Dacă l-aș putea compara cu o femeie, aș spune că restaurantul Graffo este o studentă cool, capricioasă și plină de energie, dar slabă în pat. Deschis pe câteva zile la parter, în complexul Dioda, Graffo arată foarte bine, se adresează în special tinerilor și nu-ți oferă prea multe posibilități de alegere.
Cel mai atrăgător lucru la Graffo e spațiul în sine. Evident, cu graffiti pe pereți – după cum îi spune și numele, dar din acelea mai banale, cam cu vezi prin gangurile din centrul istoric. Totul este luminos, aerisit și cu mult lemn vechi, ceea ce-ți dă senzația de căldură. Localul are un aer funky, cu mese foarte frumoase din lemn masiv, combinate cu scaune din metal și lămpi multicolore ce coboară din tavan, Ikea style. Ca să n-o mai lungesc, arată fine, pare un loc plăcut, primitor și relaxant în care să bei ceva cu prietenii.
Mai multă băutură și mai puțină mâncare, spune un proverb antic inventat de mine acum. Cam așa e și la Graffo. Meniul are o pagină și, în cel mai banal mod, conține sandviciuri, două tipuri de hamburgeri, o supă a zilei, ceva pizza și multe salate. Salată îți faci singur, după cum te roade foamea în stomacuri. Te duci la barul de legume (salad bar – cum îi spun ei) și îți pui în castron ce-ți poftește inima. Evident că poți să pui tot felul de legume, la care se mai adaugă ceva brânzeturi sau pește. O idee faină, rară în Sibiu.
Eu nu-s rumegătoare și am vrut ceva mai consistent. Cum supa zilei era doar în meniu, nu și la bucătărie, am trecut direct la cel mai mare cheeseburger pe care-l pot oferi. N-am regretat deloc. Am primit un cheeseburger de vreo zece centimetri grosime, dintre care cred că un sfert era numai carne. Zemos și crocant în același timp, cu brânză ușor topită al cărei gust nu iese în evidență, ci numai completează carnea tocată și prăjită. Cred că dacă ai ceva delicios în farfurie mănânci mai întâi cu ochii, însă eu tot mai murdărit pe mâini de sucuri savuroase. În timp ce mă luptam cu el, am observat meniul cu băuturi. Mă gândeam că este un tip de local unde să ieși cu băieții la bere și doar de aroganță să mai comanzi câte o pizza sau un burger, să nu te îmbeți repede, însă cea mai ieftină bere costă 9 lei și e fără alcool. Pe listă nu găsești nimic din sortimentele de bere populare în țara noastră.
La desert am luat o prăjiturică (cred ei îi spun muffin sau cake – de fițe) cu ciocolată și topping de cireșe. Decentă spre bună. Și atât.
Prețurile la Graffo sunt rezonabile. Un cheeseburger costă vreo 17-18 lei, un pahar de zeamă de portocale (fresh – duh…) zece lei, o pizza de la 14 până pe la vreo 20 de lei, o salată hand-made în jur de vreo 15 lei.
Concluzia mea e că dacă intenționez vreodată să socializez consumând alcool în compania unor persoane cunoscute, cu siguranță trec pe acolo. Atmosfera e una plăcută, tinerească și primitoare. Adică, uitați-vă numai cum arată baia:
În rest, cred că numai o studentă cool și cu fițe ar putea spune: Iubi, mergem diseară la restaurant? Mie-mi place la Graffo!
Partenerii noștri de la Casa de Vinuri ”Wine Not?” vor încerca și în această săptămână să asocieze mâncărurile comandate mai sus cu niște vinuri din portofoliul propriu.
Florin Marian, somelierul casei, la cheeseburger recomanda un vin roșu. "Aș merge în acest caz pe un Pinot Noir, care este un soi de vin roșu mai ușor, dar foarte catifelat. Probabil este unul dintre cele mai elegante soiuri de vin", completează partenerul nostru. La ”Wine Not?” am putea găsi Otarnița, un Pinot Noir excepțional de la Crama Petro Vaselo, din Banat: http://winenot.eu/petro-vaselo-otarnita.html. Este un vin roșu, plăcut, cu note florale și de cireș, cu taninuri blânde și un postgust balsamic, adaugă Ovidiu Balaban, directorul de vânzări al magazinului de vinuri ”Wine Not?”. Se poate consumă în zilele călduroase de primăvară și vară chiar ușor răcit, reușind să ne încânte prin prospețime și catifelare.
La desert, mai ales datorită ciocolatei am încerca o combinație mai îndrăzneața. Soiul cel mai potrivit la ciocolată probabil este Shiraz sau Syrah, care dezvoltă arome exotice, de piper negru și ciocolată. Fructele negre, afine sau cireșe sunt și ele prezente în acest soi, probabil cel mai potrivit fiind noul vin din gama Regno, de la Recaș.
Cu o aciditate ridicată, corp mediu și taninuri coapte, rotunde, vinul este catifelat, cu alcoolul bine integrat și cu un echilibru plăcut. Este unul din vinurile casei noastre de vinuri cu un raport foarte bun de calitate/pret: http://winenot.eu/regno-syrah.html
Bineînțeles că se pot încerca și alte combinații de mâncare - vin, rămânând la decizia consumatorului, în funcție de starea de moment să aleagă un vin sau altul. Și în această săptămână partenerii de la ”Wine Not?” vor oferi gratuit spre degustare soiurile recomandate.
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Tag-uri: restaurant sibiu , Florin Marian , Pinot Noir , Ovidiu Balaban , cronica de restaurant , mancare sibiu , Wine Not , Crama Petro Vaselo , graffo , Pentru Sibiu
Vizualizari: 16821
Ultimele comentarii
Acum 38 minute
Unul
Acum 1 oră
Tulnicul de mucava
Acum 1 oră
Unul
Acum 1 oră
Canaris
Acum 1 oră
Olingpia Gafosdea