Vineri,
29.03.2024
Cer Senin
Acum
19°C

Proiect: Imunitate sporită pentru judecătorii CCR

Proiect: Imunitate sporită pentru judecătorii CCR

Comisia juridică a Camerei Deputaților a dat marți raport favorabil unei inițiativei legislative potrivit căreia judecătorii Curții Constituționale nu pot fi urmăriți penal, reținuți, arestați, percheziționați sau trimiși în judecată penală decât cu încuviințarea a două treimi din numărul judecătorilor CCR, transmite Agerpres.

Proiectul de lege pentru modificarea legii de organizare și funcționare a CCR prevede că "judecătorii CCR nu pot fi urmăriți penal, reținuți, arestați sau percheziționați sau trimiși în judecată penală decât cu încuviințarea plenului Curții Constituționale, la cererea ministrului Justiției, sesizat de procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție".

Încuviințarea se dă cu votul a două treimi din numărul judecătorilor CCR, după ascultarea judecătorului în cauză, se mai arată în proiectul de lege inițiat de deputatul minorităților naționale Adnagi Slavoliub (Uniunea Sârbilor din România).

Legea prevede că, pentru infracțiuni săvârșite de judecătorii CCR, urmărirea penală și trimiterea în judecată se face numai de către Parchetului de pe lângă ÎCCJ, iar competența de judecată aparține ÎCCJ.

"În caz de infracțiune flagrantă, judecătorii CCR pot fi reținuți și supuși percheziției, ministrul Justiției informându-l de îndată pe președintele CCR și solicitând, dacă este cazul, încuviințarea Curții pentru urmărirea penală și arestare. Judecătorul trimis în judecată penală poate fi suspendat prin decizia plenului CCR adoptată cu votul al două treimi din membrii CCR. În cazul unei decizii de achitare suspendarea încetează, iar în cazul unei decizii definitive de condamnare mandatul de judecător al Curții încetează de drept", mai spune proiectul de lege.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Comentarii

3 comentarii

cetatean

Acum 7 ani

Io zic sa se faca imunitate sporita ptr. toti functionarii publici si politicieni, benzi separate pe drum, spitale separate, magazine cu circuit inchis, etc. Prostimea care plateste impozite sa simta ca este, in mod clar si vizibil, nu numai teoretic, formata din cetateni de mana a doua in propriul stat!
Raspunde

Anonymus

Acum 7 ani

un mare abuz ce urmeaza a se intampla daca aceasta lege se va aproba...
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus