Fragmente din viața cotidiană din Sibiul de dinainte de 1600 pot fi observate acum pe internet, în urma unui proiect prin care s-au ”digitalizat” documentele medievale din Arhivele Naționale ale României. ”Viața cotidiană, în special în orașele săsești Bistrița, Sibiu și Brașov, va putea fi mai bine cunoscută de acum înainte datorită protocoalelor de împărțire a moștenirilor sau a celor de judecată. De exemplu, la Bistrița, un copil orfan era încredințat de către primăria orașului unui meșter pentru creștere, dar trebuia să îi asigure nu doar îmbrăcăminte și hrană, ci și educație la școală, iar averea să o administreze în așa fel încât să i-o predea în întregime la majorat. Sau la moartea tatălui, fiul preia averea, dar cu obligația asumată în scris de a-i asigura mamei văduve o sumă de bani lunară, pe lângă hrană, îmbrăcăminte și adăpost, dar și medicamentele necesare. Un alt caz interesant este în 1600, când preoții sași din Capitlul Sibiu se împotrivesc căsătoriei unei fete, considerată, după înfățișarea ei fizică, de o vârstă mult mai fragedă decât vârsta declarată”, spune Conferențiar universitar dr. Marius Diaconescu, managerul proiectului ”Digitizarea documentelor medievale din Arhivele Naționale ale României”.
Un alt caz scos la iveală de specialiști se referă la imaginea pe care o avea Mihai Viteazu în epocă. ”Sași din Capitlul din Sibiu îl considerau tiran pe Mihai Viteazul când acesta a unit Transilvania cu Țara Românească și erau foarte bucuroși când voievodul român a fost înfrânt la Mirăslău de oștile generalului Basta și ale nobilimii ardelene. Tot referitor la Mihai Viteazul, este interesantă o scrisoare particulară a unui nobil din Transilvania, Gaspar Kornis, care îl numea ”principele meu” pe marele voievod”, spune Marius Diaconescu.
Proiectul a fost implementat de Universitatea din București în parteneriat cu Arhivele Naționale ale României, Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca și Arhivele Naționale ale Norvegiei, fiind finanțat prin Mecanismul Financiar SEE 2009-2014 în cadrul Programului PA16/RO12 Conservarea și revitalizarea patrimoniului cultural și natural.
În cadrul proiectului au fost digitizate toate documentele anterioare anului 1600 păstrate în Arhivele Naționale ale României, indiferent de forma de păstrare – original, copie sau rezumat. În total au fost scanate 39.850 unități arhivistice în arhivele centrale și județene, cele mai multe documente fiind la Serviciul Județean Cluj al Arhivelor Naționale, cu 20.000 unități arhivistice. Prin prelucrarea acestor unități arhivsitice rezultă circa 55.000 de documente, datorită copiilor și rezumatelor.
Documentele pot fi cercetate în baza de date www.arhivamedievala.ro, realizată în acest proiect. Există mai multe căi de căutare, după cuvinte cheie, după nume de persoane sau localități, după numele fondului arhivistic, dupa dată sau interval de timp etc.
De asemenea, au fost create șapte pagini de internet pentru șapte arhive: Arhivele Naționale Istorice Centrale din București (www.arhivelenationale-centrale.ro), arhivele județene din Cluj-Napoca (www.arhivelenationale-cluj.ro), Brașov (www.arhivelenationale-brasov.ro), Sibiu (www.arhivelenationale-sibiu.ro), Iași (www.arhivelenationale-iasi.ro), Baia Mare (www.arhivelenationale-maramures.ro) și Sfântu Gheorghe (www.arhivelenationale-covasna.ro).
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Tag-uri: Mihai Viteazul , Ţara Românească , Sfântu Gheorghe , Mihai Viteazu , Arhivele Naționale , Baia Mare , Universitatea Babeș , Mecanismul Financiar Norvegian , Arhivele Naționale Istorice Ce , Capitlul Sibiu , Arhivelor Naţionale , Gaspar Kornis , Marius Diaconescu , sibiuanca , Serviciul Județean Cluj , 1600 , Arhiva Honterus
Vizualizari: 4578
Ultimele comentarii
Acum 3 ore
Iliescu
Acum 3 ore
Troll.E.Buzu
Acum 3 ore
Lutte
Acum 3 ore
Pastor Marginas
Acum 4 ore
Emil