Cu toții ne-am uitat măcar o dată la ceasul din Turnul Sfatului. Și de fiecare dată am observat că acesta ne indica ora exactă, indiferent că e weekend sau nu. Însă v-ați întrebat vreodată cine are grijă de el? Cine-l fixează și întreține? Vă spunem noi. E vorba de sibianul Andrei Albert. Repară de mai bine de 40 de ani ceasuri și are atelier pe Bălcescu, la numărul 9.
Pe vremea lui Ceaușescu, Andrei a făcut Școala de Ceasornicărie la Arad, iar după ce a absolvit nu și-a mai schimbat meseria. Chiar dacă nu a fost atras în mod special de ceasornicărie, odată ce a avut meseria în mână, nu s-a mai putut desprinde de aceasta. A lucrat pe 9 Mai și în Piața Mare, iar de aproximativ 15 ani este pe Bălcescu. În total, a acumulat mai bine de 40 de ani în cariera lui de ceasornicar.
Întreține ceasul din Turnul Sfatului
În atelierul lui, intră zilnic zeci de oameni cu ceasuri defecte. Fie că e vorba doar de o baterie, o brățară sau schimbarea întregului mecanism, Andrei încearcă să le rezolve pe toate. „Cel mai mult am de muncă cu bateriile și modificarea brățărilor. Dar acestea nu sunt reparații. Aici e problema că nu știe lumea. Reparațiile sunt când demontezi un ceas. Îl cureți, îl repari și mai și merge după aceea. Nu pui baterie și gata, am reparat un ceas. Asta pentru mine nu înseamnă reparație”, explică ceasornicarul.
Pe lângă ceasurile de mână, perete sau masă, Andrei întreține de aproximativ 14 ani ceasul din Turnul Sfatului. Uneori se întâmplă să meargă și de două ori în aceeași zi ca să-l verifice. „Ca să meargă și să fie în regulă, din când în când, odată la săptămână sau chiar și de două ori pe zi trebuie să-l ung. Cum merge pe curent, trebuie să verific dacă partea aceasta este în regulă. Mai cade câte o siguranță, mai ales acum, când sunt atâtea evenimente în piață. El se alimentează de la iluminatul public și dacă se întâmplă ceva trebuie să fiu acolo. Când se schimbă ora trebuie să fiu acolo, când se ia curentul se oprește și apoi trebuie să merg să-l reprogramez. Întreținerea nu se face doar așa că zici că ai fost. Trebuie să îl țin sub observație. În fiecare dimineață când vin la lucru mă uit dacă e în regulă sau nu”, povestește el.
Prețurile: conform pieței
Orice ceas ar trebui întreținut și adus la curățat din când în când. Pe lângă asta, acesta nu ar trebui să intre în contact cu apa și mai mult decât atât să fie desfăcut. „Cine vrea să aibă o funcționare corectă și bună la ceas trebuie să-i facă întreținerea. Să nu-l bage în apă, să nu umble în el. Că sunt foarte mulți care umblă în el pentru că vor să schimbe bateria, după ce îl strică, vin aici”, completează Andrei.
Dacă schimbarea unei baterii durează câteva minute, anumite defecțiuni necesită ore întregi de muncă. Uneori, chiar și luni de zile. Dacă nu-i găsește din prima defectul, trebuie să o ia de la capăt: să-l demonteze, să-i repare eventuala defecțiune și să-l asambleze din nou.
„Problema nu este reparația, ci verificatul. Dacă nu ai găsit problema trebuie să-l demontezi din nou și iarăși să o iei de la zero. În cazul în care nu sunt probleme, o revizie completă la un ceas se face în trei ore”.
Schimbatul bateriei este cel mai frecvent serviciu pe care îl cer clienții. Și asta datorită introducerii pe piață a ceasurilor cu baterie, în defavoarea celor mecanice. Acestea din urmă, spune Adrian sunt de fapt „adevăratele ceasuri”. În ceea ce privește prețurile, acestea sunt conform pieței. „Dacă piața este scumpă și tarifele sunt pe măsură. Totul este în funcție de manoperă, de calitate și de timp.
„Dacă ai un ceas pe care îl desfac de vreo 3-4 ori nu o să-i cer omului 10 lei. Sunt clienți cărora li se pare mult și pleacă. La un ceas mecanic lucrez cu 50 de lei ora. Dacă desfac un ceas de trei ori și lucrez șapte ore se fac 350 de lei”, explică Andrei.
În funcție de marca ceasului și totodată a tipului acestuia (de mână, masă sau perete) prețurile diferă. De exemplu, schimbarea unei baterii poate costa de la 10 la 25 de lei, pe când verificarea poate ajunge și până la 300 de lei.
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Tag-uri: Astra film festival , Piata Mare , Turnul Sfatului , Schunn Service , Andrei Albert , Dream Personal Logistik Gmb , Marlex Duo Company , Fântânița Haiducului , Trigo Industry Services
Vizualizari: 19318
Ultimele comentarii
Acum 2 ore
Cosmin
Acum 3 ore
Pastor marginas
Acum 3 ore
Pastor marginas
Acum 3 ore
BumBum
Acum 4 ore
Mioara