Joi,
28.03.2024
Cer Senin
Acum
13°C

Micile afaceri. Sibianul care repară ceasuri de 40 de ani

Micile afaceri. Sibianul care repară ceasuri de 40 de ani

Cu toții ne-am uitat măcar o dată la ceasul din Turnul Sfatului. Și de fiecare dată am observat că acesta ne indica ora exactă, indiferent că e weekend sau nu. Însă v-ați întrebat vreodată cine are grijă de el? Cine-l fixează și întreține? Vă spunem noi. E vorba de sibianul Andrei Albert. Repară de mai bine de 40 de ani ceasuri și are atelier pe Bălcescu, la numărul 9.

Pe vremea lui Ceaușescu, Andrei a făcut Școala de Ceasornicărie la Arad, iar după ce a absolvit nu și-a mai schimbat meseria. Chiar dacă nu a fost atras în mod special de ceasornicărie, odată ce a avut meseria în mână, nu s-a mai putut desprinde de aceasta. A lucrat pe 9 Mai și în Piața Mare, iar de aproximativ 15 ani este pe Bălcescu. În total, a acumulat mai bine de 40 de ani în cariera lui de ceasornicar.

ceasornicar andrei albert (1)

Întreține ceasul din Turnul Sfatului

În atelierul lui, intră zilnic zeci de oameni cu ceasuri defecte. Fie că e vorba doar de o baterie, o brățară sau schimbarea întregului mecanism, Andrei încearcă să le rezolve pe toate. „Cel mai mult am de muncă cu bateriile și modificarea brățărilor. Dar acestea nu sunt reparații. Aici e problema că nu știe lumea. Reparațiile sunt când demontezi un ceas. Îl cureți, îl repari și mai și merge după aceea. Nu pui baterie și gata, am reparat un ceas. Asta pentru mine nu înseamnă reparație”, explică ceasornicarul.

ceasornicar andrei albert (2)

Pe lângă ceasurile de mână, perete sau masă, Andrei întreține de aproximativ 14 ani ceasul din Turnul Sfatului. Uneori se întâmplă să meargă și de două ori în aceeași zi ca să-l verifice. „Ca să meargă și să fie în regulă, din când în când, odată la săptămână sau chiar și de două ori pe zi trebuie să-l ung. Cum merge pe curent, trebuie să verific dacă partea aceasta este în regulă. Mai cade câte o siguranță, mai ales acum, când sunt atâtea evenimente în piață. El se alimentează de la iluminatul public și dacă se întâmplă ceva trebuie să fiu acolo. Când se schimbă ora trebuie să fiu acolo, când se ia curentul se oprește și apoi trebuie să merg să-l reprogramez. Întreținerea nu se face doar așa că zici că ai fost. Trebuie să îl țin sub observație. În fiecare dimineață când vin la lucru mă uit dacă e în regulă sau nu”, povestește el.

ceasornicar andrei albert (5)

Prețurile: conform pieței

Orice ceas ar trebui întreținut și adus la curățat din când în când. Pe lângă asta, acesta nu ar trebui să intre în contact cu apa și mai mult decât atât să fie desfăcut. „Cine vrea să aibă o funcționare corectă și bună la ceas trebuie să-i facă întreținerea. Să nu-l bage în apă, să nu umble în el. Că sunt foarte mulți care umblă în el pentru că vor să schimbe bateria, după ce îl strică, vin aici”, completează Andrei.

Dacă schimbarea unei baterii durează câteva minute, anumite defecțiuni necesită ore întregi de muncă. Uneori, chiar și luni de zile. Dacă nu-i găsește din prima defectul, trebuie să o ia de la capăt: să-l demonteze, să-i repare eventuala defecțiune și să-l asambleze din nou.

„Problema nu este reparația, ci verificatul. Dacă nu ai găsit problema trebuie să-l demontezi din nou și iarăși să o iei de la zero. În cazul în care nu sunt probleme, o revizie completă la un ceas se face în trei ore”.

ceasornicar andrei albert (4)

Schimbatul bateriei este cel mai frecvent serviciu pe care îl cer clienții. Și asta datorită introducerii pe piață a ceasurilor cu baterie, în defavoarea celor mecanice. Acestea din urmă, spune Adrian sunt de fapt „adevăratele ceasuri”. În ceea ce privește prețurile, acestea sunt conform pieței. „Dacă piața este scumpă și tarifele sunt pe măsură. Totul este în funcție de manoperă, de calitate și de timp.

„Dacă ai un ceas pe care îl desfac de vreo 3-4 ori nu o să-i cer omului 10 lei. Sunt clienți cărora li se pare mult și pleacă. La un ceas mecanic lucrez cu 50 de lei ora. Dacă desfac un ceas de trei ori și lucrez șapte ore se fac 350 de lei”, explică Andrei.

În funcție de marca ceasului și totodată a tipului acestuia (de mână, masă sau perete) prețurile diferă. De exemplu, schimbarea unei baterii poate costa de la 10 la 25 de lei, pe când verificarea poate ajunge și până la 300 de lei.

ceasornicar andrei albert (6)

Cauți un loc de muncă sau vrei un job mai bun? Pe turnulsfatului.ro/locuridemunca ai de unde alege. Starbucks, Continental, Stefanini, Wenglor, Takata, Compa, RSK Development, Dream Personal Logistik GmbH, CGS, Trigo Industry Services, Fântânița Haiducului, Harting, Compa, Soma, Kulinarium, Expertarom, Astra Film, Visma, Schunn Service, RUD, Euroconf, DISTRIB SRL, Hilton, Flaro, SmileCredit, Carrefour, Marquardt, GLS, Marlex Duo Company, Standard 8, Einstein și alții angajează acum.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Comentarii

13 comentarii

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

(-)

Acum 6 ani

Le repara sau doar le unge? Eu i-am dus o "pendula" si se uita la ea ca la OZN...
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

iulia

Acum 6 ani

Cand i-ai dus-o, pe ea pe "pendula" cum-i spui tu, de fapt ce doreai ? Sa ti-o "repare" sau doar sa ti-o "unga"?...
Raspunde

mosu

Acum 6 ani

Comentarii de idioti ! Daca nu aveti ce face, mai bine , uitati-va la luna.
Raspunde

(-)

Acum 6 ani

Bine punctat moșule! Meri bah de te uita la luna!
Raspunde

Max

Acum 6 ani

Nu il recomand pe acest domn ceasornicar pentru mai mult decat schimbarea bateriei... Am dus acum cativa ani un ceas de mana defect (nu mai functiona rotita pentru reglarea orei) si in loc sa il repare a reusit sa il strice si mai mult (ramanea blocat la o anumita ora). Cand m-am intors sa reclam, raspunsul a venit foarte sec: imi pare rau, va dau banii inapoi... No comment! Mai este un atelier in curte la Casa Frieda si mi s-a parut mult mai profesionist decat acesta.
Raspunde

bogo

Acum 6 ani

In general ceasornicarii astia sunt plini de chinezarii de tot felul. Nu mai zic de pseudo -profesionalismul lor. Am fost la vreo 3 ceasornicari cu ceasuri de valoare si niciunul nu avea manusi...halal ceasornicari
Raspunde

eu

Acum 6 ani

„ .... pe când verificarea poate ajunge și până la 300 de lei.” „Dacă desfac un ceas de trei ori și lucrez șapte ore se fac 350 de lei”. Nu este de vina clientul daca ceasornicarul nu poate stabili defectiunea de la prima desfacere. Sa platesti la fiecare incercare a lui.... Inclusiv cu tarif impus pe ora de lucru. Si verificarea sa coste 300 de lei.... Lipsa de profesionalism si corectitutine fata de clienti.
Raspunde

Cercea adrian

Acum 6 luni

Buna ziua am nu ceas atlantic și as dori să-l pot repara este o amintire și țin mult la el se poate repara și cum putem lua legătura daca se poate un mesaj
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus