Marţi,
19.03.2024
Innorat
Acum
7°C

Este rentabil un aqua park în Sibiu? Răspunsul administratorilor de ștranduri

Este rentabil un aqua park în Sibiu? Răspunsul administratorilor de ștranduri

Trei bazine în aer liber și un bazin olimpic acoperit, un skatepark, terenuri de sport, parcări, toate din fonduri publice, plus un hotel şi un camping pe care să le construiască investitori privați. Este planul anunțat de Primăria Sibiu încă din timpul penultimului mandat al lui Klaus Iohannis, dar care nu a ajuns nici acum măcar la faza de șantier.

Construcția nu are nicio șansă să înceapă nici anul acesta. Studiul de fezabilitate a expirat şi trebuie actualizat. Nici locaţia nu este o certitudine. S-a discutat mulţi ani despre zona depozitului de muniţie din Pădurea Dumbrava, spre Răşinari, iar acum se vorbeşte despre preluarea poligonului de pe Calea Poplăcii. În bugetul de anul acesta sunt prevăzuţi 50 de milioane de lei pentru acest proiect, care, însă, este foarte posibil să rămână necheltuiţi.

În timp ce administrația publică discută, dar nu face nimic, opinia publică este împărțită între dorința de a avea un mijloc alternativ de distracție și îngrijorarea că fondurile orașului vor fi înghițite de o investiție nefezabilă.

Am întrebat administratorii celor mai importante ștranduri din zonă cât de rentabil este, din punctul lor de vedere, acest proiect.

Popa, Aqua Fun Sibiu: “Dacă azi plouă, mâine nu mai vin”

Administratorul singurului ștrand din Sibiu, Aqua Fun, spune că merge în pierdere și că nu vede justificarea unei astfel de investiții, din partea municipalității. “La publicul din Sibiu, nu prea mi se pare o investiție rentabilă. Mie îmi vin 30-50 de persoane pe zi, vara, când nu e week-end. Să zici că, dacă prind un week-end bun, cu soare, se strâng 300 pe zi. Nu e rentabil deloc, eu pierd bani. Dar nu am ce să fac, am băgat acolo fonduri cât pentru zece vieți. Păi am dat numai pe șezlonguri 100.000 de euro și în fiecare an mi se rup cel puțin 200 și trebuie să le înlocuiesc”, mărturisește Ioan Popa.

Afaceristul crede că Primăria ar trebui să aibă alte priorități. “În loc să asfalteze străzile, cum sunt cele din zona Calea Poplăcii, dar și de lângă Gară... Să zici, zone destul de centrale, nu cartiere mărginașe. Sunt pline de locuri neasfaltate. În loc să facă spitale, parcări…”, mai spune administratorul de la Aqua Fun.

Ioan Popa spune că principala problemă, în Sibiu, este vremea. “Vara trecută cred că am prins în total, cumulat, 25 de zile numai cu soare. Publicul din Sibiu nu vine la ștrand, dacă a plouat ieri. Dacă azi a plouat, mâine nu vine nimeni, poate poimâine să se adune, dacă e vreme foarte bună. În aceste condiții, nu cred că o să meargă un ștrand al Primăriei, o să meargă numai în jos”, mai spune afaceristul.

Bolotă, Tălmaciu: “Nu prea e rentabil”

Proprietara ștrandului din Tălmaciu crede că o astfel de investiție poate fi suportată doar de către Primărie și nu de o persoană privată. “După părerea mea, nu prea e rentabil. Dacă îl face Primăria și suportă toate cheltuielile, bine. Pentru că va merge în pierdere, deci trebuie suportate din buget. Sunt foarte multe costuri. Se acoperă foarte, foarte greu cheltuielile, iar profitul, chiar și la ștrandul nostru, unde avem doar un bazin, e mic”, spune Teodora Bolotă.

Ștrandul din Tălmaciu a fost preluat de un investitor privat și renovat în urmă cu trei ani.

Ganea, Ocna: “Trebuie să vină cu altceva”

Optica, la Ocna Sibiului, este puțin diferită. Complexul pare singurul din județ care merge pe plus, dar și datele problemei sunt altele. Lacurile naturale nu necesită o îngrijire la fel de minuțioasă ca un bazin artificial. Petru Ganea crede că și Sibiul ar trebui să meargă pe o rețetă de nișă. “La noi e alt specific, noi avem lacuri sărate. E împământenită ca stațiune balneoclimaterică, aici e tot plin, ca și la Căciulata. Deci dacă cei din Sibiu vin cu altceva, nu cu un ștrand oarecare, ceva ce nu mai există, poate să meargă”, crede Petru Ganea.

Acesta spune că lacurile sărate de la Ocna Sibiului ies pe plus, în fiecare an.

Voica, Avrig: “Avem probleme dacă plouă”

Și administratorul piscinei de la ieșirea din Avrig spre Brașov crede că Sibiul suferă din punct de vedere al vremii. Mihaela Voica este de părere că un aquapark la Sibiu ar merge, dacă s-ar concentra pe copii. “Sunt două afaceri diferite. Noi, la Avrig, am mers pe o nișă, pe relaxare, pe adulți între 20 și 40 de ani și foarte puțin pe cupluri cu copii. Nici nu avem o zonă foarte bine determinată, pentru copii. Un aquapark, destinat mai ales copiilor, care tot timpul sunt dornici de distracție, ar putea să meargă”, crede reprezentanta Aqua Club Elatis.

Aceasta spune și că, înainte să deschidă la Avrig, firma a făcut o prospectare de piață. “Piața economică din Sibiu, față de alte orașe, este destul de slabă. De aceea, sunt mai rezervată în privința șanselor de reușită ale complexului acvatic. În cazul afacerilor de acest gen, e vorba de activitate sezonieră, iar în cazul Sibiului, asta poate însemna doar două luni pe an. O perioadă insuficientă ca să poți înregistra profit”, spune Mihaela Voica.

Reprezentanta clubului de lângă Avrig crede că vremea poate fi un inamic al acestui gen de afaceri. “Noi avem cea mai mare piscină încălzită din județ, cred - și tot nu vine nimeni, dacă a plouat puțin dimineața. Vara trecută, dacă am prins patru week-end-uri profitabile… Iar investiția e imensă”, mai explică administratorul piscinei de lângă Avrig.

Primăria Sibiu a anunțat că investiția pentru aquapark va ajunge la cel puțin zece milioane de euro.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Comentarii

51 comentarii

Diablo, regele infernului

Acum 7 ani

Normal că nu face bani ștrandul de la noi. Noi preferăm să mergem la Aqua Park-uri în alte orașe, că-s mai faine. De asemenea, trebe of course și ceva acoperit.
Raspunde

X

Acum 7 ani

Categoric. Și trebuie inventată apa caldă. Intr adevăr zona de munte e defavorabilă standurilor in aer liber dar tocmai de asta exista apa caldă. Degeaba investim în masina daca nu u luam roti
Raspunde

nilihumbra

Acum 7 ani

Cum, voi nu ati fost la Aqua Fun Sibiu sa va zica ca au apa incalzita? Eu am fost cu copilul de 3 ani, am intrebat la poarta si mi-au spus ca apa e calduta. Am intrat si surpriza: apa din bazinul pt copii era mult mai rece decat cea din bazinul mare - gheata. Dar ce mai conteaza dupa ce ai dat banii si intrat? Si mai vrea sa mearga treaba...
Raspunde

Fintinele

Acum 7 ani

Fara prospectare de piata nu are rost sa inceapa. Parerea mea ca si zonele mentionate nu sint bune, fiind prea aproape de munte si padure. Mult mai eficienta ar fi zonele Gusterita, Selimbar sau Sura Mica, fiind cimpie, tempreaturile is mai ridicate si orele cu soare sint mai multe. Deci ar trebui o analiza meteorologica. Fiind aproape de autostrada, ar atrage si public din imprejurimi. Zone mari acoperite absolut necesar, ca lumea sa vina cu abonament anual, Zone pentru joc, tobogane si alte atractii pentru copii de asemenea necesar. Un Aqua Park de tip strand nici nu trebuie inceput.
Raspunde

GOGUPINTENOGU

Acum 7 ani

Ce treaba are un Aqua Park, cu temperatura exterioara si cu soarele? Se fac asemenea investitii in creierii muntilor! Iar Sibiul se pretinde un mare centru turistic. Ar putea sa aduca un plus de atractie orasului!
Raspunde

me

Acum 7 ani

ne trebuie un Aqua Land nu Park. Totul acoperit cu sticla, localuri interioare,plaje interioare ,climatizat si apa incalzita.Deschis 365 zile . Atunci va functiona si din pct de vedere economic.Vezi diferite locatii din Europa.
Raspunde

rosu

Acum 6 ani

Stiti cat costa intrarea in "diferite orase din Europa"? ex. Aqualand Köln : 26 €/zi cu tot cu sauna Titania (langa Augsburg): 27,50 €/zi cu sauna inclusa, de celebrele Center Parcs nici nu vreau sa mai pomenesc. Cat va trebui sa coste la Sibiu, sa fie rentabila investitia? Asta-i intrebarea, restu-i bla-bla-bla.
Raspunde

GOGUPINTENOGU

Acum 7 ani

Niste papagali ofticati. Normal ca se vaita! Stranduri de ev mediu, mizere si cu apa rece. Daca s-ar face un Aqua Parc autentic, de care sa te poti bucura in orice sezon cine ar mai merge la ei !?
Raspunde

cristi

Acum 6 ani

nu e mare diferenta de viziune intre primaria sibiu si acesti papagali. papagalii macar "pierd" (eu as spune spala) banii lor, primaria pe ai nostri.
Raspunde

dana

Acum 7 ani

Ati si intrebat pe cineva ,, pai cum sa spuna ei ca este rentabil..pentru detinatorii de stranduri ar fi cea mai tare concurenta normal ca spun ca nu ar merge ,,
Raspunde

fds

Acum 6 ani

sunt acri strugurii
Raspunde

Sibianca

Acum 6 ani

Ae fi fost culmea ca un patton sau administrator de strand sa spuna ca e buna ideea primariei. Cat despre necesitatea unei astfel de zone de divertisment...intrebati sibienii care merg in Deva sau Brasov pentru astfel de distractie. Intrebati i de ce merg acolo.
Raspunde

Dubito

Acum 6 ani

Genial : consultaţi concurenţa în privinţa oportunităţii ivirii unui competitor net superior .
Raspunde

barna

Acum 6 ani

Ce chestie nasoala...intreaba concurenta daca este rentabil...ca si cum ai intreba un taximetrist daca are clienti.Mare prostie!!!!
Raspunde

idgaf

Acum 6 ani

Sezlongurile de la fun au fost 100.000 de eur? serios? wtf?
Raspunde

Unu , altu'

Acum 6 ani

La Deva si Brasov de ce sunt rentabile ??? Pai la ce balti numite stranduri sunt in Sibiu , normal ca nu merge lumea ! Sa se faca ceva calumea si o sa vedeti ca nu ai unde pune cearceaful !
Raspunde

Ana

Acum 6 ani

Citesc ca sunt parinti nemultumiti de faptul ca apa din bazinele pt copii este rece. Sa zicem mersi ca e asa pt ca cu cat apa e mai calda cu atat este favorizata apartitia si intretinerea temutelor infectii. Si aici amintesc e-coli, proteus, klebsiella. Sa ne fereasca Dumnezeu copilasii de asa ceva Intr-un bazin in care intra zeci de copii trebuie responsabilitate maxima, pe asta mi-as concentra atentia, as plati putin mai mult, dar sa fie dusuri intretinute, sa fie curatentie, personal orientat spre client si nu doar calcule la cum se iasa banul mai repede si cu sacu' daca se poate.
Raspunde

Vasile de Vasile

Acum 6 ani

fă, ești proastă? ori tu faci baie iarna cu apă rece?
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Luigi Framantescu

Acum 6 ani

Mai bine ne-ar face locuri speciale pentru gratar in cartiere si centru. Meritam si noi putzina relaxare cu familia la un gratarel!
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

e-manuela

Acum 6 ani

Buna! Nene Luigi, ai perfecta dreptate, si pe deasupra s-ar putea amenaja si locuri de zala, ca oricum salariile bugetarilor au crescut, iar acestia, se stie, sunt mari amatori de jocuri de noroc!...
Raspunde

Vecina

Acum 6 ani

Dar ștrandul Tineretului din Parcul Subarin de ce nu al modernizează nimeni este lăsat in paragina
Raspunde

Vecina

Acum 6 ani

Păcat de zona unde este amplasat si priveliștea cel incojoara
Raspunde

Brad

Acum 6 ani

Ideea e simpla :-) PATRONII DE STRAND DEGEABA SUNT INTREBATI !!!!Pai daca se face aquaparc o sa fie pe butuci deci clar o sa fie contra si o sa zica " NU MERGE DOMNULE _ E RAU".Dar daca nu merge dece mai au inca deschis???!!!.Numai zic de alti patroni care au afaceri -la Aria o sa bata vantul.Deci - clar avem nevoie de un Aquaparc cu piscine in aer liber si piscine acoperite cu topogane etc.Asa cum mergi la Aria si dai cat dai pe intrare mai pui ceva si platesti intrarea la Aquaparc.Concluzieee?! :-) un rau necesar pentru acest oras!!!E
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Vasile de Vasile

Acum 6 ani

Concluzie: ești un bou analfabet.
Raspunde

dorel

Acum 6 ani

Am fost la Deva si la Brasov la aqua park. Normal ca este rentabil in Sibiu dar sa fie aqua park adica bazine acoperite asa cum sunt peste tot. La cate zeci de mii de tineri s-au relocat cu serviciul in Sibiu in ultimii ani, asta va fi cea mai buna investitie a primariei. Vedeti numai cat a crescur nr de masini si va dati seama de capacitatile financiare ale orasenilor.
Raspunde

dorel

Acum 6 ani

Cei care sunt deja proprietari de stranduri sau bazine este normal sa se teama de asa o investitie. I-ar falimenta
Raspunde

Nobody like everybody

Acum 6 ani

Ideea in sine nu e rea. Punerea in practica necesita insa studiu de fezabilitate si bani. Ambele facute by the book. Momentan este delicat de afirmat ca DA e bine sa se construiasca o asemenea facilitate la Sibiu sau NU in nici un caz nu trebuie aruncati banii contribuabililor pe asa ceva. Parerile sunt impartite, dar parerile pot fi schimbate ( ca la alegeri votul din ziua scrutinului ). Proiectul insa, daca se vrea la standarde moderne, e imens ca si costuri, care probabil ca in termeni de rentabilitate ar avea o perioada de timp de amortizare lunga, dar , mai important este ca banii sa fie folositi pe proiecre de infrastructura in prima faza, iar in cazul in care bugetul va avea surplusuri ( exista oare asa ceva ? ) sa fie canalizati si in asemenea directie. Sibiul e frumos , e al nostru ( cam 40% al oltenilor care au inebunit cu mutatul in Sibiu .... no offence , suntem toti romani ) este turistic si e acum in plina dezvoltare, insa daca se-ntampla ceva si pleaca vreo 2-3 companii mari din oras ( se poate intampla ca deciziile se iau la Tokyo, Berlin sau in alta parte unde nu conteaza daca orasul are Aqua Park sau Gradina Zoologica, ci daca e rentabil sa ramana sau nu aici ) atunci ideea unui turism cu toate facilitatile ar pute oferi o sustenabilitate orasului ( nu ca s-ar putea angaja toti cei de la Takata, MSR,Jaeggi sau Faurecia la strand si sauna in caz ca raman disponibilizati), Asa ca analizele continua.... @Ana: draga, nu pot sa cred ca ai tinut sa postezi asa o enormitate ! Cum adica apa calda nu e buna, ba din contra ! si argumentul este ca in apa calda colcaie pericole biologice cu nume de dosarele X m sa stii ca s-au inventat solutii ( complexe, moderne si eficiente ) de pastrare a calitatii apei in locatii de genul acesta, doar nu crezi ca daca te inmoi intr-un bazin la un aquapark in Ungaria unde termometrul din arata 24 de grade cu plus gata ai si iesit numai bun de internat la Boli contagioase.....Doar nu vrei sa credem ca tu iti arunci copilul (sa-ti traiasca si sa fie sanatos!) cu buna stiinta in lacuri de munte aproape de limita de inghet convinsa fiind ca e mai bine asa decat sa-i faci o baita cu spuma si ratuste galbene de cauciuc intr-o apica aburinda....A, daca ti-e frica de scaldat in locuri publice, atunci e altceva, dar motivul NU trebuie sa fie temperatura ridicata a apei din bazin,.....
Raspunde

florin

Acum 6 ani

mi-e mila de patronii de stranduri din sibiu. daca pierd bani asa cum zic ei , de ce nu fac o covrigarie in locul strandului.
Raspunde

cristi

Acum 6 ani

ironia e ca patronul de la fun chiar are covrigarie pe balcescu :-)
Raspunde

Răzvan

Acum 6 ani

La Deva ..la Brasov. ..la Orastie...sunt pline bazinele cand ploua afara. Sa nu mai zic ca la Deva 1 din 3 masini e de SB. Dar au bazine acoperite...au apa calda..au conditii
Raspunde

Wurth99

Acum 6 ani

Fraților...pai dacă nu merge....de ce nu închideți..ce vă tot plângeți...luați exemplu celor din Ungaria....si mai inventați și apa caldă...nu așteptați soarele..
Raspunde

e-manuela

Acum 6 ani

Buna! Nenea, rentabila-i, cum nu? Pai asa, o sa aiba de lucru si medicii de familie ca, la cum se vor raspandi bolile gen raie capreasca, pesta porcina si boala vacii nebune....
Raspunde

Rusine Primaria Sibiu

Acum 6 ani

Daca Primarita noastra nu ar fi o baba fara copii, intrebarea aceasta nici nu ar fi existat. In toate orasele civilizate exista asa ceva, bineinteles, si acoperite. Cum se pot aloca bani pentru Agenda Culturala, adica o hotie pe fata, se poate surventiona si-un Parc Acvatic.
Raspunde

tex

Acum 6 ani

"rusine primaria sibiu" cat de spalat pe singurul neuron sa fii? o dai ca firea in campania electorala? sper spre binele natiei ca nu te-ai procreat...
Raspunde

Andrei

Acum 6 ani

Un articol de 2 bani. Te duci sa intrebi concurenta daca e rentabil un Aqua park in Sibiu??? La ce stranduri primitive avem normal ca nu merge nimeni. Si clar avem nevoie si de spatii inchise cu bazine pentru a fi folosit tot timpul in cursul anului.
Raspunde

ra

Acum 6 ani

Un lucru nu inteleg. Cum naiba e posibil sa se faca o asemenea investitie fara accesarea de fonduri europene pentru dezvoltare. Peste tot asa se face la noi nu. Aveti o dedicatie pentru cine stimati alesi, sau sunteti incapabili? se pare imi confirmati teoria ca ati ajuns acolo toti pe culori politice ,neamuri si cunostinte indifferent de valoare. va indoctrinati si pozitia ghiocelul. asta este valoarea vostra. sper sa ajung sa vad o societate si o cultura civica care nu va mai sta indiferenta la asemenea lucruri ci va dori cu adevarat dezvoltare, iar acest lucru se va vedea la vot si la actiune impotriva acelora care gandesc pana uita de unde au inceput si care e scopul.
Raspunde

Nicoleta

Acum 6 ani

In Sibiu exista in ultimi ani o mare migratie/relocare a fortei de munca catre orasul nostru si aceasta va continua in urmaroarea perioada: Daca Primaria are inca dubii in ceea ce priveste necesitatea dezvoltarii orasului Sibiu, atunci ii rog pe cei responsabili sa isi deschida ochii cand se afla in parcarile marilor magazine si sa inteleaga caci pe langa servici, oamenii au nevoie si de locuri de relaxare precum acest Aqua Park , malluri pentru cumparaturi si oportunitati cu adevarat atractivitve adresate tuturor locuitorilor dar si turistilor. Pana cand persoanele responsabile ezita noi mergem si asiguram dezvoltarea altor orase care sunt conduse de oameni cu mintea deschisa. Pana cand?
Raspunde

Razvan

Acum 6 ani

bai nene bai, las-o moale ca macane...cum dracu sa dai 100.000E pe niste sezlonguri,SA NU MEARGA AFACEREA SI TU INCA SA O FACI de ani de zile??? :))) Minciuni ! Logic s aspuna ca nu merge o astfeld e afacere, un local mult mai bine pus al punct decat al lor LE IA CLIENTII !!! Cat despre anumite locatii de strad din Sibiu..... SUNT JALNICEEE!!! Sa mai mearga pe al vecinii naostrii Bulgari si Unguri sa vada si sa puna in practica dupa aia sa vorbeasca.
Raspunde

Cogito

Acum 6 ani

Despre seriozitatea urbanistică sibiană : 1. Spitalul a fost plimbat din Valea Săpunuluiîn Calea Poplăcii pânp în drumul hoţilor când este loc în curtea actualului spital . 2. Acvaparc / landul din Valea Aurie în Calea Poplăcii . În timpulacesta am blocat intrările din Şelimbăr şi Cisnădie .
Raspunde

Urmeaza reclamatiile scrise

Acum 6 ani

In parte aaceea de oras, respectiv de TEREN AGRICOL functioneaza o piscina profitabila, de la cortul Versailes, pe care aquaparcul ii lasa fara clienti. Rugam autoritatile sa NU MAI ACOPERE piscina ILEGALA a fratilor Armenciu, veri cu stiu ei cine, si sa faca un strand decent. Succes Doamana Primar !
Raspunde

alo MEDIUL????

Acum 6 ani

asa arata o TIGANIE fara acte in SIbiu, in 2017 https://www.google.ro/maps/@45.7348253,24.1085324,116m/data=!3m1!1e3
Raspunde

DeNeAaia..

Acum 6 ani

Nu doar Mediul. De cand au devenit nuntile picnic? Muuulti se fac ca nu vad ce-i acolo... Oare de ce?
Raspunde

Radu

Acum 6 ani

La bazinul din Sibiu apa este foarte rece, curatenia lasa de dorit si biletul este 20 lei in timp ce alte stranduri din alte orase este mai ieftin si mult mai frumos. Normal ca nu vine lume!
Raspunde

calu

Acum 6 ani

Apoi sa intrebi despre cat de rentabila e afacerea pe unii care vor fi teoretic concurentii noii investitii, este cel putin stupid. Pai normal ca o sa isi vada afacerile diminuate daca se va face ceva. Cine tine ceva care "merge pe pierdere" ?? Sa fim seriosi..... Sibiul nu are lucruri de bun simt pentru un oras "european". Aqua park, cinematograf 3D, Mall, strazi asfaltate etc. Aici orice se face, va fi bun.
Raspunde

Spectator

Acum 6 ani

Pai , tu ai 5 Dacia Logan (strand ) și vrei sa faci Mercedes-benz (aqua land) și întrebi pe detinatori de Dacii, dacă sunt rentabile??? TS ,voi sunteți normali? Faci (primăria )Aqua land , cu APĂ CALDĂ, și vedem dupa dacă i rentabil...
Raspunde

Georgyk

Acum 6 ani

Vrem mici si beutura gratis in Sibiu! Si noi muncim!!!
Raspunde

Ileana

Acum 2 ani

Eu am fost la Aqua Fun in ultimele zile si mi s-a parut ok. Apa nu era rece dar si vremea era insorita, temperatura vreo 30-31. Pretul mi se pare rezonabil., tinand cont ca la Ocna, cu apa gratis, pretul e cam la fel sau mai mare. Spatiu mult pt inotat, e o placere. Da, curatenia lasa de dorit... E adevarat ca mi-a placut si pt ca erau putini oameni, deci pt patron probabil ca nu e f rentabil. Dar eu ma bucur ca exista macar un strand in Sibiu.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus