Miercuri,
29.06.2022
Cer Senin
Acum
31°C

Ultimele două procese pentru moștenirea familiei Iohannis se judecă la Sibiu

Ultimele două procese pentru moștenirea familiei Iohannis se judecă la Sibiu

În timp ce toate privirile urmăreau calea extraordinară de atac la care a apelat Klaus Iohannis pentru a opri sentința care îl lăsa fără celebra casă din centrul Sibiului, pe rolul Tribunalului din oraș erau înregistrate două noi procese. Care vizează exact recuperarea aceleiași case sau cel puțin a unei părți din aceasta.

Cea care a deschis procesul pentru recuperarea averii familiei Iohannis locuiește în Florida, Statele Unite ale Americii. Se numește Rodica Baștea și este soția celui care a fost Ioan Baștea (a decedat în 2010) și care este ”punctul de legătură” cu familia președintelui României, Klaus Iohannis, în toată povestea ”casei pierdute în instanță”. Acest Ioan Baștea, împreună cu soția și soacra președintelui au moștenit – în baza unui certificat de moștenitor emis în 1999 și anulat în 2005 – casa din centrul Sibiului, devenită extrem de interesantă deoarece a fost închiriată celor de la Raiffeisen Bank pentru o chirie totală estimată la 320.000 de euro, în ultimii 16 ani. Baștea nu a beneficiat de niciun euro din această chirie, deoarece el și-a vândut partea din moștenire soților Iohannis în chiar ziua obținerii certificatului de moștenitor.

Cu ochii pe procese

Ambele acțiuni deschise la Sibiu în aprilie 2016 au avut primul termen de judecată abia în septembrie anul trecut. În procese au intervenit în nume propriu și foștii chiriași, cei care au obținut în instanță anularea certificatului de moștenitor din 1999. ”Să vedem ce se va întâmpla, deocamdată suntem doar în proceduri, încă nu s-a dezbătut nimic pe fond”, arată Adrian Antonescu, unul din cei care încă locuiește în imobilul recent pierdut de familia Iohannis. Procesul prin care Statul Român este chemat să elibereze un nou certificat de moștenitor este deocamdată suspendat, până la judecarea celui prin care se va stabili dacă Rodica Baștea și ”terțe persoane” au dreptul să mai primească aproximativ un sfert din averea inițială.

Plus alte procese la Alba

După ce Iohannis a pierdut, definitiv și irevocabil, procesul de la Curtea de Apel Brașov, care viza imobilul de pe strada Nicolae Bălcescu, chiriașii care l-au dat în judecată au început un nou proces prin care cer ca numele să le reapară în Cartea funciară. ”La Tribunalul Sibiu ne-a fost admisă cererea de revizuire a cărții funciare: cei care ne-au dat în judecată în 1999 pentru a ne anula contractele de vânzare cumpărare nu aveau calitatea procesuală de a deschide acțiunea respectivă. Dar a fost cu recurs și acum ne judecăm la Curtea de Apel Alba Iulia”, spune Adrian Antonescu. Potrivit lui, avocații care îl reprezintă pe Klaus Iohannis cer suspendarea re-transformării foștilor chiriași în proprietari peste apartamentele cumpărate în imobilul de pe strada Nicolae Bălcescu, nr. 29.

”La Tribunalul Sibiu ne-a fost admisă cererea de revizuire a cărții funciare: cei care ne-au dat în judecată în 1999 pentru a ne anula contractele de vânzare cumpărare nu aveau calitatea procesuală de a deschide acțiunea respectivă”, fost chiriaș, ulterior proprietar, al casei de pe N. Bălcescu
Istoria averii

Istoria averii familiei Iohannis este redesenată în cele două procese pe care Rodica Baștea le-a deschis la Tribunalul Sibiu, în aprilie anul trecut. Practic, în cele două acțiuni, avocații femeii stabilită în Statele Unite pornesc de la istoricul familiei Eliseu și Maria Ghenea, care cu bani din America au cumpărat inclusiv două case în centrul Sibiului: una situată pe str. Gen. Magheru nr. 35 și una pe str. Nicolae Bălcescu, nr. 29. La prima adresă a trăit până anul trecut Georgeta Lăzurcă, soacra președintelui Klaus Iohannis. Iar la cea de-a doua adresă se află apartamentul de 160 de mp, pe care Iohannis l-a închiriat profitabil celor de la Raiffeisen Bank.

