Duminică,
28.11.2021
Cer Senin
Acum
12°C

Cea mai importantă companie de dans contemporan din Japonia, pe scena TNRS

Cea mai importantă companie de dans contemporan din Japonia, pe scena TNRS

Cea mai importantă companie niponă de dans contemporan din Japonia, „Noism”, va prezenta miercuri, 5 aprilie și joi, 6 aprilie pe scena de la „Radu Stanca” de la ora 19:00 un spectacol în avanpremiera FITS 2017, „The Meci Seller`s Tale-Passacaglia”. Biletele la spectacol sunt sold aut, iar pentru aducerea acestei companii a fost nevoie de aproape o jumătate de milion de euro.

Turneul „Noism” în România a debutat la București, unde a prezentat „La Bayadere – Țara Iluziilor”, spectacol foarte bine primit de public și de critica de specialitate. Spectacolele prezentate de această companie sunt organizate de „Întâlnirile JTI”, la inițiativa Japan Foundation, cu sprijinul Ambasadei Japoniei la București, în colaborare cu Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu și Fundația Art Production.

Gilda Lazăr, directorul de comunicare al JTI România a spus că a fost nevoie de aproape o jumătate de milion de euro pentru aducerea acestei companii în România, în cadrul unei conferințe de presă.

Despre spectacol

„The Match Seller’s Tale” (Povestea vânzătoarei de chibrituri) și „Passacaglia” sunt cele mai recente opere ale copaniei de dans. Cele două piese se împletesc și rezonează una cu cealaltă, creând o singură imagine emblematică, în mai multe straturi.

Prima parte se numește „The Match Seller’s Tale”, scenariu original scris de Jo Kanamori, care face referire la „The Little Match-Seller”, povestea renumită în toată lumea, scrisă de Hans Christian Andersen, și la „The Little Match Girl” de Minoru Betsuyaku, unul dintre cei mai apreciați dramaturgi japonezi, care a pus bazele teatrului absurdului în Japonia. Piesa este o reprezentare teatrală a limbajului, prin intermediul mișcărilor de dans. A doua parte a spectacolului este „Passacaglia”, un dans abstract cu mișcări inspirate atât din muzica sacră Passacaglia în Sol minor pentru solo de vioară a lui Heinrich Ignaz Franz von Biber, compozitor austriac din secolul al XVII-lea, cât și din partitura originală a lui Satoshi Fukushima, compozitor japonez contemporan.

Cele două părți sunt prezentate folosindu-se căi diferite de expresie – una prin dans dramatic, iar alta prin dans abstract, acestea fiind poli dihotomici în jurul aceleiași axe. Piesele reprezintă provocarea „Noism” în fața unei societăți complexe, îndrăznind să meargă dincolo de elementar.

„Ca să poți să devii liber, trebuie să înțelegi cât mai adânc, cât mai profund opera clasică Nu știu unde începe dansul și unde se termină teatrul”, spune Jo Kanamori, regizorul.

„Am crezut că acest lucru nu va fi posibil”

Chiar dacă la început nu a fost încrezător că această companie va ajunge în România, ambasadorul Japoniei la București, Kisaburo Ishii, a spus în cadrul unei conferințe de presă că se bucură că acest lucru s-a întâmplat și speră ca românii să înțeleagă acest concept nou din domeniul artei.

„Sunt extrem de bucuros că am reușit să aducem la Sibiu o formă de teatru și dans japonez. Acum un an, când în biroul domnului director Chiriac am primit această propunere de a aduce spectacolul Noism în România, personal, am crezut că acest lucru nu va fi posibil. Motivele pentru care am crezut că realizarea acestui spectacol este foarte difiilă au fost: până acum, în România, foarte puțin se cunoaște dansul contemporan și al doilea motiv a fost legat de amploarea și grandoarea acestuia. Sunt foarte bucuros și consider că a fost foarte bine să facem acest proiect și să prezentăm spectacolele în România”, a spus ambasadorul Japoniei la București.

Comentarii

1 comentarii

Octavian

Acum 4 ani

In fiecare an e tot alta cea mai importanta companie, si cea mai mare daca se poate. Dar cel mai important si mai mare de pe planeta e tot conul Costache! Bai cata minciuna...
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus