Vineri,
19.04.2024
Ceata
Acum
1°C

De vorbă cu voluntarii FITS: „Cel mai greu este să fii drăguț cu oamenii”

De vorbă cu voluntarii FITS: „Cel mai greu este să fii drăguț cu oamenii”

Aleargă de colo-colo, fac rezervări la restaurante, asigură mijloace de transport și sunt 24 din 24 pregătiți să ofere orice informație. Nu vorbim despre secretari și nici despre asistenți personali. Vorbim despre cei care și-au făcut o plăcere din a-i ajuta pe alții și cum aud de vreun program de voluntariat nu stau deloc pe gânduri și aplică. FITS a avut anul acesta nu mai puțin de 600 de voluntari, atât din țară, cât și din străinătate. Pentru a afla ce-i motivează să fie trup și suflet pentru festival, am stat de vorbă cu cinci dintre ei. Au venit din Japonia, Anglia, Bulgaria sau Republica Moldova special pentru asta, iar pentru ei, FITS e mai mult decât un festival. E o stare. 

Timp de 10 zile, Sibiul s-a transformat într-o scenă uriașă, unde zeci de artiști și-au prezentat numărul în fața publicului. Fie că vorbim de spectacole stradale sau indoor, în spatele a ceea ce vedem noi, este, însă, și foarte multă muncă. Anul acesta, programul de voluntariat a fost unul record: peste 1000 de înscrieri, din care au fost selectați 600.  Din acest număr, 32 sunt străini, o parte din ei, pentru prima dată în România.

Japonez, prima dată în România

Daisuke Kitagawa are 31 de ani și este din Tokyo. Anul acesta, a venit pentru prima dată în România, iar pentru el FITS reprezintă o experiență unică. De câțiva ani, mai mulți prieteni îl roagă să se înscrie în programul de voluntariat de la FITS, dar funcția pe care o ocupă, de director artistic, nu-i permite. Acum, a fost responsabil cu acomodarea mai multor companii japoneze și le-a stat la dispoziție pentru orice nelămurire. „Am avut prieteni care au fost voluntari aici și mi-au spus că este un festival fantastic și că ar trebui să încerc. Am vrut mai de mult, dar în Tokyo timpul este comprimat și abia în acest an am reușit să ajung aici. Mi-am luat concediu și gata, am zis că anul acesta vin la FITS. Este prima dată când vin în România, iar cel mai mult îmi place cum trece timpul. La Tokyo fuge mult mai repede. Pe lângă asta, am cunoscut o mulțime de oameni frumoși, atât voluntari, cât și mari artiști și directori de companii. Mi-ar plăcea să vin și la anul”, povestește tânărul japonez.

voluntar fits

Voluntar din Bulgaria: „Am aplicat din greșeală”

Hami Clifton, cu trei ani mai tânără, este din Bulgaria și voluntar FITS pentru al treilea an. În primul an, mărturisește că nu a știut în ce se bagă, dar apoi a fost „contaminată”. A fost responsabilă cu VIP-urile și companiile. S-a asigurat că au totul la îndemână și i-a ajutat cu orice informație cu privire la Sibiu sau festival. „Iubesc să fiu voluntar la FITS. Prima dată, am aplicat din greșeală. Nu știam la ce să mă aștept și apoi am fost contaminată cu spiritul acesta. Am decis că vreau să mă întorc în fiecare an, iar acum viața mea se desfășoară între: când începe festivalul și când se termină festivalul. Anul trecut, mi-am mutat toate examenele ca să pot veni la FITS, iar anul acesta mi-am amânat absolvirea pentru a putea veni”, povestește tânăra.

Ea spune că adoră ce face FITS din oraș. „Înainte de festival, orașul este calm și liniștit. Iar odată ce începe festivalul totul se transformă. Ceva se întâmplă în fiecare colț, totul însuflețește”. Chiar dacă are o mulțime de responsabilități, pentru ea voluntariatul este o experiență de viață. Una demnă de trecut în jurnal și de povestit nepoților „Îmi place să ajut oamenii. Oarecum, te simți important, deoarece tu ajuți ca spectacolul să se întâmple și atunci când vezi fețele zâmbitoare și aplauzele e tot ce ai nevoie. Am o mulțime de reponsabilități, dar nimeni nu trebuie să facă mai mult decât poate. Îmi place să fiu de folos. Totodată, am învățat să-mi manageriez timpul” și completează cu „Vreau să fiu sibiancă”, de data aceasta în română.

voluntar fits (4)

„Suntem un fel de ghid în lumea Festivalului și în lumea Sibiului”

Tot al treilea an consecutiv de când este voluntar FITS este și Pavel Ermacov, originar din Chișinău. Are 24 de ani, studiază Actoria și își dorește ca într-o zi să se mute la Sibiu, grație oportunităților pe care le are în ceea ce privește cariera lui. Chiar dacă a mai participat și la alte festivaluri din Chișinău, el spune că experiența FITS nu poate fi egalată. În fiecare an, a fost responsabil cu companiile internaționale, iar anul acesta a avut grijă și de un VIP și anume de Robert Wilson. „Inițial, îl întâlnești la hotel, îl ajuți să se cazeze, stabiliți planul pentru următoarele zile, îl însoțești și îl ajuți la tot ce are nevoie în Sibiu. Chiar dacă nu sunt din Sibiu, venind al treilea an, am deja localuri preferate, pe care le recomand și avem și materiale informative pe care le primim înainte de festival. Dimineața, mă trezesc în jur de 9:00 ca să ajung și la conferințe. Este o oportunitate mare pentru mine. Dacă te trezești de dimineață, apuci să-ți faci programul și atunci te duci cu inima împăcată la spectacole. În afară de VIP, împreună cu echipa căutăm mijloace de transport, facem rezervări la restaurante pentru companii și îi însoțim în oraș. Suntem un fel de ghid în lumea Festivalului și în lumea Sibiului”, povestește Pavel.

voluntar fits (5)

„Cel mai greu este să fii drăguț cu oamenii”

Pentru a vedea ce înseamnă experiența FITS și pentru români, am stat de vorbă cu două tinere. Una dintre ele este studentă la Sibiu, iar cealaltă de un an s-a mutat în Londra. Acum, a venit special pentru FITS înapoi în orașul ei natal.

Adriana Kiraly are 22 de ani și este din Târgu Mureș. E studentă în anul I la master la Actorie și voluntar pentru al patrulea an la FITS. Spune că este o oportunitate unică să cunoști oameni din toate colțurile lumii și te distrezi în timp ce muncești. „Am simțit că pot să ofer o mână de ajutor. Nu reziști dacă ești prea serios, e stresant totuși. Cel mai greu este să fii drăguț cu oamenii din companie când se enervează, să zâmbești tot timpul”, precizează ea care sunt lucrurile cele mai dificile.

voluntar fits

„Niciodată nu știi pe cine o să întâlnești”

De mai bine de un an s-a mutat în Londra. Dar asta nu a oprit-o să se întoarcă în Sibiu pentru a fii parte din povestea FITS. Mădălina Nicolae are 24 de ani și voluntar FITS de cinci ani. Și-a luat concediu de la muncă pentru a putea veni aici. „Pentru că lucrez cu oamenii, programul de voluntariat m-a ajutat foarte mult în direcția asta. Niciodată nu știi pe cine o să întâlnești, niciodată nu știi ce uși ți se vor deschide. Sunt zile în care trebuie să stai de dimineața până seara sau zile în care să stai de dimineața până dimineața la locul de montare, dar merită. Ești acolo și vezi cum se întâmplă totul. Poți să cunoști oameni pe care altfel nu ai avea cum să-i cunoști. Într-adevăr, este și stresant. Dacă nu ai trecut încă prin asta, e posibil să te simți copleșit. Tocmai de aceea, trebuie să știi cum să te manageriezi”, explică tânăra.

voluntar fits (2)

Foto principală: pagina de Facebook FITS

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Comentarii

1 comentarii

calin

Acum 6 ani

ce titlu aiurea scos din context. #jurnalismpegenunchi
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus