Miercuri,
28.07.2021
Partial Noros
Acum
18°C

Generația fetei care a căzut de pe bloc. În goana după like-uri, uită să trăiască

Generația fetei care a căzut de pe bloc. În goana după like-uri, uită să trăiască

„Pentru like-uri”, „pentru senzație”, „pentru adrenalină”. Pentru un selfie mai altfel, care să cuprindă și panorama Sibiului, o adolescentă de 15 ani a murit aseară după ce a urcat pe acoperișul unui bloc. Turnul Sfatului a stat de vorbă cu un psiholog, un cadru didactic și mai mulți tineri apropiați de vârsta celei decedate pentru a vedea cât de importante sunt rețelele sociale în viața elevilor. 

Fie că erau în clasa a VIII-a sau a XI-a, elevi de la mai multe școli din Sibiu au mărturisit că și ei au urcat pe o clădire înaltă pentru a face o fotografie diferită față de prietenii sau colegii lor. O parte dintre ei condamnă gestul tinerei de a urca acolo spunând că „trebuie să fii drogat să faci așa ceva”.

„Pentru a primi like-uri”

Printre adolescenții care ne-au spus câteva cuvinte am întâlnit-o și pe Denisa. Tocmai ieșise de la simularea de la matematică. Încă din primele secunde ne-a spus că este prietenă cu fata care a murit, iar doi dintre colegii ei de clasă au fost colegi de grădiniță cu ea.

„Umblam mult prin cartierul ei. S-a întâmplat, s-a întâmplat… De multe ori am făcut și eu poze de acest gen, dar m-am ferit cât am putut. Odată, eram și eu pe un balcon și era să cad. Vrem să avem poze mai diferite pentru a primi like-uri”, spune eleva din clasa a VIII-a, de la Școala Generală nr. 2.

Nicoleta are 15 ani și este elevă la Liceul Agricol. Ea spune că nu s-ar expune nici unui risc pentru o fotografie. „Mie mi-ar fi frică să mă urc undeva și nu aș face asta pentru o poză, dar ea voia like-uri”, este explicația ei.

Tot 15 ani are și Bogdan și învață la Liceul Energetic. A aflat de pe net de modul în care a murit tânăra de vârsta lui. El nu postează prea des fotografii, deși spune că totul se învârte în jurul Facebook-ului.

„Majoritatea oamenilor văd ceea ce postez. Ea voia like-uri. Pentru asta s-a creat Facebook-ul, să te dai mare, unde ești și oriunde te-ai duce, trebuie să dai check-in. Nu se poate fără să știe lumea unde ești. Nu mi s-a părut normal ce au făcut acolo. Ce căutau ei acolo? Nu au putut să facă o poză de jos? Dacă nu urcau, nu se întâmpla asta,” spune adolescentul.

Mai mult decât atât, el crede că fata nu a conștientizat riscul la care s-a expus, iar vina, spune el, e împărțită. „Fata nu a conștientizat riscurile la care s-a expus. Dar, cu toate acestea, nu avea de unde să știe ce se va întâmpla. Poate e și din cauza proprietarului care avea blocul, că s-a rupt balustrada. Ea trebuia să fie fixată bine acolo”, mai spune Bogdan.

„Pentru amintire, pentru senzație”

La ieșirea din liceu le-am întâlnit pe Andreea și Andrada, amândouă eleve în clasa a X-a. Recunosc că au urcat și ele pe acoperișul unor clădiri pentru senzația pe care o ai când ești la înălțime.

„Am făcut și eu poze de acest gen, de pe un alt bloc. Nu pentru o fotografie pentru Facebook, ci pentru amintire, pentru senzație. Să știu că am făcut ceva și am simțit adrenalină”, zice una dintre fete.

Cealaltă mărturisește că a urcat chiar pe blocul din care a căzut miercuri seara fata de 15 ani. „A fost ok. Nu ne-am apropiat foarte tare de margini și am avut grijă. Blocul e foarte vechi, dar și ea trebuia să aibă mai multă grijă”.

„Eu m-a pregătit pentru simulare. Nu știu foarte multe despre ce s-a întâmplat. Și, oricum, nu sunt eu cu pozele extreme”, spune Vlad, elev în clasa a XI-a la Colegiul Național „Gheorghe Lazăr”.

Mediul online, „o zonă gri” 

Odată cu dezvoltarea tehnologiei și totodată a rețelelor sociale, și mediul academic s-a schimbat. Directorul Liceului „Gheorghe Lazăr” spune că în cadrul orelor pe care le susține încearcă să introducă tehnologia ca mijloc de predare. La orele de consiliere și orientare menționează că elevii sunt îndrumați cum să se desfășoare în mediul online, în special pe rețelele sociale.

„Sunt îndrumați să se respecte reciproc, să își respecte intimitatea în mediile virtuale. Diriginții au cât de cât abordări mai concrete cu unii dintre copii în ceea ce îi interesează, dar mediul online este totuși o zonă foarte gri. Nici nu avem vreun control asupra ei. Aici, părinții și ce fac acasă este mai important decât școala. Eu personal cred că este o zonă în care riscul de însingurare este destul de ridicat. Am văzut și niște studii internaționale care arată că rețelele de socializare de fapt sunt anti socializare pentru că oamenii încep să devină mai singuri, față de socializarea pe viu. Este clar că dacă privești prin prisma generațiilor care au trecut sunt altfel copiii. Fiecare generație e altfel. Sunt altfel și din cauza modului în care funcționează comunicarea și modului în care au acces și mai ales cât au acces la informație”, spune Gabriel Negrea, directorul C.N. „Gheorghe Lazăr”.

Părerea psihologului

Adolescența este cea mai intensă perioadă din viața oricui, iar tinerii din ziua de astăzi încearcă să iasă în evidență prin orice mijloace, mai ales prin intermediul rețelelor sociale. „Reţeaua de socializare reprezintă şi va reprezenta o prăpastie între viaţă reală şi viaţa în imagini. De la emoţii până la valori, pare că se formează un circuit la nivel de dezvoltare individuală, aparent funcţional. În esenţă, reţeaua de socializare, folosită în exces devine disfuncţionala la nivelul dezvoltării individuale şi când spun asta mă gândesc implicit la comportamente preventive care sunt consecinţa anumitor raţiuni. Arătăm cât de deosebiţi suntem faţă de ceilalţi printr-un clic, sau cât de mult valorizam ceva printr-un <<Like>>”, spune Ruxandra Marcu, psiholog. Ea este de părere că adolescenții trec prin perioada în care cred că lor nu li se poate întâmpla nimic rău.

„Vârsta adolescenţei este vârsta testărilor şi experienţelor noi, prin care trăim intens emoţional şi mai puţin cognitiv. Adolescentul care trăieşte emoţional gândeşte mai puţin în consecinţă. Din păcate, acest caz nefericit ne dezvăluie caracteristica vârstei, aceea că <<mie nu mi se poate întâmpla nimic rău>>. Din păcate, viaţa infirmă această credinţă. Şi totuşi, vârsta adolescenţei rămâne cea mai intensă în viaţa oricui”, explică psiholog Ruxandra Marcu.

Citește și:  Poliția a deschis dosar penal pentru ucidere din culpă în cazul fetei care a căzut de pe blocul de zece etaje

                        A murit pentru un selfie: cum a căzut fata de 15 ani de pe blocul-turn

Foto: Facebook (fotografie publicată de un coleg al fetei decedate)

Comentarii

12 comentarii

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

e-manuela

Acum 4 ani

Buna! Bogdanel, ca tie nu pot sa-ti spun "Nenea" dac-ai mai pune si mana pe carte si-ai invata, ai avea sanse sa ajungi om adevarat...Imi pari destul de matur in gandire, spre deosebire de "luptatorii" cu gura de pe-aci, care-si reprima frustrarile dand vina pe balustrada...
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

J.C.

Acum 4 ani

natura mai da o data un exemplu de eficienta a evolutiei
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

SB 70 RMV

Acum 4 ani

bine zis! :)
Raspunde

falsul alzara

Acum 4 ani

Unii caut[ arenalina, iar altii trebuie sa plateasca daune morale si isi ridica in cap `opinia publica~
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

ra

Acum 4 ani

singura vina e a locatarilor ca nu intretin propietatea. ganditi-va ca poate mergeti cu copilul intr-un bloc in vizita si cade copilul ca este o gaura in balustrada... cine e devine? parintele ca nu-l tine in lesa. e timpul sa plateasca vinovatii mai ales pt indiferenta care o arata. pana nu se iau masuri nimeni nu misca nimic. as vrea sa vad acum o campanie mare pornita in oras pentru a se verifica blocurile unde mai exista riscuri asemanatoare si sa se dea masuri cu termen dupa care daca nu se remediaza amenzi usturatoare si repararea acostora de urgenta. de ce trebuie sa moara oameni nevinovati pentru nepasarea altora?
Raspunde

SB 70 RMV

Acum 4 ani

sa inteleg ca vrei o campanie prin oras prin toate blocurile sa se verifice daca idiotii inconstienti nu pot sa se accidenteze (fatal)? platesti tu pentru asta? pentru ca eu as vrea ca cu banii publici sa se faca altceva, nu verificari si re-verificari si norme si mai stiu eu ce kkturi pentru a proteja pe idioti de idiotenia lor...sa crepe in PLM, asa functioneaza evolutia.
Raspunde

Mielul

Acum 4 ani

Inca un exemplu clar care ne arata ca prostia ucide...
Raspunde

alzara real

Acum 4 ani

Exemplul nu e cel mai potrivit, insa tu de ce jignesti? N-ai contraargumente?
Raspunde

vasile

Acum 4 ani

Prietene tu ai evoluat din SB 10 NUT sau esti acelasi specimen. Ia da matale fuga la DEX si vezi care e definitia nazismului. Crezi ca te-ai regasi?
Raspunde

SB 10 NUT

Acum 4 ani

M-ai pomenit? Ce legatura are nazismu cu comentariile omului despre prostia umana? Nazismu este o doctrina politica. Ai prea mult timp liber, si prea putina cultura. Macar uitete la discovery chanel daca nu sti sa citesti....
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus