Dr. Adrian Stoia și petrecut ultimii patru ani vizitând, fotografiind și inventariind aproape 400 de monumente de cult din Mărginimea Sibiului. Rezultatul muncii lui a fost publicat luna aceasta, la editura Andreiana, în volumul ,,Troițele din Mărginimea Sibiului. Parte uitata a patrimoniului cultural sibian".
În zilele noastre troițele aproape că și-au pierdut atracția și valoarea socială, mai reprezintă doar o curiozitate istorică, tot mai rară pentru noile generații. Fie și doar din respect pentru bunicii și străbunicii noștri n-ar trebui să uităm faptul că exista o vreme, pe aceste meleaguri, când troițele erau punctul de legătură între cer și pământ, speranța oamenilor obișnuiți într-o viață mai bună. Din fericire, Sibiul este una dintre cele mai bogate zone din România din acest punct de vedere. Toate satele din Mărginime păstrează, într-o formă sau alta, troițe. Cele mai multe dintre ele sunt foarte valoroase.
”Ideea elaborării acestei lucrări s-a cristalizat în timpul deselor călătorii efectuate în Mărginimea Sibiului, urcând spre plaiurile Poienii Soarelui, la Șanta, la zidurile fortificației dacice de la Tilișca sau pe dealurile Tilișcăi, Sibielului, Tălmaciului etc. În fiecare dintre aceste localități am fotografiat mai vechile sau mai noile troițe, ctitorite de oamenii locului sau de autorități. Am surprins de la cele mai vechi și prețioase troițe, până la cele mai noi, din termopan. Este un arc peste timp care cuprinde de la opere de artă pictate de meșteri zugravi care au pictat și bisericile Mărginimii, până la creațiile mai noi, unde meșterii actuali, de cele mai multe ori, au acoperit vechea iconografie cu una nouă, de o calitate îndoielnică”, arată Adrian Stoia.Știați că la Boița încă se păstrează cea mai veche troiță din județul Sibiu, datată 1640? Ea a fost ctitorită de negustorul Stoica Grecul.
O altă troiță foarte importantă se află la Rășinari, în zona de pe Sub Costiță, datată 1795.
Și la Sibiel există o troiță foarte frumoasă, ridicată în anul 1803, aflată acum în curtea localnicei Maria Pașca.
Tot la Sibiel se află troița de la Gura Utii, datată 1814, care încă păstrează pictura originală.
”Lucrarea de față se dorește a fi un îndemn către nevoia de restaurare a acestor monumente. În decursul a doar patru ani de cercetare am putut surprinde procesul de degradare naturală, dar și de modificare definitivă, prin „restaurări” nereușite. Clasificarea unora dintre acestea în rândul monumentelor istorice și introducerea lor în circuitul turistic, odată cu înființarea și promovarea unui site dedicat, ar duce la promovarea patrimoniului cultural din Romania și, de ce nu, la dezvoltarea zonei în cauză”, mai spune dr. Adrian Stoia.Cauți un loc de muncă sau vrei un job mai bun? Pe turnulsfatului.ro/locuridemunca ai de unde alege. Starbucks, Continental, Stefanini, Wenglor, Takata, Compa, RSK Development, Dream Personal Logistik GmbH, CGS, Trigo Industry Services, Fântânița Haiducului, Harting, Compa, Soma, Kulinarium, Expertarom, Astra Film, Visma, Schunn Service, RUD, Euroconf, DISTRIB SRL, Hilton, Flaro, SmileCredit, Carrefour, Marquardt, GLS, Marlex Duo Company, Standard 8, Einstein și alții angajează acum.
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Tag-uri: Astra film festival , marginimea sibiului , Istorie Naturală , Adrian Stoia , Sub Costiță , Schunn Service , frumos , Dream Personal Logistik Gmb , Pentru Sibiu , Marlex Duo Company , Fântânița Haiducului , Trigo Industry Services , Gura Utii , Poienii Soarelui , Stoica Grecul , Troiței Eroului , Rick Carter , Alexandra Maria Pașca
Vizualizari: 5933
Ultimele comentarii
Acum 18 minute
Gogu
Acum 26 minute
Emil
Acum 27 minute
Justin
Acum 28 minute
Marius
Acum 31 minute
Tzepe. tzepe ...