Sâmbătă,
20.04.2024
Innorat
Acum
8°C

Primăria Sibiu emite certificatele de urbanism și în format electronic

Primăria Sibiu emite certificatele de urbanism și în format electronic

Administrația locală anunță că din această săptămână cererile de eliberare a unui certificat de urbanism pot fi depuse și on-line, aceste certificate urmând să fie emise în format electronic.

Eliberarea acestor certificate se va face prin intermediul aplicației guvernamentale edirect.e-guvernare.ro, portal prin intermediul cărora vor putea fi obținute și prelungirea valabilității unui certificat de urbanism sau prelungirea valabilității unei autorizații de construire sau desființare. „Se simplifică astfel procedura de obținere a acestor documente de urbanism. Cetățeanul nu mai este obligat să vină la sediul Primăriei, ci poate să obțină documentele de acasă, din fața computerului. Consider că este o măsură care completează foarte bine serviciile electronice pe care noi le oferim deja prin platforma de E-administrație de pe site-ul www.sibiu.ro“, spune Astrid Fodor, primarul municipiului Sibiu, într-un comunicat remis redacției Turnul Sfatului.

Mod de lucru

Cei care doresc să obțină un certificat de urbanism vor trebui să își creeze un cont prin intermediul portalului edirect.e-guvernare.ro, dar vor trebui să aibă și semnătură electronică necesară a fi aplicată unor documente. Taxa ce trebuie achitată pentru eliberarea certificatului de urbanism va fi calculată de către reprezentanții Primăriei Sibiu care vor transmite cuantumul acesteia prin intermediul site-ului guvernamental edirect.e-guvernare.ro. Această taxă va putea fi achitată on-line fie prin intermediul site-ului Primăriei Sibiu (extranet.sibiu.ro), fie prin intermediul portalului guvernamental ghiseul.ro. E-mailul de confirmare a plății va trebui mai apoi transmis prin intermediul edirect.e-guvernare.ro și tot din contul deschis pe acest portal va putea fi descărat, mai apoi, fișierul .pdf (semnat electronic) care conține certificatul de urbanism solicitat. Termenul de eliberare a acestui certificat este de 30 de zile de la data plății taxei.

Pașii care trebuie urmați Sursa: comunicat Primăria Sibiu

Pasul 1. Accesați portalul https://edirect.e-guvernare.ro. Creați un cont accesând secțiunea Cont Nou. Completați rubricile cu datele personale, alegeți un nume de utilizator și o parolă. Veți primi pe adresa dumneavoastră de email un link pentru confirmarea contului pe care trebuie să îl accesați pentru a finaliza crearea contului.

Pasul 2. Depunerea documentațiilor. • Accesați secțiunea Conectare, completați utilizatorul și introduceți parola pentru intrarea în sistem, apoi selectați eDirect • În secțiunea Creează solicitare, la rubrica Instituție introduceți: Primăria Municipiului Sibiu • Alegeți documentul pe care îl doriți: certificat de urbanism, prelungire certificate de urbanism, etc. Aici veți găsi informațiile legate de documentele pe care trebuie să le depuneți pentru obținerea certificatelor/ autorizațiilor • Faceți click pe Lansează solicitare și încărcați documentele necesare (precizare: unde acest lucru se impune, documentația atașată trebuie să fie semnată electronic de cetățean) • Faceți click pe butonul Lansează solicitare și astfel documentația a fost depusă. • La final veți primi o notificare care confirmă depunerea documentelor.

Pasul 3. Preluarea documentației Documentele încărcate în program vor fi descărcate de către serviciul de specialitate și vor primi număr de înregistrare. Inspectorul va calcula taxa datorată de cetățean și va transmite prin portal eDirect un mesaj prin care îi comunică numărul de înregistrare generat de către platforma edirect.e-guvernare.ro, numărul de înregistrare în Primăria Sibiu și cuantumul taxei pe care trebuie să o plătească. Taxa se calculează în funcție de tipul de act solicitat.

Pasul 4. Plata taxei de emitere a documentului Pentru efectuarea plății, cetățenii vor intra în contul personal pe platforma de e-administrație a Primăriei Sibiu (https://extranet.sibiu.ro/default.aspx) unde pot face plata electronic. De asemenea, plata se poate face electronic și pe https://www.ghiseul.ro.

După achitarea taxei, cetățeanul are obligația sa trimită pe portalul eDirect dovada plății (emailul primit după efectuarea plății). Serviciul de specialitate din cadrul Primăriei Municipiului Sibiu va prelucra actele din acel moment.

Stadiul soluționării cererii poate fi urmărit pe portalul https://edirect.e-guvernare.ro, accesând secțiunea Solicitările mele.

Pasul 5. Soluționarea și transmiterea documentului către cetățean Departamentul specializat analizează documentația și emite documentul pe care îl încarcă pe platforma edirect.e-guvernare.ro. Cetățeanul primește prin email un mesaj prin care este înștiințat că solicitarea a fost soluționată și poate descărca de pe portalul https://edirect.e-guvernare.ro documentul final în format PDF, cu semnăturile electronice. Termenul de emitere a documentelor în format electronic este de maxim 30 de zile de la data plății taxei de emitere a documentului, conform Legii 50/1991 actualizată, articolul 6, alineatul 2.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

2 comentarii

Baba

Acum 6 ani

Ce simplu: din citiva pasi te trezesti,in 30 de zile conform lrgii cu spamu' plin de linkuri si somatii de plata!Cica se duce o baba(nu eu) la doctor:Dom' doctor ma doare....Doctoru' se uita la ea,ii pune doua-trei intrebari,scrie reteta si da sa o expedieze.Baba(v-am spus ca nu eu,nu mai rinjiti):-Dom' doctor da' ce-o evoluat medicina:acum 50 de ani daca stranutam ma dezbracati in chielea goala!
Raspunde

Stan Patitul

Acum 4 ani

Tot 3 luni trebuie sa asteptam si asa pana se misca putorile din Primarie sa faca un document cu copy paste?!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus