Joi,
06.05.2021
Cer Senin
Acum
9°C

Parlamentarii își fac un Cod de conduită. Fără sancțiuni

Parlamentarii își fac un Cod de conduită. Fără sancțiuni

Vicepreşedintele Comisiei juridice a Camerei Deputaţilor, Oana Florea (PSD), a anunţat că membrii comisiei au depus la Parlament un proiect de Cod de conduită al senatorilor şi deputaţilor. Codul stabileşte proincipiile care trebuie să stea la baza activităţii parlamentarilor, fără însă să propună sancţiuni suplimentare faţă de cele prevăzute în Statutul deputaţilor şi senatorilor. ”Un astfel de Cod este necesar şi din perspectiva Raportului de monitorizare al Comisiei Europene (MCV), care a solicitat de fiecare dată elaborarea acestui act normativ, în care să fie incluse prevederi clare cu privire la respectul reciproc între instituţii şi la modalitatea de exercitare a mandatului de parlamentar”, se arată într-un comunicat al Oanei Florea, citat de News.ro.

Printre principiile care ar trebui să ghideze activitatea parlamentarilor sunt menţionate independenţa (”deputaţii şi senatorii nu trebuie să fie influenţaţi în exercitarea mandatului lor de nicio altă entitate”), responsabilitatea (deputaţii şi senatorii au obligaţia de a participa la activităţile parlamentare, de a fi în contact cu cetăţenii şi de-aşi exercita mandatul într-o manieră transparentă”), probitatea (”obligaţia să facă cunoscut orice interes personal care ar putea influenţa acţiunile lor publice şi să participe activ la soluţionarea unui eventual conflict de interese în beneficiul interesului general”), exemplaritatea (”deputaţii şi senatorii trebuie să asigure prin limbaj, conduită şi ţinută solemnitatea şedinţelor Parlamentului şi bunul mers al activităţilor desfăşurate”), respectarea reputaţiei Parlamentului şi informarea cetăţenilor.

Codul nu conţine sancţiuni suplimentare faţă de cele deja prevăzute în Legea 96/2006 privind Statutul deputaţilor şi senatorilor. În situaţiile în care Codul de conduită este nerespectat, orice deputat sau senator poate depune o sesizare la preşedintele Camerei Deputaţilor sau Senatului care o va trimite Comisiei juridice pentru soluţionare. Comisia are la dispoziţie 30 de zile să elaboreze un raport privind sesizarea care să propună, eventual, şi sancţiunile ce urmează să fie decise de către plen.

 

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

2 comentarii

Ella Manu

Acum 4 ani

Talu' mana! Nenea, ar trebui sa le urmam exemplu?...
Raspunde

periscop

Acum 4 ani

Cod de conduită!?! șparlamentarii !!!!??? uauuuuuuuuuuuuuuuuuuuu !!!!!!!!!!!!!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus