Miercuri,
12.05.2021
Parțial Noros
Acum
21°C

Angajații Primăriei Sibiu au intrat în grevă spontană. Nu vor ca salariile să le fie stabilite de Consiliul local

Angajații Primăriei Sibiu au intrat în grevă spontană. Nu vor ca salariile să le fie stabilite de Consiliul local

Activitatea cu publicul a funcționarilor din cadrul Primăriei Sibiu a fost întreruptă la câteva minute după ora nouă. Pe ușile de la intrare au fost lipite foi pe care scrie „Grevă spontană“, iar la ghișeele pentru relația cu publicul sunt postate foi care anunță că respectivele ghișee sunt închise.

Actualizare 12:05 Greva funcționarilor din Primăria Sibiu s-a încheiat.

 

Actualizare 11:50 Aproximativ 150 de angajați ai Primăriei Sibiu au ieșit să protesteze în fața sediului din Piața Mare, în cadrul grevei spontane declanșată în această dimineață. Principalele probleme din proiectul legii salarizării sunt, pentru angajații care au fost de acord să vorbească, nivelul salariilor și faptul că acesta va putea fi decis de către Consiliul local. Care, mai arată angajații, poate fi foarte ușor de influențat de primar. „Știți cum e, primarul vine azi și pleacă mâine. Ar putea foarte ușor să promoveze tot felul de «nepotisme» și atunci s-ar crea discriminare. Nu, salariile trebuie stabilite prin lege. Și mărite. Acum, cele mai mari salarii din Primărie sunt de 3.000 de lei, brut. Atâta am eu după 27 de ani de muncă”, arată unul din funcționarii ieșiți la protest.

greva primarie (1)

Știre inițială. Protestul funcționarilor din cadrul Primăriei Sibiu continuă însă și în birourile care nu sunt destinate relației cu publicul, practic întreaga administrație locală întrerupându-și activitatea. Acțiunea este una sindicală, având în vedere că și angajații altor primării din țară au intrat, de asemenea, în grevă. „Ne nemulțumește faptul că în noua lege a salarizării lipsește grila salarială pentru personalul angajat în administrația publică locală. În plus, interzice dreptul la negocierea colectivă, un drept garantat de Constituție“, enumeră liderul de sindicat de la Sibiu, Doru Hanciu primele revendicări ale funcționarilor publici din Primărie.

Stabilirea salariilor de către Consiliul local este considerată politizare

Noile inițiative legislative în materia salarizării funcționarilor publici din administrația locală dă posibilitatea modificării salariilor dintr-o primărie printr-o hotărâre a Consiliului local. Noua lege a salarizării permite stabilirea acestor salarii la niveluri diferite în fiecare localitate, fiind impuse doar limitele minime și maxime. „Protestăm împotriva politizării funcției publice locale, contrar statutului funcționarului public. Noua lege a salarizării lasă la latitudinea primarului și a Consiliului local stabilirea salariilor din sistemul nostru bugetar, invocând o așa-zisă autonomie. Un primar va putea decide nivelul salariului unui angajat“, mai arată Doru Hanciu.

 

Salariile funcționarilor din administrația publică locală au crescut cu 25% în urma măsurilor luate recent. Dar funcționarii din Primăria Sibiu, prin liderii sindicali, arată că se tem de faptul că, în urma noilor măsuri legislative, aceste salarii le-ar putea fi diminuate dacă așa va decide conducerea administrației. „Prin legea aceasta, dacă lasă la latitudinea Consiliului local și al primarilor vă dați seama ce va fi? Că de promis, toți promit“, mai spune Doru Hanciu.

greva primarie (4)

Greva s-ar putea prelungi pe durata întregii zile

Funcționarii din Primăria Sibiu mai cer și „aplicarea principiului egalității“, prin care solicită salarii de bază egale între administrația locală și cea centrală, acolo unde volumul de muncă este același.

„Deocamdată nu știm cât va dura, să vedem ce se întâmplă și în țară. În momentul în care suntem anunțați de federație să încetăm greva, o vom face. Dacă nu, va fi pe tot parcursul zilei”, mai spune Doru Hanciu, lider sindical din cadrul Primăriei Sibiu.

greva primarie 2

Cauți un loc de muncă sau vrei un job mai bun? Pe turnulsfatului.ro/locuridemunca ai de unde alege. Wenglor, Stefanini, Takata, Gnoato Est, RSK Development, Arvato Bartelsmann, Fântânița Haiducului, Harting, Unimat, Compa, Soma, Kulinarium, Expertarom, Astra Film, Hilton, Flaro, SmileCredit, Carrefour, Donuterie, Standard 8, Einstein și alții angajează acum.

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

22 comentarii

doar un om

Acum 3 ani

le-a murit cheful de lucru sau nici lor nu le mai convin tiganiile si ilegalitatile pe care le fac ? sau poate sunt consternati de atacul de la Manchester si vor sa tina un moment de reculegere...
Raspunde

D.

Acum 3 ani

Pana la 9 erau afară la țigări și cafea si la apoi au intrat în grevă. Jumătate din ei au venit la 9 fără un sfert la serviciu. O institutie necondusa...
Raspunde

AZR- 1918

Acum 3 ani

Desigur jos PSD, Dragnea ,Grindeanu & Co. dar CL este reprezentantul plătitorilor de impozite și taxe din care sunteți plătiți . Să fim mai pretențioși la vot sau să abandonăm democrația .Terțium non datur .
Raspunde

Hell-Town

Acum 3 ani

Si iohannis? Io vreau jos iohannis! Ca e primaria lui, pe persoana (prof de) fizica!
Raspunde

Cetatean

Acum 3 ani

Ce tot atâta amărăciune, ca doar este viața bună la stat. Se vine la ora 8 30 și de la 14 se tot pleacă. Oare se respecta ar. 119 din codul muncii respectiv ( condica de prezenta) sau se face pontaj după vreun regulament intern. În fata, în spate, în piață Huet stau toți ca ciorchini nu mai spun de alții care sunt la cumparaturi chiar și în centrul comercial de la Selimbar. Adică trai nanica.
Raspunde

el

Acum 3 ani

Hell prost mai esti. Ce are primaria cu palaria? Unde dai si unde crapa
Raspunde

dancp2

Acum 3 ani

primaria nimanui,fodor si razvan! astia sa caoduca si sa reprezinte sibiul? votati degaba,incompetenti care stiu sa ceara si sa fure banii contribuabililor!
Raspunde

Cetatean

Acum 3 ani

Sunt unii mai ales cei cu limbi fine care o sa aibă venituri mari indiferent de salariu. Au venituri suplimentare pentru ca cică lucrează pe proiecte finanțate de UE sau Berd. "CICA" pentu ca unul lucrează se supraevaluata și se ponteaza zece. Așa ca stați liniștiți are vaca lapte. D-na Primar sunt persoane care au și funcție de conducere care își completează declarația de avere incomplet adică cont deschis la Banca valoare - sau "confidential" Nu este CORECT. Nu te obliga nimeni sa fi funcționar public dar dacă ești atunci fa dovada de transparenta astfel încât sa vedem și noi și poate și ANI, mai ales ca una din persoane lucrează la achiziții publice. Nu înțeleg de ce Primar Viceprimar Secretar etc declara tot ce au iar șefuletii ăstia nu....si nu de acum ci din totdeauna. Așa ca lăsați greva și desconspirati hahalelele dacă vreți sa va meargă mai bine ca ei sigur nu sunt cu voi la greva și nu va susțin.
Raspunde

Meritocratie

Acum 3 ani

Din principiu funcționarii au dreptate, depolitizarea duce la accederea in functii a persoanelor departajare pe criterii meritocratice. Legea favorizează clar nepotismul și politizarea. Ciuma Roșie din parlament lucrează pentru progresul lor și al corupților . În aceeași idee o întreb pe doamna Fodor: Cine e manager la Baia Neptun? Viitoarea noră cumva ?
Raspunde

sibian

Acum 3 ani

..sa tot lucrezi la stat,ore putine,bani multi libere fara numar.In nici o tara serioasa bugetarii nu castiga mai mult decat cei de la privat
Raspunde

Cetateanca

Acum 3 ani

Erau destul de multi adunati la greva. Daca mergi in primarie cu o problema nu te ajuta nimeni. Toti sunt ocupati sa vorbeasca la telefon sau sa rezolve probleme urgente pentru cei cu "pile". Cand intrebi ceva ti se raspunde in sila. Oricum greva fac cei cu salariile cele mai mici.
Raspunde

Balena rosie

Acum 3 ani

Sa isi dea demisia! La banii aia nemunciti o sa fie coada la angajari in primarie. Si probabil o sa fie mai competenri decat nulitatile din primarie! Huoo... la muncă ma!
Raspunde

ioan

Acum 3 ani

Afisul Greva spontana inseamna greava pregatita si anuntata?
Raspunde

cartus

Acum 3 ani

am scapat doar de Ceausescu,nu si de comunism,ora exacta se da de la Moscova,din 4 in 4 ani avem pistolul dar noi ne impuscam pe noi si pe ei niciodata,in continuare se merge pe ideea,pile cunostinte ,relatii(colcaie primaria de pcr)hamul a fost pus pe noi demult,asa ca ceea boilor.
Raspunde

Vadim

Acum 3 ani

Ma oameni buni,eu lucrez de Imi sar capacele pt 3000 de lei si voi va plangeti ca,dupa 27 de ani de stat cu fundul pe scaun nu va convine salariul?Mergeti la Takata fac astia angajari in draci pe.salar de 1600 de lei.....rapid daca tot ati iesit de la ora 8 "pauza de tigare" ......
Raspunde

Cetatean

Acum 3 ani

Dar ce studi ai Vadime sau ce handicap ai de castigi banii astia. Dacă poți și vrei mai mult du-te la Primărie ca se tot fac angajări.
Raspunde

GEORGE

Acum 3 ani

Oare în iunie când se va organiza concurs pentru un post de consilier superior la Directia Economica din primarie, concurs la care se cunoaste castigatoarea deja comisia de concurs va fi tot în grevă? Nu de alta dar rămâne doamna Todescu de la SC DPC fără post în primarie. Că doar doamna primar Astrid Cora Fodor se roagă de această doamnă Todescu să vină în primarie să salveze primaria după ce a distrus DPC.Asta să se stie cum se aranjează concursurile în primarie.Oare organele statului chiar nu văd ce se intampla in primaria din Sibiu? Întelegem că DNA nu are curajul să se implice în primaria din Sibiu dar poate în această tară mai exista PROCURORI care să cerceteze cum se aranjează concursurile în primarie.
Raspunde

Cetatean

Acum 3 ani

La marea majorotate salariile sunt dezastruoase. Sa nu uitam ca majoritatea sunt cu studii superioare 98%. Așa ca nu are rost sa comparam mere cu pere pentru ca pe platforma poate un muncitor necalificat care are 0 raspundere câștiga 1600 net iar unul cu studii superioare 5000 net plus alte bonusuri și discounturi.
Raspunde

biciclist

Acum 3 ani

Nu cred ca e justificata greva spontana. Proiectul de lege a trecut doar de o camera si mai are pana sa intre in vigoare. Greva asta spontana nu stiu daca e legala sau nu, dar sper ca nu vor fi platiti pentru aceste ore. In orice caz, au demonstrat dispret fata de sibieni prin aceasta greva neanuntata.
Raspunde

John Doe

Acum 3 ani

Urlă inteligența în voi
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus