Miercuri,
15.01.2025
Cer Senin
Acum
-10°C

Harta salariilor. Sibiu, în top cinci pe țară

Harta salariilor. Sibiu, în top cinci pe țară

Sibiul, alături de Bucureşti, Ilfov, Cluj și Timiș sunt zonele în care angajații au obţinut anul trecut cele mai mari salarii nete, cu valori cuprinse între 2.138 de lei şi 2.857 de lei net pe lună, în timp ce la polul opus se află judeţele Harghita, Teleorman, Suceava, Neamţ şi Vrancea, unde salariile medii ale angajaţilor variază între 1.483 de lei şi 1.544 de lei net pe lună, fiind cele mai mici din ţară, informează ZF, citat de Mediafax.

Un angajat din Bucureşti a încasat anul trecut, în medie, un salariu de aproape 2.900 de lei (635 euro) net pe lună, dublu faţă de un angajat din Harghita, judeţul cu cele mai mici salarii în 2016. „Judeţele cu cele mai mari salarii sunt cele în care s-au făcut foarte multe in­ves­tiţii de către companiile multinaţionale, în care şomajul este aproape inexis­tent, iar tipurile de joburi sunt din do­me­nii variate. În judeţele mai dezvoltate, un­de salariile angajaţilor trec peste 2.000 de lei net pe lună, nu sunt investiţii doar în producţie, ci şi în servicii IT, financiare etc., spre deose­bi­re de judeţele cu salarii mici, unde exis­tă în general investiţii foarte puţine, în general în producţie“, a spus Alina Popescu, talent information solution leader pentru România şi regiunea Balani în cadrul companiei de HR Mercer, parte a grupului Marsh & McLennan Companies.

Salariul mediu la nivelul întregii economii a ajuns anul trecut la 2.088 de lei net pe lună, în creştere cu 12% faţă de anul 2015. Astfel, faţă de salariul mediu pe economie, un bucu­reştean a câştigat anul trecut cu 36% mai mult, iar un angajat din Harghita a obţinut cu 28% mai puţin.

Pe primul loc în regiune

Conform unor date făcute publice de Direcția Regională de Statistică Alba, județul Sibiu are cea mai bună economie din Regiunea Centru, înregistrând atât cel mai mare câștig salarial mediu brut cât și cea mai redusă rată a șomajului. “La nivelul regiunii cei mai mulţi şomeri se găsesc în judeţul Alba (18.518 persoane), urmat de judeţul Mureş (14.833 persoane) şi Braşov (12.818 persoane), iar cei mai puţini în judeţele Covasna (6.951 persoane) şi Sibiu (9.627 persoane)”, a transmis DRS Alba.

Mai mult decât atât, ”rata şomajului calculată ca raport între numărul şomerilor şi populaţia activă civilă (la 1 ianuarie 2013), a fost în luna februarie 2014 de 6,5% în regiune, cu 0,7 puncte procentuale mai ridicată decât cea a întregii ţări (5,8%). Cea mai mare rată a şomajului a fost înregistrată în judeţele Alba 10,4% şi Covasna 7,6%, iar cea mai mică în judeţele Sibiu 5,0% şi Braşov 5,1%.”

Tot în luna februarie, câștigul salarial mediu brut în Regiunea Centru era de 2293 de lei în județul Sibiu, față de 2095 în Brașov, 1982 în Alba, 1908 în Mureș, 1631 în Covasna și doar 1468 în Harghita.

Grafică: Mediafax/ZF

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

1 comentarii

(-)

Acum 7 ani

Da' cu munca - acea activitate "constienta" specifica omului, cum ar spune unii, negata de realitatea cotidiana - creatoare de plusvaloare cum stam?...
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus