Nu mai puțin de 65 de cadre didactice din toate colțurile lumii au luat cina împreună, la aceeași masă. În cadrul Săptămânii Internaționale, organizată de Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu a avut loc așa numita „Cină internațională”, unde au fost prezente preparate tradiționale din 20 de țări. Fiecare participant a încercat să-și reprezinte cât ma bine țara din care provine aducând de la dulciuri și brânzeturi, până la băuturi și mezeluri.
Marți seara, de la ora 19:00, cantina studențească s-a transformat într-un adevărat restaurant internațional. Acolo, profesorii invitați să susțină prelegeri în cadrul „Săptămânii Internaționale” au pregătit un mic bufet cu produse și preparate tradiționale. Astfel, austriecii au venit cu ciocolată, francezii cu brânzeturi, iar ucrainienii cu băuturi tradiționale pentru bărbați și femei deopotrivă. Nici turcii nu au lipsit de la eveniment, îmbiind toți participanții cu aroma cafelei turcești și rahat.
Organizată pentru prima dată în urmă cu patru ani, de către Departamentul de Relații Internaționale al ULBS, „International week” strânge de la an la an tot mai mulți participanți. Dacă la prima ediție au fost aproximativ 12 invitați, anul acesta sunt nu mai puțin de 65, din 19 țări diferite.
„Prima ediție a început la inițiativa foștilor studenți care au fost plecați într-o mobilitate Erasmus. Aceștia și-au contactat profesorii pe care i-a cunoscut acolo și i-au invitat să vină aici. Anul acesta avem 65 de participanți din 19 țări și un număr record de înscrieri la cursuri, undeva la 465 de înscrieri ale studenților sau profesorilor la cele 63 de prelegeri din timpul săptămânii. Evenimentul, ca și scop, caută să unească și să aducă într-un singur loc mai multe culturi. Pe lângă partea academică care evident e principală, evenimentul își propune să aducă și partea culturală, în această seară cu mâncare și băutură tradițională. Vrem astfel să lărgim familia ULBS și la nivel Internațional”, spune Monica Beca, unul dintre organizatori.
Fiecare profesor a trebuit să vină cu produse tradiționale specifice țării din care provine. Majoritatea au optat pentru preparate pe le-au putut transporta deoarece la Sibiu nu au avut nici timpul și nici locul potrivit pentru a găti. „Ideea principală a fost ca participanții, adică profesorii să aducă de la ei din țară anumite produse care pot fi transportate. Cu toate acestea, unele țări au avut un avantaj. De exemplu, profesorii din Egipt și Ucraina au studenți care sunt aici cu o mobilitate de studiu și stau în cămin, ajutându-i. De obicei veneau cu dulciuri, băutură, ceva ce putea fi transportat, dar anul acesta este o surpriză să vedem că avem și foarte multă mâncare gătită”, mai spune Monica Beca.
Fiecare țară și-a ales un reprezentant care a vorbit despre preparatele pe care le-au adus. În acest fel, fiecare a putut să afle câteva lucruri despre gastronomia unei țări și, mai mult decât atât, să guste din produsele tradiționale.
„Fiecare profesor a adus ceva de mâncare, snacks-uri sau ce au putu să gătească la hotel sau la cantină împreună cu doamnele de acolo. Își vor prezenta mâncarea, vor face networking, se vor împrieteni și își vor distribui fiecare informații despre țara lor. Noi, de asemenea am pregătit ceva de mâncare tradițional românesc”, spune Iulia Gâță, unul dintre organizatori.
Jarzy Roslon este profesor în Polonia la Universitatea Tehnologică din Varșovia și spune că a încercat să guste din toate preparatele. „Îmi place foarte mult tot ce se întâmplă aici. Toate preparatele sunt bune și toți profesorii din atâtea țări diferite au încercat să aducă ceva reprezentativ, ceea ce mi se pare un efort foarte mare. Am gustat din toate preparatele și nu a fost nici unul care să nu-mi placă. Dintre preparatele românești, cel mai mult mi-au plăcut sarmalele. Chiar mi-am notat pe telefon cum se numesc”, spune el.
În video de mai jos, Jarzy Roslon prezintă produsele specifice Poloniei.
Kristana Ivanova predă la Universitatea de Economie din Varna (Bulgaria) și e pentru prima dată la Sibiu. A rămas plăcut impresionată atât de oraș, cât și de mediul academic. Pentru cina internațională a adus „cârnați delicioși și rakia, o băutură asemănătoare cu rachiul”. „Cred că săptămâna internațională, organizată de ULBS, oferă studenților și nu numai un schimb minunat de experiență vizavi de tot ce înseamnă lumea academică. Sunt de asemenea impresionată de organizarea acestui eveniment, mai ales că văd atât de mulți oameni implicați. Chiar dacă se mai organizează și în alte țări, pot să compar, iar acest eveniment oferă mai multe oportunități pentru noi de a interacționa cu studenții români. Eu cred că este o bună oportunitate, dar nu numai pe plan academic, ci și academic. Când o să mă întorc acasă o să recomand studenților mei să vină la Sibiu și să se bucure de atmosfera academică de aici și de oraș”, spune ea.
Și Ucraian a venit cu o gamă largă de produse, majoritatea bazate pe carne de porc. Cu toate acestea, ciorba pe care au adus-o au făcut-o din carne de pui pentru a putea fi accesibilă spre degustare tuturor.
Profesorii care au venit din Egipt au fost ajutați de către studenții Erasmus+ să gătească diferite preparate tradiționale.„Noi, grupul de studenți care suntem veniți la Sibiu cu o mobilitate de studiu i-am ajutat pe domnii profesori să gătească. Cred că am gătit aproape patru ore la cămin”, spune Sarah Barakat, studentă venită la Sibiu cu Erasmus+ din Egipt.
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Dacă ți-a plăcut, distribuie articolul și prietenilor tăi
Tag-uri: Astra film festival , Lucian Blaga , Săptămânii Internaționale , Relații Internaționale , Iulia Gâță , Jarzy Roslon , Monica Beca , Kristana Ivanova , Sarah Barakat , Și Ucraian , Universitatea Tehnologică
Vizualizari: 4384
Ultimele comentarii
Acum 1 oră
Ger
Acum 1 oră
Ciobanu Ion
Acum 1 oră
Adina
Acum 1 oră
Barosanu
Acum 1 oră
Ghita