Vineri,
28.01.2022
Ceata
Acum
-2°C

Hotărârea prin care se interzicea creșterea animalelor în Cisnădie, ”întoarsă” de prefect. ”Vorbim cu avocatul”

Hotărârea prin care se interzicea creșterea animalelor în Cisnădie, ”întoarsă” de prefect. ”Vorbim cu avocatul”

De la întâi februarie creșterea animalelor a fost interzisă în orașul Cisnădie, în urma unei hotărâri de consiliu local. Consilierul local Dumitru Vasile Lepșa s-a opus de la început inițiativei Consiliului Local Cisnădie, iar după intrarea în vigoare a făcut demersuri la Instituția Prefectului pentru anularea ei. Fostul prefect al Sibiului, Cristian Roman, i-a dat dreptate. ”Vă solicităm să reanalizați cu celeritate HCL nr. 7/2017 în vederea revocării acesteia. În caz contrar, vom fi obligați să promovăm o acțiune în anulare la instanța de contencios administrativ competentă, dată de la care această hotărâre va fi suspendată de drept”, scrie în scrisoarea adresată de Instituția Prefectului Primăriei Cisnădie.

Primarul orașului, Gheorghe Huja spune că de abia a primit informarea de la Instituția Prefectului și că va analiza conținutul împreună cu un avocat. ”Am primit și noi răspunsul, urmează să vedem despre ce este vorba și ne vom consulta cu un avocat pentru a vedea exact cum stau lucurile”, a spus primarul.

Dreptul de proprietate asupra animalelor

În documentul semnat de prefectul Cristian Roman se arată că prin această hotărâre se încalcă mai multe legi. Una dintre ele, garantarea dreptului la proprietate asupra animalelor. ”Consiliul local are competența de a hotărî doar în chestiunea gestionării câinilor fără stăpân și a celor cu stăpân, lăsați fără supraveghere pe domeniul unității administrativ-teritoriale, astfel încât normele de aplicare ale HCL nr. 7/2017 apar ca vădit nelegale. Din economia Legii nr. 205/2004 se desprinde ideea că animalul este un bun supus apropierii de către persoanele fizice, constituind obiectul dreptului de proprietate, fiind deci evaluabil în bani. Constituția României, precum și Protocolul 1 al Convenției Europene a Drepturilor Omului, la care statul nostru este parte, garantează dreptul la proprietate și liberul exercițiu ala acestuia, neputând fi deci îngrădit în mod arbitrar și fără o justificare rezonabilă”, se arată în document.

O altă problemă semnalată de prefect se referă la faptul că în opinia acestuia, ”potrivit art10 lin.2 din Legea nr. 205/2004, condițiile de deținere, adăpostire și întreținere a animalelor se stabilesc prin ordin al președintelui Autorității Naționale Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Animalelor, ca unică autoritate cu atribuții în domeniu”, se mai arată în răspunsul transmis de prefectul Cristian Roman.

”100 de agricultori și crescători de animale vor fi afectați”

Consilierul local Dumitru Vasile Lepșa susținea la începutul anului că prin această decizie ”peste 100 de agricultori și crescători de animale vor fi afectați”. ”În anul 2016, Primarul și Consiliul Local au extins artificial PUG-ul UAT-Cisnădie incluzând in el toate exploatațiile agricole cu adăpost, inclusiv Aerodromul «Măgura», situat pe terenuri extravilane, suprafețe imense agricole, în care fermierii rămași neputincioși, cu un consiliu local  ostil lor și alungați din zona urbană s-au trezit ,«captivi» din extravilan în intravilan, iar noile reglementări privind aceste terenuri, impozitarea a explodat  la suprafețele de teren când au  ajuns la prețul de metru pătrat ca și cel construibil -intravilan. Primarul și Consiliul Local Cisnădie, de peste 10  ani nu au desfășurat lucrări de orice natură pentru îmbunătățirea activității micilor agricultori si fermieri lăsându-i să se descurce singuri, prin repararea căilor de acces și comunicație, creearea surselor de apă pentru animale, din contră au venit cu hotărâri impotriva accestora indepartindui  prin faptul că au eliminat la licitațiile de pășuni anumite specii cum ar fi ; bovine, cabaline, au interzis atelajele cu tracțiune animală”, susținea consilierul.

Pe de altă parte, primarul a explicat faptul că prin respectiva hotărâre sunt detaliate străzile unde se aplică respectivul act. ”Nu se aplică în zonele care au intrat în intravilan. Sunt detaliate foarte precis străzile din oraș unde se va interzice creșterea animalelor”, a mai spus Gheorghe Huja.

În proiectul de hotărâre sunt specificate 113 străzi unde se va interzice creșterea animalelor.

Regula celor 10 metri

Conform proiectului, se interzice creșterea animalelor mari (bovine, cai), precum șu a porcilor și a oilor. De asemenea, creșterea animalelor mici și a păsărilor de curte este permisă cu condiția să fie ținute în cotețe și curți bine închise. ”Se interzice creșterea animalelor mici și a păsărilor de orice fel în alte locuri decât cele amenajate în acest scop, igienice și dezinfectate, amplasate la minimum 10 metri distanță de locuințe și cu respectarea normelor sanitar-veterinare de prevenire și transmitere a bolilor la om și animale”, se arată în proiect. Totodată, ”în curțile de folosință comună, dacă sunt câini, se țin legați ziua și noaptea la cel puțin 10 metri distanță de intrarea în apartament”.

 

 

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

11 comentarii

Cisnadian fara acte

Acum 4 ani

Foarte rau a facut Prefectul. Trebuia sa il lase pe Huja sa ii curete pe cisnadienii pur-sange de animale si terenuri, si sa faca in loc blocuri fara drumuri de access!
Raspunde

indiana jones

Acum 4 ani

abuz clar al lui huja !!! nu lasati lucrurile asa, felicitari domnule prefect roman sper ca si noul prefect sa ia act de aces abuz
Raspunde

miorita lae

Acum 4 ani

Apai cisnadienii cresc oile in casa daca nu nu e asta o problema asa de mare
Raspunde

e-manuela

Acum 4 ani

Buna! Nenea, apa' io propui sa-l "juganim" pe Huja, ca doar si Cisnadia-i to' un fel de Sibiu, da' mai mic!...
Raspunde

Cisnadian fara acte

Acum 4 ani

”Primarul Huja Gheorghe, fost și actual primar al Cisnădiei, înainte de campania electorala cât și in campanie, dar și după, săptămâna aceasta, a dat tuturor pensionarilor din Cisnădie câte o invitație de a-participa în data de 10 iunie 2016, deci la nici cinci zile după alegeri, la masa pe care o oferă din banii Primăriei la cortul Simba, lânga parcul Măgura, către Cisnădioara." - Asa a ajuns mafiotul de Huja primar ....pe banii Arhitectilor. Ce mai zic acum pensionarii cisnadieni ca trebuie sa puna lantul pe caine si cutitul la gatul pasarii ......sau oii ?
Raspunde

pendula

Acum 4 ani

Jenant pentru prefectul Sibiului sa aiba o purtatoare de cuvant care cotrobaie saptamanal in vechiturile din OBOR si care a fraudat statul prin firme , in suveica.
Raspunde

Pachiarutz

Acum 4 ani

Semianalfabetul camatar huja ar trbui purecat bine de DNA,Curtea de conturi etc pt jaful ce l-a facut la Cisnadie cu lingaii lui de casa,drumurile si canalizarea sunt praf si lui ii arde sa tina echipa de handbal feminin in oras pe spatele cetatenilor...huooo jeguleee!!!
Raspunde

Critina Neagu

Acum 4 ani

Asta cu echipa de handba e adevarata !! pentru un orgoliu personal jegul asta distruge bugetul orasului !!! Curtea Conturi ????? se aude ??????
Raspunde

Gyuntar dela Ooy

Acum 4 ani

Vai de-o mine, tu Cristina! Da' auz' tie ti s-or muiet gogonelele?
Raspunde

e-manuela

Acum 4 ani

e-Manuela stiu cine esti.te învârti aiurea.
Raspunde

Breaking news

Acum 4 ani

Daca animalele se dau la hambaliste asa cum s-au dat fotbalistii,ce mai ciuguleste Huja?Il tine aproape de handbaliste pe animalutul de sofer l Florea(daca il pui langa un porc nu-i poti deosebii) ca ala e ipotent si nu poate atenta la fetitele lui Hujam
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus