Miercuri,
17.08.2022
Cer Senin
Acum
16°C

Noi reguli pentru pescarii sibieni

Noi reguli pentru pescarii sibieni

La sfârșitul lunii februarie a fost publicat în Monitorul Oficial al României Ordinul nr. 12/144/2017 al ministrului mediului, care reglementează mai multe aspecte ale pescuitului în județul Sibiu, printre alte județe din țară. Ordinul poate fi consultat aici.

Dacă articolul 1 al Ordinului era deja cunoscut de majoritatea pescarilor, pentru că el stabilește perioada de prohibiţie pe o durată de 60 de zile, în perioada 1 aprilie - 30 mai inclusiv, articolul 4 declară mai multe zone de protecţie pentru pești. Acestea se referă la zonele aflate cu 500 de metri în amonte şi aval de zona podurilor, iar pe râul Olt, în aval de barajul de la Avrig, până la confluenţa cursului principal al Oltului cu braţul secundar, pe ambele maluri.

”În aceste zone se interzice pescuitul începând cu data intrării în vigoare a prezentului ordin până la data de 15 martie fără a aduce atingere perioadei de prohibiţie instituite la art. 1”, se arată în actul normativ.
În plus, același Ordin specifică faptul că se declară zone de refacere biologică sau zone de protecţie pentru pești pe următoarele zone de pe râul Olt: braţul secundar al râului Olt rezultat în urma devierii artificiale a râului Olt din zona localităţilor Sărata-Colun, până la confluenţa cu cursul principal al Oltului, pe tot timpul anului; precum și pe braţul secundar al râului Olt din zona localităţii Avrig, aval dreapta baraj ACH Avrig, până la confluenţa cu cursul principal al Oltului, pe tot timpul anului.

Reporterul Turnul Sfatului a discutat despre zonele de refacere cu președintele Filialei Pescarilor Sibiu, Romeo Stoicescu. El spune că era nevoie de o astfel de măsură întrucât ea sprijină foarte mult înmulțirea peștilor.

”Toți pescarii de pe Olt resimt o scădere a populației piscicole din apele noastre. Ne dorim să remediem acest lucru iar în momentul de față această soluție este cea fiabilă. Conservarea unor zone mici pe timp de câteva luni sau un an va ajuta enorm la refacerea și înmulțirea speciilor de pești și nu numai. Astfel vom putea beneficia de partide mai bune, de capturi "la mari" și "mai numeroase". Trebuie sa ne ”grijim” sursa pasiunii noastre, să respectăm apa care ne aduce neuitatele partide, fie ele bune sau mai puțin bune. În altă ordine de idei, din păcate, nici în zona gestionată de AJVPS Sibiu nu am scăpat fără distrugeri iremediabile. Pana și în incinta Sitului Natura 2000, care a fost declarată arie protejată, întâlnim șantiere”, a declarat Romeo Stoicescu.
În zonele de refacere biologică sau protecţie sunt interzise: pescuitul oricăror specii de peşti, crustacee, moluşte şi al altor vieţuitoare acvatice; lucrări care împiedică migrarea, reproducerea sau pun în pericol existenţa resurselor acvatice vii, cum ar fi îngustarea/bararea cursului apei, tăierea şi recoltarea plantelor, extragerea de nămol, nisip şi pietriş, colectarea gheţii; lucrări în zona malurilor, precum şi tăierea arborilor şi arbuştilor de pe mal.

Un alt aspect important prevăzut în Ordinul nr. 12/144.2017 vizează lacurile de acumulare destinate producţiei de energie electrică, unde în perioadele de prohibiţie este interzisă scăderea dirijată a nivelului apei, în scopul asigurării protecţiei zonelor de depunere a icrelor, cu excepţia considerentelor de prevenire a calamităţilor naturale.

Președintele Filialei Sibiu a Pescarilor este de părere că respectarea acestor măsuri poate aduce numai efecte benefice pescuitului în județul Sibiu.

”Pe termen scurt vorbim despre maluri mai curate, implicit ape mai curate și despre relații de comunicare mai apropiate între pescari. Pe termen lung  este vorba despre un mediu mai plăcut și mai curat în care sibienii pot să se recreeze împreună cu prietenii și familia, de capturi mai mari și mai multe, de competiții de pescuit sportiv-recreativ, așa cum Sibiul va găzdui nu mai puțin de patru anul acesta, sub barajul de la Racovița. Eu cred că Sibiul are toate șansele și merită să fie o zonă de interes și pentru pescarii din străinătate”, a mai explicat Romeo Stoicescu
Nu în ultimul rând, pescarii sibieni ar trebui să știe că art. 62 al Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 85/2016 interzice pescuitul în scop comercial sau recreativ pe cursul unei ape curgătoare în zona de 500 m aval de baraj. Încălcarea articolului constituie contravenție și se sancționează cu amendă de la 1.800 lei la 4.000 lei și cu reținerea și suspendarea pe o durată de 90 de zile a permisului, a autorizației sau a licenței.
”Eu cred că se poate spune că pescuitul din Sibiu beneficiază de toata atenția. Nu văd motive să se schimbe ceva în acest sens, decât pozitiv. Cu sprijinul membrilor vom reuși!”, concluzionează Romeo Stoicescu.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Stefan Dobre

de Stefan Dobre

Administrație
Telefon:
0724 605 815

Comentarii

3 comentarii

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

e-manuela

Acum 5 ani

Buna! Nenea, din criza de "rame" mai nou "pescarii" sibieni is obligați sa apeleze la "mălai"?....
Raspunde

ioan

Acum 5 ani

Este foarte necesar ca zonele de protectie sa fie semnalizate si verificate.
Raspunde

Andrei

Acum 5 ani

Întrebare de "baraj": unde vor mai bracona "hâțarii" din Avrig și nu numai, acum că locurile lor preferate din avalul/amontele barajelor sunt prohibite?
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus