Luni,
05.12.2022
Parțial Noros
Acum
9°C

DNA, să mai vină să se și ia!

E bine, e chiar foarte bine că românii au ieșit să protesteze. Căci nemulțumirile sunt multe și au toată justificarea să fie exprimate cât mai vocal. Doar că, în ultimul timp, multe din mesajele culese din piață bat monedă pe ”exprimarea susținerii față de DNA”. O intenție cât se poate de justă, lupta anticorupție în țara noastră nu trebuie slăbită. Gena ”șpăguielii” este încă omniprezentă.

Doar că toată această poveste cu susținerea luptei anticorupție începe să capete, prin tot mai dese locuri, aspectul unei adulări fără rezerve a procurorilor DNA. În tot mai multe piețe, din tot mai multe voci care continuă să protesteze, se creează un chip cioplit acestor procurori.

Și nu cred că e cazul să cădem în capcana ”DNA – eroul zilelor”. Căci în afara structurii centrale și a altor două-trei servicii din teritoriu (un DNA Ploiești, un DNA Brașov), procurorii anticorupție nu dau dovadă de capacitate, interes și profesionalism ieșite din normal. Dimpotrivă.

Să luăm exemplul Sibiului, județ care intră în aria de competență a serviciului DNA Alba Iulia. Ce mari dosare de corupție au instrumentat și trimis în judecată procurorii anticorupție de la Alba? În afară de cel în care a fost condamnat Ilie Carabulea, mai nimic. Căci, pentru a da Cezarului ce e al lui, trebuie să arătăm că în cazul fostului procuror Ilie Berghezan au lucrat procurorii DNA de la Brașov. În celebrul Dosar Motorina - în care alături de fostul șef al ANAF, Sorin Blejnar, apar nume grele de sibieni precum ale lui Dumitru Ghișe sau Viorel Comăniță – au lucrat procurori DNA din structura centrală.

Ce a mai instrumentat DNA Alba Iulia la Sibiu? Dosarele celor doi directori ai Casei de cultură a sindicatelor, Silvestru Tomuță și Marius Vingerzan, care au picat ușor după ce procurorii au fost anunțați că cei doi vor primi mită. Și DNA a mai instrumentat, de exemplu, cazul Afacerii Goscom de la Mediaș. Un dosar ce părea clar ca lumina zilei (Consiliul local Mediaș a cumpărat acțiuni de la o asociație de unde și-au luat și doi consilieri partea, mai apoi) și care a fost pierdut pe fond, toți inculpații (au și trimis tot consiliul în judecată) fiind achitați.

Mai vreți ”mostre” de competență ale DNA Alba Iulia la Sibiu? Păi să mai amintim numai de descinderile de anul trecut, de la Consiliul Județean Sibiu. În care, pe surse, a fost lansată informația că Ioan Cindrea, fostul președinte al CJ, este ținta. A trecut mai bine de jumătate de an de când cu descinderile și cu ”sursele” și tot prăjiturile, detergenții și fotografiile comandate de CJ Sibiu rămân subiectul principal al dosarului. În care nici vorbă să apară Ioan Cindrea. Ca să nu mai amintesc și de Dosarul Țichindelean, al fostului director al DSVSA Sibiu, dosar în care mă așteptam să citesc mari fapte de corupție. Asta până am văzut rechizitoriul și am văzut ce fir a ales să urmărească DNA. Dezamăgitor.

Dar exemplul de competență, profesionalism și interes al procurorilor DNA Alba Iulia este probat – chiar zilele acestea, când zeci de mii de sibieni au strigat ”DNA, să vină să vă ia” – în Dosarul Maricuța. Au trecut 18 luni de când procurorii DNA de la Alba Iulia au descins, în sfârșit, la Primăria Șelimbăr. Au și dat un comunicat, mai apoi, în care au rupt gura târgului cu un prejudiciu estimat la 114 milioane de euro. Și… după 18 luni, Daniel Maricuța, cel împotriva căruia păreau îndreptate toate armele DNA, este singurul urmărit penal din dosar care nu are nicio măsură preventivă pe urme. Niciuna. Zero. Căci după cele maxim șase luni de arest la domiciliu, a urmat controlul judiciar. Care a dispărut și acesta, deoarece, timp de două zile, procurorii DNA au uitat să semneze actul de prelungire a acestei măsuri preventive. Și, gata, pa, Maricuța cel urmărit pentru că a condus o rețea ce a păgubit oamenii cu 114 milioane de euro este liber. Dosarul înaintează greu. Nimeni nu spune că e un dosar ușor, dar, totuși, vorbim de 18 luni. Și nici nu prea sunt semne că vom vedea prea curând un rechizitoriu trimis în instanță.

Chiar să nu avem niciun dosar de corupție în zona Romgaz? Chiar să nu avem nimic în neregulă la retrocedările din centrul istoric al Sibiului? Chiar să fie numai Carabulea, Apostu și Tomuță singurele focare de corupție din oraș? Când îți pui astfel de întrebări, parcă imaginea DNA nu mai pare atât de imaculată.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

4 comentarii

e-manuela

Acum 5 ani

Buna! Nenea, un lucru n-ar trebui sa-l uitam: procurorii "e" si ei "sibieni" totusi...
Raspunde

Mhircia

Acum 5 ani

Cu procurorii ca și Călin Tatu? Care au vila imensa în centrul Sibiului, Porsche Cayenne din salarii cinstite? Ce vorbim :(
Raspunde

Sasestie

Acum 5 ani

Doar de lozinci suntem in stare, ca faptele nu ne intereseaza nici cand ne intra in ochi. "DNA sa vina sa va ia" "Jos labele de pe DNA" Oare cine zicea asta cu labele? DNA este o institutie care face ce doreste, este o institutie adusa de acasa de cineva? Bineinteles ca nu, DNA trebuie sa aplice legi. ATAT, asta inseamna separatia puterilor in stat, daca intereseaza pe cineva. :)
Raspunde

Baba

Acum 5 ani

Remarcabile intrebarile:''Chiar să nu avem niciun dosar de corupție în zona Romgaz? Chiar să nu avem nimic în neregulă la retrocedările din centrul istoric al Sibiului?'' Din pacate am vesti triste pentru dumneavoastra dl Deleanu:faptele s-au prescris.Poate ca daca erati mai solidari cu Albin Marinescu nu ajungeati acum sa citati din Rise Project sau din memorie.Ghinion!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus