Vineri,
29.03.2024
Innorat
Acum
13°C

VIDEO – Căprioare speriate în fața flăcărilor. Sute de incendii de vegetație și nicio amendă

VIDEO – Căprioare speriate în fața flăcărilor. Sute de incendii de vegetație și nicio amendă

De la topirea zăpezii în județul Sibiu aproape că n-a mai rămas miriște neincendiată. De cele mai multe ori este vorba despre localnici care dau foc vegetației uscate, conform tradiției ”străbune”, pentru a încuraja regenerarea plantelor.

Din păcate, în urma incendiilor de vegetație scăpate de sub control au de suferit și animalele sălbatice.

Un astfel de caz a fost surprins de ing. Alexandru Mareș, secretarul Filialei Pescarilor Sibiu, care în timpul muncii de teren a filmat câteva căprioare fugind speriate din calea flăcărilor. Alexandru Mareș atrage atenția autorităților că foarte multe animale, în special cele de talie mică, au de suferit în urma incendiilor.

Numai în luna ianuarie Inspectoratul pentru Situații de Urgență Sibiu a înregistrat câteva sute de astfel de incendii. Nu toate sunt însă anunțate sau declarate la timp. Spre exemplu, numai în primul week-end al lunii martie s-au cele 76 incendii, dintre care 72 s-au manifestat la vegetație uscată pe raza următoarelor localități: Miercurea Sibiului, Târnăvioara, Mediaș (8), Dumbrăveni, Sibiu(8), Săcel (4), Hamba, Apoldu de Sus, Zlagna, Avrig(2), Bradu, Săliște, Bungard(3), Cârța, Biertan, Agnita, Sărata, Porumbacu de Jos(3), Țapu, Axente Sever, Nemșa(2), Șeica Mare(2), Nucet, Veseud, Valea Lotrioarei, Arpașu de Sus, Cașolț, Benești, Moșna(3), Bradu, Dealu Buii, Slimnic, Seviș, Bazna, Dârloș, Bârghiș, Târnava, Copșa Mică, Țichindeal, Țeline, Boarta, Gusu, Valchid, Mohu și Hula Bradului.

”Echipajele de pompieri din cadrul ISU Sibiu au intervenit pentru stingerea a 41 de incendii de vegetație uscată, iar Serviciile voluntare pentru situații de urgență la un număr de 31”, au transmis reprezentanții ISU Sibiu.
Conform pompierilor, în ciuda numărului mare de incendii, până acum nu a fost aplicată nicio amendă. Autorităților le este aproape imposibil să descopere persoana care a pus foc și să-și recunoască fapta. Chiar și cei găsiți la fața locului nu pot fi acuzați fără probe sau martori.

incendiu

Cu toate acestea, pentru prevenirea unor evenimente negative, care pot pune în pericol viața și bunurile cetățenilor, ISU Sibiu reaminteşte regulile de prevenire a incendiilor ce trebuie respectate :

- este interzisă arderea vegetaţiei uscate şi resturilor vegetale pe timp de vânt;

- pentru ca arderea să poată fi controlată, vegetaţia uscată şi resturile vegetale se colectează în grămezi, în jurul cărora se curăţă vegetaţia pe o suprafaţă de aprox. 5m;

- arderea vegetaţiei uscate şi resturilor vegetale se face numai pe timp de zi, activitatea fiind permanent supravegheată până la terminare;

- arderea se efectuează numai în zone care să nu permită propagarea focului la gospodăriile populaţiei, plantaţiile agricole, fondul forestier, reţelele electrice, de comunicaţii, conductele de transport gaze naturale etc;

- la terminarea activităţii se va urmări stingerea totală a focului înainte de a părăsi locul arderii, fiind interzisă acoperirea cu pământ a focarelor.

Activităţile de ardere a miriştii, vegetaţiei uscate şi resturilor vegetale pot fi executate numai după obţinerea, în prealabil, a permisului de lucru cu foc. Emiterea acestuia se face prin grija primarului, de către şeful serviciului voluntar pentru situaţii de urgenţă din localitate sau persoana împuternicită în acest sens.

Arderea resturilor vegetale, gunoaielor, deşeurilor şi a altor materiale combustibile, fără obţinerea permisului de lucru cu focul şi fără luarea măsurilor pentru împiedicarea propagării focului la vecinătăţi, precum şi amenajarea locurilor pentru utilizarea focului deschis în condiţii şi la distanţe care favorizează propagarea focului la construcţii, depozite, culturi agricole, păduri, plantaţii şi alte vecinătăţi se sancţionează cu amendă de la 1.000 la 2.500 lei.

Sursa video

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Stefan Dobre

de Stefan Dobre

Administrație
Telefon:
0724 605 815

Comentarii

7 comentarii

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

e-manuela

Acum 7 ani

Buna! Nenea, caprioarele alea or fi "oplostite" pe-aci de-s atat de speriate, ca io stiu o multime de "caprioare" de-ale noastre, care se duc ele singure-singurele la "tapu" al narod, al de le umbla saptamanal daca nu mai des, cu foc deschis pe sub nari, basca fel de fel de fumuri si mirosuri, si n-au nici pe dreaq!...Oar' car' sa fie cauza, te pomeni ca le-o fi "hipnotizat" bosimanu' naibilui?...
Raspunde

Liviu

Acum 7 ani

Buna, nenea tu nu erai pe pastile la ora asta? O dat drumul la wi-fi la nr.3? :)
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

e-manuela

Acum 7 ani

Buna! Nenea Limbulica nume predestinat, am mai lamurit "problema" si ieri, crezi ca e nevoie de pastile ca s-o "garez" la tine la mandula?...
Raspunde

Tribunul

Acum 7 ani

Mii de hectare taiate si ..... nicio amenda ........... Mii de tonde de gunoaie aruncate peste tot ..... si nicio amenda .......... Asa ca, de ce ne mai miram?
Raspunde

Tribunul

Acum 7 ani

Mii de hectare taiate si ….. nicio amenda ……….. Mii de tone de de gunoaie aruncate peste tot ….. si nicio amenda ………. Asa ca, de ce ne mai miram?
Raspunde

Codrut

Acum 7 ani

E-manuela vezi ca ti-au schimbat astia pastilele daca ti-a crescut ceva sa poti gara, grija mare ce iei sa nu iti creasca si un coi in frunte ca am auzit ca pe acolo va dati cu capul de pereti :))))
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

e-manuela

Acum 7 ani

Buna! Nenea Codrut, am si-o capra, si-un calut...Ma dracusorule, deja-ti surade "musteata"!....
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus