Marţi,
04.10.2022
Innorat
Acum
10°C

Am mers cu Protecția Consumatorului în control la supermarket. Ne păcălim singuri la cumpărături

Am mers cu Protecția Consumatorului în control la supermarket. Ne păcălim singuri la cumpărături

Pentru prima oară în ultimii aproximativ patru ani, Comisariatul Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor Sibiu a efectuat în această dimineață o serie de controale la supermarketurile din Șelimbăr, împreună cu presa. Ideea controalelor cu reporterii după inspectori este una proastă, în general – din punctul meu de vedere, însă scopul acțiunii de astăzi a fost să arătăm că la Sibiu se fac verificări și să spunem sibienilor cum se pot feri de eventuale păcăleli la cumpărături.

După un fel de tragere la sorți, am nimerit să urmăresc în control inspectorii care au mers la Kaufland. Alți colegi au fost la Metro sau Auchan, deci complet aleatoriu, putea fi orice alt supermarket din Sibiu sau împrejurimi.

Pentru că mergeau cu alai după ei, la intrarea în magazin inspectorii, spre deosebire de modul lor de lucru obișnuit, au cerut să discute un minut cu șeful de magazin, astfel încât acesta să știe că vine un grup în vizită. În cele aproape zece minute cât au durat micile tratative, la raionul de legume-fructe deja era puțină vânzoleală. N-aș putea spune cu mâna pe inimă că s-au mobilizat intenționat, însă vreo trei angajați au periat rapid zona, au aranjat lădițele și au pus pungi noi.

control opc

Primul lucru verificat de inspectori când au intrat a fost să vadă dacă promoția afișată mare, pe panourile acelea care atârnă din tavan, corespunde cu prețurile afișate în dreptul fiecărui produs și este aceeași cu cea din ziarele pe care le primim în poștă. Apoi au luat la nimereală câteva plase cu mere gata ambalate și le-au cântărit, pentru a verifica gramajul. După care au trecut la analiza termenelor de expirare. Nimic ieșit din comun, până aici. Reprezentanții magazinului chiar erau foarte relaxați, ușor plictisiți de un nou control și spuneau că n-au nicio emoție, ba chiar primesc puțină publicitate gratuită.

În tot acest timp, la raionul de produse congelate alți trei, patru angajați periau rapid lăzile frigorifice. Ar putea fi o coincidență.

cartofi magazin

Revenind la legume-fructe, pe rafturile cu cartofi inspectorii găsesc pungi cu cartofi ”Țara Făgărașului”, pe spatele cărora scrie cu litere mici că sunt importați din Franța. Dacă nu te uiți cu atenție mănânci piure de pommes de terre a la Făgăraș. Nu tot raftul era așa, ci doar unele pungi, anumite sortimente.

cartofi cartofi franta

Aceeași problemă, câteva minute mai târziu, și la ceapă. Românească, adusă din Germania.

Reprezentanții magazinului dau de înțeles că sunt detalii pe care nici ei nu le observaseră și că se remediază pe loc.

La congelate, minipateurile înghețate se vând cu un preț mai mic, scris mare deasupra, și cu un preț mai mare, scris mic lângă produs. Tot aici fasolea verde e adusă din Belgia și scrie pe ea că-i fasole uscată.

Cei de la magazin dau mici semne de nervozitate, mai mulți sătui de întrebările care durat de vreo oră. Cât privește problemele, din ce am observat ele au apărut când au schimbat prețurile și nu par a fi intenționate.

”Am efectuat un control tematic la supermarket privind modul de comercializare a legumelor și fructelor, cât și a produselor congelate. S-au găsit deficiențe de informare referitoare la prețul de comercializare, preț afișat pe ofertă mai mic și lângă produs un preț mai mare, la produse congelate. Am mai găsit deficiențe de informare privind originea, la legume-fructe. Țara de origine afișată era România și pe eticheta produsului țara era Germania, Austria sau altă țară. Alte abateri privind calitatea produselor controlate nu s-au constatat, deci deficiențe privind informarea, etichetare și preț”, a declarat la finalul controlului comisarul Lucia Kanyicska. Ea a fost însoțită de comisarul Corneliu Dumitru.
Lucrurile nu au stat perfect nici în celelalte supermarketuri verificate în această dimineață.

Concluzia mea este că dacă nu te uiți atent pe etichete atunci când mergi la cumpărături sigur te păcălești. Intenționat sau nu, dai banii pe altceva decât ai impresia că achiziționezi.

Conducerea supermarketului nu a făcut declarații oficiale, anunțând doar că departamentul lor de comunicare de la București urmează să exprime un punct de vedere după ce văd concluziile inspectorilor.

Cât privește întreg controlul de astăzi, redăm mai jos comunicatul oficial al Comisariatul Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor Sibiu:

Urmare a acestor actiuni de control, va comunicam urmatoarele:

  • Comisarii CJPC Sibiu au desfasurat controale la marii comercianti -hipermarketuri de pe raza judetului Sibiu referitor la comercializarea legumelor si fructelor proaspete, precum si a produselor congelate – legume, carne si peste.
Cele mai frecvente abateri care s-au constatat au fost:

- lipsa informarii corecte, complete si precise a consumatorilor, de catre                                                   operatorii economici,

- comportamentul incorect fata de consumator si nerespectarea celor prescrise si declarate de catre operatorii economici ( neancadrarea in categoria calitativa declarata pentru legumele si fructele proaspete),

- lipsa informarii privind categoria calitativa din care fac parte anumite sortimente de legume si fructe,

- lipsa afisarii pretului fara echivoc,

- lipsa mentionarii datei de congelare la anumite produse congelate rapid

- lipsa traducerii incomplete de pe eticheta unor produse congelate.

Deasemenea la raionul de legume fructe proaspete s-a efectuat o oprire temporara de la comercializare pentru sortatea produselor si incadrarea in categoria calitativa corespunzatoare.

Pentru abaterile constatate la produsele congelate, anumite sortimente au fost oprite definitiv de la comercializare.

Pentru abaterile constatate, comisarii CJPC Sibiu vor intocmi procese verbale de constatare a contraventiei.”

 

Cauți un loc de muncă sau vrei un job mai bun? Pe turnulsfatului.ro/locuridemunca ai de unde alege. Stefanini, Compa, RSK Development, Fântânița Haiducului, Harting, Compa, Soma, Kulinarium, Expertarom, Astra Film, Hilton, Flaro, SmileCredit, Carrefour, Standard 8, Einstein și alții angajează acum.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Stefan Dobre

de Stefan Dobre

Administrație
Telefon:
0724 605 815

Comentarii

9 comentarii

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Silvica

Acum 5 ani

Dorim un local special pentru tinerii gay!
Raspunde

disriminatorul

Acum 5 ani

Du-te la Bucuresti, parca a MontelCarlo. Asa se numeste ocalul...
Raspunde

Billy

Acum 5 ani

@Silvica: pe langa faptul ca ti-ai ales locul gresit unde sa faci o cerere dinasta, ai subiectul pe care l-ai comentat e din alt film...
Raspunde

biciclist

Acum 5 ani

Din experienta mea, supermarket-ul cu cea mai proasta etichetarea si deci unde te poti cel mai usor pacali este Billa de pe Bvd Victoriei. Garantat, comisarii vor gasi acolo probleme de fiecare data.
Raspunde

Marile hypermarketuri

Acum 5 ani

Nu a fost nimeni sa le arate anumite produse expirate ... Până și laptele praf de copii l-am găsit expirat ...ce e drept câteva dat îndeajuns sa îmbolnăvească un neatent
Raspunde

mitica

Acum 5 ani

Orice investitor care a venit in Romania a venit ca sa castige, logic. Cand ai sursa de finantare, cel mai simplu e sa faci comert: iei cu un leu si vinzi cu unu jumate. Dar cand te gandesti ca tot profitul este scos din tara fara plata impozitelor, parca nu-i mai pot respecta.
Raspunde

Silviu

Acum 5 ani

"Ne pacalim singuri la cumparaturi"pentru ca ne pacalesc altii!
Raspunde

Monteverdi

Acum 5 ani

Să meargă la Piața Cibin și la Piața Transilvania să verifice câți sunt cu adevărat producători și ce conțin roșiile puse acum la vânzare.
Raspunde

Anonymus

Acum 5 ani

am inteles, au fost in control si au gasit nereguli si de ce ma rog nu au dat amenzi? ca daca merg la alte magazine mici si persoane fizice autorizate imediat arunca cu amenziile si la astia mari asa cum au venit la fel au plecat si cam asta este tot. Parca rolul lor era sa dea amenzi si sa rezolve neregulile nu sa le spuna care este problema si sa plece primind probabil mai tarziu plicul cu mita pentru a nu da amenzi... tara de rahat ce avem...
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus