Duminică,
16.01.2022
Cer Senin
Acum
-7°C

Carmen Iohannis a făcut origami cu cei mici de Ziua Internațională a Conștientizării Autismului

Carmen Iohannis a făcut origami cu cei mici de Ziua Internațională a Conștientizării Autismului

„Și ei sunt ai noștri”, „Să-i ajutăm să se integreze” au fost mesajele care s-au auzit, duminică după masa, în parcul Sub Arini, de Ziua Internațională a Conștientizării Autismului. În jur de 20 de adulți, alături de micuții lor s-au strâns la cupola din parc, unde au aflat mai multe despre simptomele autismului, printr-o acțiune a Fundației UCOS. Și Carmen Iohannis s-a alăturat activității, pictând și făcând origami cu cei mici.

Copiii, împărțiți pe trei grupe, îndrumați de un reprezentant UCOS, au desenat, au pictat sau au făcut origami. În jurul lor, s-au strâns atât părinții lor, cât și alte persoane care au venit să  ia parte la această activitate.

ucos autism (2)

Autismul este o boală a cărui cauze nu sunt cunoscute, în schimb, efectele sunt vizibile. „Noi dorim să transmitem un mesaj clar: autismul există, cauzele lui nu le cunoaștem, dar efectele lui pot fi ușor ameliorate, dacă terapia se începe din timp. Cel mai mare dușman al autismului este timpul. Asta se referă la faptul că, cu cât o terapie este începută mai devreme, cu atât copilul are șanse mai mari de integrare. Ce pot să facă părinții? Să-și observe copiii și să ceară sprijin”, spune Elena Miruna Tudorache, președinta Fundației UCOS.

ucos autism carmen iohannis (2)

Puțin înainte de ora 14:00, prima doamnă a României, Carmen Iohannis, s-a alăturat activității. S-a așezat la masă, lângă cei mici și pe rând a interacționat cu fiecare. A pictat, a îndoit hârtie și a făcut fotografii cu ei. „Trebuie să-i tratăm ca pe niște copii cu mari perspective. Să-i iubim și să-i considerăm ca pe oricare copil, ca fiind parte din familia noastră. Nu trebuie să facem nici un fel de diferență. Știu că avem copii care suferă de această boală și care sunt ai noștri și care ne sunt dragi și știu că datoria și obligația noastră este să ne ocupăm de ei și să încercăm să îi integrăm”, a fost mesajul transmis de  Carmen Iohannis.

Un altfel de participant a fost Allan, câinele de terapie al Fundației UCOS. Cei mici nu l-au scăpat nicio secundă din ochi, mângâindu-l și jucându-se cu el. În cadrul terapiilor, Allan este o binecuvântare. „Ajută prin simpla lui prezență. Detensionează atmosfera din sala de terapie, care de multe ori, pentru copii pare destul de rigidă și anostă, dar prezența unui animal de terapie face ca totul să pară mult mai natural. Creează situații naturale de joc și interacțiune și acceptă necondiționat copiii. Mediază foarte bine relația dintre terapeut și copil și funcționează ca motivație, ca recompensă și sprijin pentru copiii cu dizabilități fizice, purtând un ham special, copiii reușind să-și mențină astfel echilibrul”, explică Alexandra Nicula Stăncescu, terapeut intervenții asistate de animale.

ucos autism caine terapie

Printre cei prezenți la eveniment, am întâlnit-o pe Mariana Braic. Este o tânără mămică a unui băiețel de 6 ani, care în urmă cu patru ani a fost diagnosticat cu autism. Cu ajutorul terapiilor de la Fundația UCOS, spune ea, copilul a făcut progrese foarte mari.

„Când îl strigam, nu răspundea la nume. Nu voia să se joace, era tot timpul singur. Mi-am dat seama că ceva nu e în regulă și am căutat pe internet și am văzut că are toate simptomele autismului. Tot de acolo, am aflat și de UCOS. Nici nu am cuvinte cât de mult m-a ajutat. De la trei ani a început să vorbească și acum știe multe lucruri”, mărturisește ea.

ucos autism

Tot acolo, am cunoscut-o și pe Iuliana Mituț. Ea are o fetiță de trei ani și cinci luni cu tulburări din spectrul autismului. „De la un an și trei luni s-a oprit din vorbit. Până atunci zicea mama și tata, făcea cu mâna când pleca cineva, dar apoi s-a oprit brusc. Am mers la doctorul de familie și acesta ne-a zis să nu ne facem nicio problemă că e un șoc emoțional, de curând murise tatăl meu. Cum vedeam că trece timpul și nu mai zice nimic, ne-am îngrijorat mai mult și într-un final am ajuns la Spitalul numărul 3. De acolo ni s-a zis că are tulburări din spectrul autismului”, povestește Iuliana.

ucos autism carmen iohannis (4)

În fiecare an, pe 2 aprilie se marchează Ziua Internațională a Conștientizării Autismului prin diferite activități. Anul acesta reprezentanții UCOS au ales să organizeze mai multe ateliere tematice pentru copii, să împartă baloane albastre în formă de inimioară și pliante despre autism. Pe lângă acestea, se va face și un marș de la ora 17:00 la 18:00, din Parcul Sub Arini până în Piața Mare. Clădirea Primăriei și a Fundației UCOS precum și Turnul Sfatului vor fi luminate în albastru între orele 18:00-24:00.

ucos autism caine ucos autism carmen iohannis (5)

Comentarii

8 comentarii

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

...

Acum 4 ani

Arata bine doamna Carmen. Fusta i-o fi acoperit genunchii sau a purtat pantaloni?
Raspunde

Eduard Marinescu

Acum 4 ani

Ce doamnă minunată, chiar dacă nu a adoptat un copil cu autism, cel puțin și-a luat unul de bărbat. Este un gest extraordina să arate că îi pasă, un gest care nu putea veni decât de la cineva care cunoaște în profunzime neajunsurile acestei boli.
Raspunde

Monteverdi

Acum 4 ani

Comentariul săptămânii...poate chiar al anului !
Raspunde

...pana nu e si fudul

Acum 4 ani

Cand te gandesti ca autismul naste forme vecine cu genialitatea iar altii care se cred isteti sau smecheri, raman, in fapt, niste anonimi trecuti cu vederea in multimea frustrata! Nu e cazul tau! Intelegem ca genialitatea ta consta tocmai in a diagnostica autismul la oricine consideri...
Raspunde

Nemilosu

Acum 4 ani

Eduard, ai un mare like de la mine !!!!!!
Raspunde

Folki

Acum 4 ani

Si de la mine...big like Eduard!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus