Luni,
29.11.2021
Innorat
Acum
4°C

Revoltă la Aciliu: pădurea de pe dealul care alunecă înspre autostrada Sibiu – Săliște este exploatată „la ras“ | Foto și video

Revoltă la Aciliu: pădurea de pe dealul care alunecă înspre autostrada Sibiu – Săliște este exploatată „la ras“ | Foto și video

În timp ce partea dinspre autostrada Sibiu - Orăștie a dealului Bucium este brăzdată de ample alunecări de teren, pădurea de pe versantul opus a început să fie exploatată „la ras“. Pădurea este a orașului Săliște, de care aparține satul Aciliu aflat la baza dealului Bucium, iar reprezentanții ocolului silvic privat susțin că aceasta este cea mai bună variantă de a regenera pădurea. Sătenii, însă, se tem de faptul că fără o parte din pădure, dealul va aluneca și mai mult înspre casele lor.

Zece reprezentanți ai sătenilor din Aciliu au mers, vineri dimineața, la Primăria Săliște pentru a cere stoparea exploatării pădurii de la intrarea în satul lor. Pădurea respectivă, cunoscută sub numele de Fagii Aciliului a mai fost exploatată la ras, pe câteva hectare, și în jurul anului 2013. Iar ceea ce a răsărit acum în urma acelei exploatații nu îi convinge pe săteni că noile intervenții vor duce la o regenerare a pădurilor.

Acum se rad trei ha de pădure

„Acea pădure este un simbol al Aciliului, fiind atestată documentar din secolul XIII. Știm cu toții că acea pădure este aproape de autostradă și știm ce probleme sunt acolo, cu acele alunecări de teren. Am venit să cerem să opriți tăierea pădurii, căci noi nu considerăm că este oportună, chiar dacă este legală“, a cerut Alin Mușoaie, unul din tinerii care a participat la discuții alături de săteni. În fața acestora a venit atât primarul Horațiu Răcuciu, cât și Tiberiu Brad, șeful Ocolului silvic privat Valea Frumoasei, care administrează pădurile orașului Săliște și, implicit, ale satului Aciliu. „Știam că se face o exploatare acolo. Noi trebuie să amenajăm pădurea în mod legal. Nu eu decid cum, ci Ocolul, respectiv legile în vigoare și amenajamentele aprobate“, a spus primarul Răcuciu.

padure taiata aciliu (9) (Copy)Șeful ocolului silvic a arătat că exploatarea respectivă se face pe o parcelă de 15,4 ha, din care în această primăvară vor fi tăiați copacii de pe o suprafață compactă de 2,5 ha. Exploatarea a fost încredințată prin licitație unei firme din județul Alba, Agro-montana SRL, despre care autoritățile spun că a oferit prețul cel mai mare, de 189 de lei/mc de lemn. În total, din acest contract ar trebui să intre în bugetul orașului 73.500 de lei.

Sătenii: ne crapă asfaltul și ne cad casele

Oamenii din Aciliu spun că din 2013, de când dealul Bucium a început să fie săpat pentru a face loc autostrăzii, alunecările de teren din localitatea lor s-au amplificat. Toate casele de la intrarea în sat, pe sub dealul Bucium, au soclurile crăpate, iar în cazul multor locuințe, fisurile au urcat și către acoperișuri. „An de an ne reparăm casele și degeaba. Crapă pe la colțuri, nu ni se mai închid bine ușile și ferestrele. Noi trăim doar din agricultură, nu putem pleca de aici. De aceea să oprească tăierea pădurii“, spune Elena Muleș. Asfaltul de la intrarea în sat, așternut în primăvara anului trecut, este deja fisurat, iar stratul de uzură devine tot mai măcinat.

padure taiata aciliu (60) (Copy)Sătenii presupun că autoritățile au pus ochii pe respectiva pădure și pentru că accesul este facil: câteva sute de metri până la un drum asfaltat, de unde, peste nici un kilometru, se ajunge la drumul european 81.

Explicațiile: lemn de proastă calitate

Tiberiu Brad a declarat în fața sătenilor din Aciliu că respectiva exploatare este prevăzută în amenajamentul silvic aprobat pentru pădurile administrate de Ocolul silvic Valea Frumoasei în anul 2014. Potrivit lui Brad, fagii din pădurea respectivă au peste 100 de ani și au crescut din lăstarii iviți pe cioatele rămase în urma unor exploatații vechi, lemnul fiind încadrat la clasa de calitate IV (din cinci existente, prima clasă fiind cea mai bună). „Deci rădăcinile acestea au aproape 300 de ani, nu mai sunt rădăcini de foarte bună calitate, au putrezit. Rolul nostru de silvicultori este de să găsim oportunitatea de a face o intervenție în care să asigurăm regenerarea din puieți, obținuți din sămânță. Sămânța este obținută chiar de la acești arbori. Această sămânță urmează să germineze și să obținem o nouă pădure tânără și de viitor“, a explicat, mai apoi, în pădure, Tiberiu Brad. Amenajamentul silvic aprobat în 2014 prevede că toată suprafața de 15,4 ha de pădure urmează să fie tăiată complet, pe rând, până în 2024.

padure taiata aciliu lemne copaci (33) (Copy)

O nouă pădure, peste 120 de ani

Alături de săteni, reprezentanții ocolului silvic au mers și în pădurea în discuție. Inginerii silvici susțin că în locul copacilor tăiați vor răsări noi puieți care vor putea fi observați și de persoanele fără pregătire de specialitate în aproximativ cinci ani. Apoi va avea loc o nouă acțiune de extragere a speciilor care răsar și care nu sunt dorite în proporții importante (un exemplu fiind carpenul). „Vom veni cu completări prin plantarea de puieți doar acolo unde nu se regenerează în mod automat“, susține Tiberiu Brad. Potrivit lui, viitorii fagi care ar urma să răsară din semințele celor tăiați acum vor ajunge la dimensiunile potrivite exploatării într-un termen cuprins între 120 și 140 de ani.

Promisiunile primarului

În fața sătenilor din Aciliu, primarul Răcuciu a adus în discuție și detalii financiare. „Din Aciliu, anul trecut am încasat la bugetul local 83.000 de lei. Iar în ultimii doi ani, în sat au fost făcute investiții de 1,8 milioane de lei“, le-a transmis Răcuciu sătenilor. Referitor la exploatarea de la marginea Aciliului, primarul a mai promis și faptul că va discuta din nou cu reprezentanții Ocolului silvic, dar nu a lăsat multe portițe pentru varianta opririi tăierilor de lemn. Mai ales că, a amintit primarul, contractul de exploatare cu firma din Alba a fost deja semnat. „Voi purta o discuție, dar deciziile le ia Ocolul“, a încheiat primarul.

Inginer silvic: există și alte variante

Turnul Sfatului a contactat și un inginer silvic care cunoaște inclusiv zona pădurilor din Aciliu. ”E total iresponsabil ce fac acolo. Pădurea aceea are valoare pentru sat deoarece furnizează servicii eco-sistemice. Pe care ei le distrug acum, pentru a avea lemn peste 120 de ani. Cu toate schimbările climatice de acum, nici nu știi dacă peste 50 de ani acolo va mai crește fagul”, opinează inginerul silvic care a preferat să nu îi fie făcută publică identitatea. El spune că administrația locală ar trebui să ceară oprirea exploatării deoarece orice pădure din apropierea unei localități are funcție de protecție. Și, dacă tot se pune problema regenerării pădurii, ar putea fi aplicate și alte metode, în afara defrișării unor subparcele. „Există așa-numitul tratament al «codrului grădinărit», prin care pădure rămâne permanent în jurul localităților. Contractul de exploatare poate fi reziliat, iar Ministerul Mediului poate aproba derogări de la amenajamentul deja existent. Există proceduri standard pentru a obține astfel de derogări de la amenajamentul silvic”, explică inginerul silvic. Potrivit căruia, voința proprietarului pădurii de a opri o exploatare este un motiv suficient pentru a obține astfel de derogări.

Un ocol cu scandal

Ocolul silvic Valea Frumoasei a fost și subiect al unei anchete realizată de Rise Project, în care autoritățile din Săliște au fost acuzate de tăieri ilegale de lemn și întocmirea de documente care nu au legătură cu realitatea. Un fost angajat al Ocolului silvic, Mihail Hanzu, a arătat în respectiva anchetă că a decis să își dea demisia, din cauza acestor nereguli. „Am plecat abia când mi-am dat seama că ilegalitățile de la ocol și jaful din averea Săliștii și a satelor sunt fapte bine cunoscute și protejate de primarul Răcuciu și că pârghiile pe care le aveam nu erau suficiente ca să opresc distrugerea pădurii“, povestește Mihail Hanzu, în descrierea unei înregistrări publicată de acesta pe internet. În respectiva înregistrare este redată o discuție avută cu primarul Horațiu Răcuciu. „Eu nu vreau să furăm și nu am furat niciodată. (…) Eu atâta timp cât am încasat opt miliarde de la Ocolul Silvic sunt mulțumit”, este una din replicile date de Horațiu Răcuciu lui Hanzu.

Fuge dealul, fuge

În urmă cu două săptămâni, Turnul Sfatului a realizat un experiment prin care am arătat că dealul Bucium, cel de pe care este exploatată acum pădurea, alunecă în continuu înspre autostrada care leagă Sibiul de Orăştie. Valurile de pământ cu o deschidere de aproape 200 de metri se află, acum, la o distanţă de 12 metri de calea de rulare.

FOTO Silvana Armat

padure taiata aciliu (4) (Copy) padure taiata aciliu (6) (Copy) padure taiata aciliu (16) (Copy) padure taiata aciliu (56) (Copy) padure taiata aciliu (63) (Copy) padure taiata aciliu (65) (Copy) padure taiata aciliu alin musoaie (7) (Copy) padure taiata aciliu lemne copaci (18) (Copy) padure taiata aciliu lemne copaci (21) (Copy) padure taiata aciliu lemne copaci (27) (Copy) padure taiata aciliu lemne copaci (25) (Copy) padure taiata aciliu lemne copaci (24) (Copy) padure taiata aciliu lemne copaci (30) (Copy) padure taiata aciliu lemne copaci (33) (Copy) padure taiata aciliu lemne copaci (34) (Copy) padure taiata aciliu lemne copaci (38) (Copy) padure taiata aciliu lemne copaci (40) (Copy) padure taiata aciliu lemne copaci (42) (Copy) padure taiata aciliu lemne copaci (43) (Copy) padure taiata aciliu lemne copaci (36) (Copy) padure taiata aciliu lemne copaci (47) (Copy) padure taiata aciliu tiberiu brad(11) (Copy)

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

19 comentarii

sas

Acum 4 ani

"lemn de proastă calitate" si fagi "putreziti" - cu trunchiuri taiate care arata cat de sanatosi si tineri sunt, fara sa fie gaunosi. Burtanul asta nu este padurar. E un KILLER de paduri
Raspunde

xYz

Acum 4 ani

Dati-i in cap specimenului care a aprobat exploatarea silvica.
Raspunde

Alex

Acum 4 ani

Ce ar fi sa iti tragi una singur in cap? cu un glont daca se poate
Raspunde

Burtanul "fara cultură tehnică specială"

Acum 4 ani

Până în 1918 pădurea, la nivelul întregului stat ungar, era supusă unei severe legislaţii silvice: “În teritoriile locuite de români, ca şi în restul Ungariei, de altfel, pădurile sunt supuse unei legi prin care Statul a urmărit conservarea acestui bun de o importanţă covârşitoare în economia generală a ţării. Acea lege cuprinde toate felurile de păduri, şi anume: pe acele de protecţiune, pe acele de pe nisipuri zburătoare, precum şi pe acelea al căror sol nu ar putea fi prielnic nici unui fel de cultură durabil, ca: ogoare, fâneţe, grădină sau vie. În primele două soiuri de păduri, defrişarea şi tăerea rasă sunt interzise; în cel de al treilea nu este permisă defrişarea. Deasemenea este interzisă în pădurile de protecţiune, ca şi în acelea de pe nisipuri zburătoare, ridicarea oricărui copac frânt şi păşunatul; – acesta din urmă, atâta timp cât exercitarea lui ar prezenta o pagubă serioasă pentru arbori. (…) Legea silvică obliga pe exploatatorii de păduri ca utilizarea acestora să fie făcută după un plan de amenajament sistematic şi numai de oameni de cultură tehnică specială.” (Cristu S. Negoescu, Ardealul nostru – Transilvania, Banatul, Crişana, Maramureşul – un punct de vedere geografic, economic, administrativ şi mai ales financiar, Bucureşti, 1919, p. 31-32)
Raspunde

rosu

Acum 4 ani

Pe timpuri, padurea asta era spaima taranilor din Apold, Dobarca, Miercurea etc. care se intorceau cu carutele din piata, de la Sibiu. In padurea Aciliului se ascundeau bandele de hoti (probabil de loc din Aciliu), pentru a-i ataca si jefui pe bietii tarani.
Raspunde

ss

Acum 4 ani

sincer...partea asta cu defrisarile a ajuns atat de grava ,incat ar trebuii sistata total orice defrisare,indiferent de ce spun unii ingineri sivici,,...ca nu stiu ce boli apar in padurile batrane
Raspunde

Eu

Acum 4 ani

Nu trebuie sa ai prea multe studii ca sa iti dai seama ca va fi dezastruos pentru casele oamenilor daca se taie fagii Aciliului aflati pe dealul Bucium foarte aproape de sat,in conditiile in care celalalt versant al dealului mai putin inclinat a luat-o la vale spre autostrada. Dar primarul se pare ca este mana in mana cu mafia taietorilor de paduri (vezi inca un articol din ziar) si nu il intereseaza comunitatile pe care le "gospodareste". Acest primar a asfaltat drumul in decembrie2016 iar in februarie 2017 a fost deja plin de gropi. RUSiNE primarului! Speram ca macar acum sa se autosesizeze institutiile de cercetare ale statului.
Raspunde

Alzara real

Acum 4 ani

Mânăreala răcuciului e evidentă ; unde au fost consilierii locali ? Figuranţi ,ca PESTE TOT ! Administraţia locală vicios reglementată .
Raspunde

Brad

Acum 4 ani

E pacat ca se taie asa o padure de calitatea 4.Se bucura schweighofer si domul primar.Banii intra in buzunarul primariei.No coment!!!! E ocol privat si fac cevor ei!!!!As vrea sa imi dau mai mult cu parerea dar ... .....Si Rasinariul taie o padure veche de 150 ani in Batrana Mica -c hipurile tot pentru intinerire.Au facut un drum cu iesire in Valea Sadului ca sa nu vada rasinarenii cum le taie padurile - tot ocol privat :-) Siiiiiiiiiiiii nu sa scris nici un articol!!!!!!!!!!!!
Raspunde

Brad Pit

Acum 4 ani

In ultima imagine domul Tiberiu Brad, cel care si-a pus semnatura pentru taierea la ras a acestei paduri, sta langa un trunchi taiat, unde inaltimea cioatei depaseste 1/3 din diametru, ceea ce conform http://www.salvezpadurea.ro/indicii reprezinta o neregula. O neregula mica in comparatie cu gravitatea subiectului acestui articol.
Raspunde

Dana

Acum 4 ani

Singura solutie este stoparea defrisarii si gasirea altor cai de "intinerire" a padurii !
Raspunde

Maria

Acum 4 ani

Sunt mandra de voi copii ai satului ca va implicati si incercati sa stopati acest inimaginabil dezastru ecologic. Fac apel la Domnul Primar Horatiu si la Ocolul Silvic reprezentat de Domnul Tiberiu Brad sa inceapa asigurarea regenerarii padurii pe terenurile deja despadurite si apoi regenerarea celei existente. Lasati batranii si putinii tineri care mai locuiesc acolo sa se bucure de linistea si siguranta acelui sat uitat de lume. Taierea padurii va pune insasi existenta si siguranta satului, a caselor, soseaua nou construita déjà afectata de alunecari de teren si calea ferata care are oricum restrictii de viteza tocmai din aceasta cauza. Ganditi-va ce costisitoare vor fi aceste reparatii pe termen lung comparativ cu profitul de scura durata.
Raspunde

Maria

Acum 4 ani

Sunt mandra de voi copii ai satului ca va implicati si incercati sa stopati acest inimaginabil dezastru ecologic. Fac apel la Domnul Primar Horatiu si la Ocolul Silvic reprezentat de Domnul Tiberiu Brad sa inceapa asigurarea regenerarii padurii pe terenurile deja despadurite si apoi regenerarea celei existente. Lasati batranii si putinii tineri care mai locuiesc acolo sa se bucure de linistea si siguranta acelui sat uitat de lume. Taierea padurii va pune in siguranta satul si casele, soseaua nou construita deja afectata de alunecari de teren si calea ferata care are oricum restrictii de viteza tocmai din aceasta cauza. Ganditi-va ce costisitoare vor fi aceste reparatii pe termen lung comparativ cu profitul de scura durata.
Raspunde

Acilenul Bun

Acum 4 ani

De-ar fi numai Fagi , ar fi bine . Oare drumul, asfaltat anul trecut, in preajma Craciunului care este deja deriorat nu-l vede nimeni , doar un an garantie domnule primar !cam putin la valoarea investitie . poate ne spune si noua cineva cum sta treaba . un Acilean
Raspunde

Eu

Acum 4 ani

Ai mare dreptate. Asfaltul a rezistat mai putin de 2 luni. Bun primar. Gospodar omul. Si se mai da ca e si el acilean. Isi bate joc de de sat cu nerusinare.
Raspunde

Acileanul Bun

Acum 4 ani

Despre defriseri ce sa mai discutam romi taie tot ce vor ei pruni , nuci si alt arboret de ani de zile si nimeni nu-i intreaba de sanatate , cu toate ca la primarie au fost depuse sesizari . Cred ca nu mai vedem padurea din cauza copacilor .Oare pe locuitorii Aciliului ia intrebat cineva daca au nevoie de lemne de foc la un pret corect ,sau numai profitul conteaza pentru administratia publica . Da acei Acileni care v-au vota sau nu trebuie sa cumpere in continuare lemene de foc de la romi ? Acileanul Bun
Raspunde

...

Acum 4 ani

cat asteapta dna pe racuciu sa il ia?
Raspunde

Magda

Acum 4 ani

Cit asteapta DNA, si pe Terea sa il ia ???
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus