Consilierul sibian al ministrului Agriculturii, agricultori sibieni, primari și reprezentanți ai unor asociații de profil s-au întrunit vineri la sediul Consiliului Județean Sibiu pentru a discuta despre certificarea la nivel european a produselor „Telemeaua de Sibiu“ și „porcul de Bazna“. Termenul asumat este 2019.
Denumire de origine protejată (DOP), Indicație de origine protejată (IOP) sau Specialități tradiționale garantate (STG) sunt sisteme de recunoaștere a calității europene pe care agricultorii sibieni vor să le obțină pentru „Telemea de Sibiu“ și „porcul de Bazna“. Inițiativa aparține Ministerului Agriculturii, reprezentat în cadrul primei întâlniri locale pe acest subiect de către Ionuț Diaconeasa, sibianul care de câteva săptămâni este consilier al actualului ministru Petre Daea. „Autoritățile județene vor să aplice la schemele europene de calitate pentru certificarea la nivel european a produselor «Telemeau de Sibiu» și «porcul de Bazna». Sunt proceduri laborioase de durată, certificarea unui produs durează aproximativ doi ani. Vrem să urgentăm lucrurile în aplicarea procedurilor deoarece intenția noastră este să certificăm aceste produse până în 2019, când Sibiul primește titlul de Regiune gastronomică europeană“, declară Ionuț Diaconeasa, pentru Turnul Sfatului.
Producătorii locali privesc către Europa
La întâlnirea găzduită de Consiliul județean Sibiu au participat și producători locali. Ei se arată foarte interesați de această inițiativă. „Cu siguranță este un proiect care poate fi implementat, va fi o oportunitate pentru Sibiu. S-a vorbit foarte mult despre originea protejată a numelui. În primul rând vom avea o vizibilitate mult mai bună pe piețele europene, dar și pe cea națională“, declară Tiberiu Mitrea, producător local. Celor prezenți le-a fost dat drept exemplu parcursul avut de Telemeaua de Ibănești, care din 2013 a devenit al doilea produs românesc certificat la nivel european, după Magiunul de Topoloveni. „Telemeaua de Ibănești este, poate, cel mai bun subiect de studiu pe acest capitol. A ajuns să se vândă acest produs foarte bine pe piața românească, dar și la export. Telemeaua de Ibănești a ajuns să se vândă inclusiv pe eMag. Produsele cu certificare europeană sunt foarte căutate de toți comercianții“, arată Ionuț Diaconeasa.
Proceduri îndelungate
Următoarea întâlnire pe această temă va avea loc peste aproximativ o lună și va fi mult mai aplicată. „Întâlnirea de acum a fost, mai mult, cu rol informativ“, explică Ionuț Diaconeasa. Procedurile de certificare la nivel european pornesc de la nivelul Ministerului Agriculturii, prin intermediul căruia trebuie lansat un anunțul de opoziție la nivel național. Iar timp de 60 de zile, cât durează această procedură, cine este interesat poate contesta certificarea produselor în discuție. După încheierea acestei etape, mai este și cea de opoziție la nivel european, pentru o perioadă de 90 de zile. Mai apoi, va fi lansat procesul de verificare a produselor.
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Tag-uri: Petre Daea , Turnul Sfatului , Consiliului Județean Sibiu , Tiberiu Mitrea , Ionuț Diaconeasa , telemeaua de Sibiu , porcul de Bazna , certificare europeana , Pentru Sibiu , Ministerului Agriculturii
Vizualizari: 2395
Ultimele comentarii
Acum 5 ore
Craciunescu Felicia
Acum 5 ore
PNL și KWI fac cu boltă pe Constituția României !!
Acum 5 ore
Gabytza Gabor
Acum 5 ore
Noi noi
Acum 6 ore
Mihnea