Duminică,
28.02.2021
Partial Noros
Acum
2°C

VIDEO:BC Mureș reclamat la Consiliul pentru Combaterea Discriminării

VIDEO:BC Mureș reclamat la Consiliul pentru Combaterea Discriminării

Atitudinea disprețuitoare și jignitoare a clubului organizator față de fanii sibieni care au făcut sâmbătă deplarea la Târgu Mureș pentru meciul patru dintre echipa locală și CSU Sibiu a dus la o reacție virulentă din partea Asociației Al 6-lea jucător. Asociația suporterilor sibieni a decis să reclame clubul din Mureș atât la Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării cât și la Comisariatul Județean pentru Protecția Consumatorilor, la Inspectoratul Județean de Jandarmi Mureș și la Federația Română de Baschet. Clubul organizator a refuzat să permită accesul a peste 150 de fani, limitându-se la reciprocitatea de 60 de locuri stabilită cu clubul sibian la începutul acestei serii de meciuri. Mureșenii au încercat să împiedice prin orice fel accesul sibienilor în sală, au impus vânzarea de bilete doar pe baza cărții de identitate a județului vecin și au refuzat să deschidă caseria conform programului de lucru, susținând că nu mai există bilete disponibile în condițiile în care chiar și pe imaginile din timpul partidei se poate observa clar că în sală erau încă multe locuri disponibile.

Clubul sibian a emis o poziție oficială în această situație. „Cele două partide disputate de BC CSU Sibiu săptămâna aceasta la Târgu Mureș, ne-au dovedit încă o dată, că avem cei mai minunați suporteri de baschet din România. Faptul că o mare parte a sălii din Mureș a fost colorată în galben și ca vocea suporterilor sibieni prezenți acolo s-a făcut auzită continuu, pe durata ambelor partide, ne-au făcut să vă simțim aproape de noi, iar jucătorii noștri au simțit energia pe care le-ați transmis-o. Cu siguranță, victoria obținută  la Târgu Mureș vă este dedicată tuturor celor care ați fost joi și sâmbătă acolo. În același timp, suntem solidari cu toți cei care au fost tratați într-un mod total nepotrivit, care nu face cinste niciunui oficial angrenat într-o competiție sportivă,  de către organizatorii partidei. Considerăm că menirea noastră, a tuturor celor din fenomen, este să oferim spectacol sportiv și să trezim emoție și bucurie publicului prezent la întreceri.  Din acest motiv ne estre greu să înțelegem de ce suporterii sibieni au fost tinuți în afara arenei sportive de către organizatori, în condițiile în care, în sală erau foarte multe locuri libere. Conducerea BC CSU Sibiu consideră că acest tratamament rușinos nu face deloc cinste clubului organizator BC Mureș Tg. Mureș”, transmite CSU Sibiu prin intermediul unui comunicat de presă.

 

Comunicatul de presă al Asociației Al 6-lea jucător

 

Asociația suporterilor sibieni, Al 6-lea jucător, a depus mai multe sesizări cu privire la evenimentele regretabile de sâmbătă de la Tg. Mureș, atunci când peste 150 de fani sibieni nu au fost lăsați să intre în Sala Polivalentă din Tg. Mureș, unde se desfășura meciul cu numărul 4 dintre echipa din localitate și BC CSU Sibiu, contând pentru calificarea în semifinalele Ligii Naționale la Baschet Masculin. Astfel, Asociația Al 6-lea jucător a depus sesizări împotriva clubului organizator, după cum urmează:

-Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării cu privire la modul discriminatoriu prin care organizatorii meciului dintre BC Mureș Tg. Mureșși BC CSU Sibiu de sâmbătă, 22 aprilie 2017, au înțeles să permită accesul în sală doar celor ce prezentau o Carte de Identitate cu domiciliul în Tg. Mureș, sibienii nefiind lăsați să intre pentru a-și susține echipa favorită. Conform Ordonanței nr. 137 din 31 august 2000 privind prevenirea și sancționarea tuturor formelor de discriminare (cap. 1, art. 1, lit. e, vi), orice cetățean român are dreptul de a lua parte, în condiții de egalitate, la activități culturale și sportive. Cerem pe această cale sancționarea BC Mureș Tg. Mureș conform prevederilor legale.

- Federației Române de Baschet căreia i se cere efectuarea unui control asupra organizării meciului în cauzăşi, de asemenea, aplicarea pctelor 1.4.3 și 1.20 din cadrul Regulamentului general de organizare al competițiilor de baschet, secțiunea Sancțiuni, respectiv sancționarea Clubului din Tg. Mureş cu amendă 100 EUR și suspendare pentru 2 (două) până la 5 (cinci) etape pentru acte de violență, respectiv aplicarea unei amenzi între 1000 EUR până la 2000 EUR și/sau suspendare 6-12 luni a oficialului clubului BC Mureș Tg. Mureș ce a agresat verbal (trivialităţi, înjurături) spectatorii adversari. Conform aceluiași Regulament, aceste fapte trebuie în mod obligatoriu să fie aduse la cunoștința Comisiei Naţionale împotriva violenţei în sport, de către FRB.

- Comisariatului Județean pentru Protecția Consumatorilor Mureș, Autoritatea Naționalăpentru Protecția Consumatorilor privind nerespectarea programului de funcționare a casieriilor din incinta Sălii Polivalente din Tg. Mureș. Deşi la caserie se anunţa printr-un afişcă se vor vinde bilete începând cu orele 19:00, aceasta nu a mai fost deschisă urmând ca la 19:30 fanii sibieni să fie anunţaţi că nu se mai găsesc deloc bilete.

 

De asemenea, se cere sancționarea clubului organizator cu amendă de la 10.000 lei la 30.000 lei, conform  Art. 26, lit. 1, pctul. b din legea nr. 4/2008 actualizată. Această sancțiune este prevăzută pentru nerespectarea obligațiilor prevăzute la cap. II, Art. 10, pctul 2, lit. L - Pentru efectuarea accesului spectatorilor în arena sportivă, organizatorul de competiţii sau jocuri sportive are obligaţia să emită documente de acces şi în situaţia în care se permite intrarea gratuită a tuturor spectatorilor sau doar a unor categorii de suporteri. Clubul organizator a permis accesul multor spectatori fără a elibera documente de acces, chiar dacă acest lucru a fost cerut în repetate rânduri de către fanii sibieni. Fanii sibieni nu au avut acces la aciziționarea de bilete.

- Inspectoratului de Jandarmi Județean Mureș căruia i se cere sancționarea clubului organizator pentru nerespectarea Cap. I, Art. 1, lit. I din legea nr. 4/2008 privind prevenirea și combaterea violenței cu ocazia competițiilor și a jocurilor sportive. Mai exact, accesul în Sala Polivalentă a fost permis fărăun control corporal preventiv şi al bagajelor în scopul prevenirii introducerii în locurile de desfășurare a competiției sau a jocului sportiv a obiectelor și materialelor interzise la deținere.Reamintim faptul că sâmbătă, 22 aprilie 2017, unui grup de aproximativ 150 de sibieni nu le-a fost permis accesul, fără nici o explicație, în Sala Polivalentă din Târgul Mureș, pentru a asista la meciul de baschet masculine dintre BC Mureș Tg. Mureș și BC CSU Sibiu.  Organizatorul acestei competiții sportive, clubul BC Mureș Tg. Mureș, a încercat sănu permită sibienilor prezenți la Tg. Mureș să își achiziționeze bilete de acces la meci, schimbând de mai multe ori programul de funcționare al casieriilor din incinta sălii, până la momentul începerii meciului, atunci când le-a fost comunicat acestora că nu mai sunt bilete disponibile. Cu toate acestea, Sala Polivalentă avea nenumărate locuri libere și după începerea meciului de baschet. Mai mult, mureșenii au putut cumpăra bilete de acces pe baza Cărții de Identitate care să demonstreze că locuiesc în Tg. Mureș, faptă discriminatorie ce încalcă dreptul cetățenilor de a lua parte, în condiții de egalitate, la activități culturale și sportive. Accesul sibienilor în incinta sălii a fost posibil doar în pauza mare a meciului, la insistențele jandarmilor delegați pentru a urmări buna desfășurare a meciului de baschet. Asociația suporterilor sibieni, Al 6-lea jucător, dorește să mulțumească pe această cale firmei de pazăși Jandarmeriei prezente la fața locului, pentru profesionalismul arătat.

Bogdan Brylynski

de Bogdan Brylynski

Editor
Telefon:
0722 227 297

Comentarii

2 comentarii

Bsi_Hermmanstadt

Acum 3 ani

S-o fi solidarizat Partida Rromilor cu UDMR, se pare ca au "apucaturi" comune. Cat de mare este diferenta intre Sibiu si Tg. Mures! Felicitari CSU si succes astazi!
Raspunde

m

Acum 3 ani

@Bsi Hermmanstadt prima fraza a ta nu-i cel mai bun comentariu pe care sa-l faci cand esti de partea unora care se plang (pe buna dreptate) de discriminare.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus