Duminică,
22.05.2022
Acum
0°C

Lege și ordine

Orașul a crescut, e vizibil pentru toată lumea. Sunt mai multe blocuri, mai mulți oameni, mai multe mașini. Au crescut, odată cu nivelul de trai, și pretențiile. Vrem să ne vedem copiii în siguranță cu bicicletele prin parc. Vrem să-i știm că sunt bine, atunci când mai cresc și pleacă seara la câte un club. Vrem parcări sigure, un trafic decent și vrem să avem siguranța bunurilor pe care le-am dobândit. Vrem sistem de transport în comun sigur, confortabil și exact. Vrem vecini onești, pe care să te poți baza. Vrem să ne simțim liberi pe stradă, dar în același timp în siguranță.

Am totuși sentimentul că odată cu creșterea Sibiului, dar acesta nu este singurul caz, siguranța publică și a circulației a bătut pasul pe loc.

Poliția locală nu impresionează absolut pe nimeni. De la un puștan știrb de liceu, până la orice țăran cu mașină, oricine își permite să-i ridiculizeze. Sunt fotografiați, înjurați și luați peste picior când întocmesc procese verbale pentru parcarea interzisă, sunt huiduiți și apostrofați pe stradă când atrag atenția asupra limbajului sau când se exagerează cu nivelul zgomotului. Ba mai mult, inclusiv micuții cerșetori fac mișto de ei, le joacă farse și se joacă de-a v-ați ascunselea cu ei. Organele legii.

Poliția rutieră s-a limitat de foarte mulți ani să stea la pândă cu câte un radar și cu asta bifează îndeplinirea serviciului. Nu-mi amintesc ultima oară când am văzut un polițist în trafic, eventual dimineața, când toți se pun cu fundul în mașină. Am văzut blocaje, am văzut nervi, am văzut stopuri sparte și capote cârlionțate, dar n-am văzut picior de polițist. S-au ascuns după lege și nu mai intervin de mult timp nici la tamponările fără victime. Iar de aici, ideea de accident s-a banalizat. S-au ascuns după ideea că sunt prea puțini și ”facem ce putem”. Deși între timp cifrele s-au schimbat.

Se fură biciclete în draci. Cred să s-au strâns sute de dosare și nimeni nu face aproape nimic. E mai ușor să ți-o răscumperi de la hoț, din Piața Obor, decât să mai faci o sesizare. Și asta pentru că, pe fir, nimeni nu-și mai face treaba. De la cel mai mărunt polițist local, până la șeful polițiștilor.

Aud tot mai des de bătăi la lăsatul serii. Tineri care ies la o țigară sunt luați la pumni, fără nici un motiv aparent. O fi vreo joacă de tip ”balena” înțeles de puțini și practicat de mulți. Acum câțiva ani, în localități mai mici, cetățenii se strângeau în cete să supravegheze comunitatea. Noi avem totuși pretenția de oraș european.

Poate exagerez, dar în mare asta e atmosfera.

Culmea, singurii care fac exces de zel sunt bunicuții din supermarket-uri. Stau la pândă printre rafturi, scrutează „vulturinׅ“ în adâncimea cozii, mai iau chiar și la verificat pungi de cumpărături, atunci când dau de vreunul mai nevricos. Imboldul de lege și ordine în societate a ajuns să fie propagat de ”jăndarmii de raft” +70. S-ar putea să avem o problemă.

 

Cauți un loc de muncă sau vrei un job mai bun? Pe turnulsfatului.ro/locuridemunca ai de unde alege. RSK Development, Kulinarium, Expertarom, Astra Film, Hilton, Flaro, SmileCredit, Carrefour, Standard 8, Einstein și alții angajează acum.

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

3 comentarii

Urzica

Acum 5 ani

Copiii corigentilor de dupa revolutie au crescut mari. Va fi tot mai rau..
Raspunde

parinte

Acum 5 ani

Rau e cu copiii nomenclaturistilor care au crescut si ocupa functii nemuncite.
Raspunde

Dr.Scridon-trazniti-ar capu!

Acum 5 ani

cam asta-i nivelul de educatie la momentul dat. Sa speram in mai bine la viitoarele alegeri.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus