Luni,
28.11.2022
Cer Senin
Acum
-2°C

Primele premiere de dans contemporan ale TBS. Coregrafii au puțin peste 20 de ani

Primele premiere de dans contemporan ale TBS. Coregrafii au puțin peste 20 de ani

Primele două premiere de dans contemporan ale Teatrului de Balet Sibiu vor fi prezentate într-un spectacol- coupé, miercuri, 26 aprilie, de la ora 19:00, la Cercul Militar Sibiu. Este vorba despre „Șapte singuratici într-o zi de iarnă”, coregrafia de debut a Marianei Gavriciuc, laureată a marelui premiu în cadrul „Alt Concurs Național de Coregrafie” București, ediția 2016 și producția „Când întunericul devine lumină”, realizată de Daniel Alexandru Dragomir.

Singurătatea este tema centrală a premierelor de dans contemporan „Când întunericul devine lumină” și „Șapte singuratici într-o zi de iarnă”. Ambele producții coregrafice tratează într-o manieră diferită tema singurătății, a însingurării, a izolării și autoizolării individului de lumea care îl înconjoară.

„Există cu adevărat cineva lângă noi?”

“Șapte singuratici într-o zi de iarnă” este prima creație coregrafică a Marianei Gavriciuc, în vârstă de 24 de ani, pe scena unui teatru profesionist din România.

„Ne ascundem în cei câțiva centimetri de spațiu pe care credem că îi deținem. Ni se pare că nu ne vede nimeni, că suntem protejați de pereții neimplicării noastre, ca de o cortină invizibilă, dar și pereții au urechi. Intimitatea și-a extins barierele. Tot ce avem și e doar al nostru intră în patrimoniul comun al tuturor celor cu care împărțim spațiul de locuit. Păstrăm totuși numai pentru noi, de cele mai multe ori, dramele personale pe care fiecare dintre noi le trăim și ajungem să ne autoizolăm în propria poveste, să nu mai știm cum să cerem ajutorul, să trăim izolați – împreună. Există cu adevărat cineva lângă noi sau fiecăruia îi este dat să fiarbă în propria supă de sentimente până la final ?”, se întreabă Mariana Gavriciuc

Mariana Gavriciuc

„Când întunericul devine lumină” este a doua coregrafie de dans contemporan pe care tânărul coregraf Daniel Alexandru Dragomir, în vârstă de doar 22 de ani, o realizează pentru Teatrul de Balet Sibiu, după ce în iulie, anul trecut, a prezentat la TBS premiera spectacolului „Nu mai sunt eu”.

„Lumina relevă ceea ce este omul: o ființă solitară. Totul începe și se sfârșește sub forma lui 1. Singurătatea este un sentiment pe care îl trăim cu toții la un moment dat, este un sentiment universal, dar fiecare dintre noi percepe și exprimă singurătatea într-un mod diferit față de ceilalți. Am încercat prin această nouă coregrafie, creată pentru Teatrul de Balet Sibiu, să surprind modul în care cinci persoane exprimă propriile percepții legate de singurătate”, spune Daniel Alexandru Dragomir

DanielAlexandru-Dragomir

Primul teatru din Romania care încurajează noua generație de coregrafi

Susținerea și încurajarea creației coregrafice tinere este o nouă direcție pe care Teatrul de Balet Sibiu a dezvoltat-o în ultimii ani, poziționându-se astfel ca primul teatru din România care promovează creația coregrafică tânără. În acest sens, în anul 2014 a fost creat evenimentul „Geneza”, program cadru menit să prezinte publicului premiere de dans contemporan realizate de tineri coregrafi aflați la debut sau la începutul carierei. Începând din anul 2015, Teatrul de Balet Sibiu a devenit partener oficial al evenimentului „Alt Concurs Național de Coregrafie” București, eveniment în cadrul căruia TBS oferă în fiecare an un premiu unui tânăr coregraf participant la concurs.

Premiul constă în invitația de a monta un spectacol pentru compania de balet a Teatrului de Balet Sibiu. După ce în anul 2016 a fost invitat să lucreze alături de compania de balet a TBS tânărul coregraf Daniel Alexandru Dragomir, în acest an TBS a invitat-o la Sibiu pe câștigătoarea marelui premiu al concursului - Mariana Gavriciuc.

Biletele pentru toate spectacolele Teatrului de Balet Sibiu pot fi cumpărate online, de pe site-urile bilet.ro și kompostor.ro sau direct de pe pagina de Facebook a Teatrului de Balet Sibiu – secțiunea bilete. În Sibiu, biletele pot fi cumpărate din punctul de vânzare situat în Piața Mare, Primăria Municipiului Sibiu, intrarea F sau în seara spectacolelor, în limita locurilor rămase disponibile. Elevii, studenții și pensionarii beneficiază de 50% reducere.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus