Joi,
28.03.2024
Partial Noros
Acum
17°C

2,8 km de pistă de bicicletă bifați de pe acum „să fie“. Că nu doare

Primăria Sibiu anunță că cele două trotuare care străjuiesc malurile Cibinului vor fi transformate în piste de biciclete. Și nu prin clasica metodă ”înghesuim bicicliștii pe o pistă desenată pe o bandă de circulație”, ci în cadrul unui amplu proiect de reparație capitală, în cadrul căruia se sparge tot și se rearanjează lucrurile trainic. Demnă de toată așteptarea inițiativa asta. Dar numai până citești mai atent despre ce este vorba.

Căci în proiectul prin care se aprobă documentația lucrărilor ce ar urma să creeze primele piste destinate bicicliștilor de-a lungul singurului râu din oraș, mai apar și câteva numere. Primul dintre acestea ar fi lungimea pistei: 2.855 de metri liniari. Cum vorbim de două piste, pentru fiecare mal, rezultă că lungimea ”în dublu sens” ar fi de vreo 1,4 km și ceva. Or, între podul peste Cibin din zona Târgul Fânului și podul peste Cibin din zona Alba Iulia sunt aproape 2,2 km. Prin urmare, pista de biciclete promisă nu va acoperi pe de-a întregul această rută. Bine, diferența ar putea reieși din trotuarul aferent străzii Malului, trotuar care nu face obiectul acestui proiect. Pentru că e birocrație.

Dar altul e marele bai. Și rezultă din suprafața pe care o avea pista de biciclete promisă: 3.630 de mp. Un număr care nu spune nimic dacă nu e folosit pentru a afla care e lățimea medie a viitoarei piste pentru biciclete. Și anume 1,2 metri. Ca un reper, cam cât e pista de biciclete făcută prin dreptul Muzeului din Dumbrava Sibiului, acolo unde de fiecare dată ai reale emoții când trebuie să depășești un biciclist. Pentru că e al naibii de îngust. Mult prea îngust.

Am refăcut de mai multe ori calculul. Căci îmi vine chiar și acum greu să cred că Primăria Sibiu este dispusă să aloce 15 milioane de lei pentru un proiect de reabilitare a străzilor Cibinului, Râului și Metalurgiștilor, proiect prin care să creeze piste de biciclete pe mal, piste cu o lățime de 1,2 metri.

Este dezamăgitor pentru un oraș precum Sibiul să mai apară în continuare astfel de proiecte. Cu atât mai mult cu cât în acest caz vorbim de zona malurilor Cibinului, unde și un neinițiat poate vedea că este spațiu suficient pentru o pistă lată de cel puțin trei metri (fără a se intra pe spațiul aflat acum în administrarea Apelor Române).

Bine, motive pot fi invocate de cei din Primărie pentru a-și apăra liliputana pistă: că e reparație capitală și nu investiție, că birocrație, că hâr-mâr. Dar nu de motive au nevoie bicicliștii acestui oraș, ci de o rețea de piste densă, decentă, construită cu cap. Doar că, la o pistă de 1,2 metri lățime pe malurile Cibinului, despre ce tip de gândire mai poți să vorbești?

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

4 comentarii

dan-t

Acum 6 ani

Eu nu cred ca cineva din primarie si-a pus fundul pe o bicicleta si a mers din Turnisor pana pe Semaforului. "Pista" e bataie de joc: plina de gropi sau damburi, de capace de canalizare si de mizerie. Am observat ca dimineata undeva in jur de 6.30 - 7.00 este si udata (udata, nu spalata) ca masina aia nu are jet de apa sa indeparteze praful si mizeria, nu, o flescaie si o lasa asa... Numai bine o ora cam cat pleaca tot omul inconstient (ca ma aflu si eu printre ei) la munca trebuie sa mai ocoleasca si baltoacele. Eu as avea o intrebare pentru cei din primarie: "Cand va treziti bai si va apucati de treaba? Suntem in 2017.. in plm...."
Raspunde

Monique

Acum 6 ani

Pai poate ca e cu sensuri unice, una de dus si una de intors.
Raspunde

biciclist2

Acum 6 ani

probabil vor pune si limitatoare de viteza daca tot ne considera masini.
Raspunde

...

Acum 6 ani

Sa vedem cine sta sa dea amenzi pentru cei care merg pe sens interzis...
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus