Joi,
25.07.2024
Innorat
Acum
25°C

Condamnat pentru marijuana: „Fumează și tinerii, și adulții. Din toate mediile. Dar etnobotanicele sunt cele care fac ravagii”

Condamnat pentru marijuana: „Fumează și tinerii, și adulții. Din toate mediile. Dar etnobotanicele sunt cele care fac ravagii”

Cu câteva zile înainte ca procurorii DIICOT să anunțe o descindere la Cisnădie într-un dosar referitor la traficul de cannabis, printre altele, Turnul Sfatului a discutat cu un tânăr sibian care a fost condamnat recent într-un al doilea dosar referitor la traficul de marijuana. Tânărul spune că, de fapt, etnobotanicele sunt cele care, în continuare, „fac“ ravagii printre minorii din Sibiu.

Trecut de 25 de ani, Răzvan (nume ales pentru a-i acoperi identitatea reală) a fost prins fumând marijuana în urmă cu doi ani. Pentru că a oferit un joint și unui prieten a fost încadrat la oferire de droguri de risc, fiind condamnat mai apoi la doi ani de închisoare cu suspendare. Anul trecut, autoritățile l-au prins din nou cu „iarbă“, dar de această dată l-au și închis preventiv. Aflat în prezent în arest la domiciliu, Răzvan a vorbit despre „piața“ drogurilor din Sibiu, dar și despre experiențele sale proprii.

Reporter: Cât de răspândit apreciezi că este, în rândul tinerilor, consumul de marijuana? Răzvan: Acum e destul de răspândit. Iar asta eu cred că se datorează acelor magazine de etnobotanice care erau legale într-o vreme. Multă lume încă mai fumează etnobotanice.

E un fenomen generalizat în rândul tinerilor? Eu așa cred. Peste tot, în fiecare liceu găsești pe cineva care să te ajute să cumperi așa ceva.

Cum arată lumea celor care fumează și trafichează marijuana? E o lume a interlopilor cum vedem prin filme? Sunt oameni absolut normali. Sunt și oameni mai în vârstă care consumă. Practic, eu cred că oameni din toate mediile și păturile sociale mai fumează câte un joint. Sunt mai multe feluri de traficanți, sunt acei dealeri de cea mai joasă speță, care vând iarba stropită cu substanțe folosite în producția de etnobotanice sau diferite amestecuri. La ăștia are acces aproape oricine, chiar și minori. Din lipsă de informație, clienții lor ajung din consumatori traficanți intermediari, ca să câștige și ei un 0,3 grame din care trag 10-20 de lei. Aceștia sunt o problemă pentru societate, căci pentru bani distrug sănătatea și viitorul multor adolescenți.

Din spatele blocului

De când ai început să fumezi marijuana? De la 16 ani. În spatele blocului, cu un prieten. Eram curios și am încercat.

Ai devenit dependent? A fost ok, dar dependent nu am devenit. Până la următorul joint au mai trecut vreo trei săptămâni.

Cam cât de des ai ajuns să fumezi? Am avut o perioadă, între 20 și cam 22 de ani, când consumam zilnic. În rest, ocazional. Nu dădeam bani pe ea decât rar, primeam de la prieteni. Când era să fie…

Ți-ai și crescut planta proprie? Păi (zâmbește, dând din cap) nu neapărat, dar am văzut câteva plante în toți acești ani crescând în natură, e un sentiment ciudat, plăcut să vezi cum se dezvoltă, o combinație între suspans și adrenalină, când stai între ele știind că există o lege împotriva naturii care le interzice să crească.

De ce fumai? Îți mai schimbai starea. Și pentru că îmi stimula apetitul, mâncarea avea alt gust, mă ajuta fiind și mai pretențios la mâncare. Mă ajuta să mă relaxez, îmi amplifica emoțiile și mă motiva când făceam ceva productiv. Chiar și atunci când făceam sport aveam altă motivație când trăgeam câteva fumuri înainte, asta depinde și de ce iarbă consumi. Eu o preferam pe cea mai slabă, o sativă românească crescută outdoor - „pipon românesc“ -, pe care poți să te concentrezi, să citești, să lucrezi, să socializezi fără ca cineva să își dea seama că ești fumat. Cel mai mult îmi plăcea sa fumez cu prietenii undeva departe de oraș, de preferat pe munte, undeva în natură. Și când voiam să mă liniștesc, ieșeam câteodată singur în cartier, de preferat noaptea, cu mâncare la mine și un joint, pe o bancă. Fumam și dădeam de mâncare la patru-cinci câini maidanezi, simțeam că mă încarc cu energie când făceam asta, era o adevărata hrană pentru suflet pentru mine. Asta în scop recreațional. Și în scop medicinal am consumat pentru ceva probleme de anxietate, de care am scăpat, și pentru tinitus (acufenă – n.r.), care este un țiuit continuu în ureche și la care nu există tratament. Mă ajuta să nu îl mai bag în seamă.

doi-tineri-suspectati-de-consum-de-marijuana-dusi-de-politie-la-spital-32962

De la etnobotanice s-a ajuns la marijuana

Având în vedere ce se întâmplă prin alte țări legat de consumul de marijuana, ce crezi că ar trebui să facă autoritățile de la noi din țară? Cum în alte țări consumul este tolerat, la fel cred că ar trebui să se întâmple și la noi în țară. În schimb, ar trebui înăsprite pedepsele pentru consumul și traficul de etnobotanice. Astea au fost legale o vreme la noi în țară, iar acum consumul este oarecum tolerat. De aceea polițiștii nici nu sunt interesați acum să îi prindă pe cei cu etnobotanice, căci pedepsele sunt mici, de la șase luni la trei ani. La marijuana, în schimb, care e considerată de risc, pedepsele sunt între doi și șapte ani. Oricum, tot au mai scăzut pedepsele pentru marijuana, căci pe vechiul cod pedepsele erau între trei și zece ani. Consider că la ce consecințe și la câtă lume a distrus etnobotanicele în toți acești ani cât au fost legale, ar putea să se gândească și cei din Guvern mai mult la asta. Pentru că nu au fost legale doar patru-cinci luni, au fost câțiva ani și chiar au lăsat urme. Pot să îl consider chiar și un fel de atac asupra umanității. Majoritatea celor care au consumat în toți acești ani au ajuns niște oameni foarte ușor de manipulat, care cred orice, mai ales în rândul consumatorilor de sex feminin.

Care e legătura între etnobotanice și marijuana? Păi, dacă s-au închis din magazine de etnobotanice, mulți tineri au căutat altceva. Au ajuns la marijuana chiar dacă pentru unul care a fumat etnobotanice, consumul de marijuana nu prea are mare efect. Trebuie să stea luni de zile ca să își revină, până când să mai simtă efectul marijuanei, de exemplu. Pentru un consumator de etnobotanice nu trece o zi - două fără să fumeze. Nu poate. Un consumator de marijuana, dacă are, fumează, dacă nu are, nu fumează. Nu caută disperat să își cumpere și dacă are mai multă nu îl mai atrage „să se spargă“ toată ziua.

Tu ai fumat etnobotanice? Un timp, da. E diferit față de iarbă. Îți „dă în cap“ în trei minute. Te ține puțin efectul, dar în timpul ăsta nu mai știi de tine. Chestia la etnobotanice era că tot timpul apărea câte ceva nou, erau diferite. Astfel că dacă te obișnuiau cu o substanță, apărea altceva ce puteai încerca. Din anturajul meu am renunțat primul la etnobotanice și de atunci am încercat, oarecum, să lupt împotriva lor. Încercam să conving în toate felurile pe toată lumea care o cunoșteam să renunțe la ele. Mi-am dat seama că doar dacă o să reușească să le înlocuiască fumând marijuana un timp pot renunța de tot. Dar prea puțini au reușit acest lucru.

Când era asta? Prin 2009 – 2010 și a ținut vreo trei ani până să fie închise magazinele astea. Unde găseai și pastile și prafuri și sare și tot felul de prostii.

Care sunt principalele diferențe între efectele etnobotanicelor și cele ale ierbii? La etnobotanice devii dependent. Ajungi să nu mai dormi dacă nu fumezi înainte. Cunosc tineri care nici nu pot mânca dacă nu fumează înainte. Iarba, în schimb, nu provoacă dependență fizică sau psihică. După ce trece efectul devii dependent fizic pentru că nu te aduce în starea normală în care erai înainte. Consumatorul de etnobotanice rămâne cu o stare urâtă de neliniște. După ce consumă din nou, de fapt el se afundă mai rău până devine paranoic și confuz. Te afectează și locomotor, pur și simplu ți se încleștează mâinile și nu mai poți vorbi coerent. Te clatini ca și când ai băut alcool peste măsură și la față imediat te schimbi, devii palid. Cât despre marijuana, contează și cu cine consumi și ce consumi, pentru că sunt mai multe soiuri de iarbă cu efecte diferite. Este și iarba din semințe modificate genetic, crescută indoor cu îngrășăminte chimice, care probabil are un efect prea puternic pentru cineva care nu a consumat niciodată așa ceva. Dar și așa nu există supradoză de marijuana, diferă doar concentrația de THC (ingredientul activ al cannabisului), care în ultimul timp e tot mai mare... Nu se mai prea găsește iarbă crescută organic la soare, ca înainte. La fel ca și legumele fără gust din supermarketuri.

Dar se mai găsesc etnobotanice? Acum, chiar în ultima perioadă nu mai știu sigur, căci am fost închis. Dar eu cred că sunt în continuare ușor de procurat, tot timpul așa a fost.

Prietenul care a devenit schizofrenic

Ce urmări pot avea etnobotanicele? Am un prieten care suferă deja de schizofrenie. A ajuns, altfel spus, la nebuni. A devenit dependent, vreo doi ani a consumat în fiecare zi. Iar acum nu mai poți vorbi cu el. E tot timpul sub sedative, are probleme psihice grave.

Sunt multe astfel de situații? Inițial credeam că doar cei mai săraci consumă astfel de substanțe. Tineri care au ajuns să fure sau să vândă lucruri din casă, să își cumpere câte o bilă de 30 de lei. Dar, de fapt, cred că sunt tineri din toate păturile sociale. Sunt foarte multe situații, și fete, și băieți din familii foarte bune. Cunosc persoane care au început să consume și la 30 de ani și mulți minori care după trei - patru ani au ajuns „legume“. Am stat în jurul lor mult timp și am văzut efectele negative ale etnobotanicelor. Am un prieten care a consumat de la 18 ani, acum are 23 de ani și s-a ales cu diabet. Apoi, situații în care de la electronice și electrocasnice din casă scoase la vânzare pe nimic sau fete care se vindeau pe câteva plicuri de sare de baie erau la ordinea zilei în timpul funcționării așa-numitelor magazinele de vise.

Dar de unde aș putea eu să cumpăr etnobotanice acum? Nu știu să îți spun acum. Printre adolescenți dacă vorbești afli mai ușor. În plus, mai erau site-uri. Chiar eu, înainte să fiu închis, am găsit un astfel de site și i-am scris unui procuror din Sibiu să facă demersurile de a închide site-ul de unde puteai cumpăra și primeau etnobotanicele prin poștă. Aflasem de la prieteni de-ai mei care cumpărau de pe site-ul acela, așa că am scris să îl închidă, căci știu cât de aiurea sunt astea. I-am scris procurorului pe Facebook, nu mai știu dacă a văzut mesajul, dar acum site-ul nu mai există. Știu că era ieftin de tot, 20 de lei gramul, iar dintr-un gram amestecat cu ceai, se făceau două grame și vindeau cu 20 de lei, mai departe, 0,1 grame. Deci făceau ceva profit.

Și ce poți face cu 0,1 grame? Pentru a fuma trebuie să pui puține etnobotanice într-o țigară, până să dezvolți o toleranță.

Deci etnobotanicele sunt sau erau mai ieftine decât marijuana? Depinde. Sunt etnobotanice care se vând și cu 200 de lei gramul.

”Cunosc persoane care au început să consume și la 30 de ani și mulți minori care după trei - patru ani au ajuns „legume“. Am stat în jurul lor mult timp și am văzut efectele negative ale etnobotanicelor”, Răzvan
„Am fost prins cu punga la mine”

Cum ai fost prins prima dată de autorități? În 2015 am fost prins într-un parc din Sibiu cu punga de iarbă la mine. În perioada aceea a sunat cineva la mama unui băiat care consuma etnobotanice să o anunțe că în parcul respectiv tinerii fumează astfel de substanțe. Mama respectivă a alertat poliția, iar mai apoi trei băieți au fost prinși cu astfel de substanțe. Unul dintre ei avea vreo 30 de bile la el. L-au dus la poliție, le-au găsit etnobotanicele amestecate cu ceai, i-au dat drumul, n-au pățit nimic. Așa că, la vreo două săptămâni după, când m-au prins și pe mine și prietenii mei, nu m-am speriat mai deloc. „Ce puteau să îmi facă, pentru niște marijuana?“, ziceam eu în gândul meu. Ăia cu etnobotanicele ajung să își dea în cap, pe când iarba… Dar uite că am ajuns să fiu încadrat la droguri de mare risc și…

Tu ai avut vreun efect negativ de la consumul de marijuana? Nu. Atâta doar că… juridic sunt responsabil.

Pari foarte calm. Nu te sperie că vei putea face închisoare? Păi, ba da, dar acum ce să mai fac? Sper ca la apel să mai scadă din pedeapsă și să pot primi tot cu suspendare. Dacă e până în trei ani pedeapsa, pot primi cu suspendare.

A fost dificilă întâlnirea cu autoritățile? Deloc. Au început să ne controleze, unuia dintre noi i-au găsit 0,2 grame. Când am văzut că ne controlează, am scos punga în care aveam 15 grame și am pus-o pe bancă lângă mine. Ne-au dus la secție, am fost amprentați, după care ne-au dat drumul. Abia la un an am fost sunat că voi fi trimis în judecată.

Te-ai speriat când ai aflat că vei fi trimis în judecată? Nu, căci știam că voi primi „cu suspendare“. Era prima faptă și eram acuzat doar pentru oferire, căci am dat unui prieten un joint. Și am primit doi ani și o lună cu suspendare. Am făcut apel căci aveam interdicție de a părăsi țara, dar între timp am fost prins iarăși și…

Dar tu ai fost condamnat pentru trafic? Da, căci am oferit un joint. Și asta e tot trafic, chiar dacă nu ceri bani. Acum, a doua oară, un prieten a zis că am vândut trei grame și… asta e.

Cât de ușor poți cumpăra din Sibiu

Cam care e prețul dacă vrei să cumperi? Cam 50 de lei gramul.

Spuneai că sunt oameni din toate mediile care fumează iarbă. De ce crezi că nu vorbesc oamenii aceștia, de ce nu încearcă să creeze o opinie publică favorabilă, cum e în alte țări? Am văzut că încep oamenii să mai discute deschis pe acest subiect. Pe Facebook, de exemplu, sunt mai deschiși să recunoască faptul că ei consumă. Dar majoritatea sunt copii, pe care nimeni nu îi ia în seamă. Adulții, cei mai în vârstă, se tot ascund, de zici că cine știe ce fac. De frică, libertatea de exprimare e limitată din cauza legii penale și cineva influent trebuie să vorbească liber despre asta pentru ca cetățenii să nu mai fie izolați unul de altul, blocați în fața unor ecrane de computer sau televizor ori prizonieri în spatele parbrizelor, așteptând schimbarea.

Cum vezi în România viitorul marijuanei? Cred că va fi tolerat. Dar nu se știe când. Și legalizată, într-un final. Dar va mai dura probabil, sunt mulți factori care ar împiedica o legalizare

Ai fost prin țări de acest gen, cu toleranță la consum? În Italia, pe o stradă din Bergamo, se vindea iarbă când am fost eu la zece metri de secția de poliție. Și pe o parte și pe alta a drumului. Și acolo e ieftină de tot iarba. Nu îți face nimeni nimic pentru câteva grame, doar pentru droguri precum cocaina sau ecstasy.

Ai încercat și droguri mai grele, cocaină, ecstasy sau cele din gama asta? Am încercat cam tot, dar nu m-au atras. Am încercat doar din curiozitate. Sunt și mai scumpe și nici nu prea ai pentru ce, din punctul meu de vedere, să mai încerci. Cum nu cred că are rost nici să fumezi tutun. De patru ani m-am lăsat, după ce am fumat câțiva ani buni.

Acum, în Sibiu, dacă vrei să cumperi marijuana cât de ușor e? Mult mai ușor decât era înainte să apară magazinele de etnobotanice. Nu există ca prin cercurile oricui de prieteni să nu existe cel puțin cineva care să știe de la cine ai putea face rost.

 

Cauți un loc de muncă sau vrei un job mai bun? Pe turnulsfatului.ro/locuridemunca ai de unde alege. Wenglor, Stefanini, Takata, Gnoato Est, RSK Development, Arvato Bartelsmann, Fântânița Haiducului, Harting, Unimat, Compa, Soma, Kulinarium, Expertarom, Astra Film, Hilton, Flaro, SmileCredit, Carrefour, Donuterie, Standard 8, Einstein și alții angajează acum.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

10 comentarii

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Ion Lalea

Acum 7 ani

Foaie verde si-o lalea Numai fumati, in laleau mea!!! :)
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Mihai

Acum 7 ani

1. sa-l intrebe daca dl. dragnea trage si el ceva. 2. raspunsurile nu sunt sincere si mai degraba emotionale, toate concluziile sunt ca nu e nimic rau in a consuma .....foarte grav dpdv social....cred ca ar trebui sa apara si un interviu dat de un nutritionist pentru a nu lasa raul sa se instaleze... 3...dl. deleanu promovati in continuare ....."felicitari"
Raspunde

mihaita

Acum 7 ani

https://www.youtube.com/watch?v=z1fEd0SsipU
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Vasile de Vasile

Acum 7 ani

Căcat cu perje. Sigur, marijuana e bună, n-are decât beneficii și nu dă nici dependență. Bă, voi v-ați tâmpit de tot? Acum faceți reclamă la droage?
Raspunde

Basescu Elena

Acum 7 ani

de ce nu ai spus asta cand erau magazinele deschise?
Raspunde

Cheech

Acum 7 ani

Chill oameni buni. Pentru cei contra am o sugestie, incercati-o. Pentru cei pro am un sfat: fiti cat mai precauti pentru ca inca traim intr-o societate relativ primitiva care e obtuza. in rest, spor la munca si rulat. (da, majoritatea muncim din greu in domenii care cer inteligenta). 420, blaze it (safe) :)
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

un sibian

Acum 7 ani

cred ca cel care a luat interviul si cel care a aprobat publicarea erau si ei "fumati"...jalnic...tipic pentru TS!!!
Raspunde

politrucul

Acum 7 ani

Ca sunteti toti din tribul lui Drog ba, nu încape dubii, singura problema o constituie faptul ca nătărăi cum sunteti, nu va dați seama ca prizati foi de papusoi, pe care va cheltuirati banii
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus