Vineri,
30.09.2022
Cer Senin
Acum
8°C

GALERIE FOTO - Un sibian a inventariat troițele din zona Sibiului: de la opere de artă, vechi de 400 de ani, până la termopane

GALERIE FOTO - Un sibian a inventariat troițele din zona Sibiului: de la opere de artă, vechi de 400 de ani, până la termopane

Dr. Adrian Stoia și petrecut ultimii patru ani vizitând, fotografiind și inventariind aproape 400 de monumente de cult din Mărginimea Sibiului. Rezultatul muncii lui a fost publicat luna aceasta, la editura Andreiana, în volumul ,,Troițele din Mărginimea Sibiului. Parte uitata a patrimoniului cultural sibian".

În zilele noastre troițele aproape că și-au pierdut atracția și valoarea socială, mai reprezintă doar o curiozitate istorică, tot mai rară pentru noile generații. Fie și doar din respect pentru bunicii și străbunicii noștri n-ar trebui să uităm faptul că exista o vreme, pe aceste meleaguri, când troițele erau punctul de legătură între cer și pământ, speranța oamenilor obișnuiți într-o viață mai bună. Din fericire, Sibiul este una dintre cele mai bogate zone din România din acest punct de vedere. Toate satele din Mărginime păstrează, într-o formă sau alta, troițe. Cele mai multe dintre ele sunt foarte valoroase.

”Ideea elaborării acestei lucrări s-a cristalizat în timpul deselor călătorii efectuate în Mărginimea Sibiului, urcând spre plaiurile Poienii Soarelui, la Șanta, la zidurile fortificației dacice de la Tilișca sau pe dealurile Tilișcăi, Sibielului, Tălmaciului etc. În fiecare dintre aceste localități am fotografiat mai vechile sau mai noile troițe, ctitorite de oamenii locului sau de autorități. Am surprins de la cele mai vechi și prețioase troițe, până la cele mai noi, din termopan. Este un arc peste timp care cuprinde de la opere de artă pictate de meșteri zugravi care au pictat și bisericile Mărginimii, până la creațiile mai noi, unde meșterii actuali, de cele mai multe ori, au acoperit vechea iconografie cu una nouă, de o calitate îndoielnică”, arată Adrian Stoia.
Știați că la Boița încă se păstrează cea mai veche troiță din județul Sibiu, datată 1640? Ea a fost ctitorită de negustorul Stoica Grecul.

admin-ajax

O altă troiță foarte importantă se află la Rășinari, în zona de pe Sub Costiță, datată 1795.

Rasinari troita de pe Sub Costita, pictura PopIoan zugrav 1795

Și la Sibiel există o troiță foarte frumoasă, ridicată în anul 1803, aflată acum în curtea localnicei Maria Pașca.

troita Sibiel anul 1803 in curtea localnicei Pașca Maria (nr. 166)

Tot la Sibiel se află troița de la Gura Utii, datată 1814, care încă păstrează pictura originală.

troita de la Gura Utii, pictura interioara

troita

”Lucrarea de față se dorește a fi un îndemn către nevoia de restaurare a acestor monumente. În decursul a doar patru ani de cercetare am putut surprinde procesul de degradare naturală, dar și de modificare definitivă, prin „restaurări” nereușite. Clasificarea unora dintre acestea în rândul monumentelor istorice și introducerea lor în circuitul turistic, odată cu înființarea și promovarea unui site dedicat, ar duce la  promovarea patrimoniului cultural din Romania și, de ce nu, la dezvoltarea zonei în cauză”, mai spune dr. Adrian Stoia.
Cauți un loc de muncă sau vrei un job mai bun? Pe turnulsfatului.ro/locuridemunca ai de unde alege. Starbucks, Continental, Stefanini, Wenglor, Takata, Compa, RSK Development, Dream Personal Logistik GmbH, CGS, Trigo Industry Services, Fântânița Haiducului, Harting, Compa, Soma, Kulinarium, Expertarom, Astra Film, Visma, Schunn Service, RUD, Euroconf, DISTRIB SRL, Hilton, Flaro, SmileCredit, Carrefour, Marquardt, GLS, Marlex Duo Company, Standard 8, Einstein și alții angajează acum.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Stefan Dobre

de Stefan Dobre

Administrație
Telefon:
0724 605 815

Comentarii

3 comentarii

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

thornton percival hareton ironcastle

Acum 5 ani

troitze de fitze...
Raspunde

Vecina

Acum 5 ani

Ce comentariu stupid altceva mai deosebit nu ai avut in limbaj
Raspunde

Halmaghi Marius

Acum 5 ani

Felicitari pentru munca si realizare! Unde poate fi gasita si cumparata lucrarea?
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus