Vineri,
20.09.2024
Cer Senin
Acum
8°C

Viața Sibiului de la 1600, pusă pe internet. Preoții sași din Sibiu îl considerau tiran pe Mihai Viteazu

Viața Sibiului de la 1600, pusă pe internet. Preoții sași din Sibiu îl considerau tiran pe Mihai Viteazu

Fragmente din viața cotidiană din Sibiul de dinainte de 1600 pot fi observate acum pe internet, în urma unui proiect prin care s-au ”digitalizat” documentele medievale din Arhivele Naționale ale României. ”Viața cotidiană, în special în orașele săsești Bistrița, Sibiu și Brașov, va putea fi mai bine cunoscută de acum înainte datorită protocoalelor de împărțire a moștenirilor sau a celor de judecată. De exemplu, la Bistrița, un copil orfan era încredințat de către primăria orașului unui meșter pentru creștere, dar trebuia să îi asigure nu doar îmbrăcăminte și hrană, ci și educație la școală, iar averea să o administreze în așa fel încât să i-o predea în întregime la majorat. Sau la moartea tatălui, fiul preia averea, dar cu obligația asumată în scris de a-i asigura mamei văduve o sumă de bani lunară, pe lângă hrană, îmbrăcăminte și adăpost, dar și medicamentele necesare. Un alt caz interesant este în 1600, când preoții sași din Capitlul Sibiu se împotrivesc căsătoriei unei fete, considerată, după înfățișarea ei fizică, de o vârstă mult mai fragedă decât vârsta declarată”, spune Conferențiar universitar dr. Marius Diaconescu, managerul proiectului ”Digitizarea documentelor medievale din Arhivele Naționale ale României”.

printscreenbazadedate

Un alt caz scos la iveală de specialiști se referă la imaginea pe care o avea Mihai Viteazu în epocă. ”Sași din Capitlul din Sibiu îl considerau tiran pe Mihai Viteazul când acesta a unit Transilvania cu Țara Românească și erau foarte bucuroși când voievodul român a fost înfrânt la Mirăslău de oștile generalului Basta și ale nobilimii ardelene. Tot referitor la Mihai Viteazul, este interesantă o scrisoare particulară a unui nobil din Transilvania, Gaspar Kornis, care îl numea ”principele meu” pe marele voievod”, spune Marius Diaconescu.

 

Proiectul a fost implementat de Universitatea din București în parteneriat cu Arhivele Naționale ale României, Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca și Arhivele Naționale ale Norvegiei, fiind finanțat prin Mecanismul Financiar SEE 2009-2014 în cadrul Programului PA16/RO12 Conservarea și revitalizarea patrimoniului cultural și natural.

În cadrul proiectului au fost digitizate toate documentele anterioare anului 1600 păstrate în Arhivele Naționale ale României, indiferent de forma de păstrare – original, copie sau rezumat. În total au fost scanate 39.850 unități arhivistice în arhivele centrale și județene, cele mai multe documente fiind la Serviciul Județean Cluj al Arhivelor Naționale, cu 20.000 unități arhivistice. Prin prelucrarea acestor unități arhivsitice rezultă circa 55.000 de documente, datorită copiilor și rezumatelor.

Documentele pot fi cercetate în baza de date www.arhivamedievala.ro, realizată în acest proiect. Există mai multe căi de căutare, după cuvinte cheie, după nume de persoane sau localități, după numele fondului arhivistic, dupa dată sau interval de timp etc.

De asemenea, au fost create șapte pagini de internet pentru șapte arhive: Arhivele Naționale Istorice Centrale din București (www.arhivelenationale-centrale.ro), arhivele județene din Cluj-Napoca (www.arhivelenationale-cluj.ro), Brașov (www.arhivelenationale-brasov.ro), Sibiu (www.arhivelenationale-sibiu.ro), Iași (www.arhivelenationale-iasi.ro), Baia Mare (www.arhivelenationale-maramures.ro) și Sfântu Gheorghe (www.arhivelenationale-covasna.ro).

 

 

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

9 comentarii

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Nicu

Acum 7 ani

O dovada istorica ca sasii iau urat pe romani,Mihai Viteazu a fost prea bun cu preotii sasi.Fie i tarana usoara marelui voievod si domn al tuturor romanilor.
Raspunde

SB 70 RMV

Acum 7 ani

sa ma chis pe el de oltean, cu unirea lui cu tot...bine ca Transilvania a mai stat inca cateva secole sub influenta imperiului, altfel cultivam cu totii praz in tara asta si mumu dpdv al culturii ;)
Raspunde

m

Acum 7 ani

@nicu In atatea sute de ani, tu iei asta ca dovada ca-i urau. Si probabil nu era vorba de etnie, ci de religie. Sau pur si simplu le strica niste afaceri. Nu trebuie s-o iei atat de personal :)
Raspunde

ToTo

Acum 7 ani

Nu doar preoții și nu numai sașii l-au considerat tiran, acest criminal ă fost considerat tiran si a fost urat de țăranii romani din valahia pentru care a instituit legarea de glie. Acest tiran ă fost aruncat în iadul istoriei de către cei pe care i-a asuprit, de unde a fost scos, spălat si parfumat cu povesti glorioase de către N Bălcescu, pentru a legitima identitatea etnică și implicit unirea românilor .
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

mama mare

Acum 7 ani

Noi ar trebui sa il consideram pe Brunkethal tiran . In loc sa isi lase averea Sibiului a lasat-o bisericii sasesti . Deci care pe care ?
Raspunde

Thom

Acum 7 ani

Aham, deci actualmente, incepand din 1817 (chiar grupuri anuntate incepand din 1790) e vizitat doar de membrii ai bisericii :) Esti tare ! Bine ca a lasat Bisericii Evanghelice, si nu Orasului, poate ajungea Primarie sau teatru sau depozit de munitie si cereale, sau apartamente :) Vezi casa de vara de pe Noica cum arata, tocmai ca mostenitorii nu au lasat-o nimanui. Mai citeste despre Brukenthal si vezi ce a facut, tocmai, a fost inlocuit de sus de Iosif al II-lea ca era prea cu etniile locale ;)
Raspunde

Anti VL

Acum 7 ani

Ce perioada frumoasa...sibiul fara prazari, acum cred ca e 60 la suta plin numai de olteni, pacat..adio oras frumos
Raspunde

rapppaport comissiona-prepurgel

Acum 7 ani

Evident, Michaele Viteazu nu era un democrat...el urmarea exploatare sangeroasa a poporului muncitor...
Raspunde

Augnik

Acum 7 ani

Mihai Viteazul cu armata lui ? Au furat si au ucis Multi oameni nevinovati.Ptr a späla acest nume nu-ti ajunge tot detergentul din Romania . Si Cristianul de längä Sibiu a fost distrus de VITEAZUL mihai .
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus