Luni,
14.10.2024
Cer Senin
Acum
10°C

Un an de la alegerile locale. Ce a realizat Astrid Fodor în primul an de mandat

Un an de la alegerile locale. Ce a realizat Astrid Fodor în primul an de mandat

6 iunie 2016. Candidatul FDGR la alegerile locale, Astrid Fodor, a obținut votul de la 27.948 de sibieni și a câștigat poziția de primar al Sibiului cu 57,13%. De atunci a trecut un an, iar din programul electoral al actualului primar, pe care l-a prezentat sibienilor înaintea alegerilor lipsesc deocamdată câteva puncte importante.

Din evaluarea făcută de noi, Primăria Sibiu a rămas restantă la capitolul cultură și sport, dezvoltare economică, dar și infrastructură.

Fără zonă metropolitană

Concret, candidatul Astrid Fodor promitea în urmă cu un an ”posibilități legale de a acorda facilități fiscale persoanelor juridice prin proiecte de «ajutor minimis». De asemenea se dorea crearea unui parc industrial pentru industria de software. ”Va fi un proiect important pe linia dezvoltării economice a municipiului, implicit a zonei metropolitane”, scria în program, Astrid Fodor. Nici Zona Metropolitană nu a făcut pași importanți. ”Voi face toate demersurile necesare creării Zonei Metropolitane Sibiu, pentru asigurarea unei dezvoltări integrate și durabile a orașului și a zonelor învecinate”, spunea Astrid Fodor, anul trecut.

Fără leduri

S-a renunțat de tot la o propunere notată în programul electoral: e vorba de iluminatul eco eficient din oraș. Primăria Sibiu a anunțat anul acesta că cele 53 de corpuri de iluminat din categoria LED-urilor amplasate pe strada Nicolae Iorga nu au convins că un astfel de sistem eco eficient ar merita amplasat în întreg orașul. 130.000 de lei a cheltuit Primăria Sibiu la începutul anului 2016 pentru ca jumătate din strada Nicolae Iorga să fie iluminată cu un sistem alcătuit din lămpi cu LED-uri (53 la număr). Cealaltă jumătate a străzii a rămas iluminată cu lămpi cu vapori de sodiu, pentru a fi făcută o comparație a modului în care sistemul denumit „eco-eficient” funcționează. „Concret, pe o perioadă de șase luni de la data punerii în funcțiune a noului tip de iluminat se vor analiza datele cu privire la consumul și costurile de funcționare al sistemului eco în comparație cu un sistem clasic de iluminat public. Această analiză va folosi municipalității în luarea unei decizii cu privire la oportunitatea unor viitoare investiții în acest domeniu“, anunțau reprezentanții administrației locale la momentul demarării proiectului. Astrid Fodor nu mai este acum convinsă că sistemul pe LED-uri este unul potrivit. Singurul beneficiu cert pe care spun că l-au constatat cei din Primăria Sibiu a fost reducerea consumului. Fără să precizeze care este exact această reducere de consum. În programul electoral, Astrid Fodor scria că ”amenajarea unui parc fotovoltaic care să asigure energia necesară iluminatului public va fi o soluție pe linia utilizării energiilor alternative şi al eficientizării consumului de energie”.

Fără CSM

Capitolul cultură și sport nu cuprindea în programul electoral decât două puncte: regândirea proiectelor cuprinse în agenda culturală a orașului și crearea unui club sportiv al municipiului Sibiu. Niciunul nu a fost dus la îndeplinire după primul an de mandat. ”Voi iniţia recalibrarea Agendei Culturale în vederea creării unor subprograme de finanțare pentru a putea susține financiar, în mod distinct, evenimentele cu caracter socio-cultural, proiectele culturale de elită și proiectele de mare anvergură și vizibilitate”, scria în programul electoral Astrid Fodor

Clubul sportiv care urma să cuprindă cel puțin cinci discipline sportive nu a mai fost nici el înființat. Deocamdată. ”Voi susţine mișcarea sportivă sibiană în vederea finanțării proiectelor cluburilor sportive locale prin Agenda Sport şi identificarea bazei materiale disponibile la nivelul municipiului Sibiu pentru a crea premisele înființării unui club sportiv municipal local în subordinea Consiliului Local. Clubul sportiv municipal va asigura accesul gratuit al copiilor și al juniorilor pentru practicarea a cel puțin 5 discipline sportive în cele mai bune condiții”, se arăta în programul electoral al FDGR.

ANL-uri, piste pentru biciclete, dealul Gușterița, complex de agrement și sport...

Pe lângă acestea, s-a promis construcția de blocuri de locuințe ANL și demararea construcției de blocuri de locuințe sociale, identificarea unei noi zone în Sibiu care îndeplineşte condiţiile necesare pentru a fi parcelată şi pusă la dispoziţia tinerilor pentru construcţia de case, construcția unui complex de agrement și sport, construcția de noi piste de biciclete și punerea în valoare a ”potențialului turistic natural al municipiului, cum ar fi Râul Cibin, Pădurea Dumbrava sau Dealul Gușterița”.

PLATFORMA-PROGRAM A CANDIDATULUI FDGR, ASTRID-CORA FODOR, LA FUNCȚIA DE PRIMAR AL MUNICIPIULUI SIBIU 

PRINCIPII GENERALE

  1. Voi implementa o administrație transparentă și deschisă, prietenoasă față de cetățean, prin formarea continuă a personalului primăriei, prin simplificarea comunicării și printr-o constantă invitație adresată sibienilor de a se implica în deciziile care privesc orașul.
  1. Voi colabora cu toți consilierii locali pentru a implementa împreună proiecte benefice orașului și comunității.
  1. Voi promova colaborarea interinstituțională și colaborarea administrației locale cu mediul privat și societatea civilă pentru realizarea proiectelor în beneficiul comunității.
  1. Accesarea fondurilor europene nerambursabile va fi o prioritate a administrației locale sibiene.

PROIECTE ALE PRIMARULUI ÎN CONCORDANȚĂ CU PROGRAMUL ELECTORAL AL FDGR

INFRASTRUCTURA

  1. Voi continua modernizarea infrastructurii rutiere a orașului, într-un ritm susținut, în toate cartierele. Reabilitarea rețelelor de utilități, a străzilor, a iluminatului public și a spațiilor de parcare va duce la o îmbunătăţire a condițiilor de locuit.
  2. O prioritate va deveni modernizarea infrastructurii educaționale prin construcția de noi creșe, grădinițe și săli de sport, reabilitarea clădirilor existente și extinderea lor pentru ca învățământul să se desfășoare exclusiv înainte de masă.
  1. Voi propune proiecte pentru crearea unei infrastructuri durabile pentru agrement, sport şi cultură: construcția unui complex de agrement și sport, a unui centru de conferințe și spectacole, miniparcuri și locuri de joacă în toate cartierele, cât mai multe piste speciale pentru biciclete. Voi promova proiecte pentru reabilitarea și modernizarea parcurilor și zonelor verzi, extinderea zonelor de picnic, a zonelor de promenadă (amenajarea malurilor râului Cibin din Turnișor până în Gușterița).

TRANSPORTUL ȘI SIGURANȚA CIRCULAȚIEI

  1. Voi propune măsuri de îmbunătățire a circulației: fluidizarea traficului prin amenajări rutiere, crearea unor legături mai rapide între toate cartierele Sibiului, promovarea mijloacelor alternative de transport pentru un Sibiu mai puțin poluat, ținând cont de strategia de mobilitate urbană. Cu S.C. Tursib S.A. vom accesa fonduri nerambursabile pentru achiziționarea de autobuze noi printre care şi primele autobuze electrice.
  2. Îmbunătățirea sistemului de semnalizare rutieră și adaptarea acestuia nevoilor persoanelor cu dizabilități.

ILUMINATUL PUBLIC – EFICIENȚA ENERGETICĂ

  1. Voi susţine extinderea și modernizarea iluminatului public în toate parcurile şi cartierele precum şi introducerea treptată a iluminatului eco-eficient în parcurile și cartierele de locuințe din Sibiu.
  2. Îmi doresc un Sibiu eficient energetic și în acest sens voi face demersuri pentru accesarea de fonduri europene pentru reabilitarea termică a blocurilor, a clădirilor aflate în administrarea Primăriei sau a serviciilor publice subordonate Consiliului Local.
  3. Amenajarea unui parc fotovoltaic care să asigure energia necesară iluminatului public va fi o soluție pe linia utilizării energiilor alternative şi al eficientizării consumului de energie.

SALUBRITATEA

Îmi doresc un oraș mai curat și pentru aceasta voi pune accent pe gestionarea eficientă a deșeurilor și colectarea selectivă a acestora, prin amenajări adecvate în toate cartierele, prin instituirea unui control riguros al activității de salubrizare a orașului, dar voi încuraja și implicarea cetățenilor în menținerea curățeniei pe domeniul public.

DEZVOLTAREA ECONOMICĂ

  1. Voi susține demersurile investitorilor care pot contribui la dezvoltarea economică şi crearea de noi locuri de muncă.
  2. Voi căuta posibilități legale de a acorda facilități fiscale persoanelor juridice prin proiecte de „ajutor minimis”.
  3. Crearea unui parc industrial pentru industria de software va fi un proiect important pe linia dezvoltării economice a municipiului, implicit a zonei metropolitane.
  4. Voi face toate demersurile necesare creării Zonei Metropolitane Sibiu, pentru asigurarea unei dezvoltări integrate și durabile a orașului și a zonelor învecinate.

CULTURA ŞI SPORTUL

  1. Voi iniţia recalibrarea Agendei Culturale în vederea creării unor subprograme de finanțare pentru a putea susține financiar, în mod distinct, evenimentele cu caracter socio-cultural, proiectele culturale de elită și proiectele de mare anvergură și vizibilitate.
  2. Voi susţine mișcarea sportivă sibiană în vederea finanțării proiectelor cluburilor sportive locale prin Agenda Sport şi identificarea bazei materiale disponibile la nivelul municipiului Sibiu pentru a crea premisele înființării unui club sportiv municipal local în subordinea Consiliului Local. Clubul sportiv municipal va asigura accesul gratuit al copiilor și al juniorilor pentru practicarea a cel puțin 5 discipline sportive în cele mai bune condiții.
  3. TURISMUL, PATRIMONIUL
  4. Dezvoltarea turismului rămâne o prioritate pentru mine. Pentru a crea premisele creșterii numărului de vizitatori, doresc dezvoltarea infrastructurii turistice și reabilitarea obiectivelor de patrimoniu situate în zona istorică a municipiului cu scopul de a oferi posibilitatea vizitării acestora în condiții de maximă siguranță (amenajarea interioarelor turnurilor de pe Str. Cetăţii şi reabilitarea celor două turnuri din Oraşul de Jos – Pielarilor, Pulberăriei)
  5. Voi promova proiecte de dezvoltare durabilă care își propun punerea în valoare a potențialului turistic natural al municipiului, cum ar fi Râul Cibin, Pădurea Dumbrava sau Dealul Gușterița, cu scopul de a mări arealul vizitabil și de a crea condiții de acces către acestea cu mijloace de transport eco-alternative.
  6. Continui să susțin conservarea, restaurarea și promovarea patrimoniului cultural al municipiului Sibiu, pentru a-l integra în Sibiul de astăzi, modern și dinamic.

LOCUINȚE NOI

  1. Voi susţine continuarea construcției de blocuri de locuințe ANL și demararea construcției de blocuri de locuințe sociale, ambele în cartierul Reșița.
  2. Voi iniţia identificarea unei noi zone în Sibiu care îndeplineşte condiţiile necesare pentru a fi parcelată şi pusă la dispoziţia tinerilor pentru construcţia de case.

SĂNĂTATE

  1. Amenajarea de noi cabinete medicale școlare în vederea îmbunătățirii și extinderii asistenței medicale gratuite pentru preșcolari și școlari.
  2. Continuarea investițiilor la Spitalul Clinic de Pediatrie, în special pentru crearea de spații suplimentare, care să permită internarea părinților/tutorilor împreună cu copiii.
Cauți un loc de muncă sau vrei un job mai bun? Pe turnulsfatului.ro/locuridemunca ai de unde alege. Starbucks, Continental, Stefanini, Wenglor, Takata, Compa, RSK Development, Dream Personal Logistik GmbH, CGS, Trigo Industry Services, Fântânița Haiducului, Harting, Compa, Soma, Kulinarium, Expertarom, Astra Film, Visma, Schunn Service, RUD, Euroconf, DISTRIB SRL, Hilton, Flaro, SmileCredit, Carrefour, Marquardt, GLS, Marlex Duo Company, Standard 8, Einstein și alții angajează acum.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

45 comentarii

das

Acum 7 ani

A realizat absolut nimic !
Raspunde

Unu

Acum 7 ani

ZERO! O mare dezamagire.
Raspunde

...

Acum 7 ani

Nu mi se pare ca excelam nici aici: "Accesarea fondurilor europene nerambursabile va fi o prioritate a administrației locale sibiene."
Raspunde

...

Acum 7 ani

te rog sa-ti gasesti alt nume sau expresie! ma confunda lumea cu tine si nu-mi convine! n-am inregistrat la osim trei puncte dar te rog diferentiaza-ti numele de al meu
Raspunde

Sorin

Acum 7 ani

Realizarea pe care o simtim cu totii in oras este: A distrus echipa primariei, cea lasata de Johannis, i-a facut pe angajatii buni ai Primariei sa plece, s-a inconjurat de oameni slabi si obedienti, nu mai are cu cine sa lucreze si noi nu vedem nimic in oras de pe urma agitatiei fara rezultat a tuturor. A promis si nu a facut, promite in continuare si nu face. Nu poate ! Incercati un reportaj pe tema oamenilor care au plecat din primarie in acest prim an de mandat si veti vedea care este capacitatea primaritei de a conduce si antrena oamenii pentru a obtine rezultate.
Raspunde

...

Acum 7 ani

ai dreptate. tanti fodor ma bine s-ar apuca de crosetat. ar face un lucru mai util.
Raspunde

ilie rotariu

Acum 7 ani

vezi http://www.bihon.ro/oradea-este-cel-mai-avantajos-oras-din-punct-de-vedere-al-facilitatilor-de-recreere-din-romania/1854059. Fara comentarii. In plus, rog nu absolutizati prin procente. A fost aleasa de 1 votant din 5 din Sibiu! (57% e o alta poveste...)
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

pic

Acum 7 ani

Bravo comentatorilor de la PSD. Totusi nu cred ca o sa obtineri mare lucru cu permanenta voastra "critica" comandata de la centru.
Raspunde

A

Acum 7 ani

"Nu ai voie sa critici FDGR sau PNL pentru ca aia inseamna ca esti de la PSD" - IQ-ul tau depaseste numarul marimii de la pantof?
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

CIPRIAN BUCUREȘTI.

Acum 7 ani

Cam nihiliste comentariile. Chiar 0 nu e. Prin cartiere se lucrează vezi Dioda sau alea Biruinței și frații Buzești, Corpul nou la Școală 13 s-a dat în folosință în Toamna. ... în cartierul Marmelada S-a asfaltat, s-au făcut pași pentru legătură cu Selimbar... Referitor la echipă Primariei nu cred că i se poate imputa primarului plecarea unor oameni... mai ales ca este legată de mâini și de picioare când vine vorba de salariile angajaților... bănuiesc pe cineva din interior la comentariu respectiv...
Raspunde

...

Acum 7 ani

corpul nou scoala 13 a avut o intarziere destul de mare, iar proiectul, ca planificare, fonduri, etc a inceput demult. tanti fodor n-are niciun merit in cazul asta.
Raspunde

cristi

Acum 7 ani

ai dreptate, nu e zero, e minus :(
Raspunde

jhjhgh

Acum 7 ani

sibiul se dezvolta intr-un an cat alte orase intr-o luna. mare lucru nu s-a mai facut dupa 2007.....
Raspunde

!€&

Acum 7 ani

Vrem un Centru cultural de arta la Sibiu!! Capitala culturala si fara o galerie de arta contemporana!!!!
Raspunde

A

Acum 7 ani

Foarte mult bullshit, ai muzee si localuri unde se tin expozitii. Dar stii ce nu avem? Interes pentru muzeele existente care dispar incetul cu incetul.
Raspunde

(-)

Acum 7 ani

Ba mai bine, vrem pita si circ!
Raspunde

Cocardiel-luptător din Marginime

Acum 7 ani

Nu trebuie sa va spun eu ce-a realizat distinsa doamna, santuri, gropi, străzi desfundate, muult mult praf, suspensii auto distruse pe banda rulantă. Oare cum ar fi daca toti cei ce-au fost păgubiții de modul dezastruos in care a manageriat Primăria, prin onor frâu Fodor lucrările s-ar constitui intr-o asociație si-ar da Primăria in judecată pentru pagubele aduse intereselor sibienilor. Aveți cumva idee de faptul ca pe piața liberă a comerțului cu mașini second-hand , mașinile din Sibiu au o valoare de revânzare inferioară celor cu caracteristici similare provenite din alte orașe, tocmai datorita faptului ca este cunoscuta la nivel național starea precară a străzilor din oraș?
Raspunde

cristi

Acum 7 ani

primarul actual reuseste cu greu si nesatisfacator sa gestioneze ceea ce a preluat. un exemplu foarte simplu: parcarea de la cazarma '90 care a functionat ireprosabil timp de 10 ani iar de cand a venit noul primar e varza (panoul de la intrare afiseaza eronat numarul de locuri disponibile / la iesire bariera se deschide automat indiferent daca ai achitat biletul de parcare sau nu). culmea incompetentei este ca in loc sa intretina si sa repare sistemul de cititre al biletelor au hotarat sa-l anuleze si sa-l inlocuiasca cu un senzor de greutate montat in asfalt care comanda ridicarea barierei. e un exemplu minor dar cred relevant tocmai pentru ca nici macar aceste lucruri banale nu le (mai) poate gestiona PMS. despre "realizari" si proiecte noi... ce sa mai vorbim. sau mai bine zis, atata poate conducerea actuala: sa vorbeasca
Raspunde

dancp2

Acum 7 ani

echipa bunica astrid si junerle razvan nu au facut nimic in sibiu RUSINE
Raspunde

gigi contra

Acum 7 ani

Ar fi bine sa nu se mai gandeasca la un al doilea mandat nici unul dintre ei...
Raspunde

Wer

Acum 7 ani

Poată Cibin e un focar de mizerie! Miroase a hoit! Nu îți vine sa treci pe acolo!
Raspunde

m

Acum 7 ani

Cum de ati uitat de SOMA ?
Raspunde

iulia

Acum 7 ani

Mai bine ar trimite-o herr Klaus, in postul de consul onorific in Thalibanstan, ca la paranghelii s-a dovedit ca are expertiza....
Raspunde

gigi contra

Acum 7 ani

Mai bine la pensie sa se odihneasca dupa o viata de munca asidua...
Raspunde

un sibian

Acum 7 ani

cum nu a facut nimic??? baaaaaaaaa, voi nu ati vazut trotuarele distruse in toata zona centrala??? mizeria de pe strazi??? zapada nematurata ati uitat-o??? proiecte pt investitii???
Raspunde

Free_ag

Acum 7 ani

Dar cum nu dragi sibieni , cum sa spui ca Asterix nu a facut nimic , a adus Sibiul exact acolo de unde la luat Iohannis . un lucru greu de realizat de alt candidat la primarie , sau cine stie poate fat frumos vice ar fi facut mai mult ? :))))))
Raspunde

Andrei

Acum 7 ani

Ce realizari mai vreti, nu-i suficienta etnia superioara?!
Raspunde

Gyuntar dela Ooy

Acum 7 ani

Pai atunci sa-i "metisam" cu olteni cum facem noi la stana, c-atunci sa vezi ce exemplare scoatem....
Raspunde

Talita

Acum 7 ani

No facut nimic Fodor si are si pe doiun carti penelistul pop parca e din revista urzica o putoare ordinara
Raspunde

GEORGE

Acum 7 ani

Foarte multa lume comenteaza aici fara sa cunoasca situatia din primarie.In acest moment in primarie mai sunt foarte putini oameni capabili.In ultimii doi ani datorita modului haotic de conducere a doamnei primar foarte multi functionari cu experienta au preferat sa plece mai ales la Consiliul judetean sau in privat.Modul de conducere al acestei primarite este rezumat in doua idei principale respectiv a urla si a trimite la comisia de disciplina pe toti cei care au curaj sa aiba alta parere decat domnia sa.Si atunci de ce sa faca ceva functionari care chiar mai au habar de ce ar trebui facut in acest oras? Ca restul care au fost angajati in ultimii doi ani sunt in general aerieni care au fost angajati majoritatea prin concursuri aranjate.Deci inca trei ani nu se va face nimic in acest oras.Sau daca sibienii nu se vor trezi probabil ca o vor mai vota pe aceasta incompetenta inca un mandat.
Raspunde

Mihai

Acum 7 ani

Au fost angajati "in general aerieni " sau ARIENI ?
Raspunde

Okooko

Acum 7 ani

La 2500 ron per lampa pretul este umflat de 2 ori. Normal ca nu merită. Avem firme in oras care fac lucrarea aia cu 1000 ron pe lampă... Parca se merita cu 53000? Lasa ca e bine sa lucreze aceeasi firma prin alte firme capuse si sintelegeri... Banii tot la acelasi om ajung
Raspunde

M

Acum 7 ani

@A Tu poti sa mergi la " micifest" si la branza fest ca acolo e cultura ta!
Raspunde

A

Acum 7 ani

Deci, muzeele care ar putea aduce un plus orasului nu sunt de interes si nu reprezinta cultura. Esti cam prost.
Raspunde

Ion

Acum 7 ani

Dupa "minunata conducere" a actualului primar, avem un oras murdar, plin de gunoaie, cu lazi de gunoaie postate in fata gradinitelor si scolilor (sa se obisnuiasca de mici cu mizeria romaneasca), cam asa cum eram inainte de 2000. Nu ma mira, fiindca pana sa fie viceprimar sub aripa presedintelui a condus... nimic, deci competente manageriale sau experienta, ioc. Cu asa o prestatie superba, va fi vai de capul nostru, al sibienilor! Putem invoca "greaua mostenire"
Raspunde

Che

Acum 7 ani

Atata mizerie si nepăsare în Sibiu nu am mai văzut de mulți ani. Străzi pline de praf si gunoaie ,parcuri pline de pet-uri, mucuri de țigară, căpușe si mai nou cerșetori de care nu mai scapi decât dacă le dai ceva. Primăria doarme, hallo trezirea , ne-am săturat de incompetenta cu,care ne tratați !! Ce fac cei plătiți din banii noștri în speță Poliția Comunitara , chiar atata indiferentă stați la cafele toată ziua dar nu vedeți ce e în jurul vostru , sau e mai ușor să dați amenzi de parcare ??
Raspunde

Gabi

Acum 7 ani

Nu a făcut si nu va face,in turnisor a făcut mișto cu asa zisu parc,gropile si străzile din cartier se doresc a fi reparate pe iasomniei si pe langa străzile sunt rele,se pot crea locuri de parcare dar nu se vrea nu trebuia votata nu este EL
Raspunde

Adrian Florea

Acum 7 ani

Este un politician ca marea majoritate la noi : face promisiuni pe care nu stie cum le va indeplini, apoi, cu sacii in caruta, isi vede de interesele personale; e clar ca nemtii ramasi in tara s-au romanizat si ei - in sensul rau, doar cine nu stie ii mai crede altfel...
Raspunde

(-)

Acum 7 ani

Eronat Adriene, tanti nu-i decat o gospodina!
Raspunde

Larissa

Acum 7 ani

Vrem mai multe drepturi pentru comunitatea din Oltenia, suntem multi si platim pensiile si salariile sibienilor! Ne vrem drepturile in orasul nostru!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus