Vineri,
27.01.2023
Ninsori Usoare
Acum
-1°C

Sașii sibieni care dețin recordul la atragerea de fonduri europene

Sașii sibieni care dețin recordul la atragerea de fonduri europene

O comunitate de doar 1.100 de sibieni a reușit să semneze primul contract de atragere de fonduri europene alocate României prin intermediul Programului Operațional Regional 2014 – 2020. Celor 22 de milioane de lei alocate prin actualul proiect li se adaugă alte 12 milioane, atrase tot din fonduri europene în exercițiul financiar european trecut (2007 - 2013). Este vorba de comunitatea Parohiei Evanghelice din Sibiu.

Atât proiectul numărul 1 semnat la nivel național prin POR 2014 – 2020, cât și vechiul proiect al cărui beneficiar a fost Parohia Evanghelică C.A. Sibiu au același obiectiv: catedrala din Piața Huet. „La noul proiect am început lucrul când celălalt nici nu se încheiase. De prin 2012 am început să conturăm acest proiect. În primăvara lui 2014 am completat prima fișă tehnică, am închegat grupul de lucru“, amintește Victor Drăgan, angajat al Parohiei pe postul de administrator al Catedralei evanghelice din centrul Sibiului.

„Parlamentul“, „Guvernul“ și „ministerele“ Parohiei

Echipa de lucru care a lucrat la pregătirea proiectului a fost compusă din specialiști pe fiecare domeniu, dar al căror partener de discuție era și este Comisia tehnică a Parohiei Evanghelice C.A. din Sibiu. „Parohia este reprezentată de Adunarea generală, care este un fel de parlament, iar Presbiteriul sau Consiliul de conducere este un fel de guvern, să zicem. Și în cadrul acestui Consiliu avem diferite comisii, precum cea tehnică, finanțe, socială, teologică, de muzică“, explică preotul Hans-Georg Junesch, care slujește în cadrul catedralei. Aceeași comisie tehnică formată din șapte membri ai Parohiei va asista și în viitor la implementarea noului proiect, fiind solicitați să avizeze fiecare mișcare.

Circuitul proiectului

În mai anul trecut, când ghidul de finanțare a axei prin care evanghelicii sibieni intenționau să atragă noi fonduri era încă în dezbatere, ideile generale erau finalizate. În iunie autoritățile au lansat apelul de depunere a proiectelor, iar cel referitor la Biserica din centrul Sibiului a fost depus în august. „A fost ușor de redactat proiectul deoarece biserica are o istorie amplă, are o poveste, are tot ce îi trebuie. În același a fost și greu de redactat, deoarece beneficiarul e întotdeauna axat pe partea tehnică, de consolidare, de rezistență în timp. Iar noi, pentru că a trebuit să redactăm un proiect care să întrunească punctajul pentru a fi finanțat, am început să cerem niște date la care nici dânșii nu se gândeau. Dorințele lor au trebuit puse pe note, adică pe grila de punctaj“, arată Paul Gruian, consultantul Parohiei evanghelice din Sibiu în acest proiect.

Consultantul Paul Gruian și administratorul Victor Drăgan Consultantul Paul Gruian și administratorul Victor Drăgan

Autoritățile au punctat cu 83,5 puncte – din maxim 100 – proiectul referitor la Catedrala Evanghelică. Punctele pierdute au avut drept cauză chestiuni independente. Spre exemplu, zece puncte au fost pierdute deoarece orașul Sibiu nu are, încă, adoptată o strategie integrată de dezvoltare. Proiectul a fost selectat spre finanțare, iar Agenția de dezvoltare regională Centru a anunțat semnarea primului contract de finanțare prin POR la nivel național. „Ne bucurăm că primul contract prin care se alocă fonduri nerambursabile din POR 2014-2020 e din Regiunea Centru, la fel ca și în perioada anterioara de finanțare, 2007-2013. Putem spune astfel că, în mod oficial, POR 2014-2020 pornește la drum“, anunțat Simion Crețu, directorul general al Agenției.

Milionul de euro din 2007

Pentru a implementa un proiect de această dimensiune, este nevoie de ample fonduri care să finanțeze mai întâi lucrările, fonduri care abia mai apoi să fie cerute spre rambursare de la autorități. Și chiar dacă actualul proiect ce vizează Catedrala evanghelică este prevăzut a se întinde pe 40 de luni cu 17 cereri de rambursare programate în această perioadă, Parohia tot are nevoie de lichidități. Fondurile necesare există încă de la primul proiect, arată preotul Hans-Georg Junesch. El amintește de o slujbă din 2007, care a fost înregistrată și ulterior difuzată de televiziunea germană ZDF. Slujba a fost filmată la scurt timp după ce accesul într-o parte a Catedralei Evanghelice a fost restricționat din cauza potențialelor defecțiuni ale clădirii. „În Germania, o persoană care nu putea să meargă la slujbă după cum obișnuia, fiind mai în vârstă și bolnav, când a văzut acea schelă amenajată în biserică și când a auzit de problemele descrise de prim-preot, fără să ne contacteze, ne-a virat 200.000 de euro în cont. Ne-am trezit cu 200.000 de euro în cont“, amintește preotul Junesch. Reprezentanții Parohiei l-au contactat pe respectivul donator pentru a-i mulțumi. Iar cetățeanul german, după ce a aflat și de restul problemelor, a mai făcut o donație de un milion de euro. „Se numea Kreutz, ceea ce în germană înseamnă «cruce». Acum două săptămâni, prim-preotul Parohiei a informat adunarea generală că mai sunt bani din milionul acela de euro pentru a continua noul proiect“, arată preotul Junesch.

Din cele 21,9 milioane de lei, cât este estimarea valorii întregului proiect, partea de confinanțare care trebuie asigurată de Parohie este de 2%.

Lucrări de consolidare, iluminat arhitectural…

Până la finalul lunii mai, reprezentanții Parohiei intenționează să lanseze toate procedurile de achiziție a contractelor de servicii și lucrări din cadrul acestui proiect. Care nu înseamnă doar o lucrări ample – precum ar fi cele de forare la o adâncime de 30 de metri prin zidurile catedralei –, ci și recondiționarea unor lucrări de artă din interior – altare, sculpturi, vitralii, mobilier. Vor fi elaborate noi trasee pentru vizitatori, în condiții mult mai bune. Totodată, în afara lucrărilor de restaurare și consolidarea a pereților și fundației, sunt planificate refacerea sistemelor de încălzire prin pardosea, alimentarea cu energie electrică, dar și amenajarea unui sistem de iluminat arhitectural care să înlăture atmosfera „bacoviană“ din interiorul catedralei.

reparatii biserica evanghelica sibiu (9) (Copy)

În plus, cei peste 140.000 de vizitatori anuali ai lăcașului, vor avea un program dens de evenimente, de la concerte de orgă la spectacole din cadrul Festivalului internațional de teatru, de exemplu. Reprezentanții Parohiei intenționează ca Biserica din centrul Sibiului să găzduiască zilnic câte un eveniment. „„Noi am spus că această biserică nu are doar importanță pentru dezvoltarea economică a Sibiului, ci și una regională, națională și internațională. Am arătat numeroasele colaborări ale Bisericii evanghelice cu mohicanii americani, cu Norvegia, Germania sau Austria, cu calfele călătoare, care arată caracterul internațional al activității acestei biserici“, mai spune consultantul Paul Gruian.

Biserica are activități în toate planurile, și social, și economic, dar și pe partea de mediu. Spre exemplu, pe lângă grădina de la marginea orașului unde Biserica îi învață pe copiii sibieni să cultive legume, angajaților Parohiei li se decontează numărul de kilometri parcurși cu bicicleta înspre și dinspre serviciu. Totodată, Catedrala este scena a numeroase evenimente culturale.

Investiții în patrimoniul orașului

Campania de promovare a primului proiect de reabilitare a Catedralei evanghelice din Piața Huet a Sibiului a avut drept slogan „Sibiul începe aici“, pornind de la ideea că întreg orașul a crescut în jurul acestei biserici. Lucrările de construcție a acesteia au început în 1317, forma actuală fiind definitivată în 1520. Biserica are o lungime de 74 de metri (a treia din România), iar turnul pe șapte niveluri măsoară puțin peste 74 de metri. „Prin acești bani europeni aduși prin efortul Parohiei noastre se vor face investiții în patrimoniul istoric al orașului. Sunt, deci, bani aduși Sibiului care ne ajută să păstrăm patrimoniul moștenit de la părinții noștri sași și credincioșii evanghelici și să îmbunătățim infrastructura unui important punct de atracție turistică și culturală a județului. Mă bucur că am reușit acest lucru pentru că din contribuțiile bisericești ale celor 1.100 de enoriași nu ar fi fost posibil acest lucru. Și nici structurile administrative ale orașului sau județului, nici Ministerul culturii nu au găsit până acuma o cale și mijloace să investească într-un patrimoniu care constituie o parte importantă a atractivității Sibiului“, arată Kilian Dörr, prim-preotul Parohiei Evanghelice C.A. Sibiu.

Al doilea proiect POR în România. Tot de evanghelici semnat

La câteva zile după semnarea primului contract de finanțare prin POR la nivel național, reprezentanții ADR Centru au arătat că și cel de-al doilea proiect are drept beneficiari tot o comunitate evanghelică. Este vorba de Parohia Evanghelică C.A. din Cisnădie, oraș aflat la șapte kilometri de Sibiu. Proiectul are o valoare de 7,12 milioane de lei și vizează reabilitarea și punerea în valoare a Bisericii fortificate din Cisnădie, care a cunoscut ultima reparație capitală acum 250 de ani. Comunitatea săsească din Cisnădie mai numără aproximativ 350 de membri.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

8 comentarii

hop

Acum 5 ani

BRAVO !
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

GEO

Acum 5 ani

Sunteti penibili.Explicatii de te apuca plansul cat de prosti ne cred. CREDETI CA ALTE CONFESIUNI NU AU DEPUS PROIECTE VIABILE ? UN POPOR DE CRETINI CARE SE PLOCONESC UNUI GRUP DE INFRACTORI SASI.
Raspunde

SB 10 NUT

Acum 5 ani

De parca infractorii romani sunt mai buni.... Sa nu mai zic de infractorii ortodocsi, astia sunt de departe cei mai priceputi infractori.
Raspunde

B

Acum 5 ani

Felicitari
Raspunde

mama mare

Acum 5 ani

De ce bravo ? Dv stiti cate cladiri culturale le -au revenit sasilor prin biserica lor ?Iar Sibiu are foarte putine cladiri ? Da noi romanii avem foarte putine cladiri . Asta daca nu ati citit ziarele cum sau mutat de ex Liceul Pedagogic , Liceul de Arta .Deoarece terenul sunt al lor . Ce repede tineti cu sasii se pare ca ati uitat ca sunteti romani . Desi nu merita .
Raspunde

Thom

Acum 5 ani

:) Adica, daca esti roman, se justifica furtul facut de comunisti dupa '48, cand le-a confiscat proprietatile si au bagat in ele diferite institutii? Ca statul Roman nu a fost in stare de noi sedii, clar nu este problema proprietarului la origine. Faina gandire, si se mai mira unii de ce in Ardeal se discuta tot mai mult de autonomie financiara, separare de bucale, si altele...
Raspunde

Tu es stultior quam asinus

Acum 5 ani

Un sfat pentru cei ce posteaza opinii negative la adresa sasilor si a celor ce au legatura cu aceasta etnie: incetati in a-i mai critica, daca nu doriti ca opiniile voastre sa "dispara" sub pretextul dislike-urilor dirijate de catre cei de la TS! Ganditi-va ca sunt si ei oameni, si gura lor "vrea sa manance"...
Raspunde

GEO

Acum 5 ani

ce atat de greu de inteles ;campanie in 2019, firme germane sau romanesti de casa vor castiga licitatiile de consolidare si vor fi bani de campanie la presedentiale. banii vor veni de afara ,,netimbrati " ca si in Campania trecuta si uite asa iese in turul doi EPURASUL.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus