Joi,
28.03.2024
Partial Noros
Acum
17°C

Ironie cruntă a sorții. Comuniștii i-au luat terenul, statul democratic îi ia și ultimul leu

Ironie cruntă a sorții. Comuniștii i-au luat terenul, statul democratic îi ia și ultimul leu

Situație disperată pentru o femeie din Sibiu care a ajuns într-o situație inimaginabilă. Fiscul i-a pus ipotecă pe apartament și poprire pe contul unde își încasează pensia, iar sibianca se așteaptă să ajungă, în orice moment, în stradă. Asta deși nu a avut nicio datorie la stat, toată viața.

Povestea Mărioarei Chioariu trece prin trei regimuri diferite: s-a născut în vremea regalității, în anul 1930, când pe tronul României urca regele Carol al II-lea. A trecut apoi prin toată epoca comunistă, de la un capăt la celălalt. A fost martora zilei în care nomenclaturiștii au confiscat, fără drept de apel, terenurile pe care părinții săi le aveau la Ocna Sibiului. Asta nu a convins-o să treacă de partea lor. “N-am fost niciodată înscrisă în Partidul Comunist. Am refuzat asta, chiar dacă m-a costat, poate, unele funcții. Am ajuns șefa serviciului Financiar de la Metalurgica, dar pentru scurt timp. Atât, a fost singura mea funcție, pentru că niciodată nu am avut carnet de partid”, povestește femeia, acum în vârstă de 87 de ani.

Perfect lucidă, ba chiar recitând texte din lege și cu o memorie fantastică a datelor exacte, femeia caută actele prin care să demonstreze că ceea ce i se întâmplă este o nedreptate. “Nu mint cu nicio literă. Am toate actele aici. Dar ce folos? Nu mai am niciun ban pentru avocați, deci probabil o să mor cu legea în mână”, spune Mărioara Chioariu. A cheltuit deja toți cei 15.000 de lei, economiile ei, în procese.

Hățișul ANRP

Autoritatea Națională pentru restituirea Proprietăților, o instituție care ar fi trebuit să repare financiar nedreptățile comise de comuniștii care au naționalizat sute de mii de hectare în întreaga țară, a ajuns un păienjeniș în care se pot descurca doar cei cu studii de specialitate. A simțit-o pe pielea ei Mărioara Chioariu. După 1992, a încercat să obțină despăgubiri pentru terenurile confiscate de la Ocna Sibiului. A făcut adrese către Fondul proprietatea, iar într-un final a primit răspuns din partea evaluatorilor: are de primit 385.922,50 lei.

Sibianca avea deja 82 de ani când a primit această veste. Rămăsese singură – soțul îi murise, iar copii nu a avut. Fratele său, fugit în Germania dinainte de 89, nici nu a vrut să audă de acest dosar. Dar era pământul părinților săi și a decis să meargă înainte. Fără să știe procedurile, a găsit în ziar numele unei femei care pretindea că poate mijloci restituirea sumelor de la ANRP. Georgiana Munteanu, din Oradea. A contactat-o și n-a trecut mult până când femeia a venit în Sibiu, ducând-o și pe sibiancă la notar, în fața căruia Mărioara Chioariu s-a angajat să plătească un sfert din sumă, adică peste 93.000 de lei, în contul Georgianei Munteanu, dacă aceasta îi va recupera banii.

După câteva luni, femeia din Oradea s-a întors la Sibiu și i-a spus sibiencei că are nevoie nu de un sfert, ci de o jumătate din sumă, iar banii vor ajunge în conturi în doar câteva zile. Aici intervine ajutorul unei celebre executoare judecătorești din București, cunoscută în lumea mondenă – Georgeta Raportoru. Un executor la care a apelat inclusiv Oana Zăvoranu, când a vrut s-o execute silit pe vrăjitoarea care ar fi înșelat-o. Un nume care apare în nenumărate plângeri penale la instanțele din București, toate soluționate cu netrimiteri în judecată.

Georgeta Raportoru a executat silit ANRP nu doar în acest caz. În ziua în care i-au intrat în cont banii sibiencei, executoarea a mai avut alte 8 procedee similare, doar cu ANRP. Suma totală, într-o singură zi, executată de aceasta, trece de un milion de lei.

Și-a cumpărat mașină de spălat vase

După executarea silită, sibianca a primit de la ANRP, via executorul judecătoresc, jumătate din sumă, adică puțin peste 190.000 de lei. Și-a cumpărat o mașină de spălat vase și un televizor, ca să își facă viața mai ușoară. De restul banilor nu s-a atins. “Nu m-am putut bucura de ei. Parcă am avut o presimțire”, spune sibianca.

Luna trecută, Mărioara Chioariu, la cei 87 de ani ai săi, a primit acasă un extras de carte funciară prin care era anunțată că apartamentul unde locuiește este ipotecat în favoarea statului român, pentru recuperarea sumei de 385.922,50, obținute ilegal. “Se pare că legea prevedea că ANRP nu poate fi executat silit. Dar executorul judecătoresc nu știa asta?! Funcționarii ANRP care au virat sumele în cont nu au știut asta?!”, se întreabă sibianca, cu disperare. Fără să țină cont de cheltuielile pe care femeia le-a avut în recuperarea banilor, ANAF îi cere, acum, femeii întreaga sumă. Pe care nu a avut-o, de fapt, niciodată.

19496391_10213557007423895_576651778_o

Mărioara Chioariu are de dat, în plus față de banii pe care i-a primit, alți peste 200.000 de lei, așa cum o arată datoria înscrisă la ANAF, pentru că deja au început să curgă dobânzi și penalizări. “Numai când auziți cum sună 400.000 de lei, vă îngroziți… dar dacă știți că dumneavoastră sunteți cei care trebuie să îi plătiți?! De unde să mai scot eu 200.000 de lei? Am o pensie pe care oricum am poprire din partea ANAF, nici facturile nu le mai pot plăti. Să merg la azil, să îi las cu apartamentul? Așa am ajuns, acum, la finalul vieții… Pentru ce?! Să ia toți banii pe care-i mai am, nu îmi mai trebuie nimic, nicio despăgubire. Dar să mă lase să trăiesc, cât mai am de trăit…”, spune femeia.

Mărioara Chioariu locuiește singură, într-un apartament le etajul 3. Merge cu cadru, nu se mai poate deplasa, iar cumpărăturile i le face o cunoștință, contra cost. Nicio circumstanță nu a contat, însă, pentru “intermediarele” unei despăgubiri de sute de mii de lei, care se văd și acum cu banii în cont, fără să suporte nicio consecință.

”Situația creată nu e din culpa mea”

Contactată de Turnul Sfatului, Georgiana Munteanu, cea care a intermediat despăgubirea susține că nu poartă nicio vină și acuză hățișul legislativ pentru situația creată. ”Din păcate, situația creată nu e din culpa mea. Echipa noastră de specialiști în legislația retrocedărilor a aplicat legea existentă la momentul executări creanței, dar legislația în domeniu se schimbă de la o zi la alta, la comanda sistemului pentru a tergiversa la infinit plata despăgubirilor față de cei îndreptățiți. În speța de față, ANRP care a fost executată legal după ce a obținut întoarcerea executării sumelor plătite către titular conform legi trebuia să se prezinte la un executor pentru recuperarea acestor sume, situație în care executorul era obligat conform legii să constate compensarea de drept a creanțelor, dar conducerea ANRP știind lucrul asta a interpretat abuziv legea în defavoarea celor îndreptățiți la despăgubiri transformând o creanță civilă într-o creanță fiscală, dând astfel hotărârea spre executare la Ministerul Finanțelor. Iar în cazul acesta, pe calea contestației la executare practica instanțelor din țară nu e unitară.  Situația actuală s-a creat din cauza faptului că acești titulari panicați fiind de organele de executare fiscală au refuzat categoric să mai colaboreze cu noi pentru a lămuri această problemă în instanță și au apelat la un avocat local, care probabil nu era specialist în drept fiscal deznodământul fiind unul tragic, lucru care nu s-ar fi întâmplat și în cazul în care ar fi lăsat să-i reprezinte în instanță echipa noastră de profesioniști. Le transmit prin intermediul dumneavoastră celor păgubiți că eu sunt disponibilă și deschisă să merg până la capăt în a dovedi dreptul lor la despăgubirea sumelor încasate la toate instanțele competente în acest sens folosind toate pârghiile legislative interne și internaționale pentru a le face dreptate”, susține Georgiana Munteanu.

 

 

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Comentarii

11 comentarii

breloc

Acum 6 ani

made in rromania :(
Raspunde

B.Utoru

Acum 6 ani

Mafie totală! Roagă-ți moartea, mamaie, că altă ieșire nu ai! Dar de ce nu recuperează statul nimic de la Băsescu și de la gașca lui de hoți (Udrea, Cocoș, Pinalti, Stelu, Faur, Pricop, etc.), care au primit un miliard de euro de la ANRP?
Raspunde

Pozzo

Acum 6 ani

o tara de hoti...din pacate sunt nenumarate cazurile de acest gen. Altfel spus, bine ca au de recuperat de pe la Ciolan sau Mateescu milioane de euro si nu misca niciun deget dragul nostru "Stat de drept"
Raspunde

TALIDA RUNCU

Acum 6 ani

Cu toata stima va rog sa nominalizati autorul/autoarea acestei alcatuiri "jurnalistice" cu un titlu cel putin aberant.Intreb nu dau cu parul: CE LEGATURA AU COMUNISTII SI STATUL DEMOCRATIC CU JUNGLA DE TICALOSI IN CARE A INTRAT ACEASTA DOAMNA? Sa auzim numai de bine!
Raspunde

Cl. Anul Politic

Acum 6 ani

Iar Maricuța se plimbă la mare...
Raspunde

dancp2

Acum 6 ani

rog ca un avocat din sibiu sa o ajute prodomo adica gratis nu se poate asa ceva da avocatii...................
Raspunde

TALIDA RUNCU

Acum 6 ani

dancp2- ar fi foarte bine sa iti reiei studiile liceale! PRODOMO SEMNIFICA: FARA ONORARIU(CONTRAPRESTATIE)! Expresii de genul :prodomo adica gratis, denota construcţii care dovedesc necunoaşterea sensului cuvintelor, neglijenţă în exprimare sau dorinţa vorbitorului de a impresiona prin folosirea unor cuvinte elegante.
Raspunde

dancp2

Acum 6 ani

nu am (decit) studii de liceu da stiu ca prodomo inseamna gratis/moca/etc vsad ca nu aveti nicio jena fata de aceasta domna de peste 80 de ani da nu vreau sa impresionez pe nimeni nici chiar pe dvs. sinteti memebru usr / uniunea sooroos romania/ sau simplu membru?
Raspunde

Vecina

Acum 6 ani

Doamna Talida ce întrebare prosteasca ați pus ,,ce legătura au comuniști ,,pai tocmai datorită lor a ajuns doamna in jungla asta de legi in care e acum.Nici eu nu stau mai bine aproximativ aceeași problema o am moștenire de la comunisti
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus