Joi,
28.03.2024
Parțial Noros
Acum
15°C

La Biblioteca Județeană Astra sibienii transcriu amintirile din Primul Război Mondial

La Biblioteca Județeană Astra sibienii transcriu amintirile din Primul Război Mondial

Biblioteca Județeană Astra face parte dintr-un parteneriat care include mai multe biblioteci din țară și instituții europene, scopul fiind de a colecta și transcrie online o serie de documente și amintiri din Primul Război Mondial.

Cu ocazia împlinirii a 100 de ani de la izbucnirea Primului Război Mondial, Europeana, biblioteca, muzeul şi arhiva digitală a Europei, îşi propune să colecteze şi să publice pe internet amintiri de familie şi poveşti personale de război, pentru a ajuta generaţiile viitoare să înţeleagă mai bine impactul acestui eveniment asupra oamenilor obişnuiţi de pe continentul nostru.

Astfel, proiectul intitulat Europeana 1914-1918 a adunat peste 200.000 de fotografii reprezentând obiecte, scrisori şi jurnale scanate din perioada Primului Război Mondial, pe site-ul www.europeana1914-1918.eu. Acum, datorită parteneriatelor cu Biblioteca Judeţeană „Octavian Goga” Cluj, Biblioteca Academiei Române din Bucureşti şi Biblioteca Judeţeană ASTRA Sibiu, proiectul îşi propune să îmbogăţească arhiva digitală cu materiale din România.

Regatul României s-a alăturat Aliaţilor în august 1916, participând în mod semnificativ la Primul Război Mondial. Numărul celor căzuţi în război a fost unul foarte ridicat – aproximativ 330.000 de soldaţi (33% din întreaga forţă armată) şi sute de mii de civili. Eforturile depuse de Regatul României în această perioadă au fost imense, dat fiind că frontul de război era localizat pe teritoriul ţării. Mai mult, pierderile omeneşti din Transilvania sunt dificil de estimat, având în vedere că această regiune făcea parte din Imperiul Austro-Ungar şi a intrat în război încă din 1914.

La Sibiu, oamenii sunt invitaţi să îşi aducă amintirile din Primul Război Mondial pentru a fi digitizate în cadrul unui eveniment de colectare, pe 23 şi 24 martie 2017, la Biblioteca Judeţeană ASTRA Sibiu (Str. G. Bariţiu, nr.7, Corp B, parter), între orele 10.00 şi 16.00.

La eveniment vor fi prezenţi experţi care vor transpune materialele în format digital şi vor înregistra poveştile. Toate obiectele vor fi returnate posesorilor în aceeaşi zi. La zilele de colectare sunt bineveniţi toţi cei care deţin fotografii, scrisori, cărţi poştale, suveniruri şi alte obiecte din perioada Primului Război Mondial, atât legate de război cât şi de viaţa de zi cu zi a românilor din 1914-1918, ori cunosc poveşti despre oameni implicaţi sau afectaţi de conflagraţie.

Mai mult, oamenii pot contribui cu materiale direct pe site-ul proiectului. După o simplă înregistrare, oricine poate încărca fotografii ale obiectelor, scrisori scanate, fotografii de familie şi materiale audio sau video digitizate pe www.europeana1914-1918.eu. Astfel, după ce sunt verificate de echipa editorială, acestea devin accesibile pentru întreaga lume.

„Succesul acestui proiect ilustrează interesul major al europenilor pentru istoria lor comună. Oamenii îşi transmit poveştile de familie din generaţie în generaţie; Europeana le oferă ocazia de a conserva aceste poveşti pentru generaţiile viitoare şi de a le face accesibile pentru întreaga lume. Printr-o abordare originală asupra istoriei culturale, Europeana reuneşte poveştile personale ale oamenilor şi istoriile oficiale ale războiului, colectate de la bibliotecile şi arhivele naţionale. Sperăm ca România să se dovedească un contributor important la această colecţie unică, ajutându-ne să aducem poveştile de familie din Primul Război Mondial în epoca digitală. Suntem nerăbdători să aflăm poveştile voastre!”, a declarat Frank Drauschke, coordonator Europeana 1914-1918.
Proiectul s-a desfăşurat cu succes în ţări precum Germania, Anglia, Irlanda, Luxemburg, Franţa, Belgia, Slovenia, Danemarca, Cehia, Serbia, Italia şi Cipru începând cu 2011, reuşind să atragă mii de oameni. Aceştia au contribuit cu poveşti şi amintiri originale, nepublicate anterior, îmbogăţind astfel arhiva digitală care va oferi noi surse pentru cercetare, educaţie, expoziţii şi evenimente comemorative.

Dacă sunteți interesați să aflați informaţii despre proiect, sau să vă înscrieți pentru a lua parte la procesul de transcriere, accesaţi site-ul www.europeana1914-1918.eu.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Stefan Dobre

de Stefan Dobre

Administrație
Telefon:
0724 605 815

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus