Sâmbătă,
03.12.2022
Partial Noros
Acum
6°C

Interviu cu Răzvan Borcan, noul director al CSM Sibiu: În doi ani Bazinul Olimpia va fi la standarde europene

Interviu cu Răzvan Borcan, noul director al CSM Sibiu: În doi ani Bazinul Olimpia va fi la standarde europene

După o epocă în care a fost condus de Viorel Cintean, timp în care clubul a supraviețuit iar sportivii au obținut performanțe cum au putut, Clubul Sportiv Municipal Sibiu are un nou director. Fostul rugbist de performanță, Răzvan Borcan, a explicat pentru Turnul Sfatului ce viitor are baza hipică din Vasile Aaron, cât de mult sprijină primăria Sibiu sportul, cum poate reînvia Bazinul Olimpia și ce condiții mai au tinerii boxeri.

Reporter: Asistăm la o schimbare de mentalitate la CSM Sibiu?

R. B.: Domnul Cintean avea filosofia lui și lucrurile bune pe care le-a făcut au rămas. Este meritul lui că a ținut clubul acesta pe linia de plutire în condiții de probleme multiple. Gândiți-vă numai la bazinul Olimpia care a tot fost închis, anul trecut a fost primul an când a rămas deschis pentru că am început să facem investiții. Le-am și promis celor de la OPC, cum era și normal, că o să facem niște îmbunătățiri. Le-am făcut cu sprijinul celor de la Magazinul Meseriașilor, niște prieteni, ai sportului în primul rând. Ei au investit o sumă considerabilă de bani, aproape o sută de mii și cu ajutorul lor am scos boxul din spațiile acele absolut insalubre și la judo am creat două săli. Deci la bazinul Olimpia își desfășoară activitatea acum patru secții: boxul, judo, sărituri în apă și înot. Sunt pe puțin 400 de copii care fac sport acolo. Se vorbește peste tot că trebuie să promovăm sportul și să aducem copiii la sport, exact asta facem la Olimpia. Pentru CSM Sibiu bazinul este vital și numărul copiilor care vin este în creștere.

Rep.: Tocmai de aceea este foarte important să fie condiții bune pentru că am văzut în trecut ce accidente au fost acolo.

R. B.: Absolut. Eu sunt prieten cu toate sporturile. Să vă dau un exemplu. Interstar este un club privat și au venit să îi ajut până își termină vestiarele de modernizat. De o lună și jumătate ei își desfășoară activitatea într-un spațiu al nostru, în mod gratuit. Facem asta pentru sport, pentru promovarea sportului, chiar dacă ei sunt un club privat. Și ei sunt copii, sunt sibieni și fac sport. Iar în Sibiu mai nimeni nu investește în sport că în afară de echipa de baschet nu mai avem nimic. În prima ligă.

Rep.: Dumneavoastră ați venit la conducerea CSM de jos, adică din postura de antrenor al echipei de rugby. Cum ați caracteriza situația generală a bazelor CSM în acest moment?

R. B.: Situația generală este tristă. Neavând bani pentru investiții este greu. Baza hipică vedeți cum arată, aici unde suntem, este cea mai bună secție a CSM, avem campioni balcanici care se pregătesc aici, iar după ea vin săriturile în apă.

Rep.: Dacă situația este tristă de ce v-ați dorit funcția?

R. B.: Nu mi-am dorit-o.

Rep.: Și atunci cum ați ajuns aici?

R. B.: Am fost recomandat, trebuia un director din interiorul clubului, cineva care știe problemele. N-am venit pentru bani, salariul este cam același cu cel de antrenor. Ce mi-am dorit a fost să pun lucrurile în regulă. Și eu spun că în timpul foarte scurt am reușit cât de cât.

Rep.: Haideți să le luăm pe rând. Ce puteți face anul acesta, sau în următorul an, la Bazinul Olimpia?

R. B.: În următorii doi ani vom aduce Bazinul Olimpia la standarde europene, dacă vom continua investiții în același ritm.

Rep.: Concret, ce mai e nevoie?

R. B.: Acum am cerut bani de la minister, unde ne-am dus cu lecția învățată. Dacă mergi la București și le ceri pentru toate problemele nu-ți dau nimic. Așa, dacă ceri pentru un singur lucru ai mai mari șanse să primești. Le-am zis că în iunie, când se face rectificare de buget, să ne dea bani să reparăm acoperișul. El a fost făcut o dată, s-au pierdut și mulți bani acolo, dar nu vreau să dau vina pe nimeni și nici nu intru în detalii. Am promisiuni din partea unor investitori că o să facem cu alpiniști utilitari interiorul bazinului. Acum am refăcut toată partea de țevăraie, am schimbat 40 de calorifere pentru că toate erau nefuncționale, la geamuri mai trebuie chedere și am vorbit cu cineva care are o firmă să ne ajute. Doar așa putem să ne descurcăm, cu sprijin privat, trebuie să bați din poartă în poartă. Fără oamenii aceștia din spate nu puteam face mai nimic. N-aveam de unde scoate bani. Puterea mea a fost de a-i convinge că merită să investească. Sunt oameni care iubesc sportul, care vin la bazin, cărora le-am dat abonamente gratuite… aceasta-i realitatea, dacă nu avem ajutor de nicăieri încercăm să ne facem noi.

Rep.: La rugby a rămas același vestiar în vagon, sau a devenit legendă?

R. B.: Nu e nicio legendă, e același vestiar. Eu am jucat rugby 15 ani în prima ligă, am luat de trei ori Cupa României, am fost vicecampioni, am ieșit pe locul III și în momentul în care n-am mai avut susținerea unei societăți puternice clubul a căzut. Acum jucăm în liga a III-a și încercăm să supraviețuim. Promovăm jucători pentru alte echipe. Orice tânăr talentat avem îi dăm drumul să plece, să se dezvolte.

Rep.: Și pentru rugby faceți ceva anul acesta?

R. B.: Avem promisiuni. Am luat o tribună de 400 de locuri cu bani strânși din sponsorizări. Bani de la oameni care sunt alături de noi și cu ajutorul lor sperăm să punem anul acesta tribuna. A mai ieșit proiectul de la primărie să facem și un vestiar acolo. Eu sper ca anul acesta să le facem. Ca bază, acolo se pot face multe. Am încercat și prin fonduri europene, dar nu putem, există o problemă. Cei de la minister ar trebui să aibă un birou pentru atragerea de fonduri și n-au. Degeaba încerc eu dacă legislativul nu ne susține. Ca să faci o asociație ar trebui să concesionezi și ministerul nu o să dea niciodată pentru că e patrimoniul statului și cei care fac actele pur și simplu au o frică în a lua decizii.

Rep.: Ca să mergem mai departe, la box spuneați că sportivii s-au mutat din igrasia de la stadion.

R. B.: Poți să mergi oricând în noua sală de la Olimpia să vezi diferență. Este o sală modernă, dotată cu tot ce trebuie.

Rep.: Bun. Ce faceți cu baza hipică?

R. B.: Credeți-mă că toată lumea care desfășoară activitate aici încearcă să facă ceva, dar suprafața este așa de mare că nu se poate mare lucru. Baza de antrenament este foarte bună, dar manejurile ar trebui toate renovate. Și sunt bani foarte mulți.

Rep.: Eu mai trec pe lângă și cad bucăți din gard, e plasa ruptă pe margini, din clădiri cade tencuiala, totul e demoralizant.

R. B.: Deocamdată, dacă ministerul nu dă bani tot așa rămâne. Nimeni se apucă să investească în bunul altuia. Aici investiția este și foarte mare. Noi în fiecare an am cerut bani, și domnul Cintean a încercat, dar degeaba. Eu încerc și pe partea de privat să găsesc sprijin, dar am concentrat eforturile pe bazinul Olimpia, deocamdată. Așa am putut ajuta mai multe secții în același timp, că ce era la box știți foarte bine. Dacă stăteai o jumătate de oră aveai praf în plămâni. Nu puteai să respiri, cum să mai faci și sport? Sala de box am modernizat-o cu sprijinul unui prieten bun care lucrează în Poliție și care m-a ajutat enorm. Dacă nu era el nu făceam sala. La judo la fel. Tot ce am făcut a fost împreună cu oameni pasionați de sport. Ne-am dus cu cerșitul, la acela cinci milioane, la celălalt șapte, beton l-a altcineva, din altă parte am primit materiale… trebuie să faci ceva, să fii un om de acțiune.

Rep.: Descurcăreț.

R. B.: Multă lume nu știe cu se mănâncă, uneori trebuie să fii descurcăreț și să iei decizii în folosul clubului.

Rep.: Acum ceva timp anunța primăria Sibiu că se poate implica. Se vorbea despre scoaterea bazei în afara orașului și transformarea celei de acum în parc.

R. B.: Au fost numai declarații în necunoștință de cauză. Primăria Sibiu nu are nicio treabă cu sportul. Asta o știe toată lumea și degeaba în campanie povestim. Ei n-au făcut absolut nimic.

Rep.: V-aș contrazice aici, că s-a deschis de curând lângă stadion o mică bază sportivă, cu finanțare de la primărie.

R. B.: Chiar vă rog să scrieți asta. Știți ce înseamnă promovarea sportului? Eu am jucat în Franța când eram jucător profesionist și comunitatea locală făcea o mulțime de terenuri, toate cu acces gratuit. Pentru diverse sporturi. Întrebați la primărie cât e ora pentru închiriat terenul? Ei au făcut investiția pentru profit. I-am scris și viceprimarului Răzvan Pop. Cine beneficiază de baza aia sportivă, comunitatea? Investești banii mei și pe urmă îmi ceri bani să mă ating de investiție? Au făcut-o pentru profit.

Rep.:  Acestea fiind condițiile, sunteți optimist sau pesimist?

R. B.: Eu sunt optimist că altfel aș sta degeaba aici. Dar aș vrea să văd optimism și din partea altora, în fiecare an, încet, încet, să facem ceva. Sportul nu se poate dezvolta fără infrastructură. Resursa umană vine implicit pe urmă. La box aveam tot mai puțini sportivi pentru că nu aveau de ce. Acum numărul a crescut, cine vine la antrenamente poate să facă o saună, un bazin, calitatea a crescut. Avem dușuri noi, nu mai miroase pentru că era îngrozitor.

Rep.: Cam care este salariul unui antrenor la CSM Sibiu?

R. B.: Un antrenor maistru, cel mai înalt grad, are 1600 de lei în mână. Un antrenor simplu ia 1100 -1200 de lei.

Rep.: Foarte trist. Dvs. cât aveți salariul?

R. B.: 1950 de lei în mână.

Rep.: Sub media salarizării în județul Sibiu.

R. B.: Știu asta. Și mai sunt mulți necunoscători care spun că și-ar dori postul de director dar habar n-au cu ce se mănâncă. Dacă nu știi cum să abordezi problemele sportului totul se duce în cap. Lucrurile sunt complicate.

Rep.: În câți ani spuneți dumneavoastră că vom vedea la CSM Sibiu un club sportiv modern, cu baze adevărate, cu facilități pentru suporteri, cu marketing și locuri de unde să-mi pot cumpăra, spre exemplu, un tricou al echipei de rugby, cu sportivi mulțumiți de banii pe care îi primesc și performanțe pe măsură, așa cum vedem în Europa de Vest?

R. B.: Nu pot să-ți dau un termen. Teoretic lucrurile în direcția aceea se îndreaptă și ar trebui să se miște repede. Hai să îți dau un exemplu. Ungaria a avut acum trei olimpiade, la Atena, rezultate foarte proaste. Și ce au făcut? AU investit masiv în bazele sportive, la toate nivelurile. Noi avem alocat la minister 0,3 % din PIB. Ungurii atât aveau și ei și au mărit la 1% din PIB, care oricum este mult peste cel al României. Rezultatele s-au văzut. Asta ar trebui făcut.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Stefan Dobre

de Stefan Dobre

Administrație
Telefon:
0724 605 815

Comentarii

7 comentarii

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

e-manuela

Acum 5 ani

Buna! Nenea, "adica ca" un "borcan" in care se zbenguie "pestisori" si sirene?...
Raspunde

Razvan

Acum 5 ani

1. Nu poți sa afirmi ca ai pus lucrurile la punct cât de cât, e penibil sa spui asa ceva când probabil ca s-au rezolvat max 3% din totalul problemelor. În 2017 nu ne mai permitem sa spunem ca "măcar s-a făcut ceva" ca suntem mult prea în urma. 2. Da, primăria a făcut terenurile pentru profit. Când toți din sistemul de stat o sa înțelegeți ca trebuie sa faceți profit din cât mai mare din bazele care le administrați, gen sala polivalenta, bazin, baza hi pica etc.,acestea vor arata mult mai bine. Ar trebui sa răspundeți dacă aceste baze nu product profit și nu sunteți pe creștere și atunci nu o sa mai faceți investiții la mișto... 3. Mai ușor cu bazinul de nivel european... niște calorifere, dușuri, țevi și CHEDERE la geamuri nu aduc baza Olimpia nici la nivelul bazinelor din Ucraina. Va sugerez sa vizitați o asemenea baza din vest și în primul rand sa învățați ce înseamnă normele de siguranță și de igiena, cum se întreține o asemenea baza și cum se poate autosesizeze, pentru ca sunt convins ca nu stăpâniți aceste subiecte.
Raspunde

Bianca

Acum 5 ani

1.Ba da, poti afirma cand ai rezolva cei max 3 % cu maxim 0% finantare, sau buget alocat. Adica pe...barba ta. 2.revenim la punctul 1: ca sa scoti profit trebuie sa investesti. Nu stiu unde ai invatat ca se face invers. Dar si in sport, ca in orice alt domeniu, se investeste la inceput. Mai tarziu vine profitul, asta daca vine. Oare pe Halep o intreaba cineva cat a investit inainte de a o intreba cat castiga?? Ca simplu exemplu. Iar sportul trebuie sa fie accesibil tuturor. Si celor care nu-si permit sa inchirieze. 3. Nu e penibil sa inchei cu "mai usor" atata timp cat incepi cu "suntem mult prea in urma" ??? Sunt si eu convisa de faptul ca nu stapaniti esenta acestor subiecte. Deloc.
Raspunde

Razvan

Acum 5 ani

... cum se poate autosustine...
Raspunde

Civilizatie

Acum 5 ani

Pentru Razvan (probabil Pop) si pentru restul administratiei locale uitati aici cum se face in lumea civilizată - adica la Cluj: https://www.youtube.com/watch?v=_Ak-Ul3aAFo si voi vorbiti de profit??? Profitul nu inseamna doar bani la bugetul local pe care dupa nu suntem instare sa-i cheltuim macar.
Raspunde

Razvan Bianca

Acum 5 ani

Toti are dreptate.
Raspunde

The one

Acum 5 ani

Stimate intrebator de la Turnul Sfatului, hai sa iti sugerez o intrebare (cu toate ca ar fi mai multe) care ti-ar putea aduce titulatura de reporter: "CARE ESTE LEGATURA DINTRE DVS. SI RALUCA TURCAN?". In functie de raspuns, cu siguranta s-ar mai dezvolta oportunitati si pentru alte intrebari.... dar deh, e mai usor sa faci papucii si sa consideri ca ai mai "livrat" un material...
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus