Am stat de vorbă cu Roxana Turdeanu, unul dintre organizatorii Este Film Festival, despre cultura cinemaului în Sibiu, despre plăcerea de a merge să vezi proiecția unui film bun în loc să stai acasă în fața laptopului sau despre atracțiile majore ale ediției din acest an.
Rep.: Cum vine asta: Sibiul are festivaluri de film dar nu are cinematografe moderne? Au sibienii o cultură a filmului?
R. T.: E greu de spus dacă sibienii au cultura filmului, dar, în mod sigur, cinematografe nu au. Dacă există o cultură a filmului în Sibiu, noi încercăm să o îmbogățim prin filmele pe care le aducem. 80% din filmele ediției de anul acesta sunt în premieră la Sibiu. Cât despre lipsa cinematografelor, noi organizăm proiecții de film în spații neconvenționale din Sibiu de peste 5 ani. Cu siguranță era timpul unui festival de film al nostru, al sibienilor. Iar dacă publicul sibian va continua să ne susțină, va veni si vremea unui cinematograf modern aici.
Rep.: Unde se poziționează Este Film Festival în programul cultural anual al orașului? Ce reacții ați avut din partea publicului după prima ediție?
R. T.: E cel mai proaspăt festival din Sibiu, nu e doar cel mai recent înființat, dar el și aduce, cu adevărat, ceva diferit în peisajul evenimentelor culturale locale. Profilul festivalului cântărește cel mai mult, dar și oamenii din spatele lui. Suntem, până la urmă, o gașcă de tineri, prieteni, care fac din pasiunea lor pentru film o sărbătoare în comunitate. Și publicul simte asta, de aici și reacțiile bune după prima ediție, de aici și deschiderea lor pentru tot ce am propus. Lucrăm din plăcerea noastră și pentru plăcerea prietenilor noștri și a prietenilor lor și tot așa.
Rep.: Cum găsiți echilibrul între ce v-ați dori să includeți în programul festivalului și ce puteți aduce, atât din punct de vedere tehnic, dar mai ales financiar?
R. T.: În mod clar că am vrea să aducem tot ce e mai bun, ce e mai nou, tot ce ia premii internaționale, crème de la crème. E greu să te resemnezi, când îți dorești să aduci un film și nu poți, din diferite motive. Important e să valorifici la maximum ce ai la dispoziție și să te gândești la modalități prin care poți crește pe viitor, din punct de vedere financiar și, implicit, tehnic. E necesară o gândire în perspectivă, lucrurile nu se opresc la un film care nu a fost să fie.
Rep.: Știu că o să spuneți că fiecare film merită văzut, dar dacă insist, puteți evidenția trei filme musai de văzut la această ediție?
R. T.: Ai dreptate, voi spune că fiecare film merită văzut și e foarte greu să aleg doar trei. Să zicem așa: (M)ucenicul, pentru că e atât de provocator încât nu îl poți ignora, atrage ca un magnet, ca imagine, tematică, tot; Fixeur, pentru că regiorul Adrian Sitaru merită urmărit îndeaproape în tot ce face, vine mereu cu ceva nou și nu dezamăgește; Juste la fin du monde, pentru emoție și pentru niște actori excelenți. Și cer dreptul la măcar un bonus: Țestoasa roșie, pentru candoare și pentru lecțiile importante pe care le putem învăța, copii și adulți deopotrivă.
Rep.: Ce pot vedea la Este Film și nu pot vedea acasă, de pe internet? Contează experiența vizionării în sală?
R. T.: Nu am verificat de curând activitatea pirateriei de film, bănuiesc că o duce bine, dar am speranța că lucrurile încep să se nuanțeze și pentru public. De ce aș vedea un film acasă și nu l-aș vedea mai bine la Este Film, când totul e pregătit pentru ca experiența mea ca spectator să fie cât mai bună? Sala de cinema, imaginea pe ecran mare, sunetul pătrunzător, senzația că împarți un secret cu încă o sută de suflete... e complet altceva, e o trăire pe care nu o poți avea acasă, pe o canapea, oricât de comod ai sta și oricât de facil ai obține filmul. Publicul nostru alege, cum ai zis și tu, o experiență a vizionării unui film.
Rep.: Din punctul meu de vedere, cea mai importantă noutate față de anul trecut este CinExplorez. Cât de important este pentru voi să aduceți copiii și adolescenții la film?
R. T.: Secțiunea CinExplorez îi invită pe cei mici să exploreze filmul european și îi încurajează să-și exprime propriile păreri, dar și să-și confrunte viziunea cu a celorlalți, în timpul discuțiilor post-vizionare. Copiilor și adolescenților le plac filmele (de animație sau nu), dar nu au nici ei prea multe opțiuni, în general se uită la ce li se oferă la televizor sau la cinematograf, când- rar- e ceva potrivit vârstei lor. Filmul este un instrument extraordinar de cunoaștere, iar filmul european excelează la capitolul ăsta, prin temele tratate și emoțiile intense pe care le poate trezi. Credem, așadar, că CinExplorez e un câștig pentru ei, pentru că pot învâța să exploreze stările, emoțiile, trăirile din timpul filmului și să le exprime apoi verbal, pentru limpezirea lor și pentru a avea o experientă de învățare – despre ei înșiși - prin film.
Rep.: Cum se vând biletele până acum? Unde se găsesc,la ce prețuri?
R. T.: Biletele au început să se vândă de luni, 24 aprilie. Sunt deja destule bilete vândute, dar copiii au fost cei mai harnici până acum în a-și pregăti venirea la festival. Prețul unui bilet este de 10 lei, iar al unui abonament de o zi de 25 lei. Pentru evenimentul CineBrunch publicul va plăti un preț special de 25 lei, care include vizionarea filmului Haute Cuisine, dar și o gustare și o limonadă sau cafea.
Biletele se pot cumpăra de luni până sâmbătă, între orele 10.00 și 20.00, de la Librăria Habitus (Piața Mică, nr.4), precum și înainte de fiecare proiecție.
Rep.: În încheiere, vă propun un exercițiu de imaginație: cum va arăta festivalul peste 5 ani? V-ați gândit până acolo?
R. T.: Sperăm să fie un eveniment dorit, așteptat de public, susținut de autorități și comunitate, căutat de cei din industria filmului. Să fie indispensabil Sibiului, să nu se mai poată fără el, așa cum noi am simțit că e nevoie de el. Să aibă invitați, chiar și internaționali. Să aibă același aer proaspăt ca acum la început, dar să fi intrat deja în liga celor mari. Și toate astea sub acoperișul unui cinematograf modern, un ”acasă” unde este film. Și e bine.
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Tag-uri: Astra film festival , Piața Mică , Sibiu Jazz Festival , Libraria Habitus , Este Film Festival , Pentru Sibiu , Haute Cuisine , Adrian Sitaru , Secțiunea Cin , The Light Cinema , roxana turdeanu , Proiectii Luna Plina
Vizualizari: 2819
Ultimele comentarii
Acum 6 ore
Emil
Acum 6 ore
@Hermannstadter
Acum 6 ore
Sibian
Acum 6 ore
Muresan
Acum 7 ore
Amn114