Duminică,
05.05.2024
Partial Noros
Acum
16°C

Locuitorii din Axente Sever, furați de stat. Ca să treacă trenul

Locuitorii din Axente Sever, furați de stat. Ca să treacă trenul

În urmă cu trei ani a apărut o Hotărâre de Guvern prin care aproximativ 100 de proprietari de terenuri din comuna Axente Sever au fost expropriați pentru a se reabilita calea ferată Sibiu – Mediaș. Urma ca în câteva săptămâni să apar un nou act normativ prin care proprietarii să fie despăgubiți. După trei ani, calea ferată este aproape gata, însă oamenii n-au văzut nici un ban. Unii dintre ei chiar își plătesc în continuare impozitul. ”Am avut o discuție chiar zilele acestea cu cei din minister și spuneau că acum trebuie să facă o nouă hotărâre de guvern, pentru că s-a greșit calculul pe metru pătrat. Le-am spus că au trecut totuși trei ani de zile și n-au făcut nici măcar dezmembrările pe acel teren. Eu, ca să nu le iau impozit pe acele suprafețe la oameni, trebuie să văd exact cine este, care au succesiune. Acum am înțeles că statul ar urma să plătească aceste succesiuni. Încă nu e rezolvată problema. Chiar vineri i-am convocat pe oameni la primărie pentru a discuta să vedem ce putem face. Deocamdată suntem în faza în care nici n-au fost despăgubiți pentru acel teren și nici nu pot cultiva nimic acolo. Unii au plătit impozitul, alții nu l-au plătit. Sunt în total o sută de persoane”, a declarat pentru Turnul Sfatului primarul comunei Axente Sever, Marius Grecu.

Bani pentru exproprieri: peste 10 milioane de lei

La începutul anului,  Guvernul a alocat 1,337 milioane lei, pentru exproprierea a 34.800 mp de teren, pe raza localităților Alba Iulia și Vințu de Jos.  Până la această rectificare, pentru exproprieri pe întregul tronson Brașov – Simeria s-au alocat 8,83 milioane lei, fiind vorba de 1.560 de imobile, proprietate privată, din care terenuri în suprafață de 512.975 mp şi construcții în suprafață de 12.715,21 mp, 3.641,70 ml şi 24 m3.

Reabilitarea liniei c.f. Brașov ­ Simeria, componentă a Coridorului IV paneuropean, pentru circulația trenurilor cu o viteză de 160 km/h, secțiunile Sighişoara – Coşlariu şi Coşlariu ­ Simeria face parte din proiectul de modernizare a rutei nordice a Coridorului IV paneuropean.

”Dacă este cazul, găsim soluții juridice de reprezentare a intereselor cetățenilor”

Deputatul liberal Constantin Șovăială promite că va face și el demersuri pentru rezolvarea problemei. „Oficialii de la București, la doi ani de la expropriere,  află  ca este o problemă , iar după încă un an de la confirmarea existentei problemei aceasta nu este rezolvată. Probabil construcția de autostrăzi  care merge strună în România le ocupă tot timpul  celor de la Ministerul Transporturilor. Cel mai recent răspuns cu privire la situația celor 100 de cetățeni din Axente Sever  a fost obținut de colegul meu  Gheorghe Roman, fost deputat, care a sesizat autoritățile.  Se întâmpla acum un an , iar atunci Ministerul Transporturilor   informa că  «s-au constatat niște diferențe între grila notarială și valorile de despăgubire prevăzute in Hotărârea de Guvern» și că «se află în curs un proces de rectificare…” Asta se întâmpla, repet, acum un an de zile!», spune Șovăială. Deputatul nu exclude nici căutarea unor rezolvări pe cale juridică a problemelor oamenilor din Axente Sever. ”Am convenit cu primarul Marius Grecu să  sesizăm din nou instituțiile implicate și, dacă este cazul, să găsim soluții juridice de reprezentare a intereselor cetățenilor”, a mai spus liberalul.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

1 comentarii

Olingpia Gafosdea

Acum 7 ani

...uai baietz, pintru siest "articuol" mereatz vuoi iescortatz' di masina gabuorilor uai?...
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus