Joi,
19.09.2024
Cer Senin
Acum
13°C

Autoritățile și producătorii locali vor să certifice Telemeaua de Sibiu și porcul de Bazna la nivel european

Autoritățile și producătorii locali vor să certifice Telemeaua de Sibiu și porcul de Bazna la nivel european

Consilierul sibian al ministrului Agriculturii, agricultori sibieni, primari și reprezentanți ai unor asociații de profil s-au întrunit vineri la sediul Consiliului Județean Sibiu pentru a discuta despre certificarea la nivel european a produselor „Telemeaua de Sibiu“ și „porcul de Bazna“. Termenul asumat este 2019.

Denumire de origine protejată (DOP), Indicație de origine protejată (IOP) sau Specialități tradiționale garantate (STG) sunt sisteme de recunoaștere a calității europene pe care agricultorii sibieni vor să le obțină pentru „Telemea de Sibiu“ și „porcul de Bazna“. Inițiativa aparține Ministerului Agriculturii, reprezentat în cadrul primei întâlniri locale pe acest subiect de către Ionuț Diaconeasa, sibianul care de câteva săptămâni este consilier al actualului ministru Petre Daea. „Autoritățile județene vor să aplice la schemele europene de calitate pentru certificarea la nivel european a produselor «Telemeau de Sibiu» și «porcul de Bazna». Sunt proceduri laborioase de durată, certificarea unui produs durează aproximativ doi ani. Vrem să urgentăm lucrurile în aplicarea procedurilor deoarece intenția noastră este să certificăm aceste produse până în 2019, când Sibiul primește titlul de Regiune gastronomică europeană“, declară Ionuț Diaconeasa, pentru Turnul Sfatului.

Producătorii locali privesc către Europa

La întâlnirea găzduită de Consiliul județean Sibiu au participat și producători locali. Ei se arată foarte interesați de această inițiativă. „Cu siguranță este un proiect care poate fi implementat, va fi o oportunitate pentru Sibiu. S-a vorbit foarte mult despre originea protejată a numelui. În primul rând vom avea o vizibilitate mult mai bună pe piețele europene, dar și pe cea națională“, declară Tiberiu Mitrea, producător local. Celor prezenți le-a fost dat drept exemplu parcursul avut de Telemeaua de Ibănești, care din 2013 a devenit al doilea produs românesc certificat la nivel european, după Magiunul de Topoloveni. „Telemeaua de Ibănești este, poate, cel mai bun subiect de studiu pe acest capitol. A ajuns să se vândă acest produs foarte bine pe piața românească, dar și la export. Telemeaua de Ibănești a ajuns să se vândă inclusiv pe eMag. Produsele cu certificare europeană sunt foarte căutate de toți comercianții“, arată Ionuț Diaconeasa.

Proceduri îndelungate

Următoarea întâlnire pe această temă va avea loc peste aproximativ o lună și va fi mult mai aplicată. „Întâlnirea de acum a fost, mai mult, cu rol informativ“, explică Ionuț Diaconeasa. Procedurile de certificare la nivel european pornesc de la nivelul Ministerului Agriculturii, prin intermediul căruia trebuie lansat un anunțul de opoziție la nivel național. Iar timp de 60 de zile, cât durează această procedură, cine este interesat poate contesta certificarea produselor în discuție. După încheierea acestei etape, mai este și cea de opoziție la nivel european, pentru o perioadă de 90 de zile. Mai apoi, va fi lansat procesul de verificare a produselor.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

18 comentarii

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

e-manuela

Acum 7 ani

Buna! Nenea, pai si tolomacu' de Sighi ?...Batar la nivel national!
Raspunde

Alzara

Acum 7 ani

D'apai prazu oltenesc??"))) grijania voastra de regateni flamanzi!!!
Raspunde

Bicisnicia Pidosnică

Acum 7 ani

e-manuela -->stupiditate la nivel universal. Atenţie, nu poate fi depăşit !!!
Raspunde

Ghita B.

Acum 7 ani

Telemeaua de Sibiu are doar urme de lapte de oaie; cei mai multi amesteca laptele de vaca cu cel de oaie. Parintii mei sunt din marginime si mi-au spus ca nu cunoaste pe nimeni care sa faca telemea doar din lapte de oaie.
Raspunde

Lavoisier

Acum 7 ani

Dacă-i așa, poate trece cineva pe la Piața Transilvania și ia la analiză brânza și laptele de acolo. Să știm și noi pe ce dăm banii - nu chiar puțini !
Raspunde

Penibil de slabi

Acum 7 ani

Din pacate, toti fac la fel. Telemea doar din lapte de oaie, nu mai este demult... Ciobanii stiu ca nu pot fi verificati fiindca Laboratoarele din Sibiu sunt "varza"; se stie ca analizele se fac dupa ureche. La DSVSA Sibiu, Laboratorul da prima proba necomforma; astfel obliga beneficiarul sa repete analizele, pentru a avea una conforma. Astfel Laboratorul are activitate si inclusiv venituri.
Raspunde

azr - 1918

Acum 7 ani

Ridicolul absolut : "telemeaua ",atât brânza cât şi numele său sunt turceşti de origine ; o vreme se numea " brânză de Brăila " ( fostă raia - desigur turcească ) .Se face tradiţional în Balcani dar cu denumiri naţionale . Pentru Sibiu caracteristică e brânza de burduf de MUNTE - azi doar de uz familisl Alo, Capitala Gastronomică !
Raspunde

Bardac

Acum 7 ani

"Telemea de Sibiu", un moft sau o prstie a celor de la Directia Agricola Sibiu. Din lipsa de activitate incearca si ei sa faca ceva...
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus