Miercuri,
30.04.2025
Partial Noros
Acum
9°C

Foștii parlamentari sibieni au câștigat procesul: voiau înapoi pensiile speciale. Pe care oricum le primeau

Foștii parlamentari sibieni au câștigat procesul: voiau înapoi pensiile speciale. Pe care oricum le primeau

Foștii parlamentari sibieni Ion Ariton, Ioan Axente, Mircea Bucur, Nicolae Enescu, Cornel Știrbeț, Ioan Tămâian și Ioan Tătaru au câștigat procesul intentat Camerei Deputaților și Senatului în noiembrie 2021.

Procesul a continuat chiar și în situația în care drepturile lor au fost restabilite în urma unei decizii a Curții Constituționale din luna mai a acestui an.

”Admite cererea de chemare în judecată formulată de reclamanţii Ariton Ion în calitate de fost senator; Axente Ioan în calitate de fost deputat; Bucur Mircea în calitate de fost deputat; Enescu Nicolae în calitate de fost deputat; Ştirbeţ Cornel în calitate de fost deputat; Tămâian Ioan în calitate de fost deputat; Tătaru Ioan în calitate de fost senator în contradictoriu cu pârâţii Parlamentul României - Camera Deputaţilor şi Secretarul General al Camerei Deputaţilor şi Parlamentul României - Senatul şi Secretarul General al Senatului (...) Obligă Parlamentul României – Camera Deputaţilor şi Secretariatul General al Camerei Deputaţilor la repunerea în plată a indemnizaţiilor pentru limită de vârstă, începând cu data de 27.02.2021, către reclamanţii Axente Ioan, Bucur Mircea, Enescu Nicolae,Ştirbeţ Cornel, Tămâian Ioan. Obligp Parlamentul României – Senatul şi Secretariatul General al Senatului la repunerea în plată a indemnizaţiei pentru limită de vârstă, începând cu data de 27.02.2021, la zi, către reclamanţii Ariton Ion şi Tătaru Ioan”, se arată în sentința din 28 iulie a Curții de Apel Alba.

Se poate depune recurs în 15 zile de la comunicare.

Dosarul 1038/85/2021 în care pârâți sunt Senatul și Camera Deputaților a fost înregistrat inițial la secția I Civil a Tribunalului Sibiu.

”Valoarea pensiilor e foarte mică, câteva procente, raportat la valoarea întreagă”

Fostul deputat liberal Ioan Tămâian spunea atunci că a făcut această acțiune tocmai pentru ca și alte instituții să sisteze plățile de pensii speciale.

”Eu vreau prin acțiunea aceasta, măsura luată de parlament să se raporteze și să se aplice în absolut toate cazurile. În felul ăsta, n-o să las să fie o simplă măsură luată pentru parlamentari și să fie ca un început pentru absolut toate cazurile în care banii luați într-un fel sau altul, sub formă de pensie specială sau altceva”, explica Tămâian, anul trecut.

”Dacă nu solicitam în modul ăsta, consider că nu era luată în seamă. E o variantă în care o persoană juridică își apără propriul interes, poate să îl facă, acesta era interesul. Din tot calculul care există nu știu câți parlamentari sunt, vreo 500, dar valoarea pensiilor e foarte mică, câteva procente, raportat la valoarea întreagă. Ideea nu a fost numai a mea, a fost o idee generală luată în dialog cu alți foști parlamentari”, a spus liberalul.

Nu același lucru a fost susținut de fostul senator PDL și PNL, Ion Ariton.

”Era un drept câștigat. Știu că trecem printr-o perioadă grea și aș fi acceptat diminuarea, dar nu desființarea”, a declarat fostul senator, citat de G4media.ro.

Care e valoarea idemnizației primite de parlamentari:

Indemnizația specială obținută de parlamentari pornește de la 2.000 de lei pentru parlamentarii care au avut un mandat scurt în perioada 1990-1992 și poate ajunge până la 12.000 de lei pentru cei care au deținut trei mandate de parlamentar.

1 mandat: 4.448 de lei

2 mandate: 8.896 dde lei

3 mandate: 10.951 de lei.

Cine sunt cei șapte

Ion Ariton a fost senator de Sibiu în două rânduri: în legislatura 2008 – 2012 și 2012 – 2016. În primul mandat a fost ales pe listele PDL, a avut 80 de luări de cuvânt în 32 de ședințe și a fost cosemnatar în 24 de proiecte legislative, dintre care patru s-au transformat în legi. În al doilea mandat a fost ales tot pe listele PDL, iar din februarie 2015, în urma fuziunii dintre cele două partide a devenit membru PNL. În această perioadă a semnat patru moțiuni de cenzură și a semnat alături de alți parlamentari 34 de inițiative parlamentare. Trei au devenit lege. Ariton a fost și prefect de Sibiu în perioada 2005-2007 și ministru al Economiei între anii 2010 și 2012.

A deținut funcția de președinte al PMP Sibiu până în urmă cu o lună, când și-a anunțat demisia.

Mircea Bucur a fost ales deputat de Sibiu în anul 2000, pe listele PRM. Un an mai târziu, trecea în PSD și se alătura grupului parlamentar al acestui partid. În patru ani a avut cinci luări de cuvânt, o declarație politică și a semnat nouă propuneri legislative, dintre care două au devenit lege. Mircea Bucur, fost pilot de raliuri, a fost preşedintele Asociaţiei Sibiu Decembrie 1989 și al Blocului Naţional al Revoluţionarilor 1989 România.

Ioan Tămâian a fost deputat în mandatul 2012 – 2016, ales pe listele PNL. A avut 17 luări de cuvânt, a avut 41 de declarații politice, a semnat 132 de proiecte legislative, dintre care 23 au devenit lege, a semnat de asemenea 14 moțiuni și a avut 106 întrebări și interpelări.

Ioan Axente, deputat în mandatul 2012 – 2016 a fost ales pe listele PSD, însă în ultimul an de mandat și-a dat demisia din partid, devenind independent. A avut patru luări de cuvânt, a semnat 64 de propuneri legislative și a depus patru întrebări și interpelări. La alegerile parlamentare de anul trecut, Axente a candidat în județul Vâlcea din partea Partidului Neamul Românesc.

Cornel Știrbeț a fost deputat în trei mandate: din 2000, până în 2012. A fost ales pe listele PNL, iar din 2008 a trecut în PDL – Partidul Democrat Liberal. În primul mandat, în legislatura 2000-2004, Cornel Știrbeț a fost validat ca deputat pe data de 20 februarie 2001, când l-a înlocuit pe deputatul Horia Mircea Rusu, decedat. În 2008 a fost ales pe listele PDL și a fost președinte al organizațiilor locale atât al PNL, cât și al PDL. După 2012 s-a retras din activitatea politică și a devenit executor judecătoresc.

Nicolae Enescu a fost deputat în legislatura 2000 – 2004, votat pe listele PRM. A avut atunci 19 luări de cuvânt în 17 ședințe, a depus șase declarații politice, a semnat 36 de propuneri legislative și 10 moțiuni și a avut 35 de întrebări și interpelări.

Ioan Tătaru a fost deputat doi ani, în legislatura 1990-1992, prima după Revoluție, fiind parlamentar al FSN – Frontul Salvării Naționale.

Citește și: Șapte foști parlamentari de Sibiu au dat în judecată Parlamentul. Își vor pensiile înapoi

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Dacă ți-a plăcut, distribuie articolul și prietenilor tăi

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

5 comentarii

Kokos

Acum 2 ani

Cei sapte nesimtiti!
Raspunde

Specialu

Acum 2 ani

Nu doar nesimtiti dar si inutili. Nu au lasat nimic remarcabil in urma.

Raspunde

Rostogan

Acum 2 ani

"Sapte nesimtiti" numai in judetul nostru. S-apoi cum sa nu le dea dreptate niste onorabili magistrati (=alti beneficiari de pensii speciale)...
Raspunde

Sibianca

Acum 2 ani

Ce justitie avem? Cu cata rapiditate s-a rezolvat procesele acstor parlamentari, pentru a-si lua banii. Alti asteapta judecarea proceselor cu anii sa li se faca dreptate dar ce sa vezi. Judecatorii nostrii romani sunt si mai harnici in judecarea cazurilor mai speciale, nu le rezolva timp de 8 ani si apoi fapta se prescrie. Eu tare as vrea sa ne spuna acesti parlamentari daca si pe vremea lui Ceasca primeau un venit dupa ce nu mai erau in Marea Adunare Nationala si cat era valoarea ?
Raspunde

Emil

Acum 2 ani

Special la special nu-si scoate ochii.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus