Duminică,
05.12.2021
Innorat
Acum
1°C

Președintele Asociației Pensiunilor Agroturistice Rășinari: ”Avem turiști tot mai educați, atenți la mediul înconjurător și la oamenii din comunitate”

Președintele Asociației Pensiunilor Agroturistice Rășinari: ”Avem turiști tot mai educați, atenți la mediul înconjurător și la oamenii din comunitate”

Are 34 de ani, a studiat la Universitatea Wageningen din Olanda – una dintre cele mai bune din lume, și s-a întors acasă, la Rășinari, pentru a face turism. Carmen Ghidiu conduce de ani buni Asociația Pensiunilor Agroturistice, unde muncește la dezvoltarea turismului în Mărginimea Sibiului. Asociația este cea care, împreună cu primăria Rășinari, a câștigat titlul "Mărginimea Sibiului Destinație Europeană de Excelență în Turism și Gastronomie Locală" în 2015. Am stat de vorbă cu ea despre problemele proprietarilor de pensiuni, despre potențialul zonei, importanța tramvaiului și viitorul turismului în zonă.

Rep: De ce a fost nevoie ca pensiunile din zona Rășinariului să se asocieze?

Carmen Ghidiu: Asocierea aceasta s-a produs încă din anul 2001. Pe atunci era un grup mai mic de pensiuni din Rășinari, șapte la număr, cu scopul de a crea niște proiecte promovare comună și chiar proiecte de comunicare în comun. Au fost chiar și o serie de cursuri de limba engleză pentru proprietarii de pensiuni, la momentul respectiv.

Rep.: Aveau turiști străini încă de pe atunci și voiau să vorbească mai ușor cu ei?

C. G.: Acesta era un aspect, dar mai era și nevoia de a se face cunoscuți și de a se promova împreună. Rășinariul nu este promovat îndeajuns.

Rep.: Acum câte pensiuni sunt în asociație?

C. G.: Numărul lor s-a dublat, acum sunt în asociație 14 pensiuni, dintre-un total de 24 existente în comună. A crescut mult numărul lor și s-a diversificat oferta. Avem multe activități astăzi pe care le gândim și organizăm împreună, în special cele de promovare. De exemplu, anul trecut de Florii am organizat Ziua Produselor Locale, la una dintre pensiuni, și anul acesta, pe 1 iunie, am avut Ziua Vărzarului. Vărzarul este o plăcintă cu urdă și mărar, specifică sărbătorilor de Rusalii.

Rep.: În afara evenimentelor punctuale ce proiecte majore aveți?

C. G.: Avem mai multe inițiative, în parteneriat cu alte asociații, cum este ”Tură în Natură”, alături de care am amenajat trei trasee de cicloturism și drumeție. Ele există acum marcate în jurul Rășinariului și am făcut și o hartă a lor pentru turiști. De asemenea, am realizat și un traseu cultural, unul familiar pentru noi și pentru sibieni, dar atractiv pentru turiști. El include casa Goga, casa Cioran, Muzeul Episcopiei, Muzeul Etnografic și altele. Interesant este că aceste case nu se pot vizita, ele sunt proprietăți private. Familia Goga însă ne-a dat voie să facem un tur virtual și prin scanarea cu telefonul mobil a unui cod QR poți vedea tot ce se află înăuntru. Practic nu intri în casă, dar poți vedea ce se află înăuntru.

Rep.: Sibiul a înregistrat în ultimii ani o creștere a numărului de turiști. Care e situația în Rășinari?

C. G.: O creștere la modul general putem spune că se simte, dar totul depinde de fiecare pensiune în parte și de calitatea serviciilor pe care le oferă.

Rep.: Ce caută turiștii care vin la voi?

C. G.: Turiștii care vin în Rășinari vor în general produse locale, vor să facă drumeții, să se plimbe prin pădure… aș zice eu că sunt o categorie de turiști cu un nivel de educație crescut. Au trecut vremurile când oamenii căutau un loc unde să facă un grătar.

Rep.: Pentru asta merg pe Valea Ștezii.

C. G.: Numărul lor a scăzut mult în ultimii ani. Mie mi se pare că sunt din ce în ce mai puțini. Și n-avem nicio problemă cu ei atâta timp cât nu lasă gunoaie în urmă sau nu deranjează. Eu cred că sunt mult mai mulți cei care vin să se bucure de liniște și natură, care vor să facă drumeții sau să meargă cu bicicleta, decât cei care vin pentru un grătar.

Rep.: Semn că profilul turistului se schimbă și crește gradul de civilizație.

C. G.: Da, avem turiști tot mai educați, atenți la mediul înconjurător și la oamenii din comunitate. Nu mai vin să deranjeze, să dea drumul la muzică la maxim sau lucruri de genul acesta. Asta observ eu.

carmen ghidiu asociatia pensiuni (2)

Rep.: Colaborări cu proiecte mari din Sibiu aveți, cum e Regiunea Gastronomică Europeană?

C. G.: Noi colaborăm bine cu mai multe instituții din Sibiu și în același timp facem eforturi pentru a avea propriile noastre evenimente, inclusiv cele gastronomice. Noi vrem să ajutăm orașul Sibiu cât mai mult pentru acest eveniment major din 2019. Ca să vă dau un exemplu, este deja cunoscut festivalul ”Brânzei și al țuicii” și evident că el poate deveni un eveniment în programul Regiunii Gastronomice. Toată lumea a auzit de brânza specifică zonei noastre, telemeaua din Mărginime este cunoscută în toată țara, urda, cașul, brânza frământată, brânza de burduf.

Rep.: Aveți mulți turiști străini care caută să guste produse locale?

C. G.: Da, avem destul de mulți turiști străini și spre surprinderea mea, în momentul în care am promovat pe unele site-uri faptul că aici se organizează în fiecare sâmbătă dimineața o piață locală, unde se pot cumpăra produse agroalimentare locale, am întâlnit și turiști străini veniți special la piață. Am avut turiști din Statele Unite ale Americii care făceau turul Europei și al României și care mi-au spus că au ales să viziteze Rășinariul tocmai pentru că au citit pe internet despre piața locală.

Rep.: Un lucru banal, pe care îl aveți aici dintotdeauna și despre care lumea nu prea știe.

C. G.: Exact. Piața locală este în fiecare sâmbătă dimineața. Se deschide în jurul orei șapte dimineața și rămâne până în jurul orei 11:00. Se găsesc de toate, începând cu brânzeturi de diferite sortimente până la carne, de oaie, de vită, de porc, apoi există legume, fructe și cereale pentru animalele oamenilor din sat. Toată lumea merge să cumpere porumb pentru găini sau grâu. Piața este acoperită și se află lângă biserică. În trecut, localnicii veneau dimineața, repede, până la piață, își cumpărau pentru animale sau făină pentru acasă, ce aveam nevoie și apoi plecau la muncile câmpului.

Rep.: Câte speranțe vă puneți în tramvaiul Sibiu-Rășinari, care în câteva zile va relua circulația?

C. G.: Ne punem mari speranțe și încurajăm relansarea lui. Din acest motiv am și scris proiectul pentru Maratonul Internațional Sibiu. Principalul beneficiu pe care ni-l poate aduce ar fi creșterea vizibilității comunei și, prin urmare, creșterea numărului de turiști.

Stefan Dobre

de Stefan Dobre

Administrație
Telefon:
0724 605 815

Comentarii

9 comentarii

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Gyuntar dela Ooy

Acum 4 ani

...."si jenati de jegul in care dorim sa-i cazam"....
Raspunde

Ina

Acum 4 ani

Bravo ca exista si oameni implicati!
Raspunde

Ioana

Acum 4 ani

avem nevoie in Ro de asa oameni
Raspunde

Ramona

Acum 4 ani

Felicitari Carmen .Mult succes in tot ceea ce iti propui.
Raspunde

laura

Acum 4 ani

Felicitari Carmen!!! Ma bucur de proiectele tale! Sa dea dumnezeu sa ajungem sa ne promovam originile si sa nu uitam de unde am plecat!
Raspunde

un sibian

Acum 4 ani

povesti nemuritoare!!! totul e sa vrem sa recunoastem...
Raspunde

Timea

Acum 4 ani

Este minunat la Rasinari. Revenim cu drag. felicitari pentru implicare!
Raspunde

Ruxandra

Acum 4 ani

Jos pălăria! Rasinariul este un loc in care mereu o sa revin cu drag! Ma bucur nespus ca sunt si asemenea persoane care muncesc pentru comunitatea loc.
Raspunde

Benjamin Schulp

Acum 4 ani

Buna Carmin, stirii mai important, salut din Olanda, toate cel bine! Salutari
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus