Joi,
28.03.2024
Ploi Scurte
Acum
11°C

Sibienii sunt invitați la un spectacol-lectură la Humanitas

Sibienii sunt invitați la un spectacol-lectură la Humanitas

Evenimentele speciale FITS continuă marți, 11 aprilie, când sibienii vor fi puși față în față cu spectacolul-lectură „Om fără om (oriunde mă duc, numai de mine dau)”. Acesta va avea loc de la ora 18:00, la Librăria Humanitas, iar în limita spațiului disponibil, accesul este gratuit.

Textul este scris de Valentin Nicolau și are la bază legenda Scăldătoarei Vitezda – lacul în care se pogoară un înger, iar primul om ce se scaldă în apa tulburată va fi vindecat. Opera transpune acțiunea la scară largă – toată lumea așteaptă o minune. Scena evenimentelor este una simbolică și universală, ancorată în realitatea imediată prin semnificații și interpretări. Problematica textului este una socială și, mai mult decât atât, una umană. Autorul creează o lume în care domnește boala și neputința, iar subiecții se hrănesc doar cu speranță, cu așteptarea vindecării. Legătura Om-Dumnezeu este cea pe care se clădește principala problematică a personajelor: își merită ei soarta, boala și moartea? Ne putem oare complace în concluzia că Dumnezeu e de vină pentru toate?

„Om fără om (oriunde mă duc, numai de mine dau)” face parte din antologia pieselor prezentate în secțiunea spectacole-lectură din cadrul Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu, în cadrul celei de-a XXII-a ediție, selecție de Claudia Domnicar.

Valentin Nicolau (1960 – 2015) a fost scriitor, autor de dramă, proză, literatură pentru copii, poet, eseist, fondator al Editurii Nemira (1991) și a editurii pentru copii NEMI (2007). A avut o importantă activitate didactică – profesor asociat la Facultatea de Litere și Arte ULBS și profesor în cadrul UNATC – și în mass media. A fost preşedinte-director general al Societăţii Române de Televiziune (2002), membru al Consiliului de Administraţie al EBU (European Broadcasting Union). În anul 2000 câștigă Marele Premiu pentru dramaturgie din partea Ministerului Culturii și Cultelor pentru piesa „Ca zăpada și cei doi”.

În cadrul evenimentului, Pr. Constantin Necula este invitatul special, alături de care va avea loc un dialog, la finalul lecturii. Intrarea este liberă, în limita locurilor disponibile, iar cu ocazia spectacolului, toate cărţile de teatru din librărie vor fi reduse cu 20%.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus