De la finele acestei săptămâni, o parte din tarabele pieței țărănești de la sala Transilvania vor fi mutate în spatele acestei clădiri. Iar de la finele lunii va fi adoptat un nou regulament, prin care cei care nu sunt producători locali vor fi dați afară. În plus, sunt anunțate și teste de laborator asupra produselor ce vor fi puse în vânzare.
Președinta Consiliului Județean Sibiu, Daniela Cîmpean, l-a chemat pe fostul director al Autorității naționale sanitar-veterinare, Maximilian Drăgan, pentru a-i deveni consilier. Împreună cu acesta a fost elaborat un ”nou concept de organizare și funcționare” a pieței de la sala Transilvania, înființată în 2012. ”Am considerat că este persoana cea mai potrivită să lucreze pentru a duce piața spre ceea ce ne-am propus. Piața țărănească este un proiect foarte bun, dar care nu s-a derulat așa cum trebuie. Dorim ca în piață să se regăsească produse tradiționale adevărate și nu contrafăcute, de la producători și nu de la comercianți”, a anunțat Daniela Cîmpean.
Vitrinele de brânză rămân tot acolo. Restul se mută
Noul concept ”Piața volantă Transilvania 2.0” are un amplasament ușor diferit. Dacă vitrinele pentru produsele lactate, brânzeturi și alte produse perisabile rămân în actuala poziție, mesele pentru legume-fructe și cele pentru pâine, sucuri și alte produse tradiționale se mută în spatele sălii, în partea dinspre Facultatea de Drept a parcării sălii Transilvania.
Mesele de vânzare vor ocupa, astfel, o parte din locurile de parcare. Însă reprezentanții CJ Sibiu spun că ceea ce se pierde va fi acoperit de locurile de parcare oferite de Universitatea ”Lucian Blaga” din Sibiu în parcarea Facultății de Drept. Aici vor putea intra, însă, doar mașinile folosite de producătorii care vin în piață.
”Vor fi asigurate culoare care permit clienților să se deplaseze mai ușor, iar comercianților, să descarce marfa. Se menține, de asemenea, un culoar liber pentru situații de urgență. Cei de la ISU au solicitat un astfel de inel de siguranță. Este o dispunere a meselor mai aerisită, ceea ce reprezintă un avantaj și pentru comercianți”, a prezentat Maximilian Drăgan.
Brânza va fi controlată inclusiv genetic
Noul Regulament de funcționare și organizare al pieței va fi supus dezbaterii publice timp de zece zile, începând de miercuri, 15 martie. La finele acestei luni, regulamentul urmează a fi supus votului consilierilor județeni. Potrivit conducerii CJ Sibiu, acest regulament va aduce proceduri mai clare și mai transparente în selecția celor care vor avea voie să vândă în piață. Astfel, vor fi acceptați doar producători din județul Sibiu. Abia în situația în care ”rămân locuri” sau se constată că sunt sectoare pe care producătorii din județ nu le pot acoperi, în Piața volantă vor fi acceptați și producători din alte județe. Însă aceștia vor trebui să plătească pentru a avea dreptul de a vinde la Sibiu. Zona de proveniență a producătorilor va fi marcată cu diferite etichete de către reprezentanții Consiliului Județean.
Maximilian Drăgan și Daniela Cîmpean
Pe lângă verificarea documentelor care să ateste proveniența producătorilor și faptul că aceștia controlează, de fapt, ferme din care ies produsele tradiționale, autoritățile județene își propun și verificări pe teren. ”Ne propunem și teste de laborator împotriva fraudei alimentare. Și vom începe chiar cu verificarea autenticității brânzei de Sibiu. Îi vom da afară din piață pe cei care nu înțeleg că sănătatea consumatorilor este sfântă”, a declarat Maximilian Drăgan. Verificarea faptului că brânza de Sibiu ”chiar este de Sibiu” se poate face prin teste genetice, susține Drăgan. Fondurile necesare unor astfel de teste de laborator vor fi alocate, prin buget, Serviciului Sala Transilvania.
Deocamdată, piața este dimensionată pentru 150 de producători. În viitor, autoritățile iau în calcul și schimbarea mobilierului pieței.
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Dacă ți-a plăcut, distribuie articolul și prietenilor tăi
Tag-uri: Sala Transilvania , Consiliului Județean , Piața Mică , Lucian Blaga , Daniela Cîmpean , producatori traditionali , producatori locali , Serviciului Sala Transilvania , Maximilian Drăgan , Noul Regulament
Vizualizari: 5604
Ultimele comentarii
Acum 3 ore
Aci Duțu
Acum 4 ore
John S
Acum 4 ore
Emil
Acum 6 ore
Nustiu
Acum 6 ore
Leonard