”Adoptat” fără acte

Istoria respectivă surprinde și momentul în care soții Maria și Eliseu Ghenea au descoperit că nu au cui să lase averea pe care o agonisesc. Așa se face că, din 1926, în casa lor din Porumbacu de Jos (județul Sibiu, în prezent) a început să crească asemenea unui fiu adoptiv Nicolae Baștea. ”În calitate de nepot al defunctei Ghenea Maria, a fost crescut de soții Ghenea Maria și Ghenea Eliseu de la vârsta de 14 ani, aspect confirmat, de altfel, ca și un fapt notoriu, și de martori”, se arată în acțiunile de pe rolul Tribunalului Sibiu. Relația dintre cei trei avea să fie curmată în 1962, când Maria Ghenea trece în neființă. Conform normelor valabile și atunci, dar și acum, jumătate din proprietățile femeii îi rămân nepotului Nicolae Baștea, iar cealaltă jumătate – soțului Eliseu. Nepotul Nicolae este considerat moștenitor deoarece tatăl său (fratele Mariei Ghenea) era deja decedat. Doar că nimeni până acum nu a stat să își bată capul cu aceste ”vacanțe succesorale”. Și asta deoarece în 1963 (cu șase ani înainte de a muri), Eliseu Ghenea semnează un ”Testament” scris de mână de altcineva, potrivit cărui act îi lasă nepotului casele din Sibiu. Nepotul nu apucă, însă, să își vadă casele trecute pe nume, deoarece, un an mai târziu, Statul Român naționalizează toate aceste imobile.

de net

Un Crăciun bogat

Abia din Ziua de Crăciun a anului 1991, cele două case redevin subiect de discuție în familia Baștea. În respectiva zi, Nicolae Baștea, în vârstă de 79 de ani, necăsătorit și fără copii redactează la rândul lui un Testament prin care împarte averea pe care o credea moștenită de la Maria și Eliseu Ghenea. Aproximativ jumătate din această avere este transmisă unui nepot de-al său, pe nume Ioan Baștea. Cealaltă jumătate este transmisă în mod egal Georgetei Lăzurcă (soacra lui Klaus Iohannis) și lui Carmen Iohannis. Potrivit vecinilor care s-au judecat ani de-a rândul pentru casele în discuție, soacra actualului președinte al României a apărut în testamentul scris de Nicolae Baștea datorită relațiilor de prietenie dezvoltate cu acesta de familia Lăzurcă.

Recuperarea moștenirii

Acțiunile pentru recuperarea averii familiei Ghenea au un nou punct de cotitură în 1998, când Judecătoria Sibiu, printr-o sentință dată în cursul lunii iulie, a decis că Statul Român a naționalizat abuziv casele din centrul Sibiului. Astfel, în cartea funciară au reapărut drept proprietari soții Maria și Eliseu Ghenea. Cum testamentul lăsat de Eliseu nu era recunoscut de instanță (deoarece o expertiză grafologică a dovedit că este scris de două persoane) un an mai târziu, notarul public Radu Gabriel Bucșă din Sibiu emite Certificatul de moștenitor și legatar nr. 90/1999. Certificatul este bazat pe o adeverință semnată de secretarul Primăriei din Porumbacu de Jos, Liviu Munteanu, care atesta că Nicolae Baștea este unicul moștenitor al soților Ghenea.

În chiar ziua eliberării acestui certificat de moștenitor (1 iunie 1999), familia Iohannis cumpără de la Ioan Baștea și jumătatea acestuia din imobilul de pe strada Nicolae Bălcescu. Tranzacția are loc pentru suma de 50 de milioane de lei vechi, după cum se arată în contract. Următorul pas este anularea contractelor prin care foștii chiriași și-au cumpărat apartamentele în care locuiau la adresa Nicolae Bălcescu nr. 29.

Un certificat de moștenitor declarat nul

Ceea ce a urmat a devenit extrem de dezbătut în mediul public în ultimele zile. Mai întâi, Tribunalul Brașov decide pe 1 februarie 2005 că certificatul de moștenitor emis de notarul din Sibiu este nul. În motivarea deciziei care avea să rămână definitivă sunt invocate vicii procedurale: notarul din Sibiu nu avea competență teritorială, iar certificatul de moștenitor ar fi trebuit eliberat de către un notar din municipiul Făgăraș, având în vedere că Eliseu Ghenea a decedat în Porumbacu de Jos.

Certificatul a fost declarat nul în cadrul acțiunilor deschise în instanță de foștii chiriași, care au scos astfel din proprietatea familiei Iohannis imobilul de pe strada Gen. Magheru nr. 35 (foto jos). Însă a fost nevoie de alți 12 ani de procese pentru ca foștii chiriași să obțină, definitiv și irevocabil, scoaterea numelui familiei Iohannis și din cartea funciară a imobilului de pe Nicolae Bălcescu.

casa iohannis magheru (3)

Rodica Baștea cere un nou certificat

Fără să poată apela la testamentul lui Ghenea, fără să mai poată invoca certificatul de moștenitor eliberat la Sibiu, Rodica Baștea mai cere acum Tribunalului Sibiu să recunoască faptul că are dreptul să pună în discuție sfertul de avere pe care l-a moștenit nepotul Nicolae Baștea.

În termeni juridici, Rodica Baștea solicită instanței să constate că anularea certificatului de moștenitor din 1999 nu a dus la ”afectarea vocației succesorale a moștenitorilor legali sau testamentari, care nu își are izvorul în certificatul de moștenitor anulat, ci în dispozițiile legale care reglementează devoluțiunea succesorală”. De altfel, Rodica Baștea apelează chiar la un paragraf al deciziei Tribunalului Brașov din 2005. ”(…) moștenitorii testamentari ai defunctului Baștea Nicolae vor putea dovedi, prin depunerea de acte de stare civilă, legătura de rudenie dintre defuncta Ghenea Maria și Baștea Nicolae, vor putea solicita eliberarea unui nou certificat de moștenitor notarului competent, certificat în cuprinsul căruia să se redea în mod corect șirul succesoral și dezbaterile succesive”, citează Rodica Baștea din respectiva sentință.

Femeia nu mai solicită nimic din restul de trei sferturi din avere. Acestea au ajuns în proprietatea Statului Român, după ce dreptul de moștenire al acestora a revenit Paraschivei Micu, sora lui Eliseu Ghenea. Care, în 1975, a decedat fără urmași.

Fără numele familiei prezidențiale

În niciuna din acțiunile deschise anul trecut de Rodica Baștea la Tribunalul Sibiu pentru recuperarea unui sfert (aproximativ) din averea soților Ghenea nu este pomenit numele soacrei sau soției lui Klaus Iohannis. În aceeași măsură cu soțul ei, ambele sunt nominalizate în testamentul prin care Nicolae Baștea își împarte moștenirea pe care o credea căpătată de la soții Ghenea. Acolo unde se face referire la interesele familiei Iohannis, numele membrilor acesteia sunt înlocuite cu sintagma ”terțe persoane”.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

18 comentarii

Zexe

Acum 5 ani

Delene, madam „Jorjet” Lazurca, servitoarea analfabeta si intamplator mama primei toamne nu a mierlit pe G-ral Magheru 35 pentru simplul motiv ca nu statea acolo, asa cum ai scris tu! A dat coltul pe G-ral Magheru 41, cateva case mai jos inspre gara, fiindca acolo locuia. Cat despre procesele deschise, la indemnul iohanusilor, de catre sotia escrocului Bastea, decedat si ala in SUA, un singur cuvant: FRECȚII.
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Alex

Acum 5 ani

Daca esti prost cel putin taci din gura. Magheru 35 este adresa veche pentru Magheru 41 de astazi. Este vorba despre acelasi imobil
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Alex

Acum 5 ani

Cu alte cuvinte, "falsul" prin care Johannis a pierdut doua proprietati, nu exista! Exista doar prostia unui batran care a crezut ca este suficient sa faca un testament scris de altcineva si semnat de el. Este clar ca acel nepot, ca singur urmas, avea tot dreptul asupra celor doua proprietati. Este si mai clar ca sotii Johannis nu pot fi invinuiti de rea-credinta cand au facut actele la notar. Asemenea justitie doar in Romania poate avea loc. Nu inteleg cum fostii chiriasi comunisti, au tupeul sa ceara sa devina proprietari pe niste apartamente care nu sunt ale lor si pe care le-au lasat in paragina, dupa ce au ajuns sa locuiasca in ele stim noi cum. Nu oricine era chirias pe Balcescu..
Raspunde

cedo

Acum 5 ani

Alex, nu e prostia unui batran ptr. ca acele vremuri erau tulburi si nu prea aveai posibilitatea sa lasi ceva mostenire deoarece totul era " bunurile intregului popor". Legatura intre Bastea, fam. Iohannis si proprietarul cladirilor este clara si evidenta ptr. cine nu e manat de ura dar nu este clara legatura chiriasilor care au profitat de o situatie( plus ca au stat gratis in acele apartamente in toti acesti ani). Astfel ca dreptatea se va face atunci cand se respecta dorinta defunctului proprietar si toate erorile de procedura sunt depasite, legal, desigur....
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Vasile de Vasile

Acum 5 ani

stai jos. că ești prost de două ori. cum crezi că au apărut ”testamentele” astea?
Raspunde

Impartial

Acum 5 ani

Delene, cine a copiat ? Tu din Adevarul sau invers ? Daca asa se face jurnalismul la Sibiu...
Raspunde

Traian Deleanu

Acum 5 ani

Dacă v-ați uita la semnătura celor două articole v-ați da singur răspunsul.
Raspunde

e-manuela

Acum 5 ani

Buna! Nenea, nu inteleg, si nici n-am sa inteleg vreodată, patima cu care unii il judeca pe Președinte, însă inteleg frustrarea si invidia nutrita fata de "cineva" care a realizat ceva in viața, invidie venită din partea unor nevlegi!...
Raspunde

sorosica

Acum 5 ani

Adica fa, fa-ma sa inteleg daca eu vin si iti fur casa, eventual iti mai dau si doi pumni in cap, tu urlii, da de fapt esti ofticata ca am realizat ceva in viata. Apropo tabla inmultirii o stii?
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

WAUWAU

Acum 5 ani

Oameni buni - de ce nu va vedeti de-ale voastre ? KWJ are destule pe cap , nu-l mai obositi si voi cu tembelismele voastre ! Alles Gute Herr .
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Serin

Acum 5 ani

Eu cred că acele case vor fi date soților Iohanis inapoi
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus