Sâmbătă,
26.11.2022
Innorat
Acum
5°C

STUDIU: România este în pragul unei crize acute a forței de muncă

STUDIU: România este în pragul unei crize acute a forței de muncă

Economia românească se îndreaptă către o criză acută pe piaţa forţei de muncă, numărul salariaţilor şi gradul de profesionalizare înregistrând o scădere în ultimii ani, fenomen care s-ar putea accentua în viitor, potrivit unui studiu efectuat de KeysFin, publicat luni.

Potrivit studiului KeysFin, realizat pe baza datelor Institutului Naţional de Statistică (INS), Comisiei Naţionale de Prognoză (CNP) şi Eurostat legate de piaţa muncii din ultimii 10 ani, majoritatea firmelor din România se confruntă în prezent cu efectele crizei de personal, multe companii reclamând faptul că nu găsesc personal calificat.

Statisticile INS indică faptul că, după boom-ul economic din 2007-2008, numărul locurilor de muncă vacante aproape s-a dublat, de la 38.625 în 2009 la 59.753 în 2016.

„Cea mai puternică cerere de forţă de muncă este în jurul Capitalei, acolo unde statisticile arată că sunt disponibile peste 16.000 de posturi, urmate de polii de creştere economică reprezentaţi de oraşele Cluj-Napoca, Timişoara, Braşov, Ploieşti şi Constanţa. Industria prelucrătoare, cu 15.793 de locuri de muncă vacante, sectorul de sănătate (8.461) şi comerţul (5.216) se aflau, alături de sectorul public, pe lista principalilor angajatori”, se arată în analiza KeysFin.
„Cea mai mare cerere de forţă de muncă este în rândul specialiştilor (17.731 posturi), aproape dublă faţă de 2009, dar rămâne mult sub nivelul-record din 2007 (22.295 posturi). Datele statistice arată că sunt la mare căutare şi meseriaşii din domeniul serviciilor (8.205 posturi), alături de operatorii de instalaţii şi maşini/asamblori de maşini şi echipamente (7.035) şi de muncitorii calificaţi (6.904 posturi). Per ansamblu, pe fondul creşterii economice, cererea de angajaţi calificaţi în economie a evoluat susţinut în ultimii ani, însă rămâne sub nivelul de acum 10 ani”, afirmă analiştii de la KeysFin.

Potrivit studiului KeysFin, România avea, în 2016, o populaţie ocupată de 8,45 milioane de persoane în sistemul public şi privat, faţă de 9,35 de milioane de persoane în 2007.

În 2007, în ţară erau angajaţi 5,19 milioane de bărbaţi, iar în 2016 cifra a fost de 4,8 milioane. O scădere similară, chiar mai accentuată, se înregistrează în rândul femeilor.

„Datele statistice confirmă, în parte, exodul românilor către Occident. De la intrarea în UE, în 2007, au fost foarte mulţi români care au ales să plece în ţările dezvoltate, în căutarea unor locuri de muncă mai bine plătite, a unui trai mai bun”, au explicat analiştii.
Analiza menţionează criza din 2009-2010 ca factor care a influenţat iniţiativa privată, dovadă că numărul antreprenorilor a scăzut în 2016 la 1,6 milioane faţă de puţin peste două milioane în 2007.
„Reculul s-a simţit puternic în economie. Dincolo de scăderile salariale, multe business-uri au murit din cauza blocajului financiar, a scăderii abrupte a cererii şi a înăspririi condiţiilor de creditare. În acest interval au dispărut, practic, 400.000 de antreprenori”, au explicat experţii KeysFin.
KeysFin este o companie care oferă servicii de business information şi credit management dedicate mediului de afaceri.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Stefan Dobre

de Stefan Dobre

Administrație
Telefon:
0724 605 815

Comentarii

4 comentarii

gigi contra

Acum 5 ani

Da, locuri de munca din greu, iar unii stau si asteapta ajutorul social!
Raspunde

sibian100%

Acum 5 ani

Niciodata Sibiul nu este mentionat intre polii de crestere economica desi vin sudistii ca la miere aici.De ce nu se duc la Ploiesti daca este chiar asa dezvoltat economic?Le voi plati eu o parte din biletele de transport numai sa scap de ei.
Raspunde

simi

Acum 5 ani

un stiudiu 00 , cu scuzele de rigoare! si de fapt Ideea este ca vestile dau bine in presa , iar daca mergem la realitatea faptelor ...constatam sistemul de relatii si pile pentru posturile calificate! NU BATE CEVA ORICUM, SISTEM ECONOMIC LA PAMANT .....MAREMITE LOCURI DE MUNCA GARLA ,DAR NU VOR UNII!!!!! Rezultat: incompetenta sistemului de munca si valoare economica rezultata din acesta . Se fac politici de sustinerea posturilor in institutii unde multi stiu sa faca doar cafeaua, iaar facilitatile miscarilor de mase sunt o analiza interesanta..... Cat timp in tarile civilizate se da proba de lucru si te angajeaza /ori nu ...FARA EXAMEN ......pt ca pe ei ii inntereseaza productivitate muncii nu a sistemului de examinare cu spaga /EX SIST BUGETAR !!!sa fim seriosi.
Raspunde

sibian

Acum 5 ani

...multumim celor din PSD,ALDE,PNL etc ca sustin statul acasa prin ajutoare sociale.Cand se transmite din tata in fiu lenea si statul acasa greu se mai schimba.Reteta de "succes"..la foc automat 4-5 copii fac pt alocatii,plus 2 ajutoare sociale si ceva munca cu ziua daca au chef de miscare.Ne da lectii de crestere economica penalul de Dragnea cand Teleorman city e cel mai sarac si lenes judet
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus