Vlad Voiculescu , Miniştrii Apărării , boli , Ministerul Sănătății , Pentru Sibiu , Doctorul Victor Costache , buget , Bulevardul Spitalelor , cardio-vasculare
Vizualizari: 3467
Ultimele comentarii
Acum 6 ore
Gogu
Acum 6 ore
Emil
Acum 6 ore
Justin
Acum 6 ore
Marius
Acum 6 ore
Tzepe. tzepe ...