Duminică,
02.10.2022
Partial Noros
Acum
16°C

Proiect de lege PSD: Poți plăti impozitele fără să achiți amenzile

Proiect de lege PSD: Poți plăti impozitele fără să achiți amenzile

PSD vrea să abroge alineatul 2 al art. 165 din Codul de procedură fiscală, care prevede că impozitele datorate se pot achita doar după plata amenzilor neachitate, potrivit unui proiect de lege, iniţiatorii susţinând că primăriile au sesizat în repetate rânduri imposibilitatea colectării impozitelor.

Proiectul de lege depus la Senat, de patru deputaţi PSD, prevede că „la articolul 165 (din Codul de procedură fiscală-n.r.) alineatul 2 se aborgă”.

Iniţiatorii susţin că „sesizări repetate din partea unităţilor administrativ-teritoriale comunică o imposibilitate a colectării impozitelor locale, identificând ca unul dintre principalele motive reglementările în vigoare privind încasarea obligaţiilor bugetare”, se arată în expunerea de motive a actului normativ, conform Mediafax.

Social-democraţii care au depus proiectul de lege argumentează că articolul 9 alin (8) din OUG nr. 195/2002 privind circulatia pe drumurile publice, prevede că amenzile de circulaţie se fac venit integral la bugetele locale, iar art. 165 alin. (2) din Codul de procedură fiscală introduce o prioritate în ordinea stingerii obligatiilor fiscale la bugetul local în sensul că impozitele datorate se pot achita doar după plata amenzilor neachitate, trimise spre valoriflcare către autoritatea publică locală, potrivit sursei citate.

Această prioritizare a stigerii obligaţiilor fiscale pe care le au cetăţenii diminuează sumele încasate la bugetele locale.

„Prioritizarea stingerii obligaţiilor a afectat execuţia la nivelul bugetului local prin diminuarea sumelor încasate întrucât există debitori care amână plata amenzilor contravenţionale în aşteptarea trecerii termenului de prescripţie, amânând astfel şi momentul achitării impozitului pe proprietate, generând o diminuare notabilă a veniturilor bugetare programate”, susţin deputaţii PSD.
Alineatul (2) al articolului 165 din Codul de procedură fiscală prevede ca „(…) în cazul creanţelor fiscale administrate de organul fiscal local cu suma plătită se sting cu prioritate amenzile contravenţionale individualizate in titluri executorii, în ordinea vechimii, chiar dacă debitorul indică un alt tip de obligatie fiscală (..) ", prin excepţie de la regula generală care impune „stingerea de drept a obligatiilor fiscale principale în ordinea vechimii şi apoi a obligatiilor fiscale accesorii în ordinea vechimii, iar ulterior stingerea obligaţiilor cu scadenţe viitoare, la solicitarea debitorului”, se arată în expunerea de motive.

Senatul este prima cameră sesizată.

Cauți un loc de muncă sau vrei un job mai bun? Pe turnulsfatului.ro/locuridemunca ai de unde alege. Stefanini, Compa, RSK Development, Fântânița Haiducului, Harting, Compa, Soma, Kulinarium, Expertarom, Astra Film, Hilton, Flaro, SmileCredit, Carrefour, Standard 8, Einstein și alții angajează acum.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Stefan Dobre

de Stefan Dobre

Administrație
Telefon:
0724 605 815

Comentarii

7 comentarii

ra

Acum 5 ani

atunci venici cu o solutie de recuperare a amenzilor. daca nu macar lasati asa. nu faceti un rau mai mare decat este acum
Raspunde

Andrei

Acum 5 ani

De acord...., și sesizez un alt lucru similar,): imposibilitatea înmatriculării unui vehicul, chiar după ce cumpărătorul l-a plătit, i-a făcut pe banii săi RAR/ITP, a plătit asigurare RCA, etc, iar mai apoi se poticnește când primăria îi cere să dovedească că VÂNZĂTORUL (de unde până unde?) nu are datorii la stat (la finanțele locale/primărie). Ce are sula cu prefectura? Nu vi se pare abuz?
Raspunde

PSD unico amore

Acum 5 ani

Sibiu iubeste PSD! Multumim draga PSD pentru ca ne fericesti zilele!
Raspunde

Cititescu

Acum 5 ani

De ce nu?!! Dupa plata impozitelor se poate aplica si sechestru, daca nu mai au bani pentru plata amenzilor. Avand insa in vedere logica "alesilor" nostri, probabil ca se va gasi ceva ca plata amenzii sa poata fi amanata pana se prescrie... Ca oamenii e saraci ei n-are bani!
Raspunde

ion

Acum 4 ani

si eu am amenzi de 18000 eu vreau sa platesc impozitul
Raspunde

Popescu

Acum 3 ani

Cum e posibil asa ceva? Vreau sa platesc impozitul pe casa si nu pot decat daca platesc o amenda de rovinieta! Cine a auzit asa ceva!
Raspunde

Rodica

Acum 3 ani

Sunt in aceeasi situatie. Nu pot plati impozitul pe casa deoarece am aflat ca am o amenda de rovignieta.... Este legala aceasta conditionare?
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus