Joi,
03.12.2020
Ceata
Acum
-9°C

Micile afaceri. De la atelierul de sticlă la afacerea care însoțește arta pentru mult timp

02 Iunie 2017 06:29

Micile afaceri. De la atelierul de sticlă la afacerea care însoțește arta pentru mult timp

Încă din timpul facultății, Sergiu Pavălă a cochetat cu arta, fiind pasionat de grafică, fotografie și istoria artei. Câțiva ani mai târziu și-a dat seama că își dorește să înrămeze tablouri și să aprofundeze arta de a înrăma, continuând astfel o afacere de familie. Începând cu icoane pe sticlă, goblenuri cu tentă bizantină, pictură în ulei, pasteluri sau gravură, până la postere, afișe sau fotografie, toate pot fi înrămate în cadrul atelierului administrat de Sergiu, cu scopul ca lucrările să se păstreze în timp.

Sergiu Pavălă este sibian și a absolvit studiile la Cluj-Napoca, specializarea Informatică-Economică. Încă din anul II de facultate a vrut să-și câștige singur existența, motiv pentru care a început o colaborare cu o revistă de publicitate, pe partea de grafică. După finalizarea studiilor, a revenit la Sibiu și a decis să dezvolte și să continue afacerea familiei, „Segani”. Și-a adunat toate economiile din proiectele anterioare, și-a vândut mașina, iar cu banii obținuți a redecorat spațiul în care fusese un simplu atelier de sticlă. Acum, pe strada 9 mai la numărul 50, zilnic sunt înrămate zeci de compoziții.

Ramele de lemn, cele mai bune

De aproape un an, Sergiu împreună cu echipa lui încadrează lucrări (de la opere de artă, până la simple postere cu evenimente) în rame de lemn, aluminiu sau plastic, în funcție de dorințele beneficiarului și pretențiile acestuia. Și pentru că a vrut să fie mai mult decât un atelier, oferă consultanță și sfaturi oricărei persoane care îi trece pragul și este interesată de această artă, de diverse tehnici de înrămare.

„Vrem să fie un atelier în care societatea sibiană să vină cu încredere pentru o consiliere pe acest domeniu. Pot veni pentru orice tip de întrebări legate de protecția și păstrarea în condiții optime a lucrărilor, picturilor sau design-ului conceput, despre poziționarea lucrărilor într-o ramă potrivită sau despre protejarea lucrărilor în «timp și spațiu». Îmi doresc ca, în urma discuției, lucrarea să fie pusă în evidență printr-o selecție potrivită cromatic și vizual”, povestește Sergiu.

mici afaceri rame (7)

Clienții pot veni cu lucrările, munca sau arta lor, se iau măsurile atent, se constată serviciile dorite și, nu în ultimul rând, se stabilește tipul de „încadrament“ potrivit. Pot alege din peste câteva sute de tipuri de rame distribuite de zece furnizori diferiți, atât din țară, cât și din străinătate. „Cele mai bune rame sunt cele din lemn stratificat. Nu eliberează dioxid de carbon și, în timp, sunt cele mai rezistente. 99% sunt organice și sunt garantate pe viață. O lucrare poate fi în siguranță și în confort o lungă perioadă de timp, fie că e vorba de un pastel, o litografie, un poster, o fotografie sau vreuna din tehnicile gravurii”, explică tânărul.

„O ramă încadrează în sensul cel mai deplin al cuvântului, separă opera de artă de tot continuumul înconjurător și prin aceasta pune un semn de exclamație personalității și trăirii transmise de artist, făcându-le mai viabile și mai de luat în seama. O ramă poate da o viață nouă unei mâzgălituri sau poate ucide o pictură reușită. Poate aduce lumină și notorietate sau poate șterge și anihila“, Sergiu Pavălă
Rama perfectă se alege în funcție de compoziția lucrării, spune Sergiu. Chiar dacă sibienii sunt mai conservatori, Sergiu încearcă să le explice de ce în aceeași încăpere nu ar trebui să existe tablouri cu aceleaşi rame binecunoscute și/sau similare, de ce trebuie să evadăm și să tindem către o armonie personificată, în funcție de fiecare lucrare sau compoziție. „Fiecare lucrare are sufletul ei, culorile ei, personalitatea ei. Rama trebuie aleasă în funcție de compoziție. Iar când persoana este de față și îi explicăm, își dă seama de acest lucru”, punctează Sergiu Pavălă.

„Un loc prin care trec artiștii din Sibiu”

În atelier, se taie ramele la dimensiunile corespunzătoare, se îmbină la 45 de grade și se discută, analizează, iar ulterior se pun în practică anumite ajustări preferențiale, dacă este cazul. Se adaugă sticla (dacă este nevoie), partea din spate a tabloului (carton non-acid, PFL etc.) și se fixează suporturile de agățat sau de prindere. Totul în maxim zece zile, pentru lucrările de dimensiuni mai mari. Pentru cele medii, timpul de execuție este de aproximativ cinci zile, pentru urgențe acesta fiind scurtat.

„Cei care aleg să treacă pragul atelierului, pot viziona aici o mică galerie de artă și primesc consultanță gratuită specializată. Este un loc prin care trec artiștii din Sibiu și invităm pe fiecare sibian, și nu numai, să ne viziteze pentru a înțelege, a discuta și a învăța împreună. Calitatea și bunul simț sunt înainte de toate”, mai arată Sergiu.
În funcție de tipul de ramă folosit, atât în ceea ce privește modelul, textura, grosimea sau înălțimea, prețurile diferă de la un material la altul și, bineînțeles, de la un tip de ramă la altul (clasică, modernă, tip casetă, cu folie, natur etc). Prețul unei rame de lemn pornește de la 10 lei/ml și poate ajunge până la 500 lei/ml. Dacă vorbim de plastic, cu cât lucrarea este mai mare, cu atât prețul scade (față de lemn sau aluminiu), orientativ acesta fiind de aproximativ 30-40 de lei/metrul liniar. În ceea ce privește ramele de aluminiu, acestea au un preț de plecare de 40-50 de lei și poate urca până la câteva sute de lei, pentru cele profesionale și care prezintă un cadru foarte fix.

Cauți un loc de muncă sau vrei un job mai bun? Pe turnulsfatului.ro/locuridemunca ai de unde alege. Starbucks, Continental, Stefanini, Takata, Compa, RSK Development, Fântânița Haiducului, Harting, Compa, Soma, Kulinarium, Expertarom, Astra Film, Hilton, Flaro, SmileCredit, Carrefour, Standard 8, Einstein și alții angajează acum.

Comentarii

11 comentarii

un sibian

Acum 3 ani

bai frate, asta-i cea mai urata reclama posibila, nu este nici o poveste de succes sa ai parintii sa-ti finanteze toate fitzele cand treci deja de pragul majoratului!! Nu comentez nimic despre firma parintilor lui, pentru ca este o afacere cu capital romanesc, genereaza locuri de munca pentru zeci de persoane, banii se intorc tot in economia locala, dar nu suport sa faceti reclama romanticizata unui baiat de bani gata!!!
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

un sibian

Acum 3 ani

Si apropo! Si-a vandut masina ca a dat peste o baba si i-a luat poltia permisul....
Raspunde

un om

Acum 3 ani

Un sibian...probabil esti un barfitor ieftin de la distanta...habar nu ai cat a progresat atelierul de rame in ultima vreme ca sa iti permiti sa comentezi in acest domeniu...bai frate....citeste o carte...ca nu prea ai parte :P
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

un sibian

Acum 3 ani

pai normal ca a progresat, daca s-a investit in atelierul ala banii primiti de la mami si tati. ideea era alta: de ce se promoveaza "munca" unora care cam stau pe banii parintilor pana la 30 de ani? Imi place sa observ ca s-a scos din reclama asta faptul ca atelierul s-a renovat cu banii obtinuti din vanzarea masinii personale. Felicitari autoarei ca s-a sesizat despre penibilul descris: Un baiat de bani gata isi vinde masina (cumparata cu banii de la parinti, bineinteles) si renoveaza micul atelierul de inramat tablouri, "mica" afacere a familiei. Bila neagra autoarei ca nu a reusit sa modifice si hyperlinkul, macar atat. Treaba cu accidentul nu stiam, multumim unui sibian pentru informatiile suplimentare. Explica-mi te rog si urmatorul aspect: cum poti sa numesti pe cineva "barfitor ieftin" si sa pretinzi ca esti cult, sugerand altora sa citeasca o carte pecand tu ai nevoie disperata de abecedar si de manuale de gramatica?
Raspunde

un sibian

Acum 3 ani

"ziarul" asta a ajuns sa fie un rahatzel frumos inramat intr-o rama frumoasa si scumpa, facuta de un baiat de bani gata.
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

iulia

Acum 3 ani

Apropo, bolda nu-i a aluia ce-a scos banii din plicul de cinste la o nunta unde nu s-a servit brandul sau preferat de whisky?...
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Alex

Acum 3 ani

:)) Trista istorie, 23 de lei ,Yaris. SE baga cineva. Ai grija ``Vanzatorule de Rame``....
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Eka

Acum 3 ani

S-au platit bani pentru articolul acesta - e advertorial ! Ce ati vrea sa scrie de rau ... ? Nu stiu daca detaliile la care faceti referire sunt reale dar ce conteaza e ca afacerea plateste taxe, salarii iar daca lumea plateste inseamna ca serviciile sunt bune. Restul lucrurilor nu au relevanta ....
Raspunde

Gyuntar dela Ooy

Acum 3 ani

Absolut de acord. Si gura lu' micuța tra' sa mănâncă!
Raspunde

Ion Damian

Acum 3 ani

De laudat! Mi-au dat lacrimile cand am citit povestea.
Raspunde

++++

Acum 3 ani

Un plus pentru cultura Sibiana, Bravo Sergiu, nu asculta de carcotasi!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